190 χρόνια πριν, ο κόσμος ήταν υπόδουλος σε μία ξένη εξουσία που με το ζόρι του επιβλήθηκε.
Σήμερα...
190 χρόνια πριν, ο κόσμος υπέφερε βαριά φορολογία, την ίδια ώρα που οι παπάδες απολάμβαναν σκανδαλώδη προνόμια.
Σήμερα...
190 χρόνια πριν, ακούγονταν δεξιά και αριστερά κανόνια.
Σήμερα...
190 χρόνια πριν, περιμέναμε από τις τότε Μεγάλες Δυνάμεις να αποφασίσουν για την τύχη μας.
Σήμερα...
190 χρόνια πριν, η παιδεία ελεγχόταν από τους παπάδες, δεν είχε σκοπό να κάνει τους ανθρώπους σωστούς ανθρώπους αλλά σωστά πρόβατα και μόνο λίγοι είχαν το προνόμιο να γνωρίζουν τι πραγματικά παίζεται.
Σήμερα...
190 χρόνια πριν, οι άνθρωποι ονειρεύονταν να προσληφθούν σε κάποια κρατική θέση, μπας και καταφέρουν να δουν μία άσπρη μέρα.
Σήμερα...
190 χρόνια πριν, μόλις αποκτήσαμε ένα κομματάκι γης το οποίο θα κυβερνούσαμε μόνοι μας, αρχίσαμε να πλακωνόμαστε μεταξύ μας για το ποιος θα το κυβερνήσει.
Σήμερα...
190 χρόνια πριν, συνάπταμε δάνεια τα οποία δεν υπήρχε περίπτωση να καταφέρναμε να ξεχρεώσουμε στον αιώνα τον άπαντα.
Σήμερα...
190 χρόνια πριν, πολιορκηθήκαμε από χίλιες μεριές, βρήκαμε "σωτήρες" από άλλες τόσες, και τελικά η πείνα μας λύγισε και αναγκαστήκαμε σε έξοδο.
Σήμερα...
190 χρόνια πριν, μόλις πέθανε ο σοβαρός ηγέτης που είχαμε, αποδειχθήκαμε τόσο ανίκανοι να κυβερνήσουμε τους εαυτούς μας που τελικά μας έφεραν βασιλιά απ' έξω για να μας κυβερνήσει.
Σήμερα...
190 χρόνια πριν, κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν ότι δεν άντεχαν άλλο αυτή την κατάσταση που ζούσανε, εξεγέρθηκαν και πήραν τελικά την κατάσταση στα χέρια τους.
Σήμερα;
Χρόνια σου πολλά, Ελλαδίτσα.
Διαφωνώ με το προτελευταίο. Στο σήμερα δεν είχαμε σοβαρούς κυβερνήτες πριν μας έρθουν οι απ' έξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ με το πέμπτο κι επαυξάνω. Δε μπορείς να φανταστείς τι σκευωρίες στήνουν οι παπάδες για να ελέγξουν την εκπαίδευση, κυρίως την πρωτοβάθμια.
Χρόνια μας πολλά.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα, είναι η αλήθεια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΉρθε η ώρα για την επόμενη επανάσταση λες ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και νομίζω πως πλέον είναι αργά....
Θωμάκο, το παρόν κειμενάκι είναι μια από τις αποδείξεις πως η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και όχι επειδή δεν μπορεί να είναι ευρηματική, αλλά επειδή την κατασκευάζει το ίδιο ον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν κοιτάξεις την παγκόμια ιστορία και επικεντρωθείς σε παρόμοια οικονομική φάση, θα καταλήξεις στο κραχ του '29..
Τότε η Αμερική ήταν τελειωμένη, και αυτό που την έσωσε ήταν ο ..δεύτερος παγκόσμιος.
Για να στο κάνω πιο λιανά, όταν η γη εκ των πραγμάτων δε μπορεί να ταΐσει όσους την πατάνε, όταν υπάρχει κορεσμός αναγκών σε κατασκευές ενώ η ενέργεια ακριβαίνει και "λιγοστεύει", ένας πόλεμος (ή πολλές φυσικές καταστροφές) είναι αυτό που ισοπεδώνει τα πάντα ώστε να χρειάζεται να τα ξαναφτιάξουμε. Κι έτσι, να σου καινούργιες κατασκευές, καινούργιες δουλειές, και πάει λέγοντας.
Το θέμα είναι πως στην παρούσα φάση δε χρειάζονται ούτε πολλά όπλα, ούτε πολύς χρόνος.
Οι γερμανοί ξανάρχονται που λένε, αλλά αυτή τη φορά δε φοράνε κράνη και μπότες, αλλά κουστούμια και γραβάτες.
Με αφορμη ενα σχολιο που εγραψες στο μπλογκ μου, παραθετω κατι που εθιξες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΡιξε μια ματια αν θελεις σε παρακαλω και το πολυ να το απορριψεις.. :)
http://suspect-enjoys-the-silence.blogspot.com/2006/02/blog-post_113993142530585900.html
Σαφώς και δικαιούται η Εκκλησία να έχει περιουσία, όπως και ο οποιοσδήποτε. Σε αντίθεση, όμως, με τον οποιονδήποτε, η Εκκλησία δε φορολογείται-πού να μιλήσουμε και για διαχωρισμό ή τίποτα τέτοιο...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ephee η ιστορια δεν επαναλαμβανεται ακριβως, απλα οι ανθρωποι μενουν στασιμοι στη συμπεριφορα τους (δε μαθαινουν δηλαδη ποτε), αρα κι αυτη ακολουθει παρομοια πορεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για την κριση του 29 και τη σημερινη, η αποκλειστικη αιτια ειναι οτι το συστημα στο οποιο βασιζεται ο κοσμος (λεγε με καπιταλισμο) ειναι καταδικασμενο να χρεωκοπει αφου ειναι καταδικασμενο να υπερπαραγει.