Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Άλλο οικολογία, άλλο μαλακία...

Είχα πάει της προάλλες στο γιατρό και περίμενα πολλή ώρα στην αίθουσα αναμονής.
Οι αίθουσες αναμονής τον ιατρείων, μαζί με τις στάσεις λεωφορείων και τα σχολεία, είναι τα πιο βαρετά μέρη στο άπαν σύμπαν. Δεν είναι τυχαίο: σε όλα κάτι περιμένεις. Στα ιατρεία το γιατρό, στις στάσεις το λεωφορείο, και στο σχολείο να ενηλικιωθείς και να μην χρειαστεί να ξαναπατήσεις ποτέ.
Σε όλα αυτά τα μέρη υπάρχουν ελάχιστες εναλλακτικές για το τι θα κάνεις για να περάσει η ώρα. Στις στάσεις βρίζεις τον ΟΑΣΘ, στο σχολείο φαντασιώνεσαι ευρηματικούς τρόπους δολοφονίας και στο ιατρείο διαβάζεις περιοδικά.
Έτσι λοιπόν έπεσε στα χέρια μου ένα σχετικά πρόσφατο για περιοδικό σε ιατρείο τεύχος του Big Fish. Κανονικά και μόνο ότι το εν λόγω έντυπο διανέμεται μαζί με το ΘΕΜΑ (την εφημερίδα που δημιουργήθηκε εκ των δύο χειρότερων μπαμπουίνων που έχουν το απύθμενο θράσος αυτοχαρακτηρίζονται δημοσιογράφοι) θα έπρεπε να με κάνει να τελειώσω την εγγραφή -και τη ζωή μου- με τελετουργική αυτοκτονία από ντροπή που διάβασα αυτό το έντυπο, αλλά μη χαίρεστε: έχει και συνέχεια.
Το Big Fish λοιπόν είχε ένα αφιέρωμα στην οικολογία. Μέσα σε όλα τ'άλλα, είχε και ένα άρθρο για τους πενήντα τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον. Κι εκεί μου γύρισε το μάτι.
Κατ'αρχήν με τους τρόπους που μπορούμε να "βοηθήσουμε το περιβάλλον". Τα περισσότερα ήταν αυτονόητα τύπου "Πάρτε το λεωφορείο", "Κλείνετε καλά τις βρύσες", "Σβήνετε τα φώτα όταν φεύγετε από το δωμάτιο" (λες και υπάρχει ακόμη άνθρωπος που δεν ήξερε ότι πρέπει να κλείνει τα φώτα γιατί αλλιώς καίει τζάμπα ρεύμα-και όχι, τα κουνούπια δε χρειάζονται φως, ούτε διαβάζουν ούτε εργόχειρο κάνουν) ή "Βάλτε ηλιακό θερμοσίφωνο" (αν ζεις στην Ελλάδα που 300 μέρες το χρόνο έχει ήλιο και ακόμη ανάβεις ηλεκτρικό για να κάνεις μπάνιο τότε σου αξίζει να πηγαίνεις στη θύρα 7 και να φωνάζεις "Θρύλε-γερά-και γάμα τα μουνιά").
Αλλά υπήρχαν κι ένα δύο που πραγματικά ήταν τρομερές εμπνεύσεις. Για παράδειγμα, το ευφυές αυτό ανάγνωσμα μας παροτρύνει να περιορίσουμε την κατανάλωση κρέατος, γιατί λέει η κτηνοτροφία προκαλεί ρύπανση!
Είχα ακούσει κόσμο που δεν τρώει κρέας επειδή έχει χοληστερίνη. Για να κάνει δίαιτα. Επειδή είναι νηστεία. Επειδή δεν του αρέσει (ευτυχώς αυτό πολύ σπάνια). Αλλά για να σώσει το περιβάλλον; Επειδή βγήκε ένας και λέει ότι οι αγελάδες εκπέμπουν μεθάνιο; Ξέρετε από που...
Ή το άλλο, να τρώμε μόνο φρούτα εποχής γιατί τα άλλα τα φέρνουν απ'έξω με αεροπλάνα και τα αεροπλάνα ρυπαίνουν. Τι μας λες; Αν εγώ έχω όρεξη να τρώω κεράσια το χειμώνα, θα τρώω κεράσια το χειμώνα. Κι ας πάνε να τα έχουν φέρει από το νοτιοανατολικό Περού (που δεν έχω δηλαδή διάθεση να τρώω κεράσια το χειμώνα, αλλά καμιά φορά ο κόσμος ξεπερνάει τα όρια της μαλακίας)
Πριν έρθουν εδώ τίποτα χοντρές αξύριστες που όταν δεν μελετάνε το Σύνταγμα για να εντοπίσουν αδικίες εναντίον των γυναικών, στήνονται στο φανάρι της Βασιλίσσης Όλγας και μοιράζουν προκηρύξεις και φυλλάδια για τη σωτηρία του αφρικάνικου τσιουάουα και της πορτοκαλί αθερίνας της Κασπίας, οφείλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου.
Ναι, είμαι υπέρμαχος των αστικών συγκοινωνιών και ναι, πιστεύω στη δύναμη του ηλιακού θερμοσίφωνα. Ναι, πιστεύω ότι η ανακύκλωση είναι σωστό πράγμα και ναι, μπορώ να δω τη λογική στις ανεμογεννήτριες. Αλλά όχι, δεν είναι η οικολογία το παν, και όχι, όσο και να ακολουθήσουμε τον κατάλογο με τα πενήντα πράγματα του Big Fish δε θα σώσουμε ούτε το 1% της γης. 
Τι εννοώ;
Πλήρωνε εσύ μαλάκα πολίτη σε ηλιακούς συλλέκτες, ανακύκλωνε κάθε μέρα, βάλε και κάδο για κομποστοποίηση στο μπαλκόνι σου, πούλα τη τζιπάρα και πάρε Smart, κόψε και το κρέας και τα φρούτα εκτός εποχής, την ίδια ώρα που η τσιμινιέρα του εργοστασίου του κάθε μεγαλοκαρχαρία βγάζει όσο ντουμάνι δεν έβγαλε η τζιπάρα σου σε όλη της τη ζωή και πετάει καρκινογόνα που σκοτώνουν ολόκληρο το αμερικάνικο στράτευμα μαζί με το σόι του στο ποτάμι χωρίς καν να νιώθει την παραμικρή τύψη.
Δηλαδή προσπαθούν να μας βάλουν εμάς σε ένα τριπάκι να είμαστε οικολόγοι με μαρκετινίστικες κινήσεις τύπου "Ώρα της γης" (τις υπόλοιπες 8.759 ώρες που είναι η οικολογική σας συνείδηση;), ενώ την ίδια ώρα οι πραγματικοί υπεύθυνοι για το μπουρδέλο που λέγεται περιβάλλον εξακολουθούν το καταστροφικό τους έργο.
Για κάποιο λόγο όλο αυτό μου θυμίζει την οικονομία μιας χώρας πολύ μακριά από εδώ που λέγεται Griechenland. Η διαφορά είναι ότι εκεί οι κάτοικοι καταλαβαίνουν τι πάει να παιχτεί και αντιδρούν.
Στην οικολογία πάλι, όλοι μούγκα, ανακύκλωση και τέτοια, γιατί green is the new black. Λες και θα έχει καμιά διαφορά....



5 σχόλια:

  1. Κοίτα, επειδή όλα είναι συμφέροντα και ΛΕΦΤΑ, η όλη προσπάθεια οικολογοποίησης του απλού κοσμάκη είναι αστείο που πήραμε στα σοβαρά.
    Θα σου πω μερικά παραδείγματα για να καταλάβεις.
    1. Έχουν λυσσάξει όλοι με τα φωτοβολταϊκά, αλλά κανείς δεν αναφέρει εκτός από τα προσόντα τους και το ελλάτωμα που είναι το κόστος συντήρησης και αντικατάστασης μετά από πέντε χρόνια. (μεγάλη τραπεζική μπάζα)
    2. Έχουμε φάει κόλλημα με τις ανεμογεννήτριες, και στρεφόμαστε σ'αυτούς τους λευκούς ανεμόμυλους που θέλουν 5-6 μποφόρ για να δουλέψουν, αγνοώντας την ελληνική πατέντα ανεμογεννήτριας που παράγει ρεύμα με μόλις 2 μποφόρ.
    3. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ελληνική πατέντα που κατασκευάστηκε από φοιτητές και καθηγητές του Πολυτεχνείου πριν το 2000, αλλά τότε δε μας έκανε να το βγάλουμε στην παραγωγή, με τη δικαιολογία πως δε μπορούμε να το φορολογήσουμε με "ίππους". Την ίδια πατέντα όμως, θα την εισάγουμε και θα την πληρώσουμε χρυσή.
    4. Ειδικά για την ανακύκλωση, έχω να σου πω πως το όλο θέμα ήταν να πάρει κάποιος λεφτά για τους μπλε κάδους και τα κέντρα διαλογής. Τώρα που τα πήρε, θα φτιάξουν καινούριες χωματερές όπου τα σκουπίδια θα καίγονται, ακυρώνοντας ουσιαστικά το όλο κίνημα "ανακυκλώστε-γιατί-χανόμαστε"..

    Κατά τ'άλλα, η κλανιές των αγελάδων μας φταίνε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή όχι μόνο προσπαθούν να μας εμφυτεύσουν τον φόβο μήπως εκπέμπουμε μισό γραμμάριο CO2 παραπάνω από το κανονικό, αλλά μας πουλάνε τις ίδιες μας τις πατέντες...άλλος ένας λόγος να γράψουμε κανονικά το οικολογικό τους κίνημα εκεί που οι πολιτικοί μας μας γράφουν τόσα χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόλις επιστρέφω από τον κάδο ανακύκλωσης. Ναι, κι εγώ πιστεύω ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι για να σώσουμε το περιβάλλον, αλλά συμφωνώ και για το ότι τα μεγάλα εργοστάσια καταπίνουν τον καθαρό αέρα και μετά οι πολιτικοί τα ρίχνουν σ' εμάς και μας κάνουν να νιώθουμε ενοχές.
    Το ότι διάβασες το big fish και γενικά το ότι κάποιες φορές διαβάζεις πράγματα ευτελή δεν είναι κακό, ίσα-ίσα με μια κριτική ματιά διαπιστώνεις για άλλη μια φορά την ευτέλεια που τα διακρίνει. Σκέψου ότι σ' ένα τέτοιο κείμενο μπορεί κάποτε να σε βάλουν να γράψεις περίληψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειλικρινά τρέμω αυτή τη μέρα...Εγώ δεν είπα τίποτα για την οικολογία, αλλά ό,τι και να κάνουμε εμείς τίποτα δε γίνεται αν δεν βάλουν χέρι στις βιομηχανίες. Κάτι που δε βλέπω να γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Dildo on the run13/7/11 00:03

    Κι εγω ειμαι υπερ της οικολογιας, αλλα οφειλω να παραδεχτω πως η πλειοψηφια των οικολογων ειναι μια απο τις ενοχλητικες κατηγοριες ατομων παγκοσμιως.

    Ημουν, πριν μερικα χρονια σε μια εκδρομη που ειχα παει στο λυκειο. Στο προγραμμα μεταξυ αλλων ηταν και ενα... σεμιναριο οικολογιας. Πραγματι, αυτα τα αλλοκοτα πλασματα αδυνατουν να καταλαβουν οτι αν πειναει καποιος και του δωσεις ενα κοκκο ρυζι ειναι σα να μη του δωσες τιποτα (ναι, χρησιμοποιησα και αλληγοριες στην ματαια μου αντιπαραθεση). Δηλαδη... Τί χριστιανοι και μαλακιες...

    Οσο για τους χορτοφαγους που δεν τρωνε κρεας επειδη ηταν καποτε ζωντανο, εχω να πω πρωτον οτι και τα φυτα ηταν καποτε ζωντανα, και δευτερον οτι θα τους ετρωγα με ευχαριστηση στα καρβουνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ξέρετε, πολλές φορές συμβαίνει τα σχόλια να είναι ακόμη πιο έξυπνα, εύστοχα ή ουσιαστικά από την εγγραφή καθεαυτή. ΟΧΙ ΕΔΩ. Αν σας έρθει καμιά εξυπνάδα, κρατήστε την για τον εαυτό σας.