Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Η πραγματική μάστιγα του αιώνα: Τα Greeklish

Νιώθω ότι επαναλαμβάνομαι πιο πολύ από το Κωνσταντίνου και Ελένης όταν μιλάω για τα greeklish και αυτούς που τα χρησιμοποιούν, αλλά σήμερα ήρθε η ώρα να σας δείξω τα χαμένα επεισόδια που όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν, αλλά ο ΑΝΤ1 δεν τα δείχνει ποτέ. Αλλά πριν αρχίσουμε, θα το θεωρήσω σωστό να βάλω μία προειδοποίηση.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: (τι πρωτότυπος τίτλος για προειδοποίηση, ε;) Το παρόν άρθρο περιλαμβάνει υπερβολικές ποσότητες greeklish για το μέσο ανθρώπινο μυαλό (δηλαδή περιλαμβάνει πάνω από μία λέξη). Σε περίπτωση μόνιμων εγκεφαλικών βλαβών εγώ δε φέρω καμία ευθύνη.
Greeklish: The Beginning. Όλα ξεκίνησαν τη μακρινή δεκαετία του 90, όταν σου δίναν ένα Commodore 64 κι έλεγες κι ευχαριστώ. Τότε, βλέπετε, ο Μπιλούκος Πόρτας δεν είχε ακόμα βρει τον τρόπο να κωδικοποιήσει την γλώσσα της χώρας του φωτός (αν δεν το θυμάστε, είναι η Ελλάδα), οπότε τα κομπιούτερ δεν είχαν ελληνικό πληκτρολόγιο. Και τι να κάνουν οι Έλληνες κομπιουτεράδες που ήθελαν να συνομιλήσουν στο IRC?
Δεν είχαν άλλη επιλογή από το να γράφουν με λατινικούς χαρακτήρες. Τώρα, όμως, η επιστήμη των υπολογιστών έχει καταφέρει  να δημιουργήσει παιχνίδια με γραφικά τόσο αληθοφανή που χρειάζονται 1 G RAM στην καθισιά τους (εγώ έχω 768 Μ, που , να φανταστείτε, το 2007 κιόλας ήταν υπεραρκετή), πόσο μάλλον να κωδικοποιήσει το ελληνικό αλφάβητο μέσα στον ASCII.
Επομένως, το να γράφεις με greeklish εν έτει 2011 είναι σαν να έχεις ένα αυτοκίνητο με χαλασμένο κιβώτιο που έχει μόνο πέμπτη, και αφού το φτιάξεις να συνεχίσεις να πηγαίνεις μόνο με πέμπτη. Είναι ηλίθιο, είναι πεταμένα λεφτά αυτά που δόθηκαν για να επιδιορθωθεί το πρόβλημα και κάνει και τη χρήση του μηχανήματος και τη ζωή των άλλων δύσκολη. Γιατί να το κάνεις;
Η βαρεμάρα δεν αποτελεί λόγο. Δυστυχώς και ευτυχώς, η αλλαγή γλώσσας στο πληκτρολόγιο δεν είναι από τις διαδικασίες που χρειάζονται να πληκτρολογείς πενήντα σελίδες ακαταλαβίστικο κώδικα. Εκπληρώνεται μόνο με δύο κουμπάκια. Αριστερά από το spacebar (το μεγάλο στη μέση), θα βρεις ένα κουμπάκι που γράφει Alt. Δύο αριστερά και ένα πάνω, θα βρεις ένα κουμπάκι που γράφει Shift. Αν τα πατήσεις και τα δύο μαζί, μπίνγκο! Γράφεις ελληνικά! Αν τώρα δεν είσαι ικανός ούτε δύο κουμπιά μαζί να πατήσεις, τότε μάλλον δε θα έπρεπε καν να χρησιμοποιείς υπολογιστή.
Από την άλλη, η πλειοψηφία χρησιμοποιεί greeklish για να καλύψει την άθλια ορθογραφία της. Βλαίπεται, ιπάρχη κώσμως που μπαιρδέβετε με τα τροία υ, τα δήο ω κε τα δήω αι. Να κάτσεις να διαβάσεις και να τα μάθεις! Οι καταλήξεις των γαμημένων ρημάτων σε -ετε ή -εται είναι κάτι που μαθαίνουμε μέχρι την τρίτη δημοτικού, δεν μπορεί να μην καταλαβαίνεις κάτι που απευθύνεται σε οκτάχρονα!
Και να χρησιμοποιούσαν απλώς greeklish, πάει στο διάολο. Το θέμα, όμως, είναι το εξής. Υπάρχει μία επίσημη μέθοδος με την οποία οι ελληνικοί χαρακτήρες μετατρέπονται σε λατινικούς, για επίσημους σκοπούς, γιατί ως γνωστόν οι άλλοι είναι αγράμματοι και ανθέλληνες και αντίχριστοι και δεν μπορούν να καταλάβουν τα ελληνικά γράμματα αλλά κάποτε η ελληνική ήταν διεθνής γλώσσα και πότε θα πάρουμε την Πόλη μπλα μπλα μπλα.
Όμως, τα οργισμένα νιάτα του Facebook είναι της νοοτροπίας Fuck the System και καθένας χρησιμοποιεί τη δική του βερσιόν. Ας πούμε για παράδειγμα ότι ακολουθεί συζήτηση για το χθεσινοβραδινό ημιτελικό της Eurovision.
Alekos Vre De Gamiesai: Thn exei h 4yxh moy th fwtia, toys foboys oloys kaiei monadika...
Elenitsa Rouvitsa: Eprepe n steilo0m to Saki...
Katia S'agapw poly: Ai mwri, o Loukas ine koykli!
Ntina Ki opioc ante3ei: Nai, nai, ti koykloc pou einai! 8a ckicei cigoura cton teliko!
Petros 8yra 4: AINTA ELLADARAAAAAAAAAAAAA!:):):):):):)
Sophaki Latreuei Justin: Einai sxedon to idio ko0klos me to Justino0ko!!!!!!!<3
Vaggelis Laos-XA: Sas arese, tourkosporoi? Fate thn ellhnikh poutsa mas twra, emeis teliko ki eseis kanape! Gamw ton Erdogan!
Αν καταφέρατε να αποκρυπτογραφήσετε τι γράφουν όλοι αυτοί, ο επόμενος άθλος σας θα είναι να αποκρυπτογραφήσετε το γιατί πέρασε ο Λούκας στον τελικό.
Ειδικά οι εθνικιστές που γράφουν με greeklish είναι η πιο ηλίθια φάρα. Αν σου αρέσει τόσο πολύ ρε ηλίθιε άνθρωπε η χώρα μας και η γλώσσα της, γιατί την κατακρεουργείς γράφοντάς την με λατινικούς χαρακτήρες; Μήπως γιατί, τόσο ηλίθιος που είσαι, αν την έγραφες στα ελληνικά θα την κατακρεουργούσες χειρότερα;
Το φαινόμενο έχει αρχίσει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Αντί να προσπαθήσουν τα μέσα να διατηρήσουν τα ελληνικά, σε μία έστω προσχηματική προσπάθεια να περιοριστεί αυτή η αηδία, τα greeklish εισχωρούν στα μέσα, με πρώτη διδάξασα τη διαφημιστική καμπάνια του CU, που πραγματικά με αηδίασε, καθώς τα πάντα ήταν σε greeklish εκτός από τα ψιλά γράμματα τα οποία ούτως ή άλλως ποτέ δε διάβαζε κανείς.
Δηλαδή αντί να γράφουμε σωστά τη γλώσσα μας, λέμε σε ένα μάτσο ηλίθια δεκαπεντάχρονα ότι έχουν δίκιο που την κατακρεουργούν με το τερατούργημα που λέγεται greeklish.
Πού πάμε, ρε;
(Σημείωση: Αν αυτά που έγραψα περί γλώσσας μας και τέτοια σας ακούγονται εθνικιστικά, όπως θα έλεγε και ο Wayne Rooney πριν κανένα μήνα, Fuck off! What? Fuck off!)

11 σχόλια:

  1. Πραγματικά τα greeklish είναι μια μάστιγα που όσο πάει και εξαπλώνετε. Δεν υπάρχουν ελπίδες σωτηρίας ότι και να κάνουμε ότι και να γράψουμε όσο και να κράξουμε. Αν βλέπεις και την νέα γενιά να ανακαλύπτει πλέον και "νέους τύπους" greeklish και να τους εφαρμόζουν με ζήλο η υπόθεση είναι χαμένη. Το μόνο καλό είναι πως μπορείς να ψιλοκαταλάβεις την ηλικία του άλλου βλέποντας τα greeklish που γράφει. Τι είπα ; Ότι είναι καλό αυτό ; Λάθος κακό είναι. Η μήπως όχι ; Δεν ξέρω μπερδεύτηκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μόνο καλό είναι ότι αν υπήρχε ο Σέρλοκ Χολμς, θα μπορούσε να βρει ακόμη έναν τρόπο να ανακαλύπτει τους εγκληματίες-από το τι είδος greeklish γράφουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλω να σου σφίξω το χέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νίκος11/5/11 23:15

    Γιατί είσαι τόσο ευαίσθητη;Η κυρία Μυστακίδου που χρησιμοποίησε κείμενα του στην ελευθεροτυπία ούτε ένα γειάσου δεν φιλοτιμήθηκε να του πει.Σας ευχαριστώ όλους που αγαπάτε το παιδί μου.
    Μη μου πεις ότι γράφεται με έψιλον κεφαλαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντιπαρέρχομαι τους θέματος, στο οποίο έχεις απόλυτο δίκιο και επίτρεψέ μου να σταθώ σε κάτι που πέταξες στα ξώφαλτσα:

    Commodore 64 και τα μυαλά στα μίξερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι, όντως, κάτι έγινε και σβήστηκαν τα σχόλια, ακόμη δεν κατάλαβα γιατί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα σχόλια σβήστηκαν όταν έπεσε ο blogger (τυχαία εντελώς...)
    Ένιγουέι, το θέμα greeklish είναι όπως όλες οι μαλακίες που βλέπω γύρω μου (γαλότσες, rayban, αρβύλες, διασκευή lambada) καθαρά ΜΟΔΑ..
    Αν είχε Θωμάκο μου, να κάνει με την εποχή του internet relay chat, θα είχε επιζήσει και το "slap με την πέστροφα"..
    Και το λέω επειδή ο έλληνας μπήκε μαζικά στο διαδίκτυο μόνο μετά την dsl γραμμή, και μόνο με την εμφάνιση της κοινωνικής δικτύωσης. Κοινώς, μπαρμπούτσαλα..
    Οι "χάκερς" του fb/twitter ή παλιότερα του myspace/hi5/joy και δεν ξέρω τι, απλώς ακολουθούν τη μόδα, που δεν πα' να λανσάρει και τη φαλάκρα με αμπαλάζ αλουμινόχαρτο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ε, ντάξει, απλά όταν ξεκίνησε είχε μία λογική βάση, όπως και όλες οι μόδες που αναφέρεις (εκτός από τη διασκευή lambada), στην αρχή και οι γαλότσες και τα γυαλιά ηλίου ο κόσμος τα χρησιμοποιούσε για ένα σκοπό...με τα greeklish δεν υπήρχε σκοπός, απλά δεν υπήρχε εναλλακτική. Το θέμα είναι όμως ότι τώρα που υπάρχει η εναλλακτική, αυτοί με τα Greeklish δεν έχουν δικαιολογία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μα ρε μάνα μου, αυτό που σου λέω, είναι πως ΑΥΤΟΙ που τα χρησιμοποιούν, κάνει ΚΑΡΑΜΠΑΜ πως δε θα μπορούσαν να είναι οι ίδιοι που έμπαιναν net με 56k..
    Μιλάμε για εντελώς καινούργια φρούτα όπως μια.. -άντε μην πω- που αγόρασε υπολογιστή ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ για να έχει f/b!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος6/12/11 19:01

    Ο Θεος να σας παιρνει χρονια και να τα δινει στους χρηστες greeklish. Ενα αλφαβητο στον πλανητη, μια ενα πληκτρολογιο στα κινητα, στα πισια... Ενα λ στη γλωσσα (λλλλεμε), ενα ρ, ενα μ, ενα κ, ενα ι, ενα ο, ενα ε, ενα φ, ενα β, ενα κς, ενα πς. Να μπορει ο ανθρωπος αν ξερει οτι θελει να ψαξει την "αυξομειωση" να ψαχνει για afksomiosi και οχι να δοκιμαζει σαν αυτιστικος αφξομειωση, αυξωμοιωση, αυξομειοση κλπ. Η γλωσσα φτιαχτηκε για να μας διευκολυνει οχι για να μας εμποδιζει και να μας αφηνει να συνενοουμαστε μονο αν περασουμε τις 100 θιβετιανες σαολιν δοκιμασιες για το πως γραφεται aliko izima pikiloxroon alketaldeidon στα ελληνικα...

    Το επομενο σταδιο καθαρα αγγλικα για ολους. Να μπορουμε να μιλαμε με ολα μας τα αδερφια σε ολο τον πλανητη. Η γλωσσα αυτη πια μας εμποδιζει να μιλησουμε με το φουρναρη που ειναι 2 ωρες μακρια απο την πορτα μας με το αεροπλανο. Οι γλωσσες φτιαχνονται για να μπορεις να παιρνεις ψωμι 2 ωρες μακρια απο το σπιτι σου, οχι για να λιμοκτονεις απο ασυνενοησια.

    Οχι αλλος τοπικισμος καφενειου.

    Φυσικα αυτο ειναι η δικη μου αποψη, feel free τωρα να φατε τις σαρκες σας και να μου επιτεθειτε να μου την αλλαξετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και παρ'όλα αυτά εξακολουθείς να γράφεις με ελληνικά. Είσαι τόσο αξιοθρήνητα ηλίθιος που βαριέμαι να ασχοληθώ παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ξέρετε, πολλές φορές συμβαίνει τα σχόλια να είναι ακόμη πιο έξυπνα, εύστοχα ή ουσιαστικά από την εγγραφή καθεαυτή. ΟΧΙ ΕΔΩ. Αν σας έρθει καμιά εξυπνάδα, κρατήστε την για τον εαυτό σας.