Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Τα πάντα για τις διακοπές

Είναι καλοκαίρι. Και δεν κρυώνεις. Απεναντίας, κοντεύουν να λιώσουν τα οστά σου από το ύψος Δίδυμων Πύργων πριν γκρεμιστούν που έχει πιάσει ο υδράργυρος. Το μόνο ψυκτικό μέσο που έχει δώσει η φύση στον άνθρωπο είναι ο ιδρώτας, και ίσως να είναι αποτελεσματικός στους 20 βαθμούς, αλλά στους 35 το μόνο που βοηθάει είναι να βρωμάς σαν να έχεις να κάνεις μπάνιο από τότε που το Ρετιρέ έπαιζε κανονικά και όχι σε επανάληψη.
Το κλιματιστικό, πάλι, θα προκαλέσει κύματα δυσαρέσκειας και θραύσης όρχεων από τους τοπικούς οικολόγους, ακόμη και μετά την κατάργηση των χλωροφθορανθράκων, που κάνουν την τρύπα του όζοντος πιο ξεχειλωμένη και από την τρύπα της Τζούλιας, γιατί είναι ενεργοβόρα (φαντάζομαι ότι στους μεγάλους καύσωνες των 45 βαθμών αυτοί θα κουνάνε βεντάλιες).
Όσο για τον ανεμιστήρα, δεν τον κατάλαβα ποτέ. Το μόνο που κάνει είναι να στέλνει κατά πάνω σου τον καυτό αέρα. Κι έτσι, καταλήγεις να κάθεσαι ξεβράκωτος πάνω στον καναπέ, βλέποντας με απόγνωση τις επαναλήψεις στην τηλεόραση.
Κι έπειτα, η ατμόσφαιρα της πόλης σε πνίγει όπως ο βόας σφιγκτήρας πνίγει τα θύματά του. Η κίνηση, το καυσαέριο, η αποξένωση, η αλλοτρίωση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων καταστρέφουν την ψυχή σου και θες να τα βροντήξεις όλα κάτω και να φύγεις.
Με δυο λόγια, ήρθε η ώρα να πας διακοπές.
Και τότε νέο άγχος σε καταλαμβάνει. Τόσες λεπτομέρειες πρέπει να κανονιστούν. Αλλά μην ανησυχείς, φίλε μου. Εγώ είμαι εδώ, πιστός στο καθήκον, έτοιμος να σε βοηθήσω να χαρείς τις διακοπές σου, ή, έστω, να περάσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.
Πού να πάω; Αυτό δεν είναι δική μου υπόθεση. Γενικά, πάντως, τα παραθεριστικά θέρετρα στην Ελλάδα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  1. Θέρετρο τύπου Μύκονος: Η αγαπημένη κατηγορία των Ελλήνων στις ηλικίες 15-45 καθώς και των σουρωμένων Άγγλων που γυρίζουν μισόγυμνοι στα σοκάκια ουρλιάζοντας ασυναρτησίες. Το τοπίο της φρίκης απαρτίζεται από rooms to rent, greek taverns, μπαράκια και παντοίου είδους κλαπατσίμπαλα.
  2. Θέρετρο τύπου Νέοι Πόροι Πιερίας: Προτιμάται από Έλληνες, Σέρβους, Πολωνούς, Τσέχους και Γερμανούς μαζί με όσα από τα παιδιά τους δεν είναι ακόμα αρκετά μεγάλα για να πάνε σε θέρετρα τύπου Μύκονος.
  3. Θέρετρο τύπου Αιδηψός: Για τους τηλεθεατές του Αυτιά και μόνο.
Διαλέγεις και παίρνεις αναλόγως με το τι ψάχνεις.
Πότε να πάω; Οποτεδήποτε εκτός από τον Αύγουστο. Τον Αύγουστο δε θα βρείς ελεύθερο ούτε τετραγωνικό μέτρο για να στήσεις σκηνή, και, πίστεψέ με, η κατάσταση θα είναι σαν να είσαι στην πόλη. Αντίθετα, ο Αύγουστος είναι ο καλύτερος μήνας για να περάσεις στην πόλη. Οι δρόμοι, τα λεωφορεία, τα πάρκινγκ και τα εστιατόρια θα είναι άδεια κι εσύ θα είσαι βασιλιάς. Άλλωστε, χάρη σε αυτό το περιβόητο φαινόμενο του θερμοκηπίου, μέχρι τον Οκτώβρη καλοκαίρι είναι.
Πού θα μείνω; Τα οικονομικά απαγορεύουν ξενοδοχείο. Αν λάβουμε υπόψη τους Αγανακτισμένους, ο μέσος Έλληνας πολίτης είναι πολύ φτωχός για τέτοιες πολυτέλειες. Τώρα, αν θέλεις να μείνεις σε οίκημα που να είναι σταθερά στερεωμένο στο έδαφος, υπάρχουν τα προαναφερθέντα rooms to rent, τα οποία στην τιμή των 50 ευρώ ή 17.037,5 δραχμών τη βραδιά αν προτιμάς, σου παρέχουν κρεβάτια, εσωτερικές τουαλέτες, και, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον, ηλεκτρισμό.
Αν πάλι θέλεις να νιώσεις κοντά στη φύση, μπορείς να ζήσεις τη χαρά της κατασκήνωσης. Αρκεί, βέβαια, να ξέρεις να στήνεις σκηνή, να μη φοβάσαι τα φίδια, να μην έχεις πρόβλημα με τη μέση σου, να μην έχεις αντίρρηση για το βρεγμένο χώμα και τις κοινές τουαλέτες και να μπορείς να επιβιώσεις για λίγες μέρες χωρίς ρεύμα. Επίσης, εκτός από τα οργανωμένα κάμπινγκ, όπου πληρώνεις κάποιο ποσό, μπορείς να στήσεις τη σκηνή σου όπου βρεις, με κίνδυνο βέβαια να φας πρόστιμο και η επιστροφή στη φύση να σου βγει ξινή.
Πώς θα πάω; Αυτό πράγματι είναι ένα θέμα. Με δεδομένα την τιμή της βενζίνης που έχει φτάσει αισίως το 1,70, την απεργία των ταξιτζήδων, τους αποκλεισμούς αεροδρομίων και λιμανιών, τα διόδια και την ταχύτητα των ελληνικών πλοίων, η καλύτερη λύση είναι να ακολουθήσετε τα ακόλουθα βήματα:
  1. Πηγαίνετε στη βιβλιοθήκη της γειτονιάς σας και δανείζεστε το βιβλίο "Πώς να φτιάξετε μια βάρκα".
  2. Ακολουθείτε τις οδηγίες του βιβλίου.
  3. Παίρνετε το παλιό ποδήλατο του ξαδέρφου σας που δεν το χρειάζεται πια.
  4. Επιστρέφετε το βιβλίο στη βιβλιοθήκη.
  5. Ρίχνετε τη βάρκα στη θάλασσα και ξεκινάτε το κουπί.
Και μην παραπονιέστε. Από τη μία το κουπί, από την άλλη το ποδήλατο, θα κάνετε την κορμάρα που πάντα ονειρευόσασταν.
Τι θα φάω; Ο Thomas the Barbarian προ διακοπών θα σου απαντούσε "σκατά". Τώρα, όμως, λέω να διερευνήσω το θέμα σε μεγαλύτερο βάθος. Το να βρεις μέρος να φας είναι πολύ εύκολο. Θα το αναλάβουν αυτό οι κράχτες των greek taverns. Ο ανταγωνισμός θυμίζει Las Divinas εναντίον Las Populares και οι μαγαζάτορες θα εκμεταλλευτούν κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο για να μη χάσουν ούτε έναν πελάτη.
Το θέμα είναι αν θα βρεις κάπου να φας αξιοπρεπές φαγητό. Βλέπετε, οι greek tavernιάρηδες έχουν με τη μαγειρική όση σχέση έχει και ο Βούδας με τον Κούδα και ποντάρουν στη σκέψη "έλα μωρέ τώρα, που έχουν ξαναφάει οι Τσέχοι και οι Πολωνοί μουσακά και θα ξέρουν αν είναι καλός ή όχι;" Το παιχνίδι "βρες τη μια κουταλιά Μερέντα μέσα στον κουβά με τα σκατά" είναι πολύ δύσκολο και δεν είμαι διατεθειμένος να το παίξω. Εσάς φυσικά δε σας εμποδίζει κανείς να το κάνετε, αλλά καλύτερα συμβουλευτείτε κάποιον γνωστό σας που έχει πάει στο μέρος που θα πάτε και είστε σίγουρος ότι σας συμπαθεί για το πού είναι καλά να φάτε.
Με τη θάλασσα τι γίνεται; Αχ, η θάλασσα. Αν είστε σαν τα υπόλοιπα πρόβατα που ικανοποιούνται με το τίποτα, θα είστε εντάξει. Αν πάλι είστε ο γνήσιος γρουσούζης, που γκρινιάζει για τη γκρίνια και μόνο, τότε όλα θα σας ξινίσουν. Πολύ βαθιά, πολύ ρηχή, πολλές πέτρες, η άμμος κολλάει πάνω μου, έχει φύκια, έχει αχινούς, έχει τσουκνίδες, έχει πολύ κόσμο, έχει πολύ μοναξιά, έχει πολύ αλάτι, δεν έχει αρκετό αλάτι, έχει κύμα, δεν έχει κύμα, οι λουκουμάδες που πουλάει ο γύφτος είναι στεγνοί, κτλ κτλ.
Τι άλλο θα πρέπει να προσέξω; Τα εγκαύματα. Ακόμη κι αν βουτήξεις σε μία πισίνα γεμάτη αντηλιακό και πας για μπάνιο τα μεσάνυχτα, δεν πρόκειται να μην καείς. Επίσης, τα κουνούπια. Τα πιο άχρηστα πλάσματα του πλανήτη μετά τους βουλευτές. Παλιότερα μετέδιδαν την ελονοσία, αλλά πλέον που εξαλείψαμε την ελονοσία και βρήκαμε νέους, αποτελεσματικότερους τρόπους για να αλληλοσκοτωνόμαστε, τα κουνούπια έχουν πλέον λιγότερο λόγο ύπαρξης και από τα μηχανήματα των τηλεμάρκετινγκ. Τέλος, θα πρέπει να δείξετε κουράγιο αν πέσετε στην παραλία όπου πηγαίνουν για εκπαιδευτική εκδρομή τα ΚΑΠΗ. Αν αυτό σας βοηθάει, μπορείτε να φαντασιωθείτε ότι κάπου εκεί δίπλα είναι η Μπιγιονσού, ο Μπραντ Πιτ ή η Lady Gaga για τους πολύ ανώμαλους.
Μήπως καλύτερα να πάω σε κανένα βουνό; Όπως και δήποτε. Κι αν πέσεις και τσακιστείς κιόλας, θα είσαι ακόμη καλύτερα.

14 σχόλια:

  1. Πάνω κάτω έτσι είναι τα πράγματα! Πάντως αν θέλεις να κάνεις οικονομικότατες διακοπές και μάλιστα στο εξωτερικό υπάρχουν ρεαλιστικά φθηνές λύσεις.
    πρώτον , κλείνεις αεροπορικό εισιτήριο με ελάχιστα χρήματα μέσω easyjet και ryanair. Και εκεί μένεις σε καναπέδες αγνώστων βλέπε couchsurfing!
    Nοικιάζεις ποδήλατο με 4 ευρώ τη μέρα και τρως πρόχειρα!
    :)
    ΤRY IT !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ακούγεται κι άσχημο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Dildo on the run23/7/11 22:09

    Ωραιο το couchsurfing αλλα πώς ξερεις οτι τη 2η μερα δε θα βρεθεις γυμνος, δεμενος, με κομμενες τις ρογες σου, ενα μαχαιρι στο στομα και μια χειροβομβιδα στον πρωκτο σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν το ξέρεις, αλλά προκειμένου να μην δώσει λεφτά ο σύγχρονος Έλληνας δεν βλέπω να τον χαλάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Dildo on the run23/7/11 22:57

    Εδω που τα λεμε, ακουγεται και λιγο ερεθιστικο αυτο που περιεγραψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι να πω...ο καλός ανώμαλος όλα τα αλέθει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Dildo on the run24/7/11 01:02

    Μια και το φερε οι κουβεντα: τί σου καναν τα δικαιωματα των ομοφυλοφιλων φιλτατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αρκεί, βέβαια, να ξέρεις να στήνεις σκηνή, να μη φοβάσαι τα φίδια, να μην έχεις πρόβλημα με τη μέση σου, να μην έχεις αντίρρηση για το βρεγμένο χώμα και τις κοινές τουαλέτες και να μπορείς να επιβιώσεις για λίγες μέρες χωρίς ρεύμα.

    Τι λες παιδάκι μου; Έχεις κάνει ποτέ κάμπινγκ;
    Οι σκηνές με τις μπανέλες στήνονται μόνες τους στην κυριολεξία. Το μανίκι είναι να πέσεις σε κάμπινγκ-ελαιώνα, και να σου γίνεται το πασαλάκι μπετούγια μόλις πας να το μπήξεις στο χώμα.
    Τα φίδια τα'χουν φροντίσει οι καμπιγκούχοι (τι λέξη!).. με τα ποντίκια έχουν ένα θέμα..
    Και πρόβλημα να'χεις με τη μέση σου, στο κατάχαμα έρχεσαι και στρώνεις!
    Ποιο βρεμμένο χώμα; Τον Αύγουστο στην Ελλάδα βρεγμένο χώμα; Άμα πας και στήσεις δίπλα στο μπεκ που ποτίζει το γκαζόν, πάσο! Πάρε και ομπρέλα!
    Οι κοινές τουαλέτες είναι ένα θέμα, έχω πετύχει τις χειρότερες στο Λαγανά στη Ζάκυνθο, που αφού ξέμεινε ο Άγγλος από σημεία εναπόθεσης βαρύγδουπης κουράδας, άρχισε να τις αφήνει να επιπλέουν και στην πισίνα.. Έχω πετύχει και τις καλύτερες στη Βασιλική Λευκάδας, που ειλικρινά δεν έχω ξαναδεί κάμπινγκ με 3 βάρδιες καθαρίστριες!
    Και μην ξανακούσω για το ρεύμα! Μόνο πλυντήριο που δεν έπαιρνα μαζί μου όταν πήγαινα για κάμπινγκ..

    Και για να ξεφτιλίσω ακόμα περισσότερο το σχόλιο-σεντόνι και να το κάνω υπέρδιπλο, υπάρχει κι άλλος τύπος διακοπών, που φέτος -να μου το θυμηθείς- θα κάνει θραύση!
    Διακοπές στο χωριό. Ντους με τη μάνικα την ποτιστική, φαΐ απ'ό,τι βγάζει το περιβόλι, ύπνος μεσημέρι στο ράντζο κάτω από τη μουριά, σαγιονάρα-διχάλα, ντομάτα με αλάτι και φέτα, λίγωσα που το σκέφτομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τίποτα δε μου έκαναν, απλά ήθελα να αναφέρω άκυρα κοινωνικά προβλήματα της ζωής στην πόλη και μου ήρθε αυτό.
    Το χωριό μου; Καλύτερα να μείνω στην πόλη, που πιάνει μεν 40 βαθμούς τη μέρα κι άλλους τόσους τη νύχτα, αλλά έχει και το κλιματιστικό + πολύ λιγότερα κουνούπια...
    Όσο για το κάμπινγκ, σε λίγο, με την φτώχεια που -υποτίθεται-ότι δέρνει τον Έλληνα, θα καταργηθούν και τα κάμπινγκ και θα στήνουν όλοι σκηνές όπου βρουν μέρος...και τότε να δεις φίδια, δυσκολία στο στήσιμο και στερητικό σύνδρομο ρεύματος που έχει να πέσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προτιμώ να μαζέψω περισσότερα χρήματα και να απολαύσω τις ανέσεις μου σε ξενοδοχείο 37 αστεριών παρά να δώσω λίγα και να μου φύγει ο κώλος στο κάμπινγκ. Αν είναι να κάνεις διακοπές καλό είναι να τις απολαύσεις με όσο το δυνατόν καλύτερες ανέσεις. Τώρα αν είναι να ανησυχώ για φίδια και ποντίκια κάθομαι σπίτι μου που έχουμε γνωριστεί κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ και επαυξάνω...αν εξαιρέσεις ότι δεν έχω φίδια και ποντίκια στο σπίτι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μένω σε εξοχή στην επαρχία. Με έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές στο σπίτι και ανοίξαμε διάλογο πρωτού τους αποθέσω τα εντόσθια στο μάρμαρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ε, εντάξει, στη Θεσσαλονίκη με το ζόρι επιζούν οι άνθρωποι, όχι τα φίδια και τα ποντίκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ξέρετε, πολλές φορές συμβαίνει τα σχόλια να είναι ακόμη πιο έξυπνα, εύστοχα ή ουσιαστικά από την εγγραφή καθεαυτή. ΟΧΙ ΕΔΩ. Αν σας έρθει καμιά εξυπνάδα, κρατήστε την για τον εαυτό σας.