Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

191 χρόνια... πτώσης μαλακίας σε μορφή σύννεφου

Σαν σήμερα, πριν από εκατόν ενενήντα ένα χρόνια, οι Έλληνες κήρυξαν την επανάσταση ενάντια στους Τουρκαλάδες. Μόνο που δεν έγινε. Η επανάσταση είχε ξεκινήσει πιο νωρίς. Αλλά μετά τη βάλανε στις 25 του Μάρτη για να πάει μαζί με τον Ευαγγελισμό. Είπε κανείς τίποτα για εκκλησιαστική προπαγάνδα; Όχι, γιατί με φάνηκε ότι κάτι τέτοιο άκουσα.
Και γι'αυτό το λόγο πρέπει σήμερα τα ένδοξα ελληνικά νιάτα να μαζεύονται στην πλατεία του χωριού, να περπατάνε τη δημοσιά πάνω κάτω σε τετράδες υπό το άγρυπνο βλέμμα του κόσμου που, έμπλεος συναισθημάτων εθνικής υπερηφάνειας και αγαλλίασης, κουνάει τα σημαιάκια που πουλάνε οι παρακείμενοι γύφτοι και παίρνει μάτι τις μαθήτριες του λυκείου-και του γυμνασίου για τους πιο παιδέρες-που τα βγάζουν όλα γιατί πιάσανε και οι ζέστες-όσες τέλος πάντων από αυτές δεν είναι μπάζα δηλαδή.
Αμέσως μετά, τα ένδοξα ελληνικά νιάτα μαζεύονται στις καφετερίες, πίνοντας τον πραγματικό ελληνικό καφέ, δηλαδής τη φραπεδιά (γλυκιά χωρίς γάλα και με μπόλικα παγάκια παρακαλώ), και δίνοντας ευφάνταστες απαντήσεις όπως "Το ΟΧΙ που είπε ο Μέγας Αλέξανδρος στην μάχη του Ματζικέρτ" ή "Την πτώση της Χούντας χάρη στην παρέμβαση του Ομπάμα" στις ερωτήσεις των ρεπορτάζ του Σταρ σχετικά με το τι γιορτάζουμε αυτή τη μέρα.
Και αυτό είναι όλο.
Α, ναι. Ξέχασα τις πορείες της καταπιεσμένης εργατιάς που θέλει έτσι να δείξει την οργή της απέναντι στην κακιά Τρόικα. Από την άλλη, βέβαια, κανείς δεν ασχολείται μαζί τους, οπότε σιγά την παράλειψη.
Μετά, όμως, σκέφτομαι ότι κανένας δε θυμάται τους προγόνους μας, που έχυσαν το αίμα τους για να μπορούμε εμείς σήμερα να είμαστε ελεύθεροι να γράφουμε μαλακίες στο ίντερνετ και να μαλακιζόμαστε όλη μέρα, και ένα καυτό δάκρυ κυλά από το πράσινο μάτι που δεν έχω. Σε δύο δευτερόλεπτα βέβαια μου έχει περάσει.
Ή έτσι νόμιζα.
Αλλά τώρα τα έχω πάρει στο κρανίο.
Σκυλιά της κολάσεως! Τέτοια όνειρα έκαναν για εσάς ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης και ο Μπότσαρης; Να κάθεστε όλη μέρα στα καφενεία και να κλαίγεστε που δεν έχετε να πληρώσετε το χαράτσι ενώ ταυτόχρονα παίζετε με το Iphone σας και πίνετε πέντε ευρώ φρέντο καπουτσίνο (με ιδιαίτερη έμφαση στις τρεις τελευταίες συλλαβές); Ζαγάρια!
Κι εσείς, κυράδες μου, τι εντύπωση νομίζετε ότι θα έχει η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους όταν σας βλέπουν να κωλοκάθεστε στους καναπέδες και να βλέπετε το ένα μετά το άλλο τούρκικα σήριαλ; Οι Τούρκοι είναι οχτροί! Τουρκέψαμε, Έλληνες; Τι σκατά γιορτάζουμε λοιπόν στις είκοσι πέντε Μαρτίου; Τι είμαστε εμείς που τολμάμε να επικαλούμαστε τέτοιους προγόνους; Επιστροφή στον Ελληνισμό! Αγοράστε τώρα τους εφτά χιλιάδες πεντακόσιους εβδομήντα δύο τόμους μας για το μεγαλείο του αρχαίου πολιτισμού στην προνομιακή τιμή των είκοσι λεπτών και του ενός μισοφαγωμένου χωριάτικου λουκάνικου...
...ΟΚ, σκάσε, Λεωνίδα, τώρα αναλαμβάνω εγώ.
Όπως είχε πει κάποτε και ο Κλεάνθης Βικελίδης Απόστολος Νικολαΐδης Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών Γεώργιος Καραϊσκάκης, "αν ζήσω, θα τους γαμήσω. Αν πεθάνω, κλάστε μου τον μπούτσον". Από αυτή τη φράση ο Έλληνας, όμως, κράτησε μόνο το "κλάστε μου τον μπούτσον". Κάποια στιγμή όμως πρέπει και να τους γαμήσουμε, δε νομίζετε;
Αλλά τι λέω. Μην κάνουμε τίποτα για τη μοίρα μας και σπάσουμε κανένα νύχι. Στο μεταξύ, ας κλάψουμε λίγο ακόμα για τα δικαιώματά μας που καταπατούνται και για το μισθό που μας μειώνουν και για την ζωή μας που υποβαθμίζεται και για τον DJ που δεν έβαλε αρκετές φορές χθες το βράδυ το καινούριο της Rihanna.
Ξύπνα ρε!

ΟΚ, Σερτζ, ευχαριστώ, νομίζω έπιασαν το νόημα.
Θα σας πω μια ιστορία. Ήμουν χθες το βράδυ στο κρεβάτι με την Μπιγιονσέ μετά από μία νύχτα ακολασίας και ξαφνικά γυρνάει και με ρωτάει, "Αγαπούλα μου, γιατί οι συμπατριώτες σου είναι τόσο χάπατα; Γιατί κάθονται και τρώνε το πέος έτσι αδιαμαρτύρητα;" Τα έχασα. Δεν ήξερα τι να της πω. "Δεν ξέρω, μωρό μου". "Δεν ξέρεις;" μου είπε και η απορία ζωγραφίστηκε στις ματάρες της. "Και τότε ποιος ξέρει;" Εκείνη τη στιγμή πετάχτηκε από μία γωνία ο Χωστήρας και είπε "Εγώ ξέρω", και η μελαχρινή θεά του απάντησε, "Εσύ την τύφλα σου δεν ξέρεις βρε ντουβάρι, άντε στη γωνία να δεις αν έρχομαι από το περίπτερο που πήγα να πάρω τσίχλες", και ο Χωστήρας για πρώτη φορά στη ζωή του το βούλωσε.
ΟΚ, με αυτό το τελευταίο του γάμησα τη μάνα, και η αλήθεια είναι ότι χθες το βράδυ δεν ήμουν μαζί με τη Μπιγιονσέ, αλλά μόνο γιατί είχε ανειλημμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις. Πρέπει να βγάλει και καινούριο δίσκο κάποια στιγμή το μωρό μου.
Τι έλεγα; Α, ναι. Για τα χάλια μας. Ο κόσμος καίγεται και εμείς καθόμαστε και κοιτάμε σαν τους μαλάκες. Εντάξει, το σαν δεν ήταν και απαραίτητο, είμαστε, ήμασταν και θα είμαστε μαλάκες. Μάλλον το γονίδιο της μαλακίας είναι χαραγμένο στο ελληνικό DNA. Δεν εξηγείται αλλιώς.
Ακόμη και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, οι οποίοι ήταν οι πιο γαμάτοι και έδωσαν τα φώτα του πολιτισμού και γαμούσαν και έσπερναν και όλα τα σφάζανε κι όλα τα μαχαιρώνανε και παρακαλείται ο Λεωνίδας να το βουλώσει μην του βάλω και τους επτά χιλιάδες πεντακόσιους εβδομήντα δύο τόμους στον πάτο, έκαναν τις μαλακίες με τα τσουβάλια.
Τρωικός πόλεμος. Έκαναν δέκα χρόνια εκστρατεία και πολιορκία της Τροίας επειδή η Ελενίτσα παράτησε το Μένιο για να ζήσει εξωτικές περιπέτειες με τον (Πα)Πάρη! Και να ήταν ο μόνος; Πελοποννησιακός Πόλεμος. Η Αθήνα είχε φτιάξει Παρθενώνες και είχε το μεγαλύτερο στόλο του κόσμου, και πήρε μετά τα αρχίδια της Σπάρτης και τα 'κανε γαργάρες! Μέγας Αλέξανδρος. Είχε όλη την Ασία για αυτοκρατορία, και μετά οι διάδοχοί του δεν τα βρίσκανε με το πέτρα-ψαλίδι-χαρτί-σαύρα-Σποκ και τα γαμήσανε όλα. Λες και το κάνουν επίτηδες δηλαδή.
Και μετά ερχόμαστε στα εκατόν ενενήντα ένα χρόνια πριν. Είχαμε το πρώτο κράτος της σύγχρονης Ευρώπης με αβασίλευτη δημοκρατία, και μετά κλείσαμε τους οπλαρχηγούς στη φυλακή, φάγαμε τον Καποδίστρια και μας φέρανε Γερμανό βασιλιά γιατί εμείς μόνοι μας δεν μπορούσαμε!
Οπότε, δεν γαμιέται; Άσε την Τρόικα να μείνει. Είτε με Τρόικα είτε χωρίς Τρόικα, στο τέλος κάποιον τρόπο θα βρούμε να φαγωθούμε μόνοι μας και να τα κάνουμε για άλλη μια φορά όλα πουτάνα. Και μετά θα αναγεννηθούμε από τις στάχτες μας και φτου κι απ'την αρχή. Η ιστορία κύκλους κάνει. Μόνο που, από τους πολλούς τους κύκλους, έχω αρχίσει και ζαλίζομαι.
Αυτά, και να προσέχετε μη φάτε κανένα ιπτάμενο στραγάλι στο μάτι στην παρέλαση που θα πάτε για να χαζέψετε τα τσουλάκια των τοπικών λυκείων.

22 σχόλια:

  1. Είσαι ψεύτης και προπαγανδιστής. Αποκλείεται να ήσουν χθες βράδυ με την Μπιγιονσέ. Μαζί μου ήταν.

    Υ.Γ.1 Στο πέτρα-ψαλίδι-χαρτί-σαύρα-Σποκ, πώς κερδίζει ο Σποκ;

    Υ.Γ.2 Χθες βράδυ, είπα κι εγώ να βγω έξω να διασκεδάσω. Μπήκα στο μετρό, που ήταν φίσκα μέχρι εκεί που δεν πάει, για να μετακινηθώ και είδα για πολλοστή φορά την κατάντια της ελληνικής κονωνίας. Ο ένας έτρωγε βρώμικο μέσα στο βαγόνι, ο άλλος νόμιζε ότι του ανήκει το μετρό και φερόταν σαν τριχωτός πίθηκος. Ένας άλλος για να το παίξει μάγκας στην γκόμενα, υποδυόταν με πλήρη αποτυχία τον γαμάω και δέρνω. Κάτι κοπελιές, μάλλον φρικιά, χαζογελούσαν όλη την ώρα με τα ντεσιμπέλ να υπερβαίνουν εκείνα από συναυλία των Σεπούλτουρα. Πιο δίπλα κάτι φίλες των φρικιών έριχναν σφαλιάρες η μία στην άλλη. Είδα κι άλλα, πάντα βλέπω, πάντα υπάρχουν, αλλά είμαι σίγουρος ότι για όλα αυτά φταίει η Τρόικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρχισες κι εσύ τα ίδια;
      Υ.Γ.1 Ιδέαν δεν έχω. Κάποια πουστιά θα κάνει.
      Υ.Γ.2 Μα εννοείται ότι φταίει η Τρόικα. Ποιος άλλος θα μπορούσε να φταίει;

      Διαγραφή
    2. http://www.youtube.com/watch?v=_PUEoDYpUyQ
      Η απάντηση στο ΥΓ1

      Διαγραφή
    3. Κι αν βαριέστε, διαβάστε το κείμενο

      Scissors cuts paper, paper covers rock, rock crushes lizard, lizard poisons Spock, Spock smashes scissors, scissors decapitates lizard, lizard eats paper, paper disproves Spock, Spock vaporizes rock, and as it always has, rock crushes scissors.

      Διαγραφή
  2. Μου το γύρισες κι εσύ σε πατριωτισμό τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλο ένα τέτοιο, και θα σου βγάλω κάρτα μέλους στο f.c.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι, δεν πήγαινε σε σένα αυτό, στο Θωμά πήγαινε, με μπόλικη ειρωνία. fc=fasista club

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε φταίω εγώ για αυτό. Βλέπετε πώς πεταγόταν συνεχώς ο Λεωνίδας. Και πού να ήταν και ο Άδωνις μαζί του. Φρίκη. Υποθέτω πάντως ότι αύριο θα είμαι καλύτερα, οπότε το membership να μένει.

      Διαγραφή
    2. Το κατάλαβα ότι πήγαινε στο Θωμά, απλώς δεν ήξερα τι σήμαινε...

      Διαγραφή
  5. Δεν έχεις άδικο!
    Κατέβηκα και'γω για να γουστάρω σαματά και ένταση στην παρέλαση και αντ'αυτού χλελχέδες και κρυόκωλους που κάθονταν κανονικά απέναντι τα καθίκια και όλοι καλά και μεις καλύτερα.
    Κρίμα την μέρα μου γμ δεν πήγαινα για ψάρεμα!

    Και'γω που νόμιζα ότι θα'βαζες το το καινούριο της Rihanna που δεν το άκουσες χτες βράδυ :))

    Ελπίζω να συνέλθουμε γρήγορα απ'τους μπάφους που μας δίνουν και να αντισταθούμε στο τσούξιμο!

    Καλό βράδυ με θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αηδία η κατάσταση. Κόντεψα να κλάψω. Καλύτερα να πήγαινες για ψάρεμα. Δεν θα έβαζα το καινούριο της Rihanna έτσι κι αλλιώς. Και ποιο βράδυ; Ακόμα μεσημέρι είναι!

      Διαγραφή
  6. Νομίζω ότι πιο πολύ με εκφράζει η παράγραφος για τους φραπεδοπότες και τα τούρκικα σίριαλ (κι όχι γιατί είναι τούρκικα, και βραζιλιάνικα το ίδιο κάνει). Αν το ήξεραν οι ήρωες της επανάστασης ότι θα γινόμασταν έτσι, θα είχαν αλλάξει χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ...δεν θα κάνω σχόλιο με Μπιγιονσού, αφού κι εσύ ο ίδιος παραδέχτηκες ότι όλα ήταν μια τεράστια μούφα και τίποτα δεν συνέβη όπως τα περιγράφεις.

    Να σου πω ποιοι φταίνε πάνω απ' όλους;Οι γονείς μας που ενώ ζήσανε καταστάσεις και μαθαίνανε καλύτερα απ' όλους την ιστορία του τόπου μας, μας μεγάλωσαν με σκατένια πρότυπα όπως: "μη λείψει τίποτα στο παιδί","και πάρ' του και μηχανάκι μην το φάει η ποδαράδα το παιδί", "και μην κλάσει και αρρωστήσει", ενώ παράλληλα ψήφιζαν τα ίδια παράσιτα κάθε φορά και μεγαλώνοντας μας σε τέτοιες καταστάσεις...τώρα φίλε μου, δυστυχώς, δεν έχουμε αρχίδια για να επαναστατήσουμε σοβαρά και γινόμαστε αντιπολίτευση του καναπέ και βασικά....δεν ξέρουμε ενάντια σε ποιον και ΠΩΣ να επαναστατήσουμε....Τόμας ήταν ένα πολύ γαμάτο άρθρο, μπράβο ρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ώπα, Χωστήρα σε πιάνω φάουλ, και μου κάνει εντύπωση. Οι γονείς μας κάθε άλλο παρά ιστορία μάθαιναν, όπως κι εμείς, όπως και η τωρινή φουρνιά μαθητών. Τώρα το να "μην κλάσει και χέστηκε η φατμέ", είναι κατοχικό κατάλοιπο που εκεί που θα έκανε τρεις γενιές να ξεφτίσει, με την παρούσα κατάσταση το βλέπω να διαιωνίζεται ακόμα περισσότερο.
      Μην εκπλαγείς αν δεις κυβέρνηση μια από τα γίδια. Στον Ορθοδοξιστάν, πρώτα βγαίνει η ψυχή, και το χούι, ποτέ.

      Διαγραφή
    2. Τα λείψανα θα βγάλουν κυβέρνηση, είναι το μόνο σίγουρο.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ Ephee ως προς τη διδασκαλία-συνδυασμό ιστορίας-ρόλου Εκκλησίας, γιατί εκεί βρίσκεται για μένα ο έντονος σκοταδισμός και η μέγιστη παραπληροφόρηση. Αλλά ήξεραν από δεύτερο χέρι για Μικρασιατική καταστροφή,Βαλκανικούς και Παγκόσμιους πολέμους και όπως σωστά λες, τους έμεινε το χούι του υπερκορεμού και του νεοπλουτισμού.

      Το θέμα μου όμως είναι πως η πλειοψηφία των γονέων δεν κατεβαίνει στο δρόμο και να παλέψει για τα παιδιά, αλλά κάνει 2 ΑΠΕΙΡΗΣ ΜΑΛΑΚΊΑΣ λάθη:1ον εξακολουθούν να ψηφίζουν τα ίδια ζώα και με μανία (δες ηλικίες που πήγαν στις πρόσφατες εκλογές του Πασόκ-Βενινζέλου) και 2ον, αποτρέπουν τα παιδιά τους να κατέβουν στις πορείες για "να μη μπλέξουν και μου τα φάνε".

      Το ότι το "Ορθοδοξιστάν-Δυτική Λαμογία" θα έχει κάποια στιγμή ΚΑΙ κανονικά ζώα στη βουλή (σε σχέση με αυτό που επικρατεί τώρα), μοιάζει με ουτοπία!

      Διαγραφή
    4. Κατ'αρχάς, τα σημαντικά. Επιτέλους! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Δεν έκανε σχόλιο για τη Μπιγιονσέ!
      Κατά τα άλλα, όταν οι γονείς σου σε μαθαίνουν να βολεύεσαι και να σου κάνουν όλα τα χατίρια, εσύ μόνος σου πώς θα μάθεις αλλιώς; Δεν είναι όλα τόσο ωραία στη ζωή. Και η Έφη έχει απόλυτο δίκιο. Πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι κυβερνήσεις Νουδού-ΠΑΣΟΚ θα βλέπουμε σ'αυτή τη χώρα. Τέτοιοι που είμαστε, καλά να πάθουμε.

      Διαγραφή
    5. Thomas, δεν είπα εγώ για χρόνια και καιρούς. Τώρα εννοώ. 'Αμεσα. Ήδη στα ψηφοδέλτια που σκάνε, αλλάζει το όνομα του κόμματος (επειδή είναι καινούργιο) με υποψηφίους που αδειάστηκαν από τα υπάρχοντα στη βουλή κόμματα. Δηλαδή ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ πολιτικές σκουληκαντέρες, με άλλο φερετζέ/ταμπέλα καλούμαστε να ψηφίσουμε. Κι ακόμα κι αν δεχτούμε πως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΚΚΕ δεν παίζει να εκλεγούν (που δυστυχώς θα εκλεγούν), κανείς δε μας εγγυάται πως αργότερα τα "νέα" κόμματα δε θα απορροφήσουν τους υποψηφίους των υπαρχόντων να μας τους τρίψουν στη μάπα για ακόμα καλύτερες μέρες.

      Χωστήρα, εκεί που τοποθέτησες τη λέξη "σκοταδισμός" τα'πες όλα. Υou had me at skotadismos που λένε και στο χωριό μου, αλλά: Η γενιά που αναφέρεις πως άκουσε από δεύτερο χέρι για μικρασιατικές καταστροφές, βαλκανικούς και παγκόσμιους πολέμους, άκουσε επίσης για τον εμφύλιο, πράγμα που χάραξε το κομματικό της dna, κι αυτό φίλε, δεν αλλάζει ούτε με μεταμόσχευση. Αυτή η γενιά όποιου το μέρος κι αν έπαιρνε τότε, του ίδιου παίρνει και σήμερα, ανεξαρτήτως αν ο Πάγκαλος, ο Μεταξάς, Ο Βενιζέλος, ο Βελουχιώτης και τ'άλλα τα παιδιά έχουν χωνευτεί κι απ'τα σκουλήκια.
      Πάρε ένα γέρο κουμμουνιστή, κι έναν βασιλικό, και βάλ'τους να μιλάνε μπροστά σου. Είναι και οι δύο εξίσου ικανοί να επιχειρηματολογήσουν με βάση τα τότε πολιτικά πιστεύω τους, ακόμα και για τη σημερινή κατάσταση, και να πιστεύουν και οι δύο πραγματικά πως έχουν το δίκιο με το μέρος τους.
      Σ'αυτή την περίπτωση, απλά περιμένεις να πεθάνουν. Με τους νεότερους όμως, είναι να σε παίρνει από κάτω.

      Διαγραφή
    6. Μα εγώ δεν είπα τίποτα διαφορετικό. Απλά ότι όχι μόνο τώρα, αλλά και όταν θα έχω εγώ παιδιά και εγγόνια, ακόμα θα βλέπουμε τα ίδια κόμματα και τους ίδιους απατεώνες (έστω τα παιδιά και τα εγγόνια τους).

      Διαγραφή

Ξέρετε, πολλές φορές συμβαίνει τα σχόλια να είναι ακόμη πιο έξυπνα, εύστοχα ή ουσιαστικά από την εγγραφή καθεαυτή. ΟΧΙ ΕΔΩ. Αν σας έρθει καμιά εξυπνάδα, κρατήστε την για τον εαυτό σας.