Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Η παρεξηγημένη τέχνη του γκράφιτι

Οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι ψήφισαν, κι ο Μπαράκ έδωσε στον Ρόμνεϊ τη σούφρα ανά χείρας. Αν αυτό σας λέει κάτι, ο Ρόμνεϊ είχε τη στήριξη του Τσακ Νόρις κι ο Μπαράκ είχε τη στήριξη της Μπιγιονσέ, η οποία και χθες βράδυ ανέβασε αυτό στο Facebook.

Έτσι μπράβο, μωρό μου.
Στο μεταξύ ο Κανάκης βγήκε στην εκπομπή του και είπε ότι από τον Ιανουάριο δε θα βγαίνει τρεις αλλά δύο φορές την εβδομάδα γιατί κουράζεται. Αλήθεια, πασά μου; Κουράστηκες πολύ; Σε νιώθω. Πρέπει να είναι ιδιαίτερα κουραστικό να μπουρδολογείς μπροστά σε μια κάμερα επί μία ώρα, τρεις φορές την εβδομάδα, κι όλα αυτά ενώ παίρνεις μόνο του κόσμου τα λεφτά. Οπότε αν ποτέ χρειαστεί να διαλέξω ανάμεσα σε εκπομπή στην τηλεόραση και στο να καθαρίζω το κλουβί με τους ελέφαντες στο ζωολογικό κήπο, θα πάω να φτυαρίζω κοπριές.
...τι βγαίνουν και λένε ρε πούστη μου και δεν ντρέπονται κιόλας.
Και τώρα πάμε στο θέμα μας, το οποίο είναι η τέχνη του γκράφιτι. Ναι, ρε μουνιά, τέχνη είναι, πώς το καταλάβατε εσείς; Είναι μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης. Και σίγουρα είναι καλύτερη από κάτι μαλακίες που μπαίνουν στα μουσεία. Γιατί αν εγώ πάρω έναν μαύρο καμβά, τραβήξω μια μαλακία από πάνω και επιδείξω τα ξεραμένα μου χύσια, θα αποκτήσω φήμη, λεφτά, δόξα και γκόμενες, αλλά άμα πάρω ένα σπρέι και ζωγραφίσω σε έναν τοίχο αυτό:

ή αυτό:

ή γιατί όχι αυτό:

το μόνο που θα αποκτήσω είναι ποινικό μητρώο.
Βέβαια η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλα τα γκράφιτι τόσο καλαίσθητα και εξαιρετικά. Και πάλι, όμως, ακόμα κι αυτοί που δεν ξέρουν να σχεδιάσουν και παίρνουν απλά ένα σπρέι ή ένα μαρκαδόρο και γράφουν συνθήματα στους τοίχους, ή και τα στένσιλ ακόμα, κάποιες φορές κάτι έχουν να πουν:



Και μετά, φυσικά, υπάρχουν οι φίλοι μας τα ζώα.



Αυτοί οι μπουσταράδες ξεφτιλίζουν την τέχνη του γκράφιτι. Αν ήξερε ότι ο κόσμος θα κατέληγε να μαλακίζεται τοιουτοτρόπως το πρώτο όρθιο δίποδο που πήρε μια πρωτόγονη μπογιά, βούτηξε τα δάχτυλά του μέσα και σχεδίασε πάνω στον τοίχο της σπηλιάς του το βουβάλι που σκότωσε χθες, ή τη γκόμενα που γάμησε προχθές, ή τη γκόμενα που σκότωσε αντίπροχθες, ή το βουβάλι που γάμησε πριν από μια βδομάδα, θα έκοβε τα δάχτυλά του σύριζα, δημοκρατική αριστερά και χρυσή αυγή μαζί.
Αυτός είναι ο λόγος που δεν πήρα ποτέ μου ένα σπρέι για να ζωγραφίσω έναν τοίχο. Αυτός, και το ότι δεν ξέρω να σχεδιάσω ούτε το Χριστό μου ανάσκελα. Κι επίσης ότι είμαι υπερβολικά κότα για να κάνω κάτι πιο παράνομο από το να πιω αλκοόλ σε μαγαζί χωρίς να είμαι άνω των δεκαοχτώ ή το να ανέβω σε λεωφορείο χωρίς εισιτήριο κοιτώντας όλη την ώρα αλαφιασμένος δεξιά κι αριστερά μην τυχόν ανέβει κανένας ελεγκτής (ούτε αυτό το έχω κάνει, απλά λέμε τώρα).
Αλλά υπάρχει λύση. Όχι, αλήθεια, αγαπητοί φίλοι. Υπάρχει. Για τους μεν ποδοσφαιρόφιλους παντοίου είδους, είτε τα δικέφαλα κοτόπουλα, είτε το θεό του πολέμου κατά της πτώσης στη Β' Εθνική, ή ακόμα και τα πλήθη που τριγυρνούσαν στους δρόμους και έγραφαν παντού Ρέμο Μπινέ, προτείνω τη δημιουργία ενός νέου αθλήματος, το οποίο και θα παίζουν αποκλειστικά αυτοί. Το ναρκόσφαιρο, μια πολύ πιο θεαματική παραλλαγή του ποδοσφαίρου, με τη διαφορά να εντοπίζεται στο ότι η μπάλα αντικαθίσταται από μια πολύ ωραία νάρκη. Μπουμ! Μπουμ! Μπουμ! Γκολ, θέαμα, δράση και κομμένα μέλη να ίπτανται στον αέρα. Ένα μοναδικό υπερθέαμα για όλη την οικογένεια.
Αυτοί πάλι που μαρκάρουν την περιοχή τους ωσάν αρσενικοί σκύλοι που κατουρούν τα δέντρα, προτείνω να πάνε να μαρκάρουν κάποιες άλλες περιοχές, μια και έχουν ήδη εξαντλήσει την κυριαρχία τους εδώ στον πολιτισμένο κόσμο. Τα προτεινόμενα μέρη περιλαμβάνουν το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τον μαύρο μετεωρίτη στη Μέκκα, το Area 51, την κορυφή του Έβερεστ, την επιφάνεια της Σελήνης, τη Μόρντορ και την Γκρόουβ Στριτ μετά που αποκαλύφθηκε ότι ο Τενπένυ ήταν ένα διεφθαρμένο τσογλάνι.
Όσο για τον εραστή της Εμμανουέλας Αγγουράκη (αυτός κι όλοι όσοι μιλάνε ελληνικά όπως φαίνεται) προτείνω να ιδρύσει το Κόμμα Κερατάδων Ελλάδας σε συνεργασία με τον Παντελή Παντελίδη. Ποιος ξέρει, ίσως αυτό το ΚΚΕ να πάρει την ψήφο του κόσμου.
Είπα και ελάλησα.
Αυτά, και να προσέχετε μην κουραστείτε κι εσείς από την πολύ δύσκολη δουλειά του καλοπληρωμένου τηλεπαρουσιαστή.

29 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/11/12 14:15

    Χαχαχαχα,αυτό με τον καμβά,τη μαλακία και τα ξεραμένα χύσια με πέθανε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το να μου γράψουν ποδοσφαιρικά στον τοίχο μου θα με τρέλαινε αλλά το Γκράφιτι- Τέχνη προσφέρει ανάσα στις παραμελημένες γειτονιές, αυτές που δεν τις πολυνοιάζεται ο Δήμος τους.
    Όμως είναι χρόνια πια που έχουν γίνει διάσημοι και πάμπλουτοι καλλιτέχνες που ξεκίνησαν από το δρόμο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο Banksy αλλά και στον παλιό μου φίλο τον πρόωρα χαμένο Jean Michel Basquiat- έχεις δει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ωραίος ρε μπεμπέ!!!όταν πρωτογαμήσεις, γράψ'το με σπρέυ στο ντοίχο, πάρ' το φωτογραφία και βάλ' το στο μπλογκ στη θέση της πέμπτης φωτογραφίας που έβαλες και δεν εμφανίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα; Η πρώτη κυρία σε αφήνει να μπαίνεις και στο ίντερνετ ασυνόδευτος;

      Διαγραφή
    2. "Πρώτη Κυρία" *

      Διαγραφή
    3. XAXAXAXAXAXAXXAXAXA o διάλογος αυτός ήταν για ΟΣΚΑΡ!!!! Κορυφή είστε

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστούμε για τη διάκριση. Θα προσπαθήσουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σου.

      Διαγραφή
    5. σου έχω σχεδόν έτοιμη μια προσδοκία από πίσω....όπως σου είχα υποσχεθεί Αλτζα!!

      Διαγραφή
  4. Που θα βρω έναν από τους πρώτους 3 να μου περιποιηθεί τον τοίχο?

    υγ: το μόνο (τρόπος του λέγειν) γκράφιτι που έχω κάνει στην ζωή μου ήταν όταν είχα παέι στο φαράγγι του Βίκου και διόρθωσα μια επιγραφή στα βράχια που έγραφε "ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΚΡΕΜΟΣ" σβήνοντας το "ΓΚ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ρέμος δεν είναι κίνδυνος στο φαράγγι του Βίκου, αλλά σε όλη τη χώρα.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος7/11/12 21:44

    Μπουαχαχαχαχαχαχαχα.Γαμάτο.
    Πάντως όπως λέει κι η Δάφνη πιο πάνω πολλοί είναι αυτοί που από την παρανομία και το δρόμο έγιναν φτασμένοι και χέστηκαν στα λεφτά.
    Υ.Γ.Γιατί ασχολείσε με άτομα που βγαίνουν στην τελεόραση κι ακόμα περισσότερο γιατί βλέπεις τηλεόραση;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για τους Θεσσαλονικείς, ένα έχω να πω! Fotai ρε μουνιά! Όχι στα tags του, τα graffiti του λέω. Tα tags είναι σκατά όποιου και αν είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτός του sub-mission στο GTA που ταγκάρεις Grove Street πάνω από τα ταγκ των Ballas.

      Διαγραφή
  7. Το 2ο το βλέπω όποτε ανεβαίνω, σχεδόν κάθε βδομάδα δηλαδή, και παθαίνω... Είναι πραγματικά υπέροχο.

    Όσο για τον κερατά, βρε αγόρι μου, δεν τα φτιάχνεις με Εμμανουέλα, το χει το όνομα, εγώ θα στα λέω όλα;

    Αλήθεια, ο Κανάκης με τόσο σφιχτό πρόγραμμα πότε προλαβαίνει και πηγαίνει γυμναστήριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ήξερε, δε ρώταγε;
      Ο Κανάκης πρέπει να φύτεψε και μαλλιά στο ενδιάμεσο, όχι;

      Διαγραφή
    2. Το χε στρώσει απ τα πέρσι το γκαζόν

      Διαγραφή
    3. Α, μπορεί να φταίει που είχα καιρό να τον δω.

      Διαγραφή
  8. Κάποιο βράδυ που πέτυχα στην τηλεόραση Κανάκη μου ήρθε να ξεράσω...
    Στο θέμα μας. Θυμάσαι που ανέβαζα φωτογραφίες με γκράφιτι στο blog; Μία τύπισσα μου έγραψε ότι τα συνθήματα στους τοίχους δεν έχουν καμία αξία μπροστά στο street art και την έκραξα. Χαίρομαι τουλάχιστον που κάποιοι άνθρωποι εκτιμούν την αξία και των δύο δεόντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρκεί βέβαια τα συνθήματα να έχουν κάτι να πουν και να μην είναι "ΠΑΟΚ-Θρησκεία-Γαμώ τη Σούπερ 3".

      Διαγραφή
    2. Γι' αυτό λέω δεόντως.

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος6/6/14 16:28

    ολοι οι αποτυχημενοι προβαινουν σε graffiti συμπεριφορες.απεναντι σε ιδιωτικες τουλαχιστον περιουσιες..γιατι δεν βαφουν τα δικα τους σπιτια ...τους δικους τους τοιχους...τα αυτοκινητα των αποτυχημενων στην ανατροφη τους πατεραδων τους...τα εξοχικα τους...το μετωπο τους......γιατι να μου επιβαλλει το ιδεογραμμα ή την άποψη του οποιοσδηποτε δεν μπορει να αρθρωσει ουτε μια ολοκληρωμενη προταση...και ειναι ανταξιος του μισθου των 300 ευρω για 12 ωρες...γιατι να χανει κανεις το χρονο του και το κοστος (μπογια, σβησιμο) για graffiti που θεωρητικα ανηκουν σε εγκλωβισμενες (πρακτικα προβληματικες) προσωπικοτητες που δειχνουν εμπρακτα την αδυναμια τους να αναμετρηθουν την πνευματικη και σωματικη ανεπαρκεια τους...και τελικα να προσπαθουν να επιβληθουν σε άλλους χωρις καν να τους γνωριζουν...σε τετοια περιπτωση προκειται δηλαδη για τεχνη ανθρωπων ανικανων να παραγουν ο,τιδηποτε αλλο ως πρόσωπα με θαρρος, νοημοσυνη και ειναι θιασιωτες της μπουρδολογικης θεωρησης με τα φραγκα της μαμας τους που δουλευει ενδεχομενως το βραδυ σκληρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ξέρετε, πολλές φορές συμβαίνει τα σχόλια να είναι ακόμη πιο έξυπνα, εύστοχα ή ουσιαστικά από την εγγραφή καθεαυτή. ΟΧΙ ΕΔΩ. Αν σας έρθει καμιά εξυπνάδα, κρατήστε την για τον εαυτό σας.