Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Smoke on the water, fire in the sky


Ο αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην Ελλάδα.
Αυτό βέβαια δεν κάνει εντύπωση σε κανέναν, γιατί after all, στην Ελλάδα είμαστε. Σε αυτή τη χώρα θα έπρεπε να είμαστε ευχαριστημένοι που εφαρμόζεται ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής.
Αλλά η περίπτωση του αντικαπνιστικού νόμου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί αυτοί που τον παραβιάζουν κατάφωρα, κατά συρροήν, κατ'εξακολούθησιν και κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (βρείτε ποιο δεν ταιριάζει και κερδίστε ένα καυτό ραντεβού με την παλάμη σας) δεν είναι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ταρίφες, χίπστερς ή άλλα κατακάθια της κοινωνίας, αλλά η μισή Ελλάδα.
Ο αντικαπνιστικός νόμος ήταν από τους λίγους στους οποίους αντιτάχθηκαν αυτόματα όλοι. ΠΑΟΚια κι Αρειανοί, ΠΑΣΟΚοι και δεξιοί, κομμούνια και χρυσαυγίτες, άντρηδοι και πούστηδοι, τρέντι και ίμο, μεταλλάδες και σκυλάδες, πλούσιοι και φτωχοί, φίλοι Ζιντάν και φίλοι Ρονάλντο, όλοι έσπευσαν να ανάψουν τσιγάρο κάτω από την νεοαναρτηθείσα πινακίδα "απαγορεύεται το κάπνισμα" σε ένδειξη διαμαρτυρίας, και το να πας σε καφετέρια και να μη βρωμάς μετά ολόκληρος τσιγαρίλα είναι περίπου το ίδιο εφικτό με το να δει κανείς ολόκληρο βίντεο κλιπ της Lady Gaga και να μη νιώσει την ανάγκη να βγάλει τα μάτια του με τα ίδια του τα χέρια.
Γιατί όμως οι Έλληνες έχουν τέτοια εμμονή με το τσιγάρο;
Όπως όλοι ξέρουμε, εκτός από αυτούς που κρύβονται σε μια σπηλιά από τότε που η ηλίθια χορευτική μόδα με τους ακατανόητους στίχους λεγόταν Μακαρένα και όχι Gangnam Style, το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, αναπνευστικά προβλήματα, στειρότητα, στυτική δυσλειτουργία, διανοητική καθυστέρηση, μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, πρόωρη καράφλα, μελαγχολία, χοληστερίνη, πρεσβυωπία, γκέιτζ, ηπατίτιδα γ, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής, αυξημένη όρεξη για μπρόκολο, συμπάθεια προς τον Τσίπρα, χριστιανισμό, εξωγήινη εισβολή, διάδοση της δημοκρατίας στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, καταστροφή της τρύπας του όζοντος, αποσάθρωση των κοινωνικών δομών και το τέλος του κόσμου όπως το ξέρουμε.
Από την άλλη, βέβαια, ο Έλληνας ποτέ δε φημιζόταν για τη μακροπρόθεσμη σκέψη του, αχέμ αχέμ, γι'αυτό φτάσαμε μέχρι εδώ αλλά κατά πάσα πιθανότητα δε θέλετε να μιλήσω ξανά για το γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ γιατί έχω ήδη μιλήσει για αυτό το θέμα εκατόν είκοσι δισεκατομμύρια φορές και το πολύ το Καρνέησον κι ο καουμπόης το βαριέται.
Έτσι, πάνω από το μισό πληθυσμό της χώρας έχει σαν αγαπημένη του συνήθεια να τυλίγει ψιλοκομμένα φύλλα ενός φυτού σε χαρτί, να τα βάζει φωτιά και να εισπνέει πίσσα, νικοτίνη και μονοξείδιο. Σίγουρα, γιατί όχι; Γιατί δεν πάμε να στηνόμαστε πίσω από τις εξατμίσεις των λεωφορείων και να ρουφάμε καμένο ντίζελ; Γιατί δε μαζευόμαστε σε ένα δωμάτιο να τρώμε φασολάδα και να εισπνέουμε ο ένας τις κλανιές του άλλου; Γιατί δεν λιώνουμε κανένα λάστιχο από τρακτέρ για να πιούμε το ζουμί; Οι επιλογές είναι απεριόριστες!
Ναι, το κάπνισμα είναι ηλίθια συνήθεια. As a matter of fact, ας δούμε τα επιχειρήματα των αντικαπνιστών στο γιατί δεν καπνίζουν.
  1. Γιατί κάνει κακό στην υγεία μου.
  2. Γιατί κάνει κακό στην υγεία των γύρω μου (βέβαια και το να πρήζεις τα αρχίδια του άλλου κάνει κακό στην υγεία των γύρω σου, αλλά ποιο το πρόβλημα με αυτό;)
  3. Γιατί δεν έχω λεφτά για κάψιμο.
  4. Γιατί βρωμάει.
  5. Γιατί είναι εθισμός.
  6. Γιατί είναι ηλίθιο ακόμα και σαν ιδέα.
Ας δούμε τώρα και τα επιχειρήματα των καπνιστών στο γιατί καπνίζουν.
  1. Γιατί έτσι μου αρέσει.
  2. Άντε και γαμήσου.
Και ξέρετε κάτι; Εμένα αυτό μου αρκεί. Θες να πεθάνεις ρε παιδί μου! Θες να πάθεις καρκίνο και να ζαρώσουν τ'αρχίδια σου! Δεν ξέρω ακριβώς τι είδους ευχαρίστηση παίρνεις από αυτό, αλλά αν πιστεύεις ότι αξίζει να σου πέσουν τα δόντια και να μιλάς σαν τον Νταρθ Βέιντερ με φαρυγγίτιδα, light up, my buddy. Προσπάθησε μόνο να μην φυσάς τον καπνό απευθείας στα μούτρα μου, γιατί θα το πάρω και θα στο βάλω στον κώλο. Από την μεριά της καύτρας.
Στην τελική, δεν υπάρχει απόλαυση χωρίς συνέπειες. Η σοκολάτα παχαίνει, οι χολυγουντιανές ταινίες ρίχνουν το IQ σου με ταχύτητα δέκα μονάδες ανά δευτερόλεπτο, το κρέας προκαλεί χοληστερίνη, το αλκοόλ σε κάνει να στέλνεις ερωτικά μηνύματα στις πρώην σου και αν αρχίσω να απαριθμώ τι μπορεί να πάθει κανείς από τη συνουσία θα με πάρει η νύχτα (όχι, δεν είναι αυτός ο λόγος που δεν έχω γαμήσει ακόμα). Οπότε, φύσα ρούφα τράβα τόνε. Δεν τρέχει κάστανο λέμε. Μακριά απ'τον κώλο μου κι ας είναι και δυο μέτρα (αυτό να μη συσχετιστεί με την πρόσφατη εγγραφή του Celebritis στην οποία ο Μανωλιός aka Γαμιάς της Κρήτης αποφάσισε να αποκαλύψει στο πανελλήνιο ότι it's okay to be gay).
Εκτός βέβαια αν οι φωστήρες του Υπουργείου Οικονομικών αποφασίσουν για άλλη μια φορά ότι η λύση στη μαύρη τρύπα του χρέους είναι να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τους φόρους στα τσιγάρα διατηρώντας ταυτόχρονα το δυσκίνητο δημόσιο τομέα, τα σκανδαλώδη προνόμια των βουλευτών, την καλπάζουσα φοροδιαφυγή, το πελατειακό κράτος και είχα δεν είχα πάλι με το πόσο σκατά τα έχουν κάνει οι πολιτικοί ασχολούμαι. Πρέπει στ'αλήθεια να το κόψω αυτό.
Τελική ετυμηγορία επί του θέματος κάπνισμα; Πεθάνετε ελεύθερα.
Αυτά, και να προσέχετε να μην έρθει η αδερφή σας στο δωμάτιό σας να βλέπει το Dancing With The Stars και να σας πρήζει τα αρχίδια όσο προσπαθείτε να βγάλετε καινούρια εγγραφή στο μπλογκ σας γιατί έχετε μια βδομάδα να γράψετε και νομίζει ο κόσμος ότι πεθάνατε.

24 σχόλια:

  1. da facqueueueueue!!! Αυτό ήταν ένα πραγματικά καλό άρθρο!!!!

    Δυστυχώς ανακάλυψα όμως ότι δεν μπορώ να γίνω γκέυ γιατί δεν αντέχω τη θέα του αίματος, οπότε στην ενδεχόμενη επίθεσή μου, με βάναυση εισβολή ενός πουλιού σε μέγεθος μπαζούκα, θα έλεγα ότι και μόνο η ιδέα "μην κάνω μιμί", λειτουργεί αποτρεπτικά....δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι είμαι ο πιο σκληρός άντρας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί εκπλήσσεσαι που έγραψα καλό άρθρο; Πάντως στενοχωρήθηκα που δεν μπορείς να γίνεις γκέι.

      Διαγραφή
    2. διακρίνω την στεναχώρια χωγραφισμένη ειλικρινά πάνω στις κωλότριχές σου.....το ότι δεν μπορώ να γίνω παθητικός, δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να σοδομίσω μικρά αγοράκια!!!

      Διαγραφή
    3. Δεν είμαι αρκετά άντρα για να με σοδομίσεις.

      Διαγραφή
    4. I just had the weirdest boner!!!

      Διαγραφή
    5. Μακριά απ'τον κώλο μου.

      Διαγραφή
  2. Γιατί ρε, αν εξαιρέσεις την φαρυγγίτιδα θα γούσταρα να μιλάω με φωνή Darth Vader! Αρχίζω το κάπνισμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχμ... αυτο σηκώνει ποστάκι για πάρτη του, όχι σχολιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα περιμένω (αν το κάνεις στο ydemocpudnats κι όχι εδώ ακόμα καλύτερα).

      Διαγραφή
    2. Βλέπεις σχόλιο μίας γραμμής.. don't push it!

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος14/1/13 11:57

    To κείμενο είναι φουλ ρατσιστικό!
    Να μένουμε οι καπνιστές μέσα στην καφετέρια και να βγένεται οι κακοί αντικαπνιστές να κάθεστε έξω στο κρύο ρε!

    Ου ρατσιστή!

    υ.γ. Που τι θυμίθηκες εσύ τη μακαρένα ρε? Μουαχαχαχχαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε εγώ δεν είπα. Εγώ είμαι υπέρ να είμαστε όλοι μέσα στην καφετέρια. Και μάθε να γράφεις ελληνικά γαμώ το κέρατό μου.

      Διαγραφή
  5. Η συμπεριφορά του Έλληνα καπνιστή που περιγράφεις Τόμας είναι το ένα άκρο του κλασικού υποκριτικού κράματος αρχαιοελληνικού αντιδραστικού πνεύματος-χριαστιανικής υποταγής.

    Τι θέλω να πω. Του Έλληνα είναι μη του επιβάλεις απαγόρευση. Ξαφνικά αυτό ακριβώς που του απαγορεύεις θα το αναγάγει σε έκφραση του βασικού δικαιώματος της ελευθερίας και δημοκρατίας. Έτσι και του απαγορεύσεις το τσάι, είναι σίγουρο ότι ξαφνικά το τσάι θα αποκτήσει μια καλτ(θρησκευτική δηλαδή) όψη. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για κάτι που ο Έλληνας το έχει ήδη συνδέσει με το σχήμα "μαγκιά-καφές-άνεση και εμφάνιση".

    Βέβαια το ότι το ίδιο το τσιγάρο δεν απαγορεύεται, αλλά το να ντουμανιάζεις σε κλειστό χώρο ανθρώπους που δεν επέλεξαν να κλειδωθούν μαζί σου και να μυρίζουν σαν surströmming για να πιούν ένα καφέ δεν έχει απολύτως καμία σημασία.

    Και για να επιστρέψω από κει που ξεκίνησα, λέω υποκριτικό το κράμα γιατί από την μία δεν σηκώνει απαγόρευση, από την άλλη πιστεύει σε μια εκκλησία που απαγορεύει, και δεν έχει κανένα πρόβλημα να απαγορεύει πχ στον γκέυ να πηδιέται με όποιον θέλει ή στον άθεο να κάνει μη-χριστιανική κηδεία.

    Μακρυά από τον κώλο μας και όπου θέλει ας είναι. Αλλά όταν αφορά κάτι που κάνει ο ίδιος, ΙΣΑ ΡΕ που θα του απαγορεύσεις να καπνίζει, φασίστα, μπάτσε γουρούνι δολοφόνε Μαχόνυ.

    (Ξέφυγα ε; Δεν πειράζει, καλά σου κανα, και άσε κάτω το μουσακά, σκοτώνει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. όρεξη για μπρόκολο; συμπάθεια στον Τσίπρα; το κόβω μαχαίρι!!!! Τα πιο σοβαρά δε μας τα γράφουν παρά μας λένε για καρκίνους και μαλακίες....

    Να αλλάξουν τώρα τις ετικέτες στα πακέτα.. "Προστατέψτε τα παιδιά: μην τα αναγκάζετε να αναπνέουν τον καπνό σας γιατί στα 18 τους θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ"

    Υ.Γ.: Δεν υπάρχουν παθητικοί καπνιστές, υπάρχουν αντιπαθητικοί αντικαπνιστές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικά το Υ.Γ. σου θα έπρεπε να είναι το δεύτερο επιχείρημα των καπνιστών, ανάμεσα στο "μου αρέσει" και το "άντε και γαμήσου".
      Υ.Γ. Μόνο εγώ δεν καπνίζω εδώ μέσα;

      Διαγραφή
  7. Ο καπνός δίνει ένα ολιγόλεπτο kick που σε κάνει (να νομίζεις πως είσαι) πιο έξυπνος.
    Ο καπνός χαλαρώνει (οκ..και το δέρμα).
    Ο καπνός έχει μια σημειολογία που κάποιους γοητεύει κι άλλους (τους ηθοποιούς και τους αμήχανους) τους βοηθά με το πρόβλημα πού να βάλουν τα χέρια τους.

    Η μανία επιβολής ενός νόμου που δε θα εφαρμοζόταν θα ήταν παράβαση των αρχών του Μακιαβέλι (1η αρχή: 'Μη δίνεις διαταγή που δε θα εφαρμοστεί'-διάβασέ τον) αν δεν ήταν (όπως υποψιάζομαι) μια χαριτωμένη πλεκτάνη να απογελοιοποιηθεί ο ΓΑΠ.

    Πέραν αυτών, βρήκα διασκεδαστικό τον επίλογο. Θα το έχω στο νου μου αυτό με την αδελφή μου και την τηλεόραση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I see your point, αλλά ακόμη κι αν όντως ήταν, δεν πέτυχε, γιατί ο ΓΑΠ δεν απογελοιοποιήθηκε ποτέ.

      Διαγραφή
  8. Αν είναι να απαγορευτεί δια ροπάλου το κάπνισμα να απαγορευτεί δια ροπάλου και η μαλακία που δέρνει τον κάθένα. Και αυτό θανατηφόρο είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είπα να απαγορευτεί δια ροπάλου το κάπνισμα. Η μαλακία που δέρνει τον καθένα πάλι δε θα με πείραζε να απαγορευτεί.

      Διαγραφή
  9. Δεν πειράζει που μας έκαναν κλύσμα με χλωρίνη και μας γύρισαν 30 χρόνια πίσω. Μόνο το τσιγάρο στα σκυλάδικα να μην μας κόψουν και όλα ΟΚ Thomas.
    Του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει.

    Υ.Γ. Ακόμα θυμάμαι στο Λονδίνο, έξω από ένα εστιατόριο όπου ένα μπουκάλι κρασί κάνει όσο μισό μηνιάτικό μας, κυρίες με γούνες και κοσμήματα χιλιάδων λιρών να καπνίζουν εκτός καταστήματος.
    Μαλάκες Άγγλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαλάκες indeed. Κι έχουν και πουτσόκρυο εκεί πέρα. Δυο φορές μαλάκες.

      Διαγραφή

Ξέρετε, πολλές φορές συμβαίνει τα σχόλια να είναι ακόμη πιο έξυπνα, εύστοχα ή ουσιαστικά από την εγγραφή καθεαυτή. ΟΧΙ ΕΔΩ. Αν σας έρθει καμιά εξυπνάδα, κρατήστε την για τον εαυτό σας.