Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Look at this photograph!

Ο στίχος, τον οποίο χρησιμοποιώ για τίτλο, είναι παρμένος από ένα σάπιο τραγούδι των Nickelback, ονόματι Photograph. Αλλά επειδή οι Nickelback είναι για τον πούτσο, θα βάλω το ομώνυμο άσμα των Def Leppard.
-Κι οι Def Leppard για τον πούτσο είναι.
Αμάν ρε Φίδη, λες κι έχεις να γαμήσεις 19 χρόνια κάνεις.

Όπως είχα πει σε ένα πρόσφατο ποστ, η έλευση της ψηφιακής φωτογραφίας, που αντικατέστησε το φιλμ και επέτρεψε στον καθέναν να κουβαλάει μια αξιοπρεπή κάμερα καθημερινά στην τσέπη του, άλλαξε για πάντα την οπτική με την οποία ο δυτικός πολιτισμός αντιμετωπίζει την έννοια της φωτογραφίας.
Γιατί, πριν από δέκα χρόνια, αν ήθελες να γυρνάς και να φωτογραφίζεις ό,τι μαλακία βρεις μπροστά σου, θα έπρεπε να έχεις μαζί σου τον Οβελίξ, ή ένα αμαξίδιο του γκολφ, για να κουβαλάς μαζί σου τα δέκα κασόνια φιλμ που θα έπρεπε να έχεις.
Τα οποία δέκα κασόνια φιλμ κόστιζαν τόσα λεφτά που εγώ αν τα είχα θα παντρευόμουνα.
Έτσι, οι μόνοι που είχαν τότε τη φωτογραφική μανία που έχουμε σήμερα ήταν τα Τζαπάνια, τα οποία Τζαπάνια ως γνωστόν έχουν απευθείας σύνδεση με τον Σατανά για να απολαμβάνουν πρώτοι απ'όλους τις νέες τεχνολογίες, κι έτσι ερχόντουσαν κάθε καλοκαίρι στην Ακρόπολη και φωτογράφιζαν μέχρι και την τελευταία γόπα που έβλεπαν πεταμένη κάτω, και μετά γυρνούσαν στην πατρίδα τους κι έπαιρναν φορεμένα βρακιά μαθητριούλας από αυτόματο μηχάνημα.
Οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί, που έπρεπε ακόμα να κάνουμε δουλειά με το φιλμ, κρατούσαμε επομένως το φιλμ για πράγματα που είχαν σημασία, όπως ένας γάμος, μια τελετή αποφοίτησης, ένα μαγευτικό τοπίο ή μια εξίσου μαγευτική κωλάρα.
Σήμερα, όμως, οι περιορισμοί αποθηκευτικού χώρου και χρήματος που έθετε η αναλογική φωτογραφία έχουν εξαλειφθεί, επομένως ο καθένας είναι ελεύθερος να βγάλει όσες φωτογραφίες θέλει από ό,τι θέλει.
Και πώς την αξιοποιούμε αυτή την ελευθερία μας;
Βγάζοντας σέλφις.

Οκ, η ιδέα της σέλφι υπήρχε ήδη στην Αναγεννησιακή τέχνη ως αυτοπροσωπογραφία. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι απανταχού καγκουροκοπελίτσες και καγκουροκοπελίτσοι έχουν καμία σχέση με τον Βαν Γκογκ.
Ναρκισσισμός, ρε μαλάκα. Να βγάζεις φωτογραφία την ίδια σου τη σκατόφατσα.
Μάλιστα, πριν όλα τα εξυπνόφωνα (λέω στα ελληνικά το smartphone για να σας ψαρώσω) αποκτήσουν την μπροστινή κάμερα που χρησιμεύει...ε...ακριβώς για να βγάζεις σέλφι, η συντριπτική πλειοψηφία των σέλφι γινόταν με τη βοήθεια του καθρέφτη του μπάνιου.
Ακολουθεί ανέκδοτο βγαλμένο απ'τη ζωή. Πατέρας βλέπει κόρη να ντύνεται-γδύνεται με τα καλά της. Ρωτάει "πού πας, μικρή; Σε πάρτι;" Κι η μικρή απαντάει "όχι, στην τουαλέτα να ανεβάσω φωτογραφίες στο facebook".
Ο καθρέφτης του μπάνιου, βέβαια, θέτει την αυτοφωτογραφιζόμενη κορασίδα στον κίνδυνο να τραβήξει μαζί τον πατέρα της που χέζει διαβάζοντας περισπούδαστα την Σπορ του Βορρά, ή το ντίλντο που απαύτωνε χθες το βράδυ ενόσω περιμένει να βρει τον πρίγκιπα του παραμυθιού που θα την εκτιμήσει για τις βαθυστόχαστες σέλφι της, ή, στην περίπτωση της δημόσιας τουαλέτας, κανένα "Κάνω πίπες, 6982...".
Βέβαια, υπάρχουν ακόμα κάποιες που χρησιμοποιούν την μπροστινή κάμερα και πάλι τραβάνε μαζί και τον καθρέφτη, το οποίο έχει το ίδιο νόημα με το να έχεις ηλιακό θερμοσίφωνα και να βάζεις πάλι το ηλεκτρικό μέσα στο κατακαλόκαιρο για να κάνεις μπάνιο.
Φυσικά, καμία σέλφι δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς το duckface.
Ας προσπεράσουμε τον χαλκά στη μύτη που αποπνέει τον ασυγκράτητο ερωτισμό μιας αγελάδας με οίστρο, και ας επικεντρωθούμε στο σούφρωμα τον χειλιών, λες και η πρωταγωνίστρια της εν λόγω φωτογραφίας είναι η σκυλίτσα από το "Λαίδη και Αλήτης" της Ντίσνεϊ στη σκηνή που τα δύο σκυλιά ρουφάνε το ίδιο μακαρόνι και καταλήγουν να φιλιούνται.
Από πότε τρώνε μακαρόνια τα σκυλιά;
Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή η πόζα έχει ονομαστεί duckface. Εγώ δε βλέπω καμία ομοιότητα με πάπιες. Αντιθέτως βλέπω πολλές και σημαντικές ομοιότητες με την ξεχειλωμένη κωλοσουφρίδα της Τζίνα Χέιζ αφότου την έχει περάσει δεύτερο χέρι χλωρίνη. Επομένως η πόζα αυτή θα έπρεπε να λέγεται assface, όρος ο οποίος και θα υιοθετηθεί στο παρόν μπλογκ for all intents and purposes.
Που λέμε κι εμείς οι Εγγλέζοι.
Αλλά είναι πραγματικά γελοίο. Γιατί αυτή η κοπέλα, αν δεν έκανε αυτό το ηλίθιο σούφρωμα (και δεν είχε αυτήν την αηδία να κρέμεται απ'τη μύτη της σαν μύξα, βεβαίως βεβαίως) θα ήταν μια κούκλα ζωγραφιστή. Κορίτσια, ακούστε με εμένα. Δεν υπάρχει τίποτα που να ομορφαίνει μια κοπέλα περισσότερο από ένα ωραίο και γλυκό χαμόγελο.
(Αυτή ήταν μια ξεδιάντροπη προσπάθεια να παριστάνω τον γλυκούλη και ρομαντικούλη με απώτερο σκοπό να στάξει το μουνάκι σας για πάρτη μου λες και είμαι ο Ράιαν Γκόσλινγκ.)
Πάρτε το χαμπάρι, τέλος πάντων. Η Αντζελίνα Ψωλί είναι μία. Δε χρειάζεται να κάνετε duckface για να δείξετε ότι έχετε τσιμπουκόχειλα. Αν θέλετε τόσο πολύ να το δείξετε, ελάτε στην πράξη. Το πουλί μου είναι όρθιο και σας περιμένει.
Φυσικά, το duckface μπορεί να συνδυαστεί με άλλες πόζες. Υπάρχουν πάμπολλες φωτογραφίες από κοπέλες που, αφού προφανώς έχουν πάρει μαθήματα ευλυγισίας σε κινέζικο τσίρκο, προσπαθούν να βγάλουν μαζί τη φάτσα τους και τον κώλο τους, λες και έχει καμία διαφορά.
-Ναι ρε συ, έχει διαφορά.
Ποια;
-Η φάτσα τους δεν έχει κυτταρίτιδα.
Σωστός, δεν το είχα σκεφτεί έτσι.
Από την άλλη, οι κοπέλες που δεν έχουν την υπερφυσική κωλάθρα της Νίκι Μινάζ, αλλά είναι πιο "μπροστόβαρες" ας το πούμε, ρίχνουν όλο το βυζί προς τα πίσω και παίρνουν ένα σχήμα παρένθεσης, για να αναδείξουν τα κάλλη τους.
Οκ, αυτές κάποια στιγμή θα τις τιμωρήσει η σπονδυλική τους στήλη.
Τα αγοράκια, πάλι, ειδικά αυτά που περνάνε τις μέρες τους λιώνοντας το κορμί τους στα σιδεράδικα, προτιμούν το αγριεμένο-σφίχτικο ύφος "έχω να χέσω δύο μήνες", ενώ ταυτόχρονα παριστάνουν ότι βρίσκονται στα Μίστερ Ολύμπια και τους κοιτάνε οι κριτές για να δούνε πόσο καλά πετάει ο τετρακέφαλος.
Τρέμουν οι γλουτοί μου ρε φίλε.
Βέβαια, υπάρχουν και τα όχι και τόσο φανατικά αγοράκια, τα οποία παριστάνουν κι αυτά τις γκόμενες με τα assface, αλλά αυτά έτσι κι αλλιώς δε θα αναπαραχθούν ποτέ, οπότε το γονίδιό τους θα πεθάνει μαζί τους.
Υπάρχουν, βέβαια, κι άλλες, πιο ανεξήγητες φωτογραφικές μόδες. Τώρα που έρχεται καλοκαίρι, ας πούμε, θα πλακώσουν όλες οι γκόμενες να τραβάνε φωτογραφία τα πόδια τους με φόντο την αμμουδιά.
Θα έρθει κάποτε κάποια στιγμή που δε θα απέχει από την πραγματικότητα αυτό το σκηνικό:
-Ρε συ Μήτσο, έκανα κονέ με τη Μαιρούλα.
-Ποια είναι η Μαιρούλα ρε μαλάκα;
-Αυτή ρε, με τα μωβ νύχια, το δαχτυλίδι στο μεσαίο δάχτυλο του δεξιού ποδιού, το τατουάζ με τον σκορπιό στο αριστερό πόδι, που καθότανε το Δεκαπενταύγουστο στην παραλία στο Νυδρί με τα πλακουτσωτά βότσαλα!
-Α, ναι ρε, η Μαιρούλα! Ωραίο μουνί. Κάνει πολύ καλές πίπες.
Η μόνη εξήγηση που μπορώ να φανταστώ για το πώς ξεκίνησε αυτή η μόδα είναι ότι μαζεύτηκε μια μέρα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδολάγνων και είπανε "θα πληρώσουμε εκατό σελεμπριτούδες για να ανεβάζουν φωτογραφίες με τα πόδια τους στην παραλία, θα ψαρώσουν οι κοινές θνητές, κι έτσι θα έχουμε υλικό για μαλακία, χωρίς να πρέπει να ακούμε κάθε μέρα το "ΑΑΑΑ! ΓΙΑΤΙ ΚΟΙΤΑΣ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΟΥ ΡΕ ΑΝΩΜΑΛΕ;".
Θα ήταν όντως σατανικό σχέδιο.
Not that there's anything wrong with that.
Αλλά μακράν το χειρότερο είναι όταν βγάζουν φωτογραφία το φαγητό που παραγγέλνουν όταν πάνε να φάνε.
Εδώ και καμιά εκατοστή χιλιάδες χρόνια εξέλιξης, το φαγητό χρησίμευε για να το τρώμε. Αλλά πλέον, προφανώς, χρησιμεύει και ως αξιοθέατο, το οποίο πρέπει να μοιραστούμε με όλο τον κόσμο πριν το φάμε.
Μπορεί κιόλας να φτάσουμε καμιά ώρα στο σημείο που θα μπαίνεις να κάθεσαι σε ένα μαγαζί, θα παραγγέλνεις ξέρω εγώ μια κρέπα με σαντιγί, σιρόπια σοκολάτας και χύστα μέσα τα πάντα όλα από πάνω, θα τη βγάζεις φωτογραφία, θα λες στον μαγαζάτορα "ευχαριστώ πολύ" και θα φεύγεις χωρίς να τη φας.
Ρε ανθρωπόμορφα γίδια, είστε καθόλου με τα καλά σας; Υπάρχουν παιδάκια στην Αφρική που πεινάνε. Υπάρχουν Κατερίνες στην Αθήνα που πεινάνε ακόμα περισσότερο. Κι εσείς κάθεστε και βγάζετε φωτογραφία το φαΐ σας;
Άμα είναι έτσι, κι εγώ την επόμενη φορά που θα πάω να κατουρήσω, θα βγάλω φωτογραφία την τουαλέτα πρώτα. Τόσο ωραία πορσελάνη, κρίμα είναι να μη σας τη δείξω κι εσάς.
Να για να μάθουμε να δίνουμε προηγμένη τεχνολογία σε πιθήκια.
Αυτά, και να προσέχετε μη σας πιάσει καμιά γκόμενα στην παραλία να κοιτάτε τα πόδια της ενώ θα μπορούσατε να το κάνετε από το φέισμπουκ και όλα κομπλέ.

33 σχόλια:

  1. Δηλαδή εσύ τώρα αν είχες τα λεφτα για τα φιλμ θα παντρευόσουν;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι μου λείπει η νύφη, αλλά λεπτομέρειες.

      Διαγραφή
  2. Aυτές με τα πόδια δεν με χαλάνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε, εσύ είσαι χαμηλοβλεπούσος.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ με τον Πέρι...περισσότερο από όλα,με ενοχλεί να βλέπω αυτές με τα πόδια...δεν ξέρω γιατί...

      Διαγραφή
    3. Αυτός είπε ότι ΔΕΝ τον χαλάνε. Που σημαίνει ότι το προξενιό μάλλον δεν θα ευοδωθεί. Κρίμα, ήθελα να γίνω κουμπάρα.

      Διαγραφή
    4. Χαχαχαχα,από την κούρασή μου,δεν είδα το ''δεν''...ε εντάξει μωρέ,σιγά το πράγμα...ο Πέρι θα κοιτάει τα πόδια μου και θα ηδονίζεται τότε,μιά χαρά το προξενιό :p :p :p

      Διαγραφή
    5. Καλά δεν μένω και εκεί ! Προτιμάω πάντως να βλέπω όμορφα καλοσχηματισμένα ποδαράκια παρά μουτσούνες τίγκα στο μακιγιααααζ και ντακφεις έκφραση. Τώρα για το προξενιό θα βρούμε άλλη κουμπάρα γιατί εσύ είσαι πολύ πιτσιρίκα.

      Διαγραφή
    6. Έτσι πως το θέτει ο κουμπάρος, δεν έχει και πολύ άδικο.

      Διαγραφή
  3. αυτό με το φαΐ ΓΑΜΩ ΤΟΥΣ ΣΕΦ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, αυτό με το φαΐ μπάσταρδοι, μου βγάλατε τον καρκίνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν καταλαβαίνω την έκρηξή σου.

      Διαγραφή
    2. χιπστεράδικο στέκι προσλαμβάνει αβαγκάρντ σεφ να του βγάλει φαγητά που μπορεί να είναι σίχαμα, αλλά είναι ντεκοραρισμένα έτσι ώστε τα χιπστέρια να αγνοησουν ότι τρώνε εκτόπλασμα και να επικεντρωθούν στην αγαπημένη τους συνηθεια: να φωτογραφησουν το ψημμένο βδέλλυγμα για να το ανεβάσουν στο ίνσταγκραμ. Από σεφ δηλαδη μετατράπηκαν σε "καλλιτέχνες"

      Διαγραφή
    3. Καταλαβαίνω την έκρηξή σου.

      Διαγραφή
  4. Ρε συ, μήπως γι αυτό οι σεφ προσπαθούν να κάνουν ντεκόρ στο πιάτο, παρόλο που το φαΐ αποτελείται από ένα μπιφτέκι σε μέγεθος 50λεπτου και μισό κουνουπίδι; Επειδή ανεβάζουν φωτό με φαγητά στο φέισμπουκ και λένε κάτσε να μας πάρουν με καλό μάτι!

    Την επόμενη φορά που θα πάω να φάω στου Αποκόρωνα θα βγάλω κι εγώ το φαΐ φωτογραφία να δεις πως τα πετάει τα παΐδάκια έτσι χύμα και ανακατεμένα, εκεί να δεις ντεκόρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ προτιμώ τη στυλιστική άποψη του Αποκόρωνα.

      Διαγραφή
    2. φάε μπριζόλες κροκόδειλου στο Αμάρι

      Διαγραφή
    3. Εγώ έχω ακούσει ότι άνοιξε ένα καλό βραζιλιάνικο μπριζολάδικο. Στις εφτά μπριζόλες η μία δώρο.

      Διαγραφή
  5. "Υπάρχουν Κατερίνες στην Αθήνα που πεινάνε ακόμα περισσότερο. Κι εσείς κάθεστε και βγάζετε φωτογραφία το φαΐ σας;" ΜΑ ΝΑΙ ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ!
    Φτου γαμώτο, ήπια κρύο γαλλικό σήμερα και ξέχασα να το βγάλω φωτογραφία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού εσύ δεν είσαι Κατερίνα, γιατί ταυτίστηκες;

      Διαγραφή
    2. Υπερασπίζομαι τα δικαιώματα΄της.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΝΑ ΦΑΕΙ!

      Διαγραφή
    3. Οι φακές κάνουν καλό.

      Διαγραφή
  6. Περί φαγητού: http://someoneatethis.tumblr.com/


    Y.Γ Πατουσάκια ναι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχαρητήρια. Θα ξεράσω πάνω σου.

      Διαγραφή
    2. Πες τα Φίδη μου.
      Ναι!

      (Ένοχη Θωμά. Μη λιθοβολείς!)

      Διαγραφή
    3. Για το φαγητό ένοχη ή για τα πατουσάκια; Το δεύτερο το συγχωρώ. Το πρώτο λιθοβολισμό χωρίς δίκη.

      Διαγραφή
    4. Δεν λέω τίποτα άλλο θα μας κόψει το ΕΣΡ...ή θα πρέπει ο Θωμάς να αλλάξει όνομα στο μπλογκ σε κάτι με ΧΧΧ.

      Διαγραφή
  7. εγώ πάλι νομίζω πως για όλα φταίει η ellen de generis. αυτή απενεχοποίησε τις selfie και έχει βουλιάξει ο κόσμος από περίεργες φάτσες - αγελαδινές και μη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα, δεν περίμεναν τη λεσβία για να ξεσαλώσουν.

      Διαγραφή
  8. To septum της γκομενας πολυ χαλια ειναι!!

    Τις προαλλες 4 ατομα φαγαμε 6 κιλα παϊδακια, αλλα κανεις δε τραβηξε φωτογραφια!! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παρατήρηση: Assface είναι κυρίως όταν έχουν κάνει εκείνο το μακιγιάζ με σκούρο μολύβι γύρω από τα χείλια, οπότε το εφφέ 'asshole' είναι ιδιαίτερα έντονο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ξέρετε, πολλές φορές συμβαίνει τα σχόλια να είναι ακόμη πιο έξυπνα, εύστοχα ή ουσιαστικά από την εγγραφή καθεαυτή. ΟΧΙ ΕΔΩ. Αν σας έρθει καμιά εξυπνάδα, κρατήστε την για τον εαυτό σας.