Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Η κοινωνική ευαισθητοποίηση του Μπαγκς Μπάνι

Κάποια σκοτεινά βράδια του χειμώνα, καθώς ατενίζω απ'το παράθυρό μου το απέραντο γκρίζο της μεγαλούπολης, την παγερή αδιαφορία στα πρόσωπα των περαστικών, τους ανθρώπους στοιβαγμένους και φυλακισμένους σε τσιμεντένια κουτιά χωρίς να γνωρίζουν ποιος βρίσκεται στο διπλανό κελί της φυλακής τους, νιώθω ότι δεν υπάρχει ελπίδα για την ανθρωπότητα.
Μετά ανοίγω το Facebook και σιγουρεύομαι.
Case in point:
Δηλαδή είναι μια εκστρατεία για να εξαλείψουμε από το Facebook τις εικόνες που παίρνουμε πριν εμφανίσουμε το φιλμ, που τα σκούρα χρώματα είναι φωτεινά και τανάπαλιν;
Χμ...όχι, γιατί πλέον δε χρησιμοποιεί κανείς φιλμ.
Α, μάλιστα. Δηλαδή είναι μια εκστρατεία για να εξαλείψουμε από το Facebook τα μούτρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου!
Μα...προφανώς και όχι. Είναι μια καμπάνια για να εξαλειφθούν οι εικόνες που απεικονίζουν βία, θάνατο, μίσος κι αρνητικά συναισθήματα. Οπότε Ζωή Κωνσταντοπούλου! Τα ίδια λέμε.
Πέρα από την ανείπωτη λατρεία που τρέφω για τη Ζωή (νταρντανογυναίκα μου...θέλω να με βάλεις χάμω και να σου γυαλίσω την αρβύλα με τη γλώσσα...), ο ποιητής προφανώς μιλάει για το πρόσφατο φαινόμενο όπου διάφοροι ευαίσθητοι, για να δείξουν πόσο ευαίσθητοι είναι, κοινοποιούσαν και ξαναματακοινοποιούσαν τη φωτογραφία που απεικόνιζε το νεκρό κορμί του μικρού Αϊλάν από τη Συρία, ξεβρασμένο στην αμμουδιά της Αλικαρνασσού.
Όπως όλοι μας, έτσι κι εγώ γουστάρω αφάνταστα να ανοίγω τον υπολογιστή μου πίνοντας τον πρωινό γκαϊφέ μου στις 12 η ώρα το μεσημέρι (χέστε με, δεν αρχίσαμε μαθήματα ακόμα) και να βλέπω στην οθόνη μου τα θύματα της τραγωδίας που λέγεται πόλεμος στη Συρία, για τον οποίο προφανώς φταίνε οι κακοί Αμερικάνοι γιατί για τα πάντα φταίνε οι κακοί Αμερικάνοι.

Κι επειδή όλοι κατά βάθος είμαστε ευαίσθητοι, εκτός από ορισμένα κατακάθια που είναι ανώμαλοι, σπαράζει η καρδούλα μας όταν βλέπουμε τέτοιες φριχτές εικόνες.
Ποια είναι η λύση; Να γεμίσουμε το Facebook με ήρωες από κόμικς! Βεβαίως! Από εκεί που συνομιλούσα με τον Γιώργο, τον Κώστα, τον Μήτσο και την Ελένη, τώρα συνομιλάω με τον Κάρτμαν, τον Ντόναλντ Ντακ, τη Μαρτζ Σίμπσον και το Σπουργίτι του Αρκά.
Τη Μαρτζ Σίμπσον την καπάρωσε ο Μήτσος. Η αλήθεια είναι ότι πάντα κάτι υποψιαζόμασταν γι'αυτό το παιδί.
Αφού λοιπόν γεμίσουμε το Facebook με ήρωες από κόμικς, θα παρατήσουμε όλες τις δουλειές μας και θα πάμε τα αγοράκια να παίξουμε μπάλα στην αυλή του σχολείου με πατημένο κουτάκι κοκακόλας και στα τρία κόρνερ πέναλτι, και τα κοριτσάκια να παίξουνε με τις κούκλες τους, να πιουν τσάι και να πλάσουν κουλουράκια με τα δυο χεράκια.
Κι επειδή είμαστε σύγχρονοι άνθρωποι που αντιτιθέμεθα στα ξεπερασμένα σεξιστικά πρότυπα, στη συνέχεια θα αλλάξουμε ρόλους, θα στείλουμε τα κοριτσάκια να βαράνε μύτους και καραβολίδες και τα αγοράκια να ντύσουν τη Μπάρμπι πριγκιποπούλα στο Μαγικό Κάστρο που πιάνει το μισό από το 60 τετραγωνικών κοτέτσι που ο άλλος αποκαλεί τριάρι, για να αποφασίσουν τα παιδάκια μόνα τους τι τους ταιριάζει περισσότερο.
Κι αυτοί τώρα είναι σοβαροί άνθρωποι που σε δύο μέρες από τώρα θα πάνε να ψηφίσουν και να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας.
Όπως λέει κι ένας φίλος μου Πριστάς ανωμαλιάρης, γαμώ το φελέκι μου το πράσινο με τη διχαλωτή κορώνα.

Νόμιζα ότι η συλλογικότητα που λέγεται ίντερνετ είχε αφήσει επιτέλους πίσω της τις παιδικές ασθένειες, είχε ωριμάσει αρκετά και δεν την άγγιζαν πλέον τα κλασικά "κάντε like για να θεραπευτεί απ'το Aids ένα παιδάκι στην Αφρική, κάντε share για να θεραπευτούν απ'το Aids εκατό παιδάκια στην Αφρική, αγνοήστε αυτή την εικόνα για να κολλήσετε 35 είδη σύφιλης".
Επίσης μέχρι προχθές νόμιζα ότι ο Λάκης Λαζόπουλος είναι φανατικός υποστηρικτής της Νέας Δημοκρατίας.
Μόλις πριν από λίγο καιρό είχαμε υποστεί το χτύπημα μιας άλλης μόδας που αφορούσε τις φωτογραφίες προφίλ, όπου όλοι οι χαζοχαρούμενοι έβαζαν στις φωτογραφίες τους το φίλτρο με το ουράνιο τόξο.
Το οποίο βεβαίως σήμαινε ότι γιορτάζουν που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι ο γάμος των ομοφυλοφίλων είναι νόμιμος σε όλες τις πολιτείες. Ναι, ναι, σε όλες, ακόμα και στο Τέξας, την Αλαμπάμα και το Μισσισσίπι που ακόμα λυντσάρουν μαύρους που παντρεύονται λευκές.
Είναι προφανώς μια ιστορικά προοδευτική απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για τα ίσα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από τις ερωτικές τους προτιμήσεις... αλλά εσύ ρε φίλε για τι ακριβώς χαίρεσαι;
Για να διαβάζεις αυτό εδώ το μπλογκ, που είναι γραμμένο στην αρχαία γλώσσα των Ελ, την τρισχιλιετή και μόνη γλώσσα με λογική διάταξη που στήνουν και λειτουργικά υπολογιστών πάνω της μπλα μπλα μπλα, πάει να πει ότι λιγότερο πιθανό είναι να ζεις στη Santa Monica Boulevard και περισσότερο στην Acharnon Boulevard.
Και στην Acharnon Boulevard, που αν ένα ζευγάρι αντρώνε βγει βόλτα πιασμένοι χέρι-χέρι (χωρίς τον Καρατζαφέρη) θα τους κράξουν δέκα παπάδες, ογδόντα τριχωτοί γκαραζιέρηδες με νυχάκι στο μικρό δάχτυλο για εξόρυξη κεριού και θα φάνε ξύλο από πέντε Χρυσαυγίτες, το τι έγινε στην Αμερική δεν πρόκειται να κάνει καμία διαφορά.
-Ε, όχι και καμία! Η Αμερική είναι το κέντρο των παγκόσμιων εξελίξεων. Από εκεί ξεκινά κάθε τεχνολογική, οικονομική και κοινωνική πρόοδος!
Μπα! Κι εγώ νόμιζα ότι από εκεί ξεκινάνε μόνο οι πόλεμοι. Επιλεκτικός ο αντιαμερικανισμός στις μέρες μας.

Αλλά τουλάχιστον αυτό είχε ένα συγκεκριμένο μήνυμα, έδειχνε υποστήριξη σε μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, που έχει τραβήξει τα πάνδεινα από τα κολλημένα μυαλά του παρελθόντος και τέθοια. Η παπαριά με τα κινούμενα σχέδια τι θέλει να μας πει;
Ότι αν δεν τα βλέπουμε στην αρχική μας σελίδα θα σταματήσουν να υπάρχουν; Αυτό πια είναι στρουμφοκαμηλισμός. Ναι, σωστά το έγραψα, γιατί χρησιμοποιούμε τα Στρουμφάκια για να στρουθοκαμηλίσουμε.
Είναι η ίδια λογική με την οποία ένα παιδάκι που παίζει βίαια βιντεοπαιχνίδια, όταν γίνει 18 χρονών, θα πάρει ένα Καλάσνικοφ και θα ξεκληρίσει τους συμμαθητές του, γιατί, λέει, θα έχει αναισθητοποιηθεί απέναντι στη βία.
Πρώτον, άμα αφήνεις το δεκάχρονο παιδί σου να παίζει το San Andreas και το Call of Battlefield, τότε καλά να πάθεις. Δεύτερον, αυτή η λογική είναι εντελώς ηλίθια. Με τόσες εκπομπές μαγειρικής που προβάλλονται καθημερινά θα έπρεπε στην ηλικία των 15 να φτιάχνουμε όλοι μουσακάδες, και προσωπικά οι μαγειρικές μου γνώσεις εκτείνονται στο να φτιάχνω φραπέ, να κόβω ψωμί χωρίς να σφάζω τα δάχτυλά μου (τουλάχιστον εννιά στις δέκα) και να ζεσταίνω το φαΐ στα μικροκύματα.
Και τρίτον, η πραγματική βία είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από τη βία των ταινιών και της τηλεόρασης. Αν ο Ράμπο έδειχνε σε close up πώς ήταν τα κορμιά των Βιετκόνγκ αφότου τα ξεπάστρευε ο Σταλόνε, θα έκοβε παγκοσμίως δεκαπέντε εισιτήρια, γιατί είναι ένα θέαμα εκ φύσεως αποκρουστικό που καμία υπερέκθεση δεν μπορεί να σε αναισθητοποιήσει. Εδώ οι ίδιοι οι βετεράνοι που γυρνάνε από τον πόλεμο έχουν χάσει την ψυχολογική τους ισορροπία, κι εσύ μας λες ότι συνηθίζουμε τη βία από την τηλεόραση; Puh-lease.
Κι αν είναι έτσι, τότε και τα κινούμενα σχέδια δεν έχουν άπειρη βία; Μόνο τις φορές που σκοτώνουν τον Κέννυ (those bastards!) να μετρήσεις, έχουμε ισοφαρίσει τα θύματα των Διδύμων Πύργων (που φυσικά και δεν έπεσαν από αεροπλάνα κι ήταν inside job γιατί ως γνωστόν η κηροζίνη δε λιώνει τις ατσάλινες δοκούς κι άλλωστε το είπε κι η Χρυσηίδα Δημουλίδου).
Άσε δε που είναι εντελώς αντιδημοκρατικός ο τρόπος που μεταδίδεται η καμπάνια. Τι θα πει ανάθεση; Δηλαδή άμα εγώ θέλω να βάλω τη Τζέσικα Ράμπιτ κι εσύ μου αναθέσεις να βάλω τον Κάπτεν Πλάνετ, εγώ θα καταπιεστώ; Αυτό δημιουργεί αρνητισμό! Θέλω τη Τζέσικα Ράμπιτ και θα βάλω τη Τζέσικα Ράμπιτ!
-Τι να συνάγουμε από τη μανία σου να βάλεις τη Τζέσικα Ράμπιτ;
Τον κακό σας, τον στραβό σας και τον ανάποδό σας να συνάγετε.

Το ότι τέτοια υπερδιαστημική καρτούν μουνάρα πήγε και παντρεύτηκε έναν όρθιο κούνελο είναι θέμα για εντελώς άλλη συζήτηση.
Εν ολίγοις, έχουμε απέναντί μας μια υπέρτατη ανοησία. Γιατί ακόμα και το "κάνε like για να θεραπευτεί ο καρκίνος", ακόμα και μέσα στην πλήρη ηλιθιότητά του, επικαλείται έναν ευγενή σκοπό.
Εδώ ποιος είναι ο σκοπός; Να μη βλέπουμε τον αρνητισμό στο Facebook? Μακριά απ'τον κώλο μας κι ας είναι και δυο μέτρα, λέω εγώ. Το οποίο στην τελική είναι κι αυτό μια στάση ζωής, έτσι; Δικαίωμα του καθενός είναι να είναι αναίσθητο γομάρι. Εγώ σας το λέω αυτό σαν αρχιαναίσθητο αρχιγομάρι.
Αλλά το θεωρώ υποκρισία. Και ξέρετε γιατί; Γιατί ο κάθε μάλαξ που θα βάλει για φωτογραφία τον Μπάτμαν για πέντε μέρες για να μη βλέπει αρνητισμό στην αρχική του σελίδα, θα το κάνει αυτό νομίζοντας ότι έκανε την καλή πράξη της ημέρας. Ότι έβαλε το λιθαράκι του στην καλυτέρευση της μάταιης τούτης κενωνίας. Ότι έβγαλε την ανθρωπιστική του υποχρέωση.
Με το να μειώσει τις εικόνες που του χαλάνε τη ζαχαρένια.
Ε, λοιπόν, πάρ'τα αρχίδια μου κι εσύ κι ο Μπάτμαν. Ή θα κάνεις κάτι σωστά, ή δε θα το κάνεις καθόλου. Και πιο έντιμο, όχι απαραίτητα καλύτερο αλλά πιο έντιμο, είναι να μην το κάνεις καθόλου και να αποδέχεσαι ότι είσαι παρτάκιας, παρά να κάνεις μια συμβολική ανοησία και να περιφέρεσαι μετά σαν τη Μητέρα Τερέζα.
Αυτά, και να προσέχετε μη στείλετε σεξουαλικά βρωμόλογα σε γκόμενα με φωτογραφία Μίνι Μάους κι ανακαλύψετε one second too late ότι την ίδια φωτογραφία έχει βάλει κι η αδερφή σας.

14 σχόλια:

  1. Η ίδια φάση έπαιζε πριν 5 χρόνια στο Facebook, με τη διαφορά ότι δεν υπήρχε ο ίδιος αρνητισμός στην αρχική, αλλά περισσότερο στάτουζ στα γκρίκλις. Ανακύκλωση με τα όλα της.
    Για το θέμα των LGBTQ σημαιών στις προφίλ των άλλων, υπήρξαν τρεις κατηγορίες ανθρώπων που τις υιοθέτησαν α) οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων αυτών, που έχουν περάσει ένα ακτιβιστικό προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα, β) αυτοί που ακολουθούν κάθε μόδα, ακόμα κι αν δεν την καταλαβαίνουν και γ) αυτοί που το βρήκαν απλά αισθητικά ωραίο κι ας μην ξέρουν τι είναι αυτό κι αν τρώγεται.
    Τέλος πάντων, μόδα είναι και θα περάσει. Κι αν δε θέλουν να βλέπουν οι άλλοι σώνει και καλά δημοσιεύσεις που του χαλάνε την ημέρα, υπάρχει και το unfollow. Βέβαια δύσκολα ξεφεύγεις από την πραγματικότητα με την έννοια ότι το προσφυγικό ζήτημα δε συνοψίζεται σε φωτογραφίες, αλλά θα το βρεις στις συζητήσεις σου, στις εφημερίδες, στην τηλεόραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή είναι η αντίρρηση που έχω με τέτοιες ιστορίες: ότι τις ακολουθούν όλα τα βόδια χωρίς να ξέρουν τι και αν υπάρχει από πίσω, μόνο για να μοστράρουν ότι κάτι κάνουν. Πέραν που το συγκεκριμένο και σαν μήνυμα και σαν εκτέλεση είναι παιδαριώδες.

      Διαγραφή
  2. ρε μπαγάσικο ναπουμε!!!! Ωραίο άρθρο, δεν μπορώ να πω, γέλασα, αλλά αν πραγματικά ήθελες να δώσεις και μια καλή συμβουλή στο τέλος, μπορούσες να πεις "υπάρχει και αυτό το ρημάδι το κουμπάκι στο φβ που μπλοκάρει τις συγκεκριμένες ενημερώσεις κι άμα γενικά δεν γουστάρεις το περιέχομενο μιας σελίδας που ποστάρετε από διάφορους χρήστες στο φβ, μπλοκάρεις και τη σελίδα και ξεγνοιάζεις"

    που πιστεύω σαν λύση είναι η επιτομή της σαλονικίλας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα μυαλό χειμώνα-καλοκαίρι-φθινόπωρο-άνοιξη και αυτές τις λίγες μέρες τον Ιούνιο που έχει ήλιο το πρωί και τα απογεύματα ρίχνει τουλούμια...πού να τα θυμάμαι όλα.

      Διαγραφή
  3. Έτοιμη ήμουν να υπενθυμίσω αυτό που έγραψε ο Χωστήρας.
    Μετά σκέφτηκα ότι αυτά δεν ήταν παρά το έναυσμα για να εκφραστούν απόψεις για τη σύγχρονη ανθρωπότητα (του Facebook) οπότε συνέχισα να διαβάζω.

    Γέλασα και με το «ο Λάκης Λαζόπουλος είναι φανατικός υποστηρικτής της Νέας Δημοκρατίας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η οποία ανθρωπότητα του Facebook, με τη σειρά της, είναι ουσιαστικά η μετεξέλιξη της ανθρωπότητας του καναπέ. Οι γνωστοί που από την άνεση του καναπέ τους δηλαδή γίνονται από προπονητές ποδοσφαίρου μέχρι πρωθυπουργοί κι από δικαστές μέχρι εκτελεστές, νομίζοντας ότι κάνουν κάτι που έχει σημασία.

      Διαγραφή
    2. Όπως παλιότερα ήταν οι φιλόσοφοι και ειδήμονες του καφενείου..
      Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, τα μέσα αλλάζουν μόνο..

      Διαγραφή
  4. Nτάξει ρε περνάει το ίντερνετ την προεφηβεία του ακόμα. Και ας είναι >20 χρόνια πράμα στην Ελλάδα, ο πολύς ο κόσμος απο το 03-04 και μετά άρχισε. Το κακό είναι πως παλιά έπρεπε να πας καφενείο για να ακούσεις τη μαλακία του καθενός. Και πάλι, άκουγες 5-10 μαζεμένους. Τώρα σου σκάει στα μούτρα η μαλακία θες δε θες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, μόνο τα καφενεία δεν ήτανε. Τους ταρίφες πού τους πας; Άλλοι πανεπιστήμονες της ζωής από εκεί. Ευτυχώς έχω κανένα χρόνο να πέσω στην ανάγκη τους.

      Διαγραφή
    2. Κακώς.Οι ταρίφες είναι εγκυκλοπαίδεια. Ειδικά όταν σου λένε πως να βρεις γκόμενα ή όταν κάνουν πολιτική ανάλυση. Αλλά οκ, πρέπει να χεις πιεί πρώτα. Ξεμέθυστος δε λέει

      Διαγραφή
    3. Άμα μεθύσω αρκετά για να έχει αξία η διάλεξη του ταρίφεως, τότε δε θα μου έχουν μείνει αρκετά λεφτά για να πάρω ταξί.

      Διαγραφή
  5. Λέω λοιπόν κι εγώ με τη σειρά μου να βάλω φώτο προφίλ χεντάι, άνιμε, μάνγκα και όπως αλλιώς λέγονται. Ναι, αμέ, το μικρό μου πόνυ να γαμάει την πριγκίπισσα Ζέλντα με μπακγκράουντ παρτούζες από το μάσρουμ κίνγκντομ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς χταπόδι με δώδεκα μέτρα πλοκάμι χεντάι δε γίνεται. Μόνο Χιουντάι.

      Διαγραφή
    2. Ορίστε! Το έκανα! Εβαλα στο φβ χταπόδι χαχαχα

      Διαγραφή

Ξέρετε, πολλές φορές συμβαίνει τα σχόλια να είναι ακόμη πιο έξυπνα, εύστοχα ή ουσιαστικά από την εγγραφή καθεαυτή. ΟΧΙ ΕΔΩ. Αν σας έρθει καμιά εξυπνάδα, κρατήστε την για τον εαυτό σας.