Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Άνοιξη 2011-Οι νέες τάσεις στα παραδοσιακά έθιμα

Αχ, Άνοιξη...
Ο ήλιος λάμπει, τα πουλάκια κελαηδούν, τα λουλούδια ανθίζουν...
Βέβαια, αν κοιτάξετε το παράθυρο, ο ψόφος καλά κρατεί, το μόνο πουλάκι που είδα τελευταία ήταν κάτι δεκαοχτούρες στο Μοναστηράκι προχθές που ήμουν Αθήνα και από λουλούδια μόνο η Τρόικα ανθίζει-μη μου πείτε, είναι παιδιά-λουλούδια!
Το ημερολόγιο όμως λέει 1 Μαρτίου, κι εγώ οφείλω να καλωσορίσω την Άνοιξη.
Η Άνοιξη, ως γνωστόν, έχει και κάποια έθιμα. Φέτος όμως, τα πράγματα είναι κάπως ζόρικα. Αν δεν είχατε τη χαρά να δείτε δελτία ειδήσεων τα τελευταία δύο χρόνια, περνάμε οικονομική κρίση, και σε τέτοιες περιόδους τα άλλοτε πλουσιοπάροχα τραπέζια που έρχονταν με τους ανοιξιάτικους εορτασμούς -λογικά πάντα- κομμένα (πια τα δανεικά που λέει κι ο Ρέμος μπινές).
Βέβαια στην Ελλάδα τίποτα δεν πάει με βάση τη λογική.
Κι έτσι, τα έθιμα θα τηρηθούν. Απλά, με κάποιες μικρέεεεες παραλλαγούλες...
Ναι, καλά καταλάβατε, Thomas the Barbarian is back by popular demand κι έτοιμος να σας χαρίσει την απολαυστική σοφία του από τη Θεσσαλονίκη, την ερωτική πόλη όπου το φιλοσοφικό πνεύμα είναι διάχυτο, η γενναιοδωρία έμφυτη και το καλαμάκι σουβλάκι.
7 Μαρτίου: Καθαρά Δευτέρα σήμερα και η μέρα απαιτεί λαγάνα. Βέβαια τα λεφτά δεν επαρκούν καλά καλά για το κανονικό ψωμί, τη λαγάνα θα κοιτάξουμε που είναι και σούπερ λουξ; Η λύση όμως βρέθηκε: ρεφενέ λαγάνα! Μαζεύονται όλοι οι κάτοικοι της γειτονιάς, τσοντάρουν και αγοράζουν τη λαγάνα που απαιτεί το έθιμο. Βέβαια υπάρχει και το άλλο έθιμο της ημέρας που λέει να πετάξουμε αετό. Οι Έλληνες βέβαια γενικά αετό πετάνε όλη τη χρονιά, και γι'αυτό δεν έχουν τώρα το ρευστό για να κάνουν ένα αγαπημένο άθλημα μικρών και μεγάλων. Και τι έγινε; Αντί να πετάξουμε αετό, θα πετάξουμε πέτρες σε τράπεζες! Τουλάχιστον, αυτές θα απογειωθούν στα σίγουρα...
7 Μαρτίου-23 Απριλίου: Όπως όλοι ίσως θα ξέρετε, ο Παναγιωτατομακαριώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και Σύμπαντος και μέγας διοριστής δημάρχων Άνθιμος είναι Χριστιανός (δεν κατάλαβα, με αμφισβητείτε κωλόπαιδα; Καλά, θα δείτε εσείς, τα κρατάω εγώ αυτά, θα περάσουμε ωραία...). Και ο Χριστιανισμός ορίζει ότι για επτά εβδομάδες πριν από το Πάσχα (σ.σ. Πάσχα: η μέρα κατά την οποία και μόνον πηγαίνει στην Εκκλησία το 99% των Ελλήνων) κάνουμε νηστεία (σ.σ. νηστεία: αυτό που το 99% των Ελλήνων δεν έχει κάνει ούτε μία μέρα στη ζωή του). Τι πάει να πει δεν μπορείς χωρίς κρέας; Γιατί, μπορείς να αγοράσεις το κρέας;
25 Μαρτίου: Αχ, 25η Μαρτίου...τι υπέροχη μέρα...η μέρα που πριν από 190 χρόνια οι περήφανοι πρόγονοί μας ύψωναν το λάβαρο της επαναστάσεως και αποτίνασσαν τον Τούρκικο ζυγό-αν ήξεραν βέβαια πώς θα έκαναν τη χώρα οι απόγονοί τους, πολύ πιθανόν να έμεναν στα σπίτια τους και να έβλεπαν τον τότε Χατζηνικολάου στην τότε τηλεόραση.
Προς τιμήν τους υπάρχει το έθιμο να ραίνονται με στραγάλια (μη με ρωτήσετε πού κολλάει το στραγάλι με την Επανάσταση του 1821, θα σας γελάσω και δεν το θέλω) οι εκπρόσωποι της περήφανης Ελληνικής -ενίοτε και Αλβανικής-νεολαίας που παρελαύνει στην πλατεία του χωριού για να τους βλέπουν από ψηλά οι πρόγονοί μας και να χαίρονται.
Φέτος, όμως, υπάρχει χρήμα για στραγάλια;
Κι όμως, δε χρειάζεται. Τα στραγάλια μπορούν να αντικατασταθούν από χαλίκια! Αρκετά χοντρά για να θυμίζουν αυθεντική αίσθηση στραγαλιού-γιατί, τι να κάνουμε, το στραγάλι δεν πιάνεται-, αλλά όχι και πολύ χοντρά μη βγάλουμε κανένα μάτι-εκτός φυσικά κι αν ο σημαιοφόρος είναι Αλβανός. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να πάρετε πέτρες, τσιμεντόλιθους, λοστούς και σιδεροπρίονα.
Και μετά, είναι και το τραπέζι. Βλέπετε, η μέρα θέλει ψάρι. Τι θα γίνει και με αυτό; Αν δε θέλετε να μαλλιοτραβιέστε με τη γειτόνισσα στη λαϊκή για μισή αθερίνα φρεσκάδας ανάλογης με τα τα παροιμιώδη πλέον εμπορεύματα του Αλφαβητίξ, πάρτε μία απόχη και αρχίστε να βουτάτε σε σιντριβάνια, λιμνούλες και λακκούβες στους δρόμους-δεν άνοιξε κι ο καιρός να πάτε θάλασσα...
24 Απριλίου: Πάσχα (η μέρα κατά την οποία και μόνον πηγαίνει το 99% των Ελλήνων στην Εκκλησία) κι επιβάλλεται κάτι να σουβλίσετε ΟΧΙ ΑΡΝΙ...που ζεις άνθρωπέ μου, δε βλέπεις τις ανταποκρίσεις του Νίκου Τσιαμτσίκα από τη Βαρβάκειο να ενημερωθείς για τις τιμές, τόσο πια αποστροφή σου έχει προκαλέσει ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ που ούτε καν ανοίγεις τηλεόραση; Λοιπόν, μπορείτε όμως να διαλέξετε ανάμεσα σε σκύλο, γάτα, νυφίτσα και αν είστε και πολύ εκλεκτικοί άντε τι άλλο θα κάνω πια για σας κοτόπουλο.
Επίσης θα διατηρηθεί και το έθιμο του τσουγκρίσματος. Βέβαια τα αυγά δε θα είναι πια βαμμένα. Οι βαφές κοστίζουν. Βασικά, επειδή και το ηλεκτρικό κοστίζει, δε θα είναι ούτε και βρασμένα τα αυγά. Για αυτό οι επίδοξοι τσουγκριστές καλύτερα να κυκλοφορείτε με χαρτομάντιλα.
Το μόνο έθιμο που μπορεί όχι να μείνει αναλλοίωτο αλλά και να αποκτήσει μεγαλύτερη ένταση είναι ο βαρελοτοπόλεμος. Τόσες διαδηλώσεις έχουμε, δε θα ξεμείνει καμία μολότοφ; Εκεί να δείτε λάμψη, τρομαγμένες γάτες να φεύγουν κάτω από αυτοκίνητα και γριές με δέκα τόνους λακ στο μαλλί να μένουν στον τόπο.
1 Μαΐου: Καταρχήν είστε κατάπτυστοι. Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία! ΚΚΕ-ΔΥΝΑΤΟ-ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟ!-....ναι, ξεφεύγω. Πιθανώς θα αποφασίσετε να πάτε στην ύπαιθρο να πιάσετε το Μάη. Και βέβαια με την ευκαιρία να κάνετε κι ένα πικ-νικ. Βέβαια, τα κεφτεδάκια, οι μπίρες και οι τυρόπιτες τέρμα. Τι θα φάτε; Ε, στα λιβάδια θα είστε, φάτε κανένα χορταράκι, ξέρετε τι υγιεινό που είναι; Και λουλούδια, αμέ, ξέρετε πώς φέρνει σε κεφτέ η παπαρούνα; Α, χάνετε, χάνετε!


Δεν ξέχασα τίποτα, ε;
Αχ, ναι, ξέχασα, στις 5-6 Μαρτίου το καρναβάλι του Τυρνάβου, γνωστό και σαν Μπουρανί. Αυτό όμως θα μείνει αναλλοίωτο, για να μας θυμίζει τι έχει να γίνει με την Τρόικα...

4 σχόλια:

  1. Παρ'όλ'αυτά, με παρηγορεί το γεγονός πως καταργείται η μαγειρίτσα λόγω έλλειψης αντεριάς που πουλιέται σε τιμή αυγοτάραχου, και μου φέρνει το στομάχι στο λαιμό!
    ..Η μαγειρίτσα, όχι η τιμή του αυγοτάραχου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς ο κοσμάκης νηστεύει την περίοδο της σαρακοστής. Ούτε κρέας ούτε γαλακτοκομικά ούτε τίποτα. Οπότε πάνε όλοι στις ψαροταβέρνες και γαμιούνται στις ποικιλίες χταποδιών, γαρίδων, καραβίδων, αθερίνας, καλαμαριών κτλ.....Μιλάμε για πολύ πείνα και στέρηση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για τα έθιμα του Πάσχα ειδικά είχα κάνει κι εγώ πέρυσι μια εγγραφή. Η εναλλακτική της γάτας και της νυφίτσας ενδιαφέρουσα, μόνο που ο Έλληνας για να κάνει Πάσχα θέλει πέντε-έξι από αυτές για να φτιάξει συκωταριές, σπληνάντερα, μαγειρίτσες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πράγματι, πιο φτηνά βρίσκεις ανθρώπινο έντερο για μεταμόσχευση, παρά αρνίσιο για μαγειρίτσα!

    Καλά, εμένα για τη νηστεία δε με νοιάζει, αλλά μ'αρέσει που είναι κάτι γριές που σου τη λένε επειδή τρως σουβλάκι, και μετά αυτές πλακώνονται στους χαλβάδες, τα τουρσιά και τις γαρίδες, συμπάσχοντας έτσι με το δράμα του Χριστούλη τους. Τι πάει να πει περιδρομιάζουν; Αφού είναι νηστίσιμα!

    Ε, τι να κάνουμε, κάποιες παράπλευρες απώλειες θα υπάρξουν, τουλάχιστον τη γάτα δεν την πληρώνεις δέκα ευρώ το κιλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ξέρετε, πολλές φορές συμβαίνει τα σχόλια να είναι ακόμη πιο έξυπνα, εύστοχα ή ουσιαστικά από την εγγραφή καθεαυτή. ΟΧΙ ΕΔΩ. Αν σας έρθει καμιά εξυπνάδα, κρατήστε την για τον εαυτό σας.