Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Σοβιετική Ένωση and the minds on the railings

Λοιπόν, τι με κοιτάτε; Δεν γουστάρω να γράψω ούτε για τον Πάγκαλο, ούτε για τους Αγανακτισμένους, ούτε για την κακιά Μέρκελ και για την παρτόλα που αντικατέστησε τον Ντομινίκαρο στην ηγεσία του ΔΝΤ μετά τις τσαχπινιές με την καμαριέρα, ούτε για την ελληνική κάθετος τούρκικη τηλεόραση, ούτε για τίποτα. Θέλω να γράψω για τη Σοβιετική Ένωση και θα γράψω για τη Σοβιετική Ένωση! Θα σας ρωτήσω κιόλας; Δικό μου είναι το μπλογκ. Αν θέλω το βάζω φωτιά και το καίω. Που λέει ο λόγος δηλαδή, γιατί δε γίνεται να κάψεις μια σειρά από bytes αποθηκευμένη σε κάποιον server στη Γουατεμάλα.
Στο θέμα μας λοιπόν. Η Σοβιετική Ένωση. Τι ήταν αυτό το πράγμα; Is it a bird? Is it a plane? Μήπως ήταν νησί που κείτεται στη θάλασσα; Ποιος ο ρόλος της στην ανθρωπότητα; Τι θα ήταν ο εικοστός και εικοστός πρώτος αιώνας χωρίς αυτήν; Γιατί κατέρρευσε; Τι μας προσέφερε; Ποια είναι τελικά η μυστική συνταγή του καβουροπάτι; Αυτά και άλλα πολλά συγκλονιστικά ερωτήματα θα λάβουν απάντηση στη σημερινή εγγραφή.
Η Σοβιετική Ένωση λοιπόν ήταν το δημιούργημα της Ρωσικής επανάστασης. Άλλη μία επιβεβαίωση του κανόνα ότι οι επαναστάσεις καταλήγουν σε φιάσκο. Η Γαλλική κατέληξε σε hardcore αυτοκρατορία από τον original κοντό και για την Ελληνική ας μην το πιάσουμε καλύτερα γιατί θα καταλήξουμε αλλού πάλι.
Ο κομμουνισμός, σύμφωνα με τον Μαρξ (όχι τον Γκράουτσο, με το πούρο, τον Καρλ), είναι ένα σύστημα χωρίς τάξεις, στο οποίο όλοι μαζί μοιράζονται τα αγαθά και λαμβάνουν τις αποφάσεις μαζί. Σίγουρα ακούγεται ωραίο, ειδικά αν είσαι η Παπαρήγα, αλλά δυστυχώς στην πρακτική εφαρμογή του είχε μερικά προβλήματα.
Εκτός κι αν ο Καρλ είχε στο μυαλό του όταν έγραφε το Κεφάλαιο για τα γκούλαγκ στη Σιβηρία, την KGB, το τείχος του Βερολίνου και τους κατασκόπους στις ΗΠΑ.
Που δεν τα είχε. Αλλά τα είχε ο Στάλιν.
Πώς ήρθε η διάλυση; Σύμφωνα με την ΕΕτΠ (Επίσημη Εκδοχή των Πραγμάτων), η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε χάρη στις μεταρρυθμίσεις του Γκορμπατσόφ. Ξέρετε μωρέ, περεστρόικα, γκλάσνοστ, ντα γκασπαζά και τέτοια. Αυτή την εκδοχή υιοθετεί και η Αμερική. Ένας ήρωας με παράξενο σημάδι στο κούτελο που σώζει τη χώρα και τον κόσμο ολάκερο από τον μεγαλύτερο εχθρό που έχει γνωρίσει στους αιώνες. Για κάποιο λόγο, κάτι μου θυμίζει αυτή η ιστορία.
MIKHAIL GORBACHEV
Φυσικά, η ΕΕτΠ λέει μούφες. Στην πραγματικότητα, η Σοβιετική Ένωση δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει την ήττα της από την Ελλάδα στον τελικό του Ευρωμπάσκετ του 87. Η χώρα δέχθηκε σοβαρό πλήγμα και η κατάρρευση ήταν πια θέμα χρόνου. Άρα τελικά ο υπεύθυνος για την κατάρρευση της υπερδύναμης του ανατολικού μπλοκ ήταν ο Γκάλης. Νομίζω ότι ήταν προφανές. Μουσική, παρακαλώ:

Ας δούμε τώρα μαζί μερικά από τα πράγματα που προσέφερε στο δυτικό κόσμο η Σοβιετική Ένωση και η διάλυσή της:
  • Ραδιενέργεια με γεύση Τσέρνομπιλ. Αν πρόσεχαν λίγο καλύτερα τα πυρηνικά τους δε θα πλακώνονταν όλοι στα σούπερ μάρκετ να αγοράσουν κονσέρβες.
  • Αστεία τύπου Russian Reversal. Ξέρετε μωρέ, αυτά τα ευφυολογήματα του τύπου "Στη Σοβιετική Ρωσία το ποδήλατο καβαλάει εσένα", "Στη Σοβιετική Ρωσία η γκόμενα τρώει χυλόπιτα από εσένα", "Στη Σοβιετική Ρωσία οι μαλακίες πετάνε εσένα" και άλλα τέτοια που θυμίζουν θερμοκρασίες Σιβηρίας.
  • Πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
  • Lada. Γιατί και τι να κλάσει τώρα η Mercedes μπροστά στο μεγαλείο της αυτοκίνησης.
  • Tetris. Από τα μεγαλύτερα καψίματα. Να κάθεσαι μπροστά από την οθόνη με τις ώρες και να ρίχνεις γραμμές. Να ρίχνεις γραμμές. Να ρίχνεις γραμμές. Και να ξαναρίχνεις γραμμές. Να παθαίνουν τα νεύρα σου επειδή τόση ώρα δεν έρχεται το ίσιο κομμάτι να κάνεις τετράδα. Καημένοι που φτιάχνετε το Call of Duty, θα πεθάνετε και τέτοια πώρωση δε θα πετύχετε.
  • Ένα σωρό καινούριες χώρες να μαθαίνουμε στη γεωγραφία. Μπράβο, μαλάκες.
  • Η υπόθεση για τις μισές και βάλε ταινίες του Τζέμης Μποντ Πράκτωρ 007 με άδεια να σκοτώνει που πίνει μαρτίνι κουνημένο, όχι ανακατεμένο.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων στην Ελλάδα για καθαρίστριες, χορεύτριες σε κωλόμπαρα, πουτάνες, οικιακές βοηθούς παντός είδους και κλανόμαγκες σε δημόσια σχολεία των δυτικών προαστίων.
  • Το Καλάσνικοφ. Γιατί το να σκοτώνεις κόσμο για να τους προστατεύσεις από τα νύχια του καπιταλισμού ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο!
    AK-47
  • Η μία, μοναδική και τελειωτική απόδειξη ότι ο υπαρκτός σοσιαλισμός είναι ένα παραμύθι για να κοιμούνται τα μικρά παιδάκια και να ονειρεύονται σοβιέτ και απεργίες (σόρι, Αλέκα, αλλά κάποια στιγμή έπρεπε κι εσύ να το μάθεις).
  • Μαρία Σαράποβα. Δεν περιγράφω άλλο!
Λοιπόν, αυτό ήταν όλο για σήμερα. Στη Μόσχα, αδερφές μου, στη Μόσχα!

8 σχόλια:

  1. Ωραίος, φίλε Θωμά. Ειδικά το σημείο που λες ότι οι περισσότερες επαναστάσεις κατέληξαν σε φιάσκο, το είχα αναφέρει και εγώ και χαίρομαι που υπάρχουν και άλλοι που το σκέφτονται. Στην τελική, μετά από κάθε επανάσταση η ονόματολογία αλλάζει όχι το σύστημα. Τουλάχιστον όχι όταν η επανάσταση δεν εστιάζει στην ουσιαστική αλλαγή των ανθρώπων-μελών της κοινωνίας.

    Όσο για την ΕΣΣΔ θα στο θέσω αλλιώς: Είναι ο επίγειος παράδεισος... μέχρι να φτάσεις τα 25 και να καταλάβεις ότι δεν βρίσκεις δίκαιο να παίρνεις εσύ τα ίδια με έναν που είναι βοηθός χειριστή χαρταετού απόφοιτος του ΙΕΚ Πετροπαβλόβσκ στη χερσόνησο Καμτσάτκα. Ακόμη και ένας άσχετος βλέπει ότι 9 στις 10 φορές, ο κομμουνισμός/"αναρχία" εκμεταλλεύεται τις ορμόνες των εφήβων που χτυπάνε κόκκινο, if you ask me. Είναι διαφορετικό να λες ότι είσαι "αναρχικός" στα 15-20 και διαφορετικό να είσαι 45-50 και να συνεχίζεις να τα υποστηρίζεις αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης και Τουρισμό ειδικότερα στην Ελλάδα. Από Μάιο μέχρι Οκτώβρη κατακλύζονται οι τουριστικές περιοχές από βρώμικα Ρωσάκια και η χαρά του Αλβανού είναι μεγάλη. Και γιατί λέω Αλβανού ; Γιατί πολύ απλά ο Έλληνας έχει βαρεθεί να φυστικώνει Ρωσίδα και έχει κάνει χώρο για τα αδέλφια του. Έτσι για να δείτε μουνόπανα τι φιλόξενοι που είμαστε.

    Για τους Ρωσοπόντιους δεν είπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μικρέ... δεν έχω κάποιο σχόλιο να κάνω. Απλά να σου προτείνω ένα βιβλίο.
    "Τα παιδιά του Στάλιν"._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε, σχεδόν πάντα έτσι γίνεται. Μήπως η Αμερικανική επανάσταση ήταν καλύτερη; Αν εφαρμοζόταν κιόλας ο κομμουνισμός στην ΕΣΣΔ καλά θα ήτανε, αλλά εφαρμόστηκε; Δικτατορία Στάλιν ήτανε, και μετά σου λέει για τον Παπαδόπουλο.
    Αν οι Ελληνίδες δεν είχαν το τουπέ και το ψώνιο που έχουνε δε θα είχαμε ανάγκη ούτε τις Ρωσίδες ούτε κανέναν άλλο λαό. Για τους Ρωσοπόντιους τι να πω; Ένα σκαλί πάνω από τους γύφτους είναι...
    Τα παιδιά του Στάλιν μπορεί και να τα διαβάσω, αν βρεθώ κανένα ξέμπαρκο απόγευμα στο Public.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kenpachi νομίζω πως στη Σοβ. Ένωση δεν υπήρχε ισότητα στους μισθούς. Άλλο μισθό έπαιρναν οι ναύτες, άλλο οι στρατιώτες, άλλους (πολλούς) οι διευθυντές εργοστασίων.

    Τώρα το "φάουλ" της αναρχίας είναι ότι παρουσιάζει μία ουτοπική κοινωνία, χωρίς να υπάρχει και ένα κατάλληλο πνευματικό υπόβαθρο στα μέλη τα οποία θα απαρτίσουν αυτή τη κοινωνία.

    Και ένα έτσι που θυμήθηκα για να το παίξω και μορφομένος, λιγάκι, και με άρεσε και είχε πει ο Τσορτσίλος.

    Εάν δεν είσαι φιλελεύθερος στα είκοσι, δεν έχεις καρδιά και αν δεν είσαι συντηρητικός στα σαράντα, τότε δεν έχεις μυαλό.

    Αποσύρομαι στο λαγούμι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραία τα λεγε ο Τσόρτσιλ, δεν μπορώ να πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Για τους Ρωσοπόντιους τι να πω; Ένα σκαλί πάνω από τους γύφτους είναι..", διαφωνώ... στη σχολή μου έχουμε φυσικό Ρωσοπόντιο... είναι ο πιο imba τύπος... έχει αφήσει τη μισή σχολή, έχει ρωσική προφορά, φοράει κουστουμάκι, μικρόφωνο δημοσιογραφικό και αφήνει στην άκρη του αμφιθεάτρου ηχεία... το πιο επικό: Να ακούς να μιλάει για κινηματική με ρώσικη προφορά... priceless...

    Ο Ασβός έχει δίκιο, βεβαίως. Και στην αναρχία, η οποία είναι απλά το όραμα μερικών εφήβων που θέλουν να γαμήσουν μέσω ιδεολογίας και νομίζουν ότι η αναρχία είναι ο έρωτας της ζωής τους... Κλασικοί επαναστάτες με τα λεφτά του μπαμπά και της μαμάς... ψόφος με συνοπτικές διαδικασίες...

    Αυτό του Τσώρτσιλ δεν είναι σίγουρο ότι έχει ειπωθεί από αυτόν, ωστόσο αντιστοιχεί αρκετά στην πραγματικότητα: Όταν το ΚΚΕ λέει (κατά τραγική ειρωνεία) "Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου" εννοεί εμμέσως ότι κυρίως οι νέοι είναι αρκετά τυφλοί για να στηρίξουν αυτή την ουτοπία. Όσοι είναι μεγάλοι και το στηρίζουν είναι λίγο-πολύ ηλίθιοι.

    Και θα καταλήξω εκεί που πρέπει να καταλήξω: Στο ότι ό,τι σύστημα και να έχεις, αν ο άθρωπος (χωρίς Ν) δεν έχει μάθει να σέβεται το κράτος, την κοινωνία και τον συνάθρωπο, να τη βράσω την επανάσταση και την αλλαγή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πότε θα μάθετε ότι σε αυτό το ιστολόγιο, όταν λέω ότι οι τάδε έχουν τη δείνα ιδιότητα, δεν εννοώ ότι όλοι οι τάδε έχουν τη δείνα ιδιότητα;
    Οι ανάρχες νομίζουν ότι το να σπάνε βιτρίνες και να πίνουν μπάφους στα Εξάρχεια θα μας σώσει...ας τους να την πίνουν.
    Και αυτό ακριβώς είναι το κακό με την Ελλάδα. Ακόμη κι αν γίνει επανάσταση, δεν έχουμε μάθει να σεβόμαστε τίποτα (όχι ότι θα την έκαναν την επανάσταση οι Αγανακτισμένοι, αλλά τέλος πάντων...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ξέρετε, πολλές φορές συμβαίνει τα σχόλια να είναι ακόμη πιο έξυπνα, εύστοχα ή ουσιαστικά από την εγγραφή καθεαυτή. ΟΧΙ ΕΔΩ. Αν σας έρθει καμιά εξυπνάδα, κρατήστε την για τον εαυτό σας.