Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Θ'αρχίσω τις Χριστοπαναγίες, μου φαίνεται...

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για άλλη μια φορά έχει βάλει μπροστά τη γεννήτρια εμπνευσμένων, επιτυχημένων και τιτανοτεράστιων οικονομικών μέτρων. Το καινούριο φρούτο το άκουσα κάνοντας ζάπινγκ στα κανάλια πριν πάω στο σχολείο, το υπέροχο αυτό ίδρυμα όπου η εκπαίδευση των νέων που αύριο μεθαύριο θα βγουν στην αγορά εργασίας και θα φανούν χρήσιμοι στον τόπο αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Το καινούριο φρούτο λοιπόν είναι το έκτακτο χαράτσι που επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Παρένθεση: Τι κακόηχη λέξη που είναι το χαράτσι. Όταν εκλεγώ απόλυτος άρχοντας της Ελλάδας, θα την καταργήσω. Όπως και όποια άλλη λέξη ακούγεται αποκλειστικά στα δελτία ειδήσεων. Και το Έλενα. Ελένη σε λένε κυρά μου, που μου ψωνίστηκες κιόλας. Ναι, και για την Παπαρίζου το λέω. Δε με νοιάζει που κέρδισε τη Γιουροβίζιον. Τέλος. Επιστροφή στο θέμα.
Η γνωστή έκφραση "Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος", η οποία ήταν και ο τίτλος του σήριαλ που υποτίθεται ότι ήταν η διασταύρωση του South Park με τον Καραγκιόζη αλλά τελικά απεδείχθη σκέτος Καραγκιόζης και κόπηκε στο δέκατο τρίτο επεισόδιο, δεν κάνει τα αυτιά του κύριου Βενιζέλου να ιδρώνουν, αλλά αυτό δεν μου κάνει και ιδιαίτερη εντύπωση.
Φυσικά, τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση δεν είναι ποτέ καθολικής ισχύος. Κάπου θα υπάρχει κάποιο παραθυράκι, το οποίο βέβαια μπορεί να είναι και τζαμαρία ολόκληρη. Ποιοι εξαιρούνται λοιπόν από τον καινούριο φόρο; Τα δημόσια κτήρια (αρκετά λογικό, αφού το αντίθετο θα ήταν να φορολογείς τον εαυτό σου και να εισπράττεις φόρους από τον εαυτό σου, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει σε ένα τρελάδικο, αλλά η Ελλάδα δεν είναι τρελάδικο-επισήμως τουλάχιστον), οι ναοί και τα μοναστήρια.
Όπα, όπα, Τομ. Μπάστα. Για πάγαινε στο προηγούμενο chapter. Εκτός κι αν έχεις ακόμα βίντεο, οπότε πάτα rewind. Οι ναοί και τα μοναστήρια εξαιρούνται από τον καινούριο φόρο. Δηλαδή η Εκκλησία πάλι στην απέξω. Κι ο Άνθιμος, ο Ιερώνυμος, ο Παπατσάκαλος και οι άλλοι επί γης αντιπρόσωποι του καλού Θεούλη επί της γης δεν έχουν να πουν τίποτα;
Γιατί εγώ ήξερα ότι ο καλός Θεούλης, δια στόματος του γιόκα του του Jesus, κήρυξε στον κόσμο το αμίμητο "Ο έχων δύο χιτώνας να δίνει τον έναν". Άρα, αναλογικά, αυτός που έχει ένα εκατομμύριο χιτώνες θα πρέπει να δίνει το μισό εκατομμύριο.
Και παραπάνω, θα έλεγα εγώ. Αυτός που έχει τους δύο χιτώνες, όταν δώσει τον έναν, θα είναι σε δυσχερή θέση. Κοινώς, δε θα 'χει δεύτερο βρακί να βάλει. Ενώ αυτός που έχει το ένα εκατομμύριο χιτώνες, αν δώσει τους μισούς θα έχει ακόμα μισό εκατομμύριο χιτώνες. Και πέντε φορές τη μέρα να αλλάζει, δεν προλαβαίνει να τους βάλει όλους. Άσε που ποιος φοράει χιτώνες μες στο κατακαλόκαιρο να ανάψει ο κώλος του. Άρα πρέπει να δώσει και παραπάνω.
Στην Ελλάδα, πάντως, το σύστημα εφαρμόζεται κάπως διαφορετικά. Ο έχων δύο χιτώνας δίνει και τους δύο, και ο έχων ένα εκατομμύριο χιτώνας δε δίνει κανέναν.
Και θυμάμαι ακόμα που έβγαινε ο Άνθιμος στα κανάλια και κλαιγόταν, όταν είχε προτείνει για πρώτη φορά ο Παπακωνσταντίνου τότε να φορολογηθεί η εκκλησιαστική περιουσία.
Κύριε Άνθιμε, για άκου εδώ. Ένας παππούς που παίρνει τετρακόσια ευρώ το μήνα και τα διακόσια του πάνε για φάρμακα, έχει το δικαίωμα να βγει και να πει ότι είναι άδικο να φορολογηθεί. Ένας άνθρωπος παντρεμένος με τρία παιδιά που κλείνει η επιχείρηση που δούλευε και μένει με το επίδομα ανεργίας έχει το δικαίωμα να πει ότι είναι άδικο να φορολογηθεί.
Αλλά ένας άνθρωπος που ηγείται του τοπικού παραρτήματος μίας από τις μεγαλύτερες κερδοσκοπικές οργανώσεις που έχει γνωρίσει ο πλανήτης, που κυκλοφορεί με Μερσεντές, φοράει χρυσοποίκιλτα άμφια και έχει την πολιτική ισχύ να βγαίνει και να απειλεί έναν υποψήφιο δήμαρχο ότι δεν πρόκειται να βγει, σε οποιοδήποτε άλλο κράτος αν έβγαινε να πει ότι είναι άδικο να φορολογηθεί, θα τον είχαν κάνει κοκορέτσι!
Κι άλλωστε, το άλλο ωραίο που είχε πει ο Τζίζους Κράιστ ήταν το "πιο εύκολα περνάει το σκοινί από την τρύπα της βελόνας, παρά μπαίνει ο πλούσιος στη βασιλεία των ουρανών". Άρα ο Άνθιμος και τα λοιπά φιλαράκια του ή έχουν βρει το μαγικό τρόπο να πλέκουν σταυροβελονιά με συρματόσχοινα ή δεν τους νοιάζει η βασιλεία των ουρανών, γιατί πολύ απλά είναι ένα μεγάλο ψέμα για να κοιμούνται ήσυχα τα πρόβατα.
Αλλά εντάξει. Είμαι Αντίχριστος. Είμαι το έξι έξι έξι, το θηρίο, ο Σατανάς, ο Ασταρώθ, ο Βελζεβούλ και ο Εωσφόρος μαζί. Δεν καταλαβαίνω την προσφορά της Εκκλησίας και του Χριστιανισμού στον τόπο μας. Η Εκκλησία, άλλωστε, και ο Χριστιανισμός ήταν αυτή που απελευθέρωσε την Ελλάδα από τους Οθωμανούς, όχι;
Εντάξει, μπορεί κάποιοι αγωνιστές να ήταν κληρικοί, όμως σε λίγο θα μας πουν ότι ο Κολοκοτρώνης, ο Μπότσαρης, ο Καραϊσκάκης, ο ΟΑΚΑς (αποτυχημένο αστείο με τα στάδια, υπόσχομαι ότι δεν θα το ξανακάνω, ήθελα μόνο να νιώσω λίγο φθινόπωρο) δεν ήταν άνθρωποι αλλά άγγελοι σταλμένοι από το θεό για να λυτρώσουν από τους άπιστους τον εκλεκτό του λαό...
...ο οποίος, παρεμπιπτόντως, στο ορίτζιναλ ήταν ο Εβραϊκός, αλλά δε γαμιέται.
Αν επιστρέψουμε, πάντως, στο 2011, αυτό που θα δούμε είναι μια Εκκλησία που αρνείται πεισματικά να φορολογηθεί, που νομίζει ότι επιτελεί κοινωνικό έργο επειδή ταΐζει κάτι λαθρομετανάστες και έναν Άνθιμο που αρνείται να απαλλοτριωθεί ένα μικρό έστω μέρος του Παπάφειου για να γίνουν τα έργα του μετρό.
Γιατί, φυσικά, ο θεός, αν ήθελε να υπάρχουν τρένα που κινούνται κάτω από τη γη, θα προνοούσε ώστε να υπάρχουν!
Αυτό που ξέρω εγώ πάντως, είναι ότι τα τρένα είναι δημιούργημα του ανθρώπου και δεν μου φαίνεται καθόλου τυχαίο που εφευρέθηκαν μόλις πριν καμιά διακοσαριά χρόνια. Πριν, βλέπετε, βασίλευε πηχτό εκκλησιαστικό σκοτάδι. Το μόνο πράγμα που εφευρισκόταν ήταν καινούρια βασανιστήρια.
Αλλά και τι να λέμε τώρα. Εδώ μέχρι πριν από λίγο καιρό η Καθολική Εκκλησία απέτρεπε τους πιστούς από το να χρησιμοποιούν προφυλακτικά και προτιμούσε να κολλάνε AIDS, οι ιεροεξεταστές του Μεσαίωνα μας πείραξαν;
Εκείνο το νομοσχέδιο για τη δωρεά οργάνων, που θεωρείσαι δωρητής εκτός αν δηλώσεις το αντίθετο, το θυμάστε; Όχι, δεν έχω να πω κάτι για το νομοσχέδιο αυτό καθεαυτό. Αυτό που μου την έδωσε είναι που βγήκε η Εκκλησία και έλεγε ότι το νομοσχέδιο είναι φασιστικό!
Σοβαρά; Μιλάνε για φασισμό αυτοί που στην επταετία ήταν απροκάλυπτα με τη Χούντα; Μιλάνε για φασισμό αυτοί που παίρνουν μωρά, δηλαδή άτομα που ούτε καταλαβαίνουν τι συμβαίνει γύρω τους ούτε βέβαια και χρειάζεται να τους ζητήσουν το λόγο, και τα κάνουν μέλη της οργάνωσής τους με το έτσι θέλω; Το να θεωρείσαι δηλαδή εξ ορισμού δωρητής οργάνων είναι φασισμός, αλλά το να θεωρείσαι εξ ορισμού χριστιανός ορθόδοξος δεν είναι;
Και μη μου πείτε το γνωστό που το 98% των Ελλήνων είναι Χ.Ο. Είναι μόνο επειδή στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι. Αλλιώς, στην εκκλησία πάνε σε γάμους, βαφτίσεις και το Πάσχα, και το γαμωσταυρίδι το έχουν έτοιμο κάτω από τη γλώσσα τους να το πετάξουν στον πρώτο που θα τους χαλάσει τη διάθεση.
Η Εκκλησία το βλέπει αυτό. Ότι χάνει πελατεία. Γι'αυτό έβγαινε κάποτε ο Χριστόδουλος και έλεγε τα "σας πάω", "ελάτε με το σκουλαρίκι", και τα ανεκδοτάκια. Αλλά τζάμπα έτρεχε. Όσο θα υπάρχουν μικροαστοί που θα κάνουν θρησκευτικούς γάμους και βαφτίσεις "για να μη λέει ο κόσμος", και όσο θα υπάρχουν παππούδια που επειδή τους ζυγώνει ο χάρος προσπαθούν να ξεπλύνουν λίγο τις "αμαρτίες" τους, το μαγαζί δε θα ξεμείνει ποτέ.
Εγώ, πάντως, δε θέλω να δώσω στην Εκκλησία ούτε μία δραχμή που βρήκα ξεχασμένη πίσω από έναν συρτάρι όταν καθάριζα. 
Αυτά, και να προσέχετε μην πάτε στην Κόλαση. Θα βρείτε τον Άνθιμο και την παρέα του και δεν το θέλετε.

6 σχόλια:

  1. Έτσι σε θέλω. Δυναμικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε, σαν πολύ δεν κρατάει αυτή η δουλειά; Κοντεύει 1700 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν υπάρχει Θεός, ένα πράγμα έκανε σωστό: Που πήρε τον Χριστόδουλο. Ο Ιερώνυμος είναι και γαμώ τα παιδιά. Θυμάμαι όταν ήμουν νεώτερος που άκουγα ΣΥΝΕΧΕΙΑ στις ειδήσεις το Χριστόδουλο. Τώρα, ακούει κανείς για τον Ιερώνυμο? Σιγή ιχθύος! Επιτέλους ένας αρχιεπίσκοπος που αντιλαμβάνεται τη θέση του και είναι χαμηλών τόνων! Αν και άθεος, του βγάζω το καπέλο. Ο Άνθιμος, είπαμε, θέλει ξύλο. Απλά επειδή είναι μιας κάποιας ηλικίας δεν είθισται να μπαγλαρώνουμε γέρο άνθρωπο.

    Όσο για το Εβραϊκός, άκου ή μάλλον διάβασε ειρωνεία: Έχουμε γκρουπάκια ακροδεξιά και ακροαριστερά όλοι κόντρα στους Εβραίους (με διαφορετικά συνθήματα), αλλά τον Θεό που έχουν τον έκαναν εισαγωγή από τους Εβραίους, τις μέρες της εβδομάδας (π.χ Σάββατο) το ίδιο, τις γιορτές το ίδιο (εμπνευσμένες από τη "ζωή" ενός Εβραίου). Και παρόλα αυτά θέλουμε να λέμε ότι υπάρχει μια αέναη κόντρα ανάμεσα στους Έλληνες και τους Εβραίους. Διπρόσωπο ακούγεται. Αν είχαμε μπέσα, θα λέγαμε ότι καταργούμε ό,τι έχει σχέση με εβραϊκή κουλτούρα και θα επαναφέραμε δωδεκάθεο και τα συναφή... αλλά, ξέχασα... ΑΥΤΟ ΔΕ ΒΟΛΕΥΕΙ... Εδώ είσαι ό,τι δηλώσεις: Aristeros των Β. Προαστίων, Έλληνας φανατικός χριστιανός, εθνικόφρων, που υπονομεύει τη δημοκρατία, ενώ εμείς ως έθνος τη δημιουργήσαμε. Μια ζωή αντιφάσεις, εμείς οι Νεοέλληνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε, ναι. Υποτίθεται ότι η Εκκλησία πρέπει να αφιερώνεται στο "ιερό" της έργο χωρίς να παρεμβαίνει στην κοινωνία. Ο Χριστόδουλος έψαχνε να βρει πώς θα εμποδίσει τη συνθήκη του Σέγκεν. Κι όταν έπαθε ό,τι αρρώστια είχε πάθει, αντί να χαίρεται που θα βρεθεί επιτέλους κοντά στο δημιουργό του, μυξόκλαιγε που δεν έβρισκε δότη και το μόσχευμα δεν έγινε αποδεκτό...η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!
    Με τι κώλο θα βγει κάποιος να πει κάτι τέτοιο; Τη σήμερον που ψηφίζουν μόνο τα κομματόσκυλα και οι παππούδες, αν αποκηρύξει το χριστιανισμό και τα λοιπά εβραϊκά θα τον πάρουν με τις πέτρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χριστοπαναγίες όμως όμως δεν έριξες....Περιμένω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είπα να κρατηθώ λίγο ακόμα. Ποιος ξέρει, ίσως ρίξει ο μπαμπάς του Χριστούλη φωτιά να μας κάψει, και ησυχάσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ξέρετε, πολλές φορές συμβαίνει τα σχόλια να είναι ακόμη πιο έξυπνα, εύστοχα ή ουσιαστικά από την εγγραφή καθεαυτή. ΟΧΙ ΕΔΩ. Αν σας έρθει καμιά εξυπνάδα, κρατήστε την για τον εαυτό σας.