Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΙΣ: Ο τίτλος του παρόντος είναι παραπλανητικός. Αυτό εδώ το άρθρο δεν έχει καμία σχέση (έστω και καθυστερημένα) με το Πολυτεχνείο. Ο λόγος είναι απλός: Ο σκοπός αυτού εδώ του μπλογκ είναι να σας κάνει να πετάγονται τα άντερά σας στο ταβάνι από το γέλιο. Αν έγραφα για το Πολυτεχνείο, το πιθανότερο θα ήταν να κάνω τη Ζέβα πλούσια. Γι'αυτό και το προσπερνάμε.
Αντ'αυτού, σήμερα θα ασχοληθώ με τα ονόματα των δρόμων. Είστε απόλυτα ελεύθεροι να πείτε "εδώ ο κόσμος καίγεται και το μουνί χτενίζεται", και δεν πρόκειται να παρεξηγηθώ και καθόλου. Απλά, δε θα σας ξαναμιλήσω ποτέ. Στο θέμα όμως.
Κάθε δρόμος παίρνει το όνομά του είτε από το μέρος που οδηγεί είτε για να τιμήσει κάποιο ιστορικό πρόσωπο. Οι καιροί όμως αλλάζουν. Δεν μπορούμε να μένουμε προσκολλημένοι στα ίδια και στα ίδια, αλλά οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις. Το ίδιο και οι δρόμοι.
Άσε, δε, που ποιος θυμάται πραγματικά ποιος ήταν αυτός του οποίου το όνομα πήρε ο δρόμος; Αν ρωτήσετε τους Θεσσαλονικείς γιατί ονομάστηκε έτσι η Τσιμισκή, οι μισοί θα σας πουν ότι το όνομα επιλέχθηκε με την αλάνθαστη μέθοδο του αμπεμπαμπλόμ και οι άλλοι μισοί θα σας πουν ότι προέρχεται από έναν Τζίμη που έκανε σκι.
Χωρίς άλλη καθυστέρηση, λοιπόν, σας παρουσιάζω σε αποκλειστικότητα την πρόταση που θα καταθέσω στον καρδιακό μου φίλο και δήμαρχο της ερωτικής πόλης Γιάννη Μπουτάρη για τα νέα ονόματα που πρέπει να πάρουν οι δρόμοι της πόλης. Σερβιριστείτε ουίσκι, γιατί μόνο πιωμένοι θα αντέξετε αυτό το πράγμα.

  • Καταρχήν, οι οδοί Βασιλίσσης Όλγας και Βασιλέως Γεωργίου είναι εντελώς πασέ. Προτείνω λοιπόν, και για να θυμόμαστε ποιος πραγματικά μας κυβερνάει, να μετονομαστούν σε Βασιλίσσης Αγγέλας και Βασιλέως Νικολάου αντίστοιχα. Παρόμοια θα πρέπει να μετονομαστεί η πλατεία Ναβαρίνου σε πλατεία Παπαδήμου.
  • Η πλατεία Αριστοτέλους, ορόσημο της Θεσσαλονίκης, γίνεται πλατεία Ειδικού Τέλους, εξυμνώντας το μεγαλειώδες σχέδιο της κυβέρνησης για τη σωτηρία μας. Για τον ίδιο λόγο η οδός Παλαιολόγου γίνεται οδός Ομολόγου. Τέλος, η Παλαιών Πατρών Γερμανού γίνεται σκέτο Γερμανού, ως ένας ελάχιστος φόρος τιμής προς τον Γερμανό φορολογούμενο που δίνει τα ωραία του ευρουλάκια για τη σωτηρία (;) της χώρας μας.
  • Η Εγνατία, από τις κεντρικότερες αρτηρίες της Φτωχομάνας, δεν μπορεί φυσικά να μείνει ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις. Το νέο της όνομα είναι Εφεδρεία. Η Αγγελάκη θα γίνει Διαβολάκη, για να συμβολίζει το ότι πάμε κατά διαόλου, ενώ σε παρόμοιο κλίμα η Λεωφόρος Στρατού θα γίνει Λεωφόρος Σκατού.
  • Η Λεωφόρος Νίκης γίνεται Λεωφόρος Ήττας, συμβολίζοντας τις ήττες που τρώμε καθημερινά στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, ενώ η Εθνικής Αντίστασης μετατρέπεται σε Εθνικής Παράδοσης, με τον ίδιο τρόπο που η αντίσταση μετατράπηκε σε άνευ όρων παράδοση. Η Μεγάλου Αλεξάνδρου γίνεται Μικρής Αλεξάνδρας, για να τιμήσει τη μικρή Αλέκα και τους αγώνες της εργατιάς.
  • Τα πρόσωπα του ΔΝΤ δεν θα μπορούσαν να μην έχουν μία οδό αφιερωμένη στις αφεντιές τους. Έτσι, μετά και την αναγόρευση του Αγίου Δομηνίκου του Τσαχπινογαργαλιάρη σε προστάτη άγιο της καμαριέρας, η Αγίου Δημητρίου και η αντίστοιχη εκκλησία μετονομάζεται σε Αγίου Δομηνίκου, ενώ η Λαγκαδά μετατρέπεται σε Λαγκάρντ.
  • Είναι φυσικά αδύνατον να μην τιμηθούν οι μεγάλες προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης. Έτσι, η οδός Συνδίκα γίνεται οδός Πανίκα προς τιμήν του τεράστιου αυτού καλλιτέχνου που τόσο τραγικά χάθηκε από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες, ενώ η Μητροπόλεως γίνεται Ανθίμου. Σε αυτό το κλίμα, προτείνω να εκτραπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και των λεωφορείων στην Λεωφόρο Ήττας και η πάλαι ποτέ Μητροπόλεως να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον μητροπολίτη της καρδιάς μας και το πιστό του ποίμνιο.
  • Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η Αγίας Σοφίας μετονομάζεται σε Αγίας Βλακείας, προστάτιδας όλων των Ελλήνων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία, η Καρόλου Ντιλ μετονομάζεται σε Ολίου Ρεν, γιατί, όπως λέει και το άσμα που έβγαλε η παρέα του Κανάκη, "άσε τις μαγκιές στον Όλι Ρεν γατί θα μας δαγκώσει", ενώ τέλος η Τσιμισκή μετονομάζεται σε Πιροσκί, για να τιμήσει τους φίλους μας τους Ρώσους, οι οποίοι τόσο πολύ ήθελαν να μας βοηθήσουν αλλά εμείς σαν μαλάκες τους διώξαμε. Εναλλακτικά, η Τσιμισκή μπορεί να γίνει και Μπατεσκί, προς τιμήν του μεγάλου Ισπανού φιλέλληνα Μπατεσκί Λιαλέστε. Η Διαγώνιος, τέλος, μετονομάζεται σε Ευρωζώνιος, για να μας θυμίζει τι είχαμε και τι παραλίγο να χάσουμε.
  • Κάτι πρέπει να κάνουμε και με τις ημερομηνίες, δε νομίζετε; Η 26ης Οκτωβρίου, λοιπόν, μετακινείται μία μέρα αργότερα, στις 27 Οκτωβρίου, προκειμένου να μας θυμίζει το κούρεμα. Λίγο μεγαλύτερη θα είναι η μετακίνηση της 25ης Μαρτίου, η οποία θα γίνει 19ης Φεβρουαρίου, ιστορική μέρα για την Ελλάδα και το σύμπαν, κατά την οποία θα γίνουν οι εκλογές. Ως έχει, πάντως, θα μείνει η 3ης Σεπτεμβρίου, ημέρα ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και αρχής του τέλους.
  • Οι υπουργάρες μας αξίζουν επίσης έναν δρόμο δικό τους. Για αυτό το λόγο η Ελευθερίου Βενιζέλου γίνεται Ευάγγελου Βενιζέλου. Η Παπαναστασίου γίνεται Παπακωνσταντίνου, ενώ και το παρακείμενο στάδιο του Άρεως μετονομάζεται από Κλεάνθης Βικελίδης σε Χαράτσι Για το Σπίτι σ'. Τέλος, η Σοφούλη θα γίνει Ροντούλη. Όχι τίποτα, αλλά ποιος τον ακούει μετά τον Καρατζαφέρη.
  • Τέλος, η Μοναστηρίου αποκτά συγκεκριμένο μοναστήρι και γίνεται Βατοπεδίου, ενώ ο Σιδηροδρομικός Σταθμός γίνεται Σταθμός Εφραίμ. Η Γρηγορίου Λαμπράκη γίνεται Δημοσιογραφικού Ομίλου Λαμπράκη, προς τιμήν της αμερόληπτης ενημέρωσης. Η Αρτάκης μετονομάζεται σε Μαρτάκης και η Καραϊσκάκη σε Τούμπας για την αποφυγή επεισοδίων από τους ΜΠΑΟΚτζήδες, ενώ η Δελφών γίνεται Αδελφών για χάρη της Ελληνικής τηλεόρασης. Αμετάβλητες θα παραμείνουν οι Γεωργίου Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Καραμανλή, για να μας θυμίζουν ποιος αναμόρφωσε το κράτος και ποιος μας έκανε Δανία του Νότου, και η Κωνσταντινουπόλεως, χάρη στα τούρκικα σίριαλ.
Αυτά, και να προσέχετε μην μπουν τα τανκς μέσα στο σπίτι σας.

8 σχόλια:

  1. Μακάρι αδερφέ να μπορούσα να γελάσω...έλα όμως που έχεις τόσο γαμημένο δίκιο σ' αυτά που λες...και ετοιμάζομαι κι εγώ όπως τόσοι άλλοι να φύγω για τα ξένα γιατί τα "εδώ" γαμηθήκανε σχεδόν ανεπανόρθωτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε φίλε μια χαρά τα λες. Θα πρότεινα πάντως να αλλάξετε και το όνομα της πόλης.
    Από Θεσσαλονίκη να το κάνετε.......
    Το αφήνω πάνω σου. Δικό σου δεν είναι το blog ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν δεν μπορείς πια να γελάσεις με την αλήθεια, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά...
    Έτσι πρόχειρα μου έρχονται Θεσσαλοήττα, Χαρατσονίκη, Γερμανονίκη και Ανθιμούπολη. Για οτιδήποτε νεότερο θα σε ενημερώσω με έκτακτο δελτίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://ocelebritis.blogspot.com/2011/11/blog-post_20.html

    Thomas,μπες να μου πεις τη γνώμη σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε μεγάλε δεν φτάνει που τους τρώμε στη μούρη κάθε μέρα θέλεις να τους βλέπουμε και μπροστά μας μέρα νύχτα να μας γυρίζουν τ'αντερα??

    Οσο για την 19 Φεβρουαρίου άρχισαν να τα μασάν "να δούμε μπορεί η νέα κυβέρνηση να χρειαστεί 6μήνες ή 12 μπορεί όσο χρόνο θέλει να ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησης Παπανδρέου"

    Την έχουμε βαμμένη κοινώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όχι για να μας γυρνάνε τα άντερα...αλλά για να θυμόμαστε ποιους εμπιστευτήκαμε και ποιους ψηφίζαμε.
    Μπα, μην το λες. Σιγά μην αφήσουν τον Παπαδήμο να κάνει την -όποια- δουλειά του. Την καρέκλα ψάχνουν όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο παλικάρι, εγώ μάζεψα όλη μου τη σοβαρότητα και μπήκα στο blog σου κι εσύ με έκανες να γελάω σαν βλαμένο. Και είμαι και σε βιβλιοθήκη οπότε με κοιτάν με μισό μάτι.
    Φοβερός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η σοβαρότητα είναι μία πολύ παρεξηγημένη έννοια. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι πού βρήκες κυριακάτικα ανοιχτή βιβλιοθήκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ξέρετε, πολλές φορές συμβαίνει τα σχόλια να είναι ακόμη πιο έξυπνα, εύστοχα ή ουσιαστικά από την εγγραφή καθεαυτή. ΟΧΙ ΕΔΩ. Αν σας έρθει καμιά εξυπνάδα, κρατήστε την για τον εαυτό σας.