Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Βάλτε το Flappy Bird στον πάτο σας

Μέχρι προχθές, η ανθρωπότητα (όπου λέγοντας ανθρωπότητα εννοούμε σε αυτή την εγγραφή το δυτικό κόσμο που έχει προβλήματα λιγότερο σοβαρά από το ότι η κοντινότερη πηγή πόσιμου νερού είναι στα είκοσι χιλιόμετρα με τρία ναρκοπέδια ενδιάμεσα) είχε πάθει μανία με το Candy Crush.
Σε περίπτωση που είστε ένα από τα τρία άτομα στον πλανήτη που δεν ξέρει τι είναι το Candy Crush, ακολουθεί μια συνοπτική περιγραφή: προσπαθείς να ταιριάξεις τρία καραμελάκια του ίδιου χρώματος στη σειρά, για να τα εξαφανίσεις από την οθόνη και να πετύχεις κάποιον κουλό σκοπό όπως να εξαφανίσεις όλο το ζελέ απ'την οθόνη ή να κατεβάσεις κερασάκια από πάνω μέχρι κάτω.
Σύμφωνα με έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το Candy Crush κατατασσόταν τέταρτο στη λίστα με τα πιο επικίνδυνα και εθιστικά ναρκωτικά του αιώνα μας, πίσω από την ηρωίνη, την νικοτίνη και τις μεσημεριανές επαναλήψεις του Κωνσταντίνου κι Ελένης.
Κι ο λόγος που είναι τόσο επικίνδυνο είναι ότι τα μισά περίπου επίπεδα ζητάνε κάτι του τύπου "κατέβασε εικοσπέντε κερασάκια σε πέντε κινήσεις ενώ εγώ θα σου ρίχνω βόμβες που σκάνε σε δύο κινήσεις", των οποίων ο μέσος όρος χρονικού διαστήματος από την πρώτη φορά μέχρι να το περάσεις, βρίζοντας και γαμωσταυρίζοντας απ'τον ενθουσιασμό σου, είναι γύρω στις εφτά εποχές των παγετώνων.
Ως αποτέλεσμα, αυτοί που δεν είναι αρκετά υπομονετικοί, μπαίνουν και πληρώνουν για να αγοράσουν βοηθήματα που ίιιισως τους βοηθήσουν να περάσουν το επίπεδο μια ώρα αρχύτερα, κι έτσι ο τύπος που εμπνεύστηκε το Candy Crush σκουπίζει πλέον τον κώλο του με Benjamins επειδή ο μέσος όρος της ανθρωπότητας είναι αρκετά ηλίθιος για να ξοδέψει αληθινά λεφτά σε ψεύτικα καραμελάκια.
Αλλά τώρα ήρθε νέος παίκτης στην βιομηχανία της καμένης ενασχόλησης με τα κινητά ενόσω υποτίθεται ότι παρακολουθείς μαθήματα σημαντικά (βάλτε εδώ τη γνωστή παλινδρομική πάνω κάτω κίνηση του σφιγμένου σε γροθιά χεριού που δηλώνει ότι αυτό που μόλις ειπώθηκε ήταν μαλακία) για τη μέλλουσα καριέρα σου του μηχανολόγου.
Το Flappy Bird.

Θυμήθηκα τώρα κάτι ελεεινά απογεύματα στο φροντιστήριο, που στα διαλείμματα μαζευόμασταν όλοι γύρω από την ξανθιά χαζοβιόλα γραμματέα και γελούσαμε σαν τα βλαμμένα καθώς έβαζε το Πουλάκι Τσίου να παίζει. Τι ωραίες εποχές, τι γλυκές, τι ανέμελες. Πάνε τα χρόνια της αθωότητας.
Λέγαμε όμως για το Flappy Bird.
Το Flappy Bird είναι στη βάση του ακόμα πιο απλό από το Candy Crush. Έχεις ένα πουλί (όχι αυτό που έχεις μέσα στο παντελόνι σου αν είσαι αγοράκι ή Ταϊλανδέζα) και κάτι σωλήνες απ'το Σούπερ Μάριο και προσπαθείς να περάσεις το πουλί μέσα απ'τα κενά των σωλήνων. Χτυπώντας την οθόνη με το δάχτυλο το πουλί παίρνει ύψος, αλλιώς πέφτει.
Είναι τόσο απλό που θα μπορούσε να το παίξει μέχρι κι ο καθυστερημένος ξάδερφος του Νίκου Κατέλη.
Σε περίπτωση που ξεχάσατε ποιος είναι ο Νίκος Κατέλης, είναι ο τραγουδιστής της μεγάλης επιτυχίας "δω μου δω μου δω μου το κομίτσου, τέλω τέλω να'μαι ο εαστήτσου".
Και ταυτόχρονα, σύμφωνα με όποιον έχει επιχειρήσει να το παίξει (που εγώ δεν ανήκω σε αυτούς γιατί έχω κι έναν στοιχειώδη αυτοσεβασμό) είναι τόσο δύσκολο που είναι καλύτερα να πας στον Σατανά να σου κάνει κλύσμα με φλεγόμενη λάβα και μετά να σε γαμήσει φορώντας καπότα από γυαλόχαρτο.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα παθαίνει μαζική παράκρουση με κάτι εξοργιστικά δύσκολο. Τη δεκαετία του 80 ή του 90 (δε θυμάμαι κυρίως γιατί βρισκόμουν ακόμα στ'αρχίδια του πατέρα μου και περίμενα να γνωρίσει τη μάνα μου και να δω επιτέλους τον έξω κόσμο και να διαπιστώσω πόσο σκατά είναι και την επόμενη φορά που θα ανοίξω μια παρένθεση και θα ξεχάσω να την κλείσω πετάξτε μου ένα τούβλο στο κεφάλι, ευχαριστώ) όλοι την είχαν δαγκώσει με τον κύβο του Ρούμπικ.
Η διαφορά ήταν ότι η λύση του κύβου του Ρούμπικ απαιτούσε την ανάπτυξη κάποιας εγκεφαλικής λειτουργίας, το οποίο δεν είναι καθόλου κακό σε έναν κόσμο και μια κοινωνία που κάτι τύποι σαν τους One Direction κάνουν καριέρα.
Στη σημερινή περίπτωση, όμως, απλά όλη η ανθρωπότητα παίζει το πουλάκι της.
Αφού όμως ο τύπος που έφτιαξε το παιχνίδι, ένας Βιετναμέζος ονόματι Ντινγκ Ντανγκ Ντουνγκ ή κάτι τέτοιο γιατί δεν ξέρω δα και βιετναμέζικα, κατάφερε με το δημιούργημά του να οδηγήσει σε χιλιάδες σπασμένες οθόνες αφής και ανθρώπους που μαχαιρώνονται επειδή ο ένας πέρασε έναν σωλήνα κι ο άλλος δύο, πριν λίγες μέρες του την έδωσε και αποφάσισε να κατεβάσει την εφαρμογή από το App Store, γιατί, λέει, τα εκατομμύρια που έβγαλε τον εμποδίζουν να ζήσει την απλή ζωή που πάντα ήθελε.
Εντάξει, δεν τρέχει τίποτα, δώστα σε μένα και πήγαινε να γίνεις εσύ Βουδιστής μοναχός που ζει με τον αέρα και τη γιόγκα. Όχι, πραγματικά, δεν τρέχει τίποτα, είμαι διατεθειμένος να φορτωθώ εγώ όλο το κακό κάρμα που προκαλούν τα λεφτά. Εσύ να είσαι καλά.
Φυσικά, όταν έχουμε να κάνουμε με περιπτώσεις μαζικής παράκρουσης, που παρόμοιές τους πρέπει να ήταν μόνο αυτή κι ο Ισλαμισμός, η λογική παίρνει το 10 και κατεβαίνει στο γήπεδο Χαριλάου να παρακολουθήσει τις απέλπιδες προσπάθειες του Άρη να μην υποβιβαστεί.
Ένας τύπος, που μπράβο του και μαγκιά του σε περίπτωση που υπάρξει κάποιος αρκετά ηλίθιος, έβγαλε ένα Iphone 5s με εγκατεστημένο το Flappy Bird, στο Ebay, για ένα εκατομμύριο δολάρια.
Που είναι γύρω στα πεντακόσια τριάντα έξι δολάρια παρακάτω από αυτά που θα είχα αν είχα ένα δολάριο για κάθε φορά που κάποιος διασκεύαζε το You Really Got Me των Kinks.

Μα ένα εκατομμύριο για ένα γαμημένο Iphone που έχει ένα γαμημένο παιχνίδι μέσα; Το Iphone από τη μανούλα του, με εγγύηση και όλα, κάνει 700 ευρώ και είναι ήδη υπερτιμημένο. Με ένα εκατομμύριο, παίρνεις χίλια πεντακόσια Iphone και βρίσκεις χίλιες πεντακόσιες γκόμενες.
Ή τουλάχιστον έτσι ισχύει στο μυαλό του μέσου νεοέλ κάγκουρα.
Ας δούμε όμως τι άλλο και πολύ πιο χρήσιμο μπορεί κανείς να αγοράσει με ένα εκατομμύριο:
  • Ένα εξαιρετικό σπίτι στο Πανόραμα.
  • Τέσσερα αξιοπρεπή σπίτια στην Καλαμαριά.
  • Είκοσι για τον πούτσο σπίτια στο Κορδελιό.
  • Μια παραγκούπολη στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.
  • Τρεις McLaren-Mercedes τελευταίο μοντέλο που κάνει τα 0-100 σε χρόνο περιστροφής ηλεκτρονίου.
  • Διακόσια μεταχειρισμένα Χιουντάι Άξεντ.
  • Τη βενζίνη που καίει ένα Χάμερ σε πέντε μέρες.
  • Διακόσιες πενήντα χιλιάδες πακέτα Μάλμπορο.
  • Τριακόσιες τριάντα τρεις χιλιάδες πιτόγυρα.
  • Πεντακόσιες χιλιάδες καφέδες απ'το Μικέλ.
  • Ένα εκατομμύριο τυρόπιτες.
  • Δύο εκατομμύρια εμφιαλωμένα νερά.
  • Δέκα εκατομμύρια τσίχλες.
  • Το ένα δέκατο πέμπτο του Μήτρογλου.
  • Το δικαίωμα να τα βροντήξεις όλα κάτω και να μην ξαναδουλέψεις ποτέ στην υπόλοιπη ζωή σου.
Κι εσύ που έχεις ένα εκατομμύριο επιλέγεις να το δώσεις για να παίζεις ένα γαμημένο παιχνίδι το οποίο μετά από δύο μέρες δε θα μπορείς να παίξεις γιατί μέχρι τότε θα σε έχει εξοργίσει τόσο που θα το πετάξεις στον τοίχο και θα ησυχάσεις;
Και νόμιζα ότι το μύριο που έπαιρνε ο Τσάρλι Σιν για να παριστάνει τον εαυτό του σε κάθε επεισόδιο του Two And A Half Men ήταν παράδειγμα μη ορθολογικής αξιοποίησης χρημάτων.
Αυτά, και να προσέχετε μην ξεπεράσω το σκορ σας.

20 σχόλια:

  1. Kοίτα τώρα να δεις Θωμάκο...Το κάντυ κρας το ξεκίνησα από περιέργεια και κόλλησα,περισσότερο από πείσμα να περνάω τις πίστες και ειδικά αυτές με τα γαμωκερασάκια και τις γαμωβόμβες...όχι όμως και να πληρώνω για βοηθήματα!!!Έχω περάσει εγώ νύχτες ολόκληρες να προσπαθώ να περάσω μία πίστα,αλλά τουλάχιστον την περνάω με την αξία μου,αμ πως :p ...αλλά στο φλάπυ μπέρντ ούτε θα κάνω τον κόπο να μπώ...εδώ και μέρες,βλέπω και έχουν φάει κόλλημα πολλά άτομα,αλλά επειδή ο χρόνος μου είναι πολύτιμος και αν μπω και κολλήσω και σε αυτό,μετά δεν ξέρω ποιός θα μου κάνει τις δουλειές μου,ούτε καν έχω ανοίξει την εφαρμογή...αν και να σου πω,από τις εικόνες που έχω δει,βλακεία μου φαίνεται.Άσε που είμαι υπό σκέψην να αποκλείσω κάθε είδους εφαρμογή με παιχνίδια καθότι και νευρική! Φιλώ σε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ή 1.250.000 μπύρες Prost μισόλιτρες από το μινιμαρκετέα δίπλα μου.

    Το φλάπι μπερντς το επαιξα στον υπολογιστή μια φορά για δέκα λεπτά. Δεν ξεπέρασα το 4. Το έκλεισα. Πήγα για καφέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπύρα με ογδόντα λεπτά; Και πίνεται; Γουατέβερ.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος11/2/14 20:12

      Γαμάει! Στο μετρό (το πολυκατάστημα, όχι αυτό που θα φτιαχτεί κάποτε στην πόλη σας) τις έχει 60-65 λεπτά. Και ξαναγαμάει!

      Πρόεδρας ΑΠΙ

      Διαγραφή
    3. Εσύ είσαι κι αλκοολικός ρε μαλάκα. Και φωτιστικό οινόπνευμα να σε δώσουμε θα το κατεβάσεις και θα πεις κι ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  3. Εσείς οι candycrashοκαμμένοι που πολλά μας τα κάνατε τόσο καιρό, το bejeweled το ξέρατε; Το ίδιο ισχύει και για το original flappy bird το οποίο ήταν και πολύ καλύτερης ποιότητας, μου διαφεύγει πώς το έλεγαν, είχε βγει για iphone κάπου 2 χρόνια πριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τι χαίρεσαι; Ότι τα ήξερες πριν γίνουν μέινστριμ; Χιπστερά του κώλου.

      Διαγραφή
    2. Hipster spotted! Και μετά λες για μένα.

      Διαγραφή
    3. Είναι ψεύτης, υποκριτής και αντιπρόσωπος.

      Διαγραφή
  4. Θα το άκουσες κι εσύ, φαντάζομαι, ότι ένας τύπος σκότωσε τον αδελφό του επειδή τον ζήλευε που είχε μεγαλύτερο σκορ στο φλαπόπουλο. Αμερικανάκια γαρ, την έχουν διαδαχθεί την υπερβολή από όλες τις μορφές (american dream, υπερκαταναλωτισμός, καρτούν με βία και με όπλα, κάτι που γαλούχισε τα παιδάκια για να πάνε να πολεμήσουν στο Ιράκ με τη θέλησή τους και, ναι, έχω έναν ξάδελφο που πήγε για αυτόν τον λόγο). Ε, θύμωσα και μόνο που το διάβασα. Άντε και γαμήσου Flappy Bird.
    Ευτυχώς που είμαι χιψστερού και δεν κατεβάζω παιχνίδια. Όπως μου λεγε και μια φίλη άλλωστε "Μην κατεβάσεις Flappy Bird!". Ε, την άκουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις εσύ ξάδερφο στο Ιράκ; Να του πλέξεις τη φανέλα του στρατιώτη. Άσχετα που στο Ιράκ είναι έρημος κι έχει σαράντα βαθμούς. Τα βράδια κάνει ψύχρα.

      Διαγραφή
    2. Κάτι σαν ξάδελφος, έχω τόσους συγγενείς που μπλέκω τα αυγά και τα σοκολατένια.

      Διαγραφή
    3. Να το προσέξεις αυτό, γιατί τα σοκολατένια παχαίνουν. Τα κανονικά είναι καθαρή πρωτεΐνη.

      Διαγραφή
  5. Θα την πω την αμαρτια μου. Ηταν βραδυ κ παντου εβλεπα για το φλαποπουλι μεχρι που το κατεβασα, επαιξα κανα τεσσαρι φορες, δεν περασα ουτε καν δευτερο σωληνα κ το απεγκατεστησα. Κυρια...
    Το αλλο με τα γλυκα βεβαια, ενω το εχω χιλιοακουσει, δν ηξερα καν ερι τινος προκειται, μεχρι που μου εδωσες τα φωτα σου...τα εσβησα ηδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Meh,έχεις χάσει τη φόρμα σου τελευταία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ξέρετε, πολλές φορές συμβαίνει τα σχόλια να είναι ακόμη πιο έξυπνα, εύστοχα ή ουσιαστικά από την εγγραφή καθεαυτή. ΟΧΙ ΕΔΩ. Αν σας έρθει καμιά εξυπνάδα, κρατήστε την για τον εαυτό σας.