Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ο γάμος του Καραγκιόζη

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, τη δεκαετία του 90, τις αγνές εποχές που το να έχεις κινητό ήταν σύμβολο πλούτου και οι οικογένειες ακόμη πλακώνονταν για το τι θα δουν στην μοναδική τηλεόραση του σπιτιού, παιζόταν το υπέρτατο σήριαλ που λεγόταν Married with Children. Όπως θα έχετε παρατηρήσει, το σήριαλ αυτό είχε ένα τραγούδι που έλεγε ότι ο έρωτας και ο γάμος πάνε μαζί σαν άλογο με άμαξα. Όπως θα έχετε παρατηρήσει, αυτό είναι μια τεράστια μούφα.

AL BUNDY
Βέβαια, δεν ήταν πάντα έτσι. Κάποτε όντως ο έρωτας και ο γάμος πήγαιναν μαζί. Αυτό το κάποτε, όμως, όπως λέμε κι εμείς οι μαθηματικές ιδιοφυΐες, ανήκει στο διάστημα [υποτιθέμενη γέννηση Χριστού-μέσα εικοστού αιώνα], στην αρχή του οποίου ο Τζίζας και αργότερα ο φίλος του ο Μωάμεθ αποφάσισαν ότι είναι ανήθικο να κάνεις ό,τι κάνουν τα αρσενικά όλων των ζώων με τα θηλυκά όλων των ζώων (και κάποια αρσενικά κάποιων ζώων μεταξύ τους), εκτός κι αν πρώτα πας στην Εκκλησία και ο παπάς σου διαβάσει μερικά αποσπάσματα από τη "Συλλογή με τα ωραιότερα εβραϊκά παραμύθια".
Από τα μέσα περίπου του εικοστού αιώνα όμως, οπότε και έγινε το Woodstock, τα παιδιά των λουλουδιών, ο Μάης του 68, ο Έλβις και η χούντα (άσχετο), η Εκκλησία υποβαθμίστηκε σε στάτους "κυριακάτικη πρωινή διασκέδαση για την τρίτη ηλικία".
Ή μήπως είναι διαφορετικά; Εγώ πάντως βλέπω ότι η Εκκλησία κάνει τηλεθεάσεις κυρίως στα κοινά 65+. Γιατί βλέπουν το χώμα να τους πλησιάζει, φοβούνται ότι θα καίγονται για πάντα στην κόλαση και έτσι πάνε κάθε βράδυ στην εκκλησία της γειτονιάς τους να ακούσουνε κανέναν εσπερινό ως κλασικοί Έλληνες που τα κάνουν πρώτα όλα πουτάνα και τελευταία στιγμή προσπαθούν να σώσουν την κατάσταση με ημίμετρα για να μην τα ακούσουν.
Οι κάτω των 65, πάλι, σε ποσοστό 90% δηλώνουν Χριστιανοί για να τρώνε τα σουβλιστά αρνάκια το Πάσχα, τους χαλβάδες και τις γαρίδες τη Σαρακοστή και τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες, τα τσουρέκια, τα γουρουνόπουλα και τους σοκολατένιους Αγιοβασίληδες τα Χριστούγεννα.
Επομένως, το να περιμένουν μέχρι το γάμο για να κάνουν σεξ είναι πλέον περιττό και φυσικά κανείς δεν το κάνει. Αν πει κανείς σε κανέναν φίλο του ότι σκοπεύει να κρατήσει παρθενιά μέχρι το γάμο, την επόμενη κιόλας μέρα θα τον έχει το Ράδιο Αρβύλα στο νούμερο ένα.
Και τότε γιατί γίνονται γάμοι;
Για να κάνουν τα ζευγάρια παιδιά, θα μου πει κανείς. Και δηλαδή οι πρωτόγονοι άνθρωποι που δεν παντρεύονταν δεν έκαναν παιδιά; Έκαναν. Αλλά τότε δεν υπήρχε γύρω γύρω κοινωνία για να λέει ότι τα παιδιά που δεν γεννήθηκαν σε γάμο είναι μπάσταρδα! Ένα το κρατούμενο.
Ο άλλος λόγος είναι η νοοτροπία αρκετών γυναικών που νομίζουν ακόμη και σήμερα ότι, αν η ζωή ήταν βιντεοπαιχνίδι, ο γάμος θα ήταν ο τελικός boss. Κάποτε, που η γυναίκα θεωρούνταν ως μηχανή που κάνει παιδιά, τα αναθρέφει και στο ενδιάμεσο καθαρίζει το σπίτι, ήταν όντως έτσι. Πλέον όμως, δεν έχει πια αυτό το ρόλο. Μιλάμε πάντα για τις Δυτικές κοινωνίες, όπου θεωρείται απαράδεκτο να χτυπάς τα παιδιά σου αλλά αποδεκτό να τα αφήνεις να βλέπουν τη Ντόρα τη Χαζή Εξερευνήτρια.
Με δυο λόγια, δηλαδή, όπως είπε μια ψυχή, την οποία για λόγους προσωπικού απορρήτου δε θα κατονομάσω αλλά θα σας πω μόνο πως είναι γυναίκα του Jay Z, η φιλοσοφία του "αν σ'αρέσει, πρέπει να του βάλεις δαχτυλίδι". Δεν νομίζω, Τάκη.
SO TELL ME, BEYONCE

Και φτάνουμε τώρα στον ένα, το μεγάλο, τον βασικό λόγο που εξακολουθούν ακόμη στις μέρες μας να γίνονται γάμοι. Την μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας. Το λόγο που δεν έχουμε προοδεύσει σαν χώρα και σαν ανθρωπότητα. Το "τι θα πει ο κόσμος".
Μάλιστα, κύριε! Οι γάμοι πλέον γίνονται για να βουλώσουν στόματα. Τι θα βάλει με το μυαλό της η κυρα-Παπαρδέλα αν μάθει ότι δεν παντρεύτηκαν τα παιδιά μας; Ότι δεν είναι σωστοί Χριστιανοί; Απαπα! Ότι δεν αγαπιούνται; Απαπαπα! Ότι δεν έχουμε λεφτά να τα παντρέψουμε; ΑΠΑΠΑΠΑΠΑΠΑΠΑΠΑ!
Γι'αυτό ακριβώς το πράγμα πληρώνουμε πολυελαίους. Γι' αυτό ακριβώς το πράγμα πετάμε ρύζια. Γι' αυτό ακριβώς το πράγμα τραπεζώνουμε καμιά διακοσαριά μακρινούς συγγενείς που κατά τα άλλα τους έχουμε τελείως χεσμένους.
Βασικά οι συγγενείς από δεύτερο βαθμό και πέρα υπάρχουν για τρεις λόγους: α) για να τους καλούμε σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι, βαφτίσια και τέτοια (για να φαίνεται μπούγιο και με την ελπίδα ότι θα καλέσουν κι εμάς κάποια στιγμή να ντερλικώσουμε), β) για να ζητάμε δανεικά (εμ, βέβαια, από τον αδερφό σου θα ζητήσεις δανεικά, να μην έχεις μούτρα να τον αντικρύσεις όταν τελικά δεν θα έχεις να του δώσεις πίσω;) και γ) ως μέσο διορισμού (όποιος δεν ξέρει κανέναν που να μπήκε στο δημόσιο επειδή ο τρίτος ξάδερφός του ήταν κουνιάδος της περιπτερούς που πουλάει τσιγάρα στον ανιψιό του καφετζή της Βουλής να έρθει εδώ να μου το πει να τον κεράσω χαβιάρι και Dom Perignon στο Παρίσι).
Και φυσικά είναι τα δημοτικά. Greek Wedding χωρίς δημοτικά είναι σαν καρέ του άσου χωρίς άσους. Από τι νομίζετε ότι βγάζουν το ψωμί τους οι κλαρινιτζήδες; Από γάμους κι από πανηγύρια σε χωριά. Άσματα που κατά τα άλλα θα ακούσεις μόνο το Πάσχα. Και φυσικά το αξεπέραστο φαινόμενο να έχεις διακόσια άτομα να προσπαθούν να χωρέσουν όλοι μαζί στην πίστα και να χορέψουν το "Ωραία πού'ναι η νύφη μας κι ωραία τα προικιά της".
Αλλά ο καιρός γαρ εγγύς. Η λύση στην τρέλα των βλαχομπαρόκ γάμων με τις νοικιασμένες λιμουζίνες, τα κακομαγειρεμένα κοκκινιστά για οποιονδήποτε βρίσκουν το Πάσχα στο χωριό οι συμπέθεροι και τα ηλίθια προσκλητήρια σε ιλουστρασιόν χαρτί με μαντινάδες έρχεται. Και λέγεται ΔΝΤ.
Γιατί όσο (νομίζαμε ότι) είχαμε λεφτά, δεν ήταν δα και τίποτα το να πετάξεις καμιά δεκαριά χιλιάδες ευρώπουλα (3407500 δραχμές) για να διοργανώσεις αυτό που στην ουσία είναι ένα μεγάλο πάρτι. Τώρα όμως, που σκέφτεσαι να πάρεις κάρτα για το κινητό σου, μάλλον θα το σκεφτείς πολύ σοβαρά πριν κλείσεις την Μητρόπολη για να παντρέψει το παιδί σου ο Άνθιμος με κουμπάρο το Μπουτάρη.
Να σας δω τώρα, πουλάκια μου, θα πληρώνετε τους πολυελαίους;

8 σχόλια:

  1. Καλά τα λες, Θωμά, μόνο σε ένα σημείο στην αρχή θα διαφωνήσω στο σημείο που μιλάς για τους πρωτόγονους: Ο λόγος που καθιερώθηκε ο γάμος, ή μάλλον καλύτερα η μονογαμία, είναι διότι έπρεπε ο σύζυγος να γνωρίζει αν τα παιδιά της γυναίκας του είναι και δικά του, πράγμα που προβληματίζει ακόμα και στις μέρες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, αλλά αφού τελικά απεδείχθη ότι αυτή η μέθοδος δεν ήταν σίγουρη κι αφού πλέον έχουμε το τεστ DNA, επιστρέφουμε στο "τι θα πει ο κόσμος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γάμησε τα βάρβαρε. Αν φτάσεις και σε μια ηλικία και δεν έχεις παντρευτεί αρχίζουν κιόλας να σε φορτώνουν κουσούρια. Γιατί πήγε 35 αυτός και δεν έχει παντρευτεί να κάνει και κανά παιδί ; Μήπως δεν έχει πούτσα ; Μήπως είναι στείρος ; Μήπως γαμάει την αδερφή του ;
    Πιστεύω πάντως πως στα επόμενα χρόνια οι γάμοι θα εκλείψουν σιγά σιγά ειδικά στις μικρές ηλικίες.
    Εκτός αν παραμείνουμε στόκοι...
    Ο γάμος για μένα είναι ένα βήμα ωριμότητας. Και πρέπει να γίνεται 1 φορά για κάθε άνθρωπο.
    Και θα τον προτιμούσα χωρίς παπάδες, πολυέλαιους, δεξιώσεις και υπερβολικά φωτογραφικά ντοκουμέντα. Απλά και λιτά.
    Και στον πούτσο μου αν παρεξηγηθεί η θεία Μεταξία αν δεν την καλέσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως όλοι αυτοί που λένε όλα αυτά τα "μήπως" θα έπρεπε να κοιτάξουν τα δικά τους χάλια;
    Ο γάμος σήμερα έχει ξεφτιλιστεί. Την πιο σημαντική απόφαση της ζωής τους τη βλέπουν για πανηγύρι. Κι αν όντως πιστεύουν ότι πρέπει να παντρευτούν, ας πάνε ωραία ωραία στο δήμαρχο της περιοχής τους, ας φάνε με καμιά δεκαριά φίλους και συγγενείς και στην εποχή της ψηφιακής κάμερας τώρα το βίντεο είναι αστεία υπόθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. dildo on the run12/10/11 16:24

    ωραιο το αρθρακι, δε μπορω να πω οτι διαφωνω. Μαλιστα θυμηθηκα τον πατερα μου, που οποτε γνωρισει καποιον απο 25 και πανω, μια απτις πρωτες του ερωτησεις ειναι αν εχει παντρευτει (τι σε νοιαζει εσενα ρε μαλακα;). Παρομοια φαση κοινωνικα και με το "τι δουλεια κανεις", δε νομιζετε;

    Δεχομαι το γαμο ως κατι χρησιμο μονο οταν γινεται για νομικους λογους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βασικά έτσι όπως πάει το "τι δουλειά κάνεις;" τείνει να αντικατασταθεί από το "δουλεύεις;", οπότε κάτι γίνεται. Όσο για τους νομικούς λόγους, εννοείς κληρονομιές κι έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Και δηλαδή οι πρωτόγονοι άνθρωποι που δεν παντρεύονταν δεν έκαναν παιδιά; Έκαναν. Αλλά τότε δεν υπήρχε γύρω γύρω κοινωνία για να λέει ότι τα παιδιά που δεν γεννήθηκαν σε γάμο είναι μπάσταρδα!" Σε αγαπώ γι' αυτή τη σκέψη.

    Κι εγώ χρόνια τα λέω για τους γάμους. Φρίττω ειδικά με τις τιμές των νυφικών για τις γυναίκες, οι οποίες προκειμένου να παραστήσουν για μια βραδιά τις βλαχοπριγκίπισες τα σκάνε στους πιο διάσημους οίκους μόδας ("είχες και στο χωριό σου τέτοια, μωρή;" είναι η φράση που κολλάει εδώ).
    Να σου πω τη γνώμη μου για το γάμο; Αν είναι για να λες ότι δεν έμεινες στο ράφι, καλύτερα να μείνεις στο ράφι. Το αν ο γάμος ήταν καλός, δε θα φανεί στο γλέντι και τους καλεσμένους, αλλά μετά από πολλά χρόνια. Κι αν θες να παντρευτείς, μπορείς να πας σε ένα ξωκκλήσι με το άλλο σου μισό, τον παπά και τον κουμπάρο και να ξεμπλέγεις (ή αν δε μπορείς ούτε να βλέπεις τον παπά, σε δημαρχείο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ψέματα; Πιο πολλή σημασία δίνουν στο νταβατούρι παρά στη σχέση τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ξέρετε, πολλές φορές συμβαίνει τα σχόλια να είναι ακόμη πιο έξυπνα, εύστοχα ή ουσιαστικά από την εγγραφή καθεαυτή. ΟΧΙ ΕΔΩ. Αν σας έρθει καμιά εξυπνάδα, κρατήστε την για τον εαυτό σας.