Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Παιδί, πιάσε μια παϊδάκια....

Σήμερα, αγαπημένο μου αναγνωστικό κοινό που τόσο πιστά με υποφέρετε εδώ και δύο χρόνια, τέσσερις μήνες και 22 μέρες, θα μιλήσουμε για μία φάρα που αν δεν υπήρχαν οι ταξιτζήδες, οι παπάδες, οι δημοσιοκάφροι, οι βουλευτές, οι συνδικαλιστές και οι στρατόκαυλοι θα ήταν χαλαρά η πιο μισητή στον κόσμο.
Τους χορτοφάγους.
Μη με παρεξηγάτε, δεν έχω κάτι προσωπικό με το κόνσεπτ της χορτοφαγίας, πέρα από το γεγονός ότι το θεωρώ εξαιρετικά ηλίθιο. Αλλά τι να κάνουμε. Αυτά είναι προσωπικές επιλογές. Εσύ διάλεξες να τρως καρπούς, ρίζες και φύλλα. Κι εγώ αυτό το σέβομαι.
Εγώ διάλεξα να ξεκληρίζω μία αστυνομική διεύθυνση γουρούνια το μήνα και να κατεβάζω ένα Καραϊσκάκη γαύρους κάθε Σάββατο. Αλλά για κάποιο λόγο, το 98% των χορτοφάγων δεν το σέβονται αυτό. Για την ακρίβεια, μόλις σε δουν να τρως μια μπριζόλα, θα σε κοιτάξουν με ένα ύφος περιφρόνησης λες και είσαι πρεζάκι στην Ομόνοια, και μετά θα σε αποκαλέσουν εμμέσως πλην σαφώς "δολοφόνο".
Σοβαρά; Το να τρως κρέας είναι δολοφονία; Για να δούμε τι έχει να πει για αυτό ο Λεωνίδας:
THIS IS BULLSHIT!

Δεν πιστεύω να αμφισβητεί κανείς το Λεωνίδα. Ή έστω τον Gerald Butler.
Κι αν ακόμη είναι έτσι, ναι λοιπόν! Είμαι δολοφόνος! Και το χαίρομαι! Και δε νιώθω την παραμικρή τύψη. Και ξέρετε γιατί δε νιώθω την παραμικρή τύψη; Γιατί, αν δεν μου τα πρήζατε, τότε ίσως και να με ένοιαζε. Τώρα που μου τα έχετε κάνει μετεωρολογικά αερόστατα, θέλω να τρώω κάθε μέρα τρεις φορές τη μέρα γύρο, σουβλάκι και λουκάνικα μπροστά στα μούτρα σας για να σας τη σπάσω, κι ας ανεβάσω και πέντε χιλιάδες χοληστερίνη!
Μου θυμίζει εκείνο το επεισόδιο των Simpsons όπου η Λίζα δέθηκε συναισθηματικά με ένα αρνάκι, την ίδια μέρα η Μαρτζ της μαγείρεψε αρνάκι, η Λίζα αηδίασε με τον εαυτό της που έτρωγε ζώα και αποφάσισε να γίνει χορτοφάγος. Μέχρι εδώ μια χαρά. Με γεια της με χαρά της.
Έλα όμως που ο Όμηρος αποφάσισε να κάνει μπάρμπεκιου για να τραπεζώσει τους φίλους του. Ξέρετε τι έκανε η Λίζα; Τι; Να αφήσει τους υπόλοιπους να κάνουν τη "δολοφονία" τους ανενόχλητοι; Όχι βέβαια! Αν δε σπάσεις κάποιου τα αρχίδια, δεν μπορείς να λέγεσαι πραγματικός χορτοφάγος!
Αφού λοιπόν προσπάθησε (και απέτυχε παταγωδώς) να τους πείσει να φάνε ντοματόσουπα αντί για λουκάνικα, χάμπουργκερ και μπριζολάκια, έβαλε μπροστά τα μεγάλα μέσα: πήρε το γουρουνόπουλο που σχεδίαζε να σουβλίσει ο Όμηρος και το έστειλε να κατρακυλήσει σε μια κατηφόρα, μετά την οποία απογειώθηκε, πέρασε πάνω από το Σπρίνγκφιλντ και προσγειώθηκε σε έναν υπόνομο.
Λοιπόν, όλοι εσείς οι δήθεν ευαίσθητοι χορτοφάγοι που με λέτε δολοφόνο όταν προσπαθώ να απολαύσω το παστίτσιο μου, είστε η Λίζα Σίμπσον.
Και, για να έχουμε καλό ερώτημα, ο άνθρωπος είναι άραγε το μόνο ζώο που τρώει άλλα ζώα; Όχι. Από ό,τι θυμάμαι, υπάρχουν επίσης ένα σωρό άλλα σαρκοφάγα ζώα, μεταξύ των οποίων λύκοι, αλεπούδες, ασβοί, λιοντάρια, τίγρεις, αρκούδες, σκύλοι, γάτες, μερικές χιλιάδες είδη ψάρια και οι φάλαινες, για τις οποίες όλοι κλαίτε όταν τις κυνηγάνε οι κακοί Γιαπωνέζοι αλλά δε βλέπω να λέτε τίποτα για τα χιλιάδες οστρακοειδή που τρώνε κάθε μέρα.
Θα αφήσουμε τους σκύλους, τις τίγρεις και τις φάλαινες να τρώνε άλλα ζώα; ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ! Χορτοφαγία στις αρκούδες ΤΩΡΑ! Αφού τους αρέσει το μέλι, να τρώνε μέλι! Γιατί τα λιοντάρια να τρώνε τις ανυπεράσπιστες αντιλόπες, όταν η σαβάνα έχει τόσο ωραίο χορτάρι; Φτάνει πια ο αλληλοσπαραγμός και το σκότωμα της φύσης!
Εγώ, πάλι, πώς νόμιζα ότι αυτή η ίδια η φύση ήταν που είχε κάνει σαρκοφάγα όλα αυτά τα ζώα. Και τον άνθρωπο, αφεντικό; ΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ! Σίγουρα δεν είμαστε αποκλειστικά σαρκοφάγα ζώα, αλλά υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο τρώμε κρέας.
Οι δε πιο ηλίθιοι της κατηγορίας είναι αυτοί που αρνούνται και οτιδήποτε έχει ζωική προέλευση, όπως γαλακτοκομικά και αυγά, και προτείνουν υποκατάστατα σόγιας. Μάντεψε, ηλίθιε: η μάνα σου δε σε βύζαξε γάλα σόγιας! Άρα υπήρξε μία περίοδος στη ζωή σου που έτρωγες πράγματα με ζωική προέλευση! Σ'αρέσει τώρα, πρήχτη;
Πιο πάνω έγραψα ότι υπάρχει κάποιος λόγος που τρώμε κρέας. Ο λόγος αυτός είναι (εκτός, βέβαια, του ότι το κρέας είναι νόστιμο και τα υποκατάστατα από σόγια απαίσια) ότι το κρέας περιέχει συστατικά όπως οι πρωτεΐνες και ο σίδηρος που είναι πρακτικά αδύνατο να λάβει κανείς στην απαραίτητη ποσότητα με μια αποκλειστικά χορτοφαγική δίαιτα.
Έτσι, λοιπόν, οι φίλοι μας οι χορτοφάγοι αναγκάζονται να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής για να καλύψουν αυτά τα ελλείμματα. Τα οποία συμπληρώματα διατροφής, εκτός κι αν από την τελευταία φορά που το τσέκαρα άρχισαν να φυτρώνουν στα δέντρα, τα φτιάχνουν οι φαρμακοβιομηχανίες. Οι οποίες φαρμακοβιομηχανίες κάνουν πειράματα πάνω σε ζώα.
Πού είναι οι οικολογικές σου ανησυχίες και η ευαίσθητη συνείδησή σου που δε σου επιτρέπει να κάνεις κακό στα ζώα; Ντουβάρι!
Και το χειρότερο είναι άλλο. Ένα άλλο που θα σας εξηγήσω τώρα αμέσως. Παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας φημίζεται για την ιδιαίτερη αγάπη που έχει στο να τρώει ανυπεράσπιστα ζωάκια, η ελληνική κουζίνα διαθέτει αρκετά πιάτα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν χορτοφαγικά, όπως είναι τα γεμιστά, το ιμάμ, η φασολάδα, οι μπάμιες, η σπανακόπιτα και φυσικά η χωριάτικη (ναι, το ξέρω, έχει τυρί, και λοιπόν; Μην τρως το τυρί! Φάε από γύρω!).
Αν ρωτήσεις όμως το μέσο χορτοφάγο ποια είναι τα αγαπημένα του φαγητά, το πιθανότερο θα είναι να σου αραδιάσει ένα κάρο αλαμπουρνέζικα πιάτα με εξωτικά ονόματα και συστατικά που αν πας στο τοπικό σούπερ μάρκετ και ρωτήσεις την ταμία αν τα έχουν θα σε κοιτάξει λες και την ρώτησες αν πουλάνε εμπλουτισμένο ουράνιο. Που πάει να πει ότι πιο πολύ ασχολούνται λόγω μόδας παρά γιατί πραγματικά πιστεύουν ότι δεν πρέπει να σκοτώνουμε τα ζωάκια.
VEGANS

Και μετά έχεις και τους άλλους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν τρώνε κρέας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες εκτρέφονται και σφάζονται τα ζώα που καταλήγουν στο πιάτο μας.
Τι μας λες; Πρώτον, οι εκτροφείς ζώων και τα σφαγεία το αν θα τρώει ή όχι κρέας ένας τυχαίος παπάρας το έχουν γραμμένο ούτε αριστερά ούτε δεξιά, αλλά τσακ στη μέση. Δεύτερον, δεν έχεις κανένα σοβαρότερο θέμα να διαμαρτυρηθείς;
Κάνεις σαν αυτούς τους αρτηριοσκληρωτικούς που θέλουν να επαναφερθεί το πολυτονικό. Λες και αυτό ήταν το μόνο πρόβλημα της παιδείας μας. Τα βιβλία που δεν υπάρχουν, τα λάθη και οι ανακρίβειες σε όσα βιβλία υπάρχουν, οι καταλήψεις, οι βανδαλισμοί, οι απεργίες των καθηγητών, οι απόφοιτοι λυκείου που γράφουν "εσείς πιστεύεται ότι η Τζούλια γαμιέτε", η κατάσταση στα πανεπιστήμια που αν δεν είσαι σε παράταξη δεν περνάς το μάθημα ούτε με σφαίρες και τα συνεχώς μειούμενα ελέω ΔΝΤ κονδύλια για τη παιδεία ωχριούν μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα του ότι δε μαθαίνουμε πια να γράφουμε με περισπωμένες!
Το ίδιο κι εσύ. Μας λες ότι ενδιαφέρεσαι για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων, την ίδια ώρα που οι συνθήκες ζωής του ζώου που για κάποιον λόγο κυριάρχησε πάνω στο κομμάτι της γης που αποκαλούμε Ελλάδα πάνε στο διάολο κι ακόμη παραπέρα, και να μη μιλήσουμε καν για Σομαλίες, Ινδίες, Πακιστάν και Αιθιοπίες.
Συν το γεγονός ότι εκεί πέρα αν τους δώσεις να φάνε ένα κομμάτι κρέας δε θα σου πούνε "α, ευχαριστώ, αλλά ξέρεις, είμαι χορτοφάγος". Θα το φάνε και αν δεν είσαι αρκετά γρήγορος θα φάνε και το χέρι σου μαζί. Μόνο στο Δυτικό κόσμο έχουμε την ευχέρεια να διαλέγουμε τι θα φάμε. Άρα πού καταλήγουμε; Στο ότι η χορτοφαγία στην πραγματικότητα πηγάζει από τον υπερκαταναλωτισμό του ανεπτυγμένου κόσμου, τον οποίο βέβαια εσύ σαν σωστός χιπστεράς αποκηρύσσεις μετά βδελυγμίας.
Τι να σου πω. Τα θερμά μου συγχαρητήρια. Μακάρι να είχα τη διεύθυνσή σου, για να μπορώ να σου στέλνω λουλούδια. Και εκατοντάδες παραγγελίες με γύρους και πίτσες την ημέρα. Τι θα πει δεν τα ζήτησες; Κι εγώ δε ζήτησα να μου τα πρήξεις για τα δικαιώματα των ζώων. Ζώον.
Αυτά, και να προσέχετε μη διαπράξετε καμία "δολοφονία" με το μεσημεριανό σας.

6 σχόλια:

  1. Ρε φίλε δεν μου έχει τύχει ακόμα τύπος να με αποκαλέσει δολοφόνο την στιγμή που τσαλαβουτάω γυμνός μέσα σε ζουμιά από σουβλάκια. Πιθανότατα αν το κάνει κάποιος θα τον κοιτάξω με λύπηση και θα του πω μαγκιά μου γίνε και εσύ αν μπορείς.
    Για τα γραφόμενα σου όπως πάντα συμφωνάω και επαυξάνω λέγοντας πως πρέπει τα άτομα αυτά να επισκεφτούν σύντομα ψυχολόγο η ψυχίατρο ή να πάνε απευθείας σε άσυλο.
    Αυτά. Καλό Σαββατοκύριακο και λευτεριά στις Καριολες του FB.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ μαζί σου, Θωμά. Προσωπικά, με αυτούς που κάθονται στα αυγά τους και δε σε ενοχλούν δεν έχω θέμα. Έχω θέμα με αυτούς που το παίζουν ηθικά ανώτεροι επειδή τρώνε φυτά αντί για ζώα. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η φύση μας έχει κάνει κακή ξήγα που πρέπει να σφάζουμε ζώα ή να τρώμε φυτά για να επιβιώσουμε, αλλά η επιβίωση δεν είναι θέμα επιλογής. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να δίνουμε στα ζώα έναν καθαρό, γρήγορο και όσο γίνεται ανώδυνο θάνατο και μια αξιοπρεπή ζωή.

    Α, και κάτι άλλο: Στη φύση δε μετράει το ΠΩΣ επιβιώνει ένα είδος, αλλά το ΑΝ επιβιώνει. Συνεπώς, ναι μεν με τον να εκτρέφουμε ζώα τα μεταλλάσσουμε, πράγμα που συμβαίνει και με τα κατοικίδια βάσει εξελικτικής διαδικασίας, αλλά στην τελική μετράει μόνο ότι το είδος τους έχει βρει τρόπο να επιβιώσει, εκμεταλλευόμενο το ότι τα χρειαζόμαστε για το κρέας τους. Τόσο απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εγώ αγαπάω τα κουνελάκια, αλλά αν τα δω στο πιάτο μου, δε θα αρνηθώ να τα φάω. Καλύτερα να σφάζεις ένα ζώο μεμιάς παρά να το βασανίζεις, αυτή είναι η γνώμη μου. Όποιος είναι περισσότερο φιλόζωος από αυτό, σεβαστό να μην τρώει κρέας, αλλά ούτε κι εγώ θα άντεχα να μου τα πρήζει. Έχω γνωρίσει χορτοφάγους, ακόμη κι αυτούς που δεν καταναλώνουν καθόλου ζωικά προϊόντα, αλλά ευτυχώς όχι χορτοφάγους-πρήχτες. Κι ένας από αυτούς, που είχε ξεκινήσει τη χορτοφαγία για θρησκευτικούς λόγους, σύντομα τη σταμάτησε γιατί μετά από δύο μήνες ο σίδηρός του έπιασε πάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εσύ όμως το παρακάνεις. Γυμνός ρε; Φόρα κανένα μαγιό, μας βλέπουν και παιδάκια!
    Ούτε κι εγώ έχω θέμα με τους χορτοφάγους που τρώνε φυτά χωρίς να σε πρήζουν. Δεν επέβαλα σε κανέναν να τρώει κρέας με το ζόρι. Και επιπλέον, ακόμη κι αν δεν τρώγαμε εμείς τα αρνιά και τις αγελάδες, θα τα έτρωγε κάποιο άλλο ζώο.
    Στο "καλύτερα να σφάζεις ένα ζώο παρά να το βασανίζεις" έχω να προσθέσω ότι και ο άνθρωπος ένα ζώο είναι, και όταν προσπαθείς να του επιβάλεις με το ζόρι την αποψάρα σου για το τι πρέπει να τρώει και τι όχι, το βασανίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "και ο άνθρωπος ένα ζώο είναι"... μη βρίζεις τα ζώα!!! (!)
    Πρέπει να τρώει μπρόκολα με μανιτάρια και vegeterian συνταγές που κοστίζουν πολύ περισσότερο από κανονικές. Αυτά επιτάσσει η μόδα... και οι τύψεις του καλοφαγωμένου κρετίνου... Μια κατοχή χρειάζονται όλοι αυτοί να δουν χαρά... δε θα μείνει αρουραίος, όλους θα τους τρώνε οι vegans...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α, συγνώμη, τα έθιξα!
    Εγώ πάντως μια φορά σουβλάκια θα τρώω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ξέρετε, πολλές φορές συμβαίνει τα σχόλια να είναι ακόμη πιο έξυπνα, εύστοχα ή ουσιαστικά από την εγγραφή καθεαυτή. ΟΧΙ ΕΔΩ. Αν σας έρθει καμιά εξυπνάδα, κρατήστε την για τον εαυτό σας.