Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Άνθρωποι και ποντίκια

Όπως ίσως θα ακούσατε, την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Μαΐου του έτους δύο χιλιάδες και δεκατέσσερα μετά Χριστόν (έχει σημασία το μετά Χριστόν), η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου με Σήμα τον Άγιο Δημήτριο, της οποίας αποτελώ υπερήφανο μέλος και στολίδι τολμώ να πω, παρέμεινε κλειστή και δεν πραγματοποιήθηκαν μαθήματα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη καθαριότητας.
Συγκεκριμένα, ο κοσμήτορας της σχολής κατήγγειλε ότι στο υπόγειο κυκλοφορούν ποντίκια, αράχνες, σκορπιοί, αιγόκεροι με ωροσκόπο δίδυμο, φίδια, σκουλήκια, Παοκτζήδες, πρώην Πασόκοι Σατανιστές και μία τρελή άστεγη γριά με δέκα γάτες, ενώ, και κατά δική μου μαρτυρία, που ως γνωστόν η μαρτυρία μου μετράει πάνω απ'όλους, γύρω από τις τουαλέτες η ατμόσφαιρα μυρίζει ένα χαρακτηριστικό άρωμα Eau de Toilette, αναμεμειγμένο με μπάφο και μυρωδιά Κνίτη, ενώ σίγουρα κάπου μέσα στο κτήριο θα πρέπει να υπάρχει και κάποιο πτώμα σε αποσύνθεση.
Όλα καλά κι όλα ωραία λοιπόν. Επιστρέφοντας όμως στη σχολή μετά από αυτές τις δύο μέρες, η αγαπημένη αυτή ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με την βρωμιά από τις πεταμένες γόπες, χυμένους καφέδες και χυμένα σπέρματα ίσως (αν και δεν υπάρχει και πολύς κόσμος να γαμάει μέσα στο Πολυτεχνείο, ομολογουμένως), αλλά και την ηθική βρωμιά από τις αφίσες Κνιτών, Δαπιτών, Εαακιτών και λοιπών καλοθελητών (έκανα και ρίμα), αυτή η αγαπημένη ατμόσφαιρα λοιπόν ήταν πάντα εκεί, σαν να μην πέρασε μια μέρα, σ'ένιωσα μέσα μου παντού.

Ναι, έβαλα ελληνική μουσική. Δε θα το ξανακάνω.
Γιατί, φυσικά, η σχολή έμεινε κλειστή για δύο μέρες, αλλά γιατί;
Για να φέρουν ένα συνεργείο απολύμανσης να κάνει έναν γενικό καθαρισμό; Όχι.
Για να αμολήσουν εκατό γάτες να φάνε τα ποντίκια; Όχι.
Για να αμολήσουν δέκα τύπους με flamethrowers να κάψουνε το μπουρδέλο μέχρι και το τελευταίο τούβλο, γιατί εδώ που έχει φτάσει με τους τοίχους να έχουν πιάσει δύο πόντους μπίχλα μόνο με φωτιά καθαρίζει; Όχι.
Το κλείσανε για να διαμαρτυρηθούν που δεν παίρνουν αρκετή χρηματοδότηση.
Μία εβδομάδα περίπου μετά την ανακοίνωση αυτής της κίνησης, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η επίσημη καταμέτρηση για το πόσες μάντρες αρχίδια έκλασε η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου με Σήμα τον Άγιο Δημήτριο στους ιθύνοντες με αυτή την διαμαρτυρία.
Και πώς, άραγε, δε συνειδητοποίησαν όλη τη χρονιά ότι το Πολυτεχνείο βρωμάει και ζέχνει; Τι στον πούτσο; Όλη τη χρονιά είχανε κρεατάκια στη μύτη και θυμήθηκαν να πάνε να κάνουν εγχείρηση δύο βδομάδες πριν την εξεταστική και ξαφνικά είπανε, "πουφ! Βρωμάει! Αλλά η μαμά έχει Glade Microspray™!"

Και μετά παραπονιέστε για τις διαφημίσεις του Τζάμπο.
Το να κλείσει η σχολή για δύο μέρες, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί που δεν παίρνει αρκετά λεφτά για να πληρώνει τις καθαρίστριες να κρατάνε την κτιριακή υποδομή σε ένα αξιοπρεπές (διάβαζε: αναπνεύσιμο) επίπεδο, είναι σαν τον μικρό Πέπε από το "Αστερίξ στην Ισπανία" που κάθε φορά που ήθελε να περάσει το δικό του κρατούσε την αναπνοή του μέχρι να γίνει μελιτζανής. Αλλά με ακόμη λιγότερη αποτελεσματικότητα.
Σε κανονικά ιδρύματα, σε άλλες χώρες, δε βλέπεις όχι γόπα πεταμένη κάτω (κυρίως γιατί εκεί απαγορεύεται το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους του Πανεπιστημίου, ενίοτε και στους εξωτερικούς, κάτι που εδώ στην Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ποτέ γιατί...έτσι), όχι χαρτάκι πεταμένο κάτω, αλλά αν θες ξυρίζεσαι κοιτώντας το πάτωμα.
Μπαίνεις μέσα και ντρέπεσαι να περπατήσεις.
Κι εδώ πέρα μπορείς απλά να πας να χέσεις σε μια γωνία της διδακτικής αίθουσας και κανείς δεν πρόκειται να σε πει τίποτα.
Αν χέσεις μες στη μέση της αίθουσας, τότε μπορεί και να σε πούνε.
Αλλά και πάλι αμφιβάλλω.
Κι έρχομαι κι ερωτώ εγώ τώρα, από τη στιγμή που δεν έχεις αρκετή χρηματοδότηση για το εξής πολύ απλό πράμα του να μην κάνουν οι μαθητές σου μάθημα ανάμεσα στα ξαδέρφια του Μίκυ Μάους, κι από τη στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση είναι σαν τα έργα του μεγάλου ζωγράφου και ξάδερφου της Κατακουζήνας Νικηφόρου, ήτοι θα τη δεις να αχνοφαίνεται, γιατί δεν κάνεις το εξής πολύ απλό πράμα, το οποίο εφαρμόζουν όλα τα πανεπιστήμια στον κόσμο;
Να συνεργαστείς, δηλαδή, με βιομηχανικούς φορείς, ώστε να λάβεις εξωτερική χρηματοδότηση και να μην περιμένεις πότε θα δει ο Σαμαράς το πρωτογενές πλεόνασμα να αχνοφαίνεται.
ΟΥΥΥΥΥ! ΣΙΞ ΣΙΞ ΣΙΞ! ΠΩΣ ΤΟΛΜΑΣ να προτείνεις τέτοια πράματα, βρωμερέ καπιταλιστή; Τι δουλειά έχουν οι επιχειρήσεις να ανακατεύονται με την τεχνολογική εκπαίδευση; Επιστήμη στην υπηρεσία του λαού!
Ωραία, φίλτατε κομμουνιστή/σοσιαλιστή/ό,τι σκατά υποτίθεται ότι είσαι, που θες η επιστήμη να είναι στην υπηρεσία του λαού και δε θες να μπλεχτούν οι επιχειρήσεις στην εκπαίδευση. Τις καθαρίστριες, που αρνείται προφανώς να πληρώσει το λατρεμένο σου κράτος, θα τις πληρώσεις εσύ ή ο μπαμπάς σου;
Μιλάνε τώρα οι τύποι που έχουν αναρτήσει στον τοίχο της σχολής δημοσίευμα του Ριζοσπάστη το οποίο αναφέρει ότι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία, το 55% νοσταλγεί τις εποχές του υπαρκτού σοσιαλισμού.
Ναι, με μαγειρεμένα στατιστικά μπορείς να πεις ό,τι ψευτιά θέλεις και να ακουστεί αληθινή. Μπορώ και εγώ κάλλιστα να μπω σε ένα ιντερνετικό φόρουμ με τίτλο "ΑΕΚ-Θρησκεία-Αγία Σοφία", να πάρω δείγμα από εκεί και να σου βγάλω ωραιότατη έρευνα ότι το 97,4% των Ελλήνων είναι ΑΕΚτζήδες. Θα έχει καμία επιστημονική αξιοπιστία αυτή η έρευνα;
Όση και το να ισχυρίζεσαι ότι το να συνεργαστούν οι βιομηχανίες με το Πολυτεχνείο, τον φορέα εκπαίδευσης που υποτίθεται ότι προετοιμάζει τα βασικότερα στελέχη της βιομηχανίας, θα βλάψει την εκπαίδευση.
Ο αντίλογος είναι, "δεν μπορεί να έρθει ξέρω γω ο Καρέλιας στην Ιατρική του ΑΠΘ και να τους σκάσει δέκα εκατομμύρια το χρόνο, υπό τον όρο να λένε στις έρευνές τους ότι το κάπνισμα κάνει καλό στην καρδιά και πολεμάει τον καρκίνο;". Είναι μία εύλογη αντίρρηση, ίσως όχι με τόσο εξόφθαλμες περιπτώσεις (που βέβαια δεν είναι απίθανο να το ακούσεις κι αυτό, αφού την περασμένη εβδομάδα ο ΑΝΤ1 μόνο για τη διάλυση των Beatles δεν κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ).

Αλλά αυτός που παρασκευάζει μηχανήματα δεν είναι ο ίδιος που πουλάει τσιγάρα. Αυτός δεν έχει το συμφέρον να παραμυθιάσει τον κόσμο. Τουλάχιστον όχι πρωταρχικά, αυτό θα το αναλάβουν αργότερα οι μαρκετινίστες του. Αλλά αυτό που θέλει ο εργοστασιάρχης είναι να αυξήσει την παραγωγή του και την αξιοπιστία του παραγόμενου προϊόντος, μειώνοντας το χρόνο και το κόστος.
Τουλάχιστον αυτό θέλει ο σοβαρός εργοστασιάρχης που νιώθει έστω και λίγο πώς λειτουργεί η αγορά, όχι ο Μάνθος Φουστάνος, ούτε αυτός που νοσταλγεί τις ένδοξες εποχές του Ανδρέα και περιμένει απλά να βγει ο Ανδρέας 2.0 για να τις ξαναζήσει.
Μπορεί ο γιατρός να προδίδει την επιστήμη του με το να βγάλει μια έρευνα που να λέει ότι η θεραπεία για τον καρκίνο είναι μια ουσία που έχει πατενταρισμένη η Bayer και ω, τι σύμπτωση, η ίδια φαρμακευτική να έχει χρηματοδοτήσει την έρευνα αυτή, ωστόσο δε νομίζω ότι ο μηχανολόγος μηχανικός προδίδει την επιστήμη του με το να βοηθήσει την Opel να μειώσει την κατανάλωση βενζίνης στα αυτοκίνητά της.
Μάλλον αυτοί που κόπτονται και σκίζονται για να μείνουν οι βιομηχανίες έξω από την παιδεία φοβούνται ότι το να έχεις διασυνδέσεις με τη βιομηχανία, να της έχεις προσφέρει έργο και να έχεις κάνει κανονική έρευνα αντί για να-'χαμε-να-λέγαμε σε σάπια εργαστήρια, θα εκτιμηθεί πολύ περισσότερο στην αγορά εργασίας από το να κάνεις λεύκανση στο κωλοσουφρίδι του Τσίπρα με τη γλώσσα σου.
Και για όσον καιρό αυτή η πνευματική πανούκλα θα έχει λόγο και θα επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια, ας μη μας παραξενεύουν τα ποντίκια.
Αυτά, και να προσέχετε μη βρεθούν ποντίκια στο υπόγειο του Φυσικού, που έχει τον πειραματικό πυρηνικό αντιδραστήρα, και η Θεσσαλονίκη γίνει το σκηνικό για το επόμενο ριμέικ του Γκοτζίλα.

8 σχόλια:

  1. Μιλας τη γλώσσα του σατανά...με αυτά που λες. Έτσι όπως πας σε βλέπω να βιώνεις με εντελώς "δημοκρατικό" τρόπο την "δημοκρατία" των γνωστών παρανοϊκών στο πετσί σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσα θέματα έχεις συμπεριλάβει στο κείμενό σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας ζάλισες με την πολυλογία σου. Αλλά καλά τα 'πες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το 'ξερα να κάνω και μια περίληψη των 130 λέξεων κάτω από κάθε άρθρο μου επειδή εσύ βαριέσαι να διαβάζεις.

      Διαγραφή
  4. Μιλάς σε φοιτήτρια τμήματος ΜΜΕ μοιρασμένο σε δυο κτήρια (μέχρι το προηγούμενο εξάμηνο ήτανε τρία και το τρίτο κτήριο, στο οποίο πλέον στεγάζεται μόνο η βιβλιοθήκη, θα πέσει κανάς σοβάς στα κεφάλια μας και δε θα το καταλάβουμε), εκ των οποίων στο ένα έχουμε πάει. σαν ποντικότρυπα είναι. Κι η Φιλοσοφική μας είναι επίσης χάρμα οφθαλμών! Εκεί οι σοβάδες περιμένουν να πέσουν στα κεφάλια των φοιτητών από στιγμή σε στιγμή. Πανέμορφα πράγματα, ζωάρα, δε βρίσκεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην πλειοψηφία βέβαια εκεί μέσα πρέπει να πέσει λίγος σοβάς στο κεφάλι τους μπας και ξεκουνήσουν.

      Διαγραφή

Ξέρετε, πολλές φορές συμβαίνει τα σχόλια να είναι ακόμη πιο έξυπνα, εύστοχα ή ουσιαστικά από την εγγραφή καθεαυτή. ΟΧΙ ΕΔΩ. Αν σας έρθει καμιά εξυπνάδα, κρατήστε την για τον εαυτό σας.