Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Humor. Have you got it, muthafucka?

Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι το χιούμορ αποτελεί στις μέρες μας είδος προς εξαφάνιση, κάτι σαν την καλή μουσική, τις δεκαεννιάχρονες παρθένες και τους σοβαρούς πολιτικούς.
Αυτό βέβαια το είχαμε ήδη παρατηρήσει στην ελληνική τηλεόραση, στην οποία το Ουκ αν Λάβοις έκανε 13 επεισόδια και η Πολυκατοικία τρεις σεζόν. Με δύο επεισόδια την εβδομάδα. Το φαινόμενο είναι γνωστό. Όλο το πλήθος έχει μαζευτεί γύρω από έναν τύπο με μια κιθάρα που παίζει Κατσιμιχαίους, ενώ λίγο παραδίπλα ένας άλλος τύπος κατεβάζει όλη τη δισκογραφία του Τζίμη του Χέντριξ στην δικιά του κιθάρα. Με τη μύτη. Πάνω σε ένα μονόκυκλο. Και με το άλλο χέρι του λύνει τον κύβο του Ρούμπικ. Με δυο λόγια, οι μετριότητες θριαμβεύουν και αυτοί που πραγματικά αξίζουν περνάνε στο ντούκου.
Αλλά το φαινόμενο έχει αρχίσει να εξαπλώνεται παντού. Και ειδικά στο ίντερνετ. Θα θυμάστε, πιστεύω, εκείνο το άρθρο του Φάε Ένα Μαλάκα που κορόιδευε έναν ανώνυμο που έλεγε ότι το ίντερνετ είναι μικρογραφία της κοινωνίας. Λοιπόν, αγαπητέ Μαλάκα (το κεφαλαίο είναι γιατί του έχω απονείμει τον τίτλο του Μαλάκα τιμητικά), μπορεί να μην είναι έτσι, αλλά σε κάποια πράγματα είναι μια πολύ καλή αναπαράσταση. Και το χιούμορ είναι ένα από αυτά.
Στο ίντερνετ, λεπόν, θεωρείται χιούμορ το να κάνεις κάποιον να πιστεύει ότι θα δει κάτι το τρομερό και συγκλονιστικό και τελικά να καταλήγει να βλέπει αυτό:
Ναι, εντάξει, δε λέω, είναι πολύ σπαστικό να σου υπόσχονται ένα σύνδεσμο για την τσόντα της Μέγκαν Φοξ ή το μυστικό αρχείο του υπουργείου οικονομικών που λέει ότι ο Σαμαράς θα πάρει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ μπόνους αν βγει πρωθυπουργός και να σου δείχνουν έναν κοκκινομάλλη να τραγουδάει την αγάπη του στην γκόμενά του. Αλλά την 105η φορά δεν είναι πια αστείο, και σε αυτό το σημείο θα έλεγα ότι το τραγουδάκι δεν είναι και καθόλου άσχημο αν δεν κινδύνευα να χαρακτηριστώ gaylord από μερικούς-μερικούς.
Κι αυτό δεν είναι καν μέσα στα εκατό χειρότερα. Ας αναλύσουμε λίγο το περιεχόμενο ενός σάιτ όπως το 9gag, το οποίο έχει και το θράσος να φέρει τον υπότιτλο Just for fun:
  • Χιλιάδες εικόνες με γάτες, γάτες και έξτρα γάτες να χαζολογάνε αριστερά και δεξιά. Λοιπόν, θα το πω για μία φορά. Οι γάτες δεν είναι αστείες, ειδικά σε δόσεις των εκατό χιλιάδων εικόνων ανά δευτερόλεπτο. Για την ακρίβεια, είναι αντιπαθητικές. Ναι, το είπα! Δε συμπαθώ τις γάτες! Αν αποφάσιζα ποτέ να πάρω κατοικίδιο, θα προτιμούσα να πάρω έναν αλιγάτορα, ένα εξωγήινο τέρας ή την Παπαρήγα, παρά μια γάτα. 
  • Χιλιάδες εικόνες με σκύλους, σκύλους και έξτρα σκύλους να χαζολογάνε δεξιά κι αριστερά. Εντάξει, συμπαθώ κάπως περισσότερο τους σκύλους, αλλά ούτε αυτοί είναι αστείοι, ειδικά σε δόσεις των δέκα χιλιάδων εικόνων ανά δευτερόλεπτο. Και όχι, δε θα έπαιρνα ούτε σκύλο για κατοικίδιο. Μάλλον θα έπαιρνα έναν εξημερωμένο οδηγό αγώνων. Μερικοί λένε ότι το γεννητικό του όργανο έχει το σχήμα του τιμονιού μιας Άστον Μάρτιν και ότι φοβάται τις καραμέλες με γεύση μέντας. Το μόνο που ξέρω εγώ είναι ότι τον λένε Στιγκ.
  • Ατελείωτα "αστεία" περί των Avengers (Σκάρλετ-λατρεία-γαμώ τη Σούπερ Τρία), του Sky-ήμουν-κι-εγώ-μαλάκας-σαν-κι-εσένα-μέχρι-που-μου-ήρθε-ένα-βέλος-στ'αρχ...στο-γόνατο-rim, του Super Mario, του φύλου του Justin Bieber (ναι, ο Justin είναι γυναίκα και η Selena λεσβία, γελάσαμε πάλι, μουαχαχαχαχα, μην κατουρηθώ κιόλας απ'το πολύ το γέλιο, μα πού τα βρίσκει;) του How I Met Your Mother, του Big Bang Theory, των Πόκεμον (ναι, πρέπει να τα πάρεις όλα, σου 'χει μείνει ένα ακόμα, το Αρχίδιαμου-ον, πάρ'το κι αυτό να ησυχάσουμε επιτέλους) και του House, συνοδευμένα πάντοτε από εντελώς ξεκάρφωτες αναφορές σε πατάτες. Τι το αστείο έχει μια πατάτα; Λέει ανέκδοτα; Κάνει ζογκλερικά; Μήπως κάνει stand up comedy ωσάν τον Γιώργη τον Κάρλιν; Απαντήστε μου! Κι εγώ τόσα χρόνια τις έτρωγα αντί να τις έχω σε ένα ντουλάπι να με κάνουν να γελάω σε στιγμές απελπισίας.
  • Εκατοντάδες ποστ, αστεία πάντα, που έχουν να κάνουν με τούρτες, μερέντα, μπέικον, βυζιά και τούρτες με μερέντα, μπέικον και ζωγραφισμένα βυζιά πάνω. Αγαπητοί φίλοι, θα σας πω κάτι που θα σας αλλάξει τη ζωή μια για πάντα. Τα βυζιά και τα γαμηστερά φαγητά δεν είναι laughing matter. Ο τελευταίος που έκανε το λάθος να αστειευτεί με τα βυζιά βρίσκεται τώρα σε τροχιά γύρω από το Άλφα του Κενταύρου. Δε θέλετε να έχετε τη μοίρα του.
  • "Αστεία" βασισμένα σε στερεότυπα του τύπου "οι γυναίκες ανήκουν στην κουζίνα" ή "οι κοκκινομάλληδες δεν έχουν ψυχή". Οι γυναίκες ανήκουν στην κουζίνα, ε; Για πες μου άλλη μία πόσες πολλές γυναίκες δέχθηκαν να κάνουν σχέση μαζί σου χάρη στον υπέροχο και ανοιχτόμυαλο χαρακτήρα σου; (ναι, το ξέρω ότι ο χαρακτήρας κάποιου δεν είναι ανοιχτόμυαλος, τι θέλετε τώρα;) Και οι κοκκινομάλληδες δεν έχουν ψυχή. Μάιστα. Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι υπάρχει αυτό που λέμε ψυχή και δεν είναι κατασκεύασμα της φαντασίας μας, τότε ο μόνος που δεν είχε ψυχή ήταν ο Μπαρτ Σίμπσον, ο οποίος σε ένα επεισόδιο είχε πουλήσει την ψυχή του στον Μίλχαους με αντάλλαγμα ένα βιντεοπαιχνίδι, αν δε με απατά η μνήμη μου με έναν υδραυλικό, έναν εφοριακό και δύο μπογιατζήδες.
  • Φάτσες που ακόμα και ένα πεντάχρονο από νηπιαγωγείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες μπορεί να ζωγραφίσει, να εμπλέκονται σε ημικαθημερινές, ημισουρεαλιστικές και εντελώς ηλίθιες καταστάσεις, παρέα με άλλα πολύ αστεία memes όπως αυτά που ακολουθούν:Funny PicturesMeme Generator
    Funny Pictures
  • Και κάπου εκεί στο βάθος, καλά κρυμμένα μέσα στη Μόρντορ του ηλίθιου και του ανύπαρκτου χιούμορ, μπορεί να βρεις και δύο τρία πράγματα που είναι πραγματικά αστεία.
Σίγουρα, ένα μεγάλο μέρος του χιούμορ βασίζεται στην επανάληψη. Σίγουρα, σχεδόν σε κάθε σειρά υπάρχουν πράγματα που αποτελούν πηγή γέλιου κατ'εξακολούθησιν. Στο Married with Children ήταν η αγαμία του Μπαντ, οι χοντρές γυναίκες που έμπαιναν στο μαγαζί και τα τέσσερα touchdown που είχε σκοράρει ο Αλ στο λύκειο. Στο Friends ήταν το We were on a break, η ικανότητα του Τζόι να τρώει τα πάντα όλα και η μανία της Μόνικα με την καθαριότητα. Στο Big Bang Theory είναι το Bazinga του Σέλντον και οι awkward ομοφυλοφιλικές στιγμές μεταξύ του Χάουαρντ και του Ινδού, και στο South Park είναι ο θάνατος του Kenny.
Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να ξέρεις πότε να σταματήσεις. Αν έβλεπες ένα επεισόδιο του Married with Children, δεν ασχολιόταν μόνο με τα τρία θέματα που έγραψα πιο πάνω. Κάθε επεισόδιο είχε μια άλφα πλοκή, δεν υπήρχαν επεισόδια που να ήταν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Κάθε (σχεδόν) φορά θα έπαιζε και ένα αστείο για τη φουσκωτή κούκλα που πηδούσε ο Μπαντ ή κάτι τέτοιο, αλλά μετά η πλοκή θα προχωρούσε και σε άλλα πράγματα. Και αυτό δεν είναι κακό, ίσα ίσα που είναι κι αρκετά αστείο.
Όταν όμως ανοίγεις μια σελίδα και βλέπεις τα ίδια ακριβώς πράγματα που έβλεπες και χθες, και προχθές, και πριν από ένα μήνα, και πριν από τρία χρόνια, με μικροδιαφορές που δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού, αυτό πια δεν είναι αστείο, είναι η Μέρα της γαμημένης Μαρμότας!
Κι αν εξακολουθείς να γελάς με το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, τότε ή Αλτσχάιμερ έχεις, ή ηλίθιος είσαι. Ή και τα δύο, το ένα δεν αποκλείει το άλλο.
Αυτά, και να προσέχετε μην πείτε στην γκόμενά σας "οι γυναίκες ανήκουν στην κουζίνα" κι αυτή πάει στην κουζίνα. Και γυρίσει με ένα τηγάνι στο χέρι.

17 σχόλια:

  1. xaxaxaxaaa!!!

    Htan to pio sovara asteio ar8ro sou!!

    point taken and arrow to your knee bitch!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί μου γράφει "Το σχόλιο σας δημοσιεύτηκε;"
    Πότε έκανα εγώ σχόλιο και δεν το πήρε χαμπάρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πού ξέρω εγώ; Επί του θέματος δεν έχεις τίποτα να πεις;

      Διαγραφή
    2. Είχα, αλλά το ξέχασα. Με έκαιγε και το μάτι μου, δε θέλει και πολύ.
      Τι ήθελα να πω γαμώτο;!

      Διαγραφή
    3. Δε βιάζομαι. Με το πάσο σου.

      Διαγραφή
  3. 1. Όποιος δε γουστάρει γάτες, ...δεν ξέρω τι θά'λεγα παρακάτω, αλλά δε θα ήταν και κοπλιμέντο.
    2. Δε βρίσκω αστείο ούτε το married with children, ούτε (ΚΑΤΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ..) το southpark.. οι λοιπές σειρές που αναφέρεις, είναι απλά time-killers για no-lifers. (ούτε καν σκάει το χειλάκι μου)
    3. Ρε συ Θωμά, το χιούμορ του καθένα διαφέρει. Το ότι μπορεί κάποιος να γελάσει (ή έστω να χαμογελάσει) βλέποντας κάτι χαζό, δε σημαίνει πως κι ο ίδιος θα έκανε παρόμοια αστεία. Μερικές φορές γελάμε με κάτι χαζό, ακριβώς επειδή είναι τόσο χαζό, που εμείς δε θα το σκεφτόμασταν ποτέ.
    4. Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος του σεντονιού, έρχομαι να ξεκαθαρίσω την ιδιότητα του Rick Astley, γιατί δεν ήταν απλά ένας κοκκινοτρίχης one-hit-star. Ο καψιμιτζής του στούντιο ήτουνε, και έπιασε το μικρόφωνο και του κωλοτρίβότανε, κι έκατσε στη φάση που τον άκουσαν και του κάνανε και δίσκο. Φερστέεν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Ε, όχι, δε γουστάρω γάτες. Το λέω κι ας εύχεσαι μέσα σου να ψοφήσω με αργό και βασανιστικό θάνατο.
      2. Στην ουσία, δηλαδή, δε σε άρεσε τίποτα από αυτά που ανέφερα. Και μην ανησυχείς, δε λιποθυμάω τόσο εύκολα, κι ούτε καν έχω δει ολόκληρο επεισόδιο South Park. Από την άλλη ξέρω ότι είσαι οπαδός του βρετανικού χιούμορ, οπότε θα ρωτήσω αν υπάρχει καμία αμερικανιά που σ'αρέσει, αν και νομίζω την απάντηση την ξέρω ήδη.
      3. Αυτό είναι κάτι που το είχα διαπιστώσει και μόνος μου, αλλά και από τα πρώτα δύο παρτς του σχολίου σου. Το θέμα είναι ότι πλέον τα χαζά λαμβάνουν περισσότερη προβολή από τα έξυπνα αστεία.
      4. ...κυλικειατζής ο Ρικ, ε; ...βρε λες;

      Διαγραφή
    2. Χαχαχαχα! χαλάρωσε ρε που θα εύχομαι να πεθάνεις αργά και βασανιστικά επειδή δε γουστάρεις γάτες. (οκ, αν έχεις ρίξει φόλα, θα το ευχηθώ-μη σου πω και θα το πετύχω!)
      Αμερικανιά που να μ'αρέσει..
      Σκέφτομαι τώρα...



      ...Ακόμα σκέφτομαι....



      Με μπέρδεψες που "ξέρεις και την απάντηση"....




      Το'χω στίψει το μυαλό μου να σκέφτομαι...



      NAI! Καραγούσταρα το 30rock!
      (εσύ τι νόμιζες; βασικά ρωτάω από περιέργεια)

      Διαγραφή
    3. Φόλα δεν έχω ρίξει, οπότε θα ζήσω. Η απάντηση που νόμιζα ότι ήξερα ήταν το "καμία". 30 rock έτυχε μια φορά να δω μισό επεισόδιο και δεν ήταν άσχημο.

      Διαγραφή
  4. Συμφωνώ σε όλα, ειδικά στο σημείο με τον Stig γάμησες επιεικώς. Απλά ίσως εκεί που κάνουν κάποιοι αναφορές για "κουζίνες" και "γυναίκες" καθώς και τους τζίντζερζ, μπορεί να σου διέφυγε το ότι ο τυπάς δεν εννοεί αναγκαία αυτό που λέει αναφερόμενος σε γυναίκες. Ειδικά αυτό με την κουζίνα το χρησιμοποιώ τακτικά όταν θέλω να γειώσω κόσμο, μπορεί να με δεις να το λέω live σε περιστάσεις όπως αν δω κάποιον να παίζει ακουστική κιθάρα έντεχνο... Αλλά κάποια στιγμή μπορεί να κάνω άρθρο με τις πιο επικές φωτό με γάτες. Οι γάτες με τη σνομπαρία τους ανεβάζουν πολύ το προφίλ μίας φωτογραφίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς οι περισσότεροι από τους "go back to your kitchen"¨δε δείχνουν να το χρησιμοποιούν με τον τρόπο που το χρησιμοποιείς εσύ. Και όχι, δε θα με κάνετε να γουστάρω γάτες.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος6/6/12 13:28

    Oι κανονικές οι γάτες (κανονικές = real life), νταξ. Ούτε κρύο ούτε ζέστη (εννοείται ότι τα σκυλιά είναι απείρως καλύτερα).
    Για τις ιντερνετικές γάτες τώρα, να ψοφήσει με αργό και βασανιστικό θάνατο το κάθε Pixel τους, αυτοί που τις ανεβάζουν να παθαίνει εμπλοκή το κουμπί του upload, σε όποιον υπολογιστή και να κάτσουν, για πάντα, και αυτοι που τις αναπαράγουν να πάθαίνει εμπλοκή το κουμπί του forward σε όποιο account κι αν κάνουν, ever.
    Aπτά

    elPre

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρώτη φορά στο μπλογκ και προσπαθώ να αποφασίσω που θα πρωτο σχολιάσω...

    Καλά μη πώ τα κλασικά, είσαι θεός, θα χτίσω εκκλησία για τη πάρτη σου εγώ η άθεη, θέλω να κάνω το παιδί σου και ΣΑΑΑΚΗΗΗΗΗΗ με φωνή Χάρη Ρώμα...

    Στο θέμα μας τώρα. Ειλικρινά δεν ξέρεις πόσο σε νιώθω. Αυτή η άισθηση να μπαίνεις σε ένα υποτίθεται αστείο σάιτ και να μη γελάς. Σου υπόσχονται κάτι και στο κόβουν. Είναι σαν να σε κλέβουν!

    Και μη ξεχνάμε και τα στερεότυπα τους ε;Κανένα καρτούν μετα 2000 δεν είναι καλό, τα πόκεμον γαμάνε και αν δεν έπαιζες με αυτές τις ιαπωνικές μαλακίες δεν έζησες παιδικά χρόνια, κράζουμε που ειμαστε στη friendzone αλλά λέμε ότι οι γυναίκες ανήκουν στην κουζίνα και αξίζουν μόνο για τα βυζιά, κράζουμε τα σημερινά παιδιά που δεν παίζουν στο φύση αλλά κράζουμε κ όποιον ακούει Skyrim και νομίζει πως είναι κορτιζονούχο. Και προφανώς μουσική μετά θάνατον Kurt Cobain επίσης δεν υφίσταται, είναι όλα σκουπίδια, γιατί προφανώς τώρα από μουσική έχουμε μόνο Bieber.

    υγ.Ναι ξέρω το κείμενο αφορούσε μονο το χιουμορ αλλά δεν άντεξα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ΣΑΚΗΗΗΗΗ του Ρώμα παίζει και να ήταν μία από τις μεγαλύτερες στιγμές καλτίλας στην ελληνική τηλεόραση. Κατά τ'άλλα, μες στο μυαλό μου είσαι ρε παιδί μου.

      Διαγραφή

Ξέρετε, πολλές φορές συμβαίνει τα σχόλια να είναι ακόμη πιο έξυπνα, εύστοχα ή ουσιαστικά από την εγγραφή καθεαυτή. ΟΧΙ ΕΔΩ. Αν σας έρθει καμιά εξυπνάδα, κρατήστε την για τον εαυτό σας.