Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Σταματήστε το τρόλεϊ να κατέβω

Αρχικά, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν μου αρέσει να κάνω άρθρα που να ασχολούνται σοβαρά με την επικαιρότητα. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Δεν είμαι εδώ για να κάνω σοβαρές κοινωνικές/πολιτικές/οικονομικές/ιστορικές αναλύσεις. Αυτό το αφήνω σε ανθρώπους που έχουν ψαχτεί και ξέρουν δυο πράγματα παραπάνω.
Εγώ είμαι εδώ για να λέω πέντε πράγματα, να περνάει η ώρα μου, να έρχονται πέντε καμένοι που τους αρέσει το χιούμορ μου και να γελάνε. Αν θέλετε σοβαρότητα και αντικειμενικότητα, να δείτε Μέγκα μουαχαχαχά πώς τα λέω ο πούστης. Είδατε; Αυτό είναι το ύφος μου και το στιλ μου.
Από την άλλη, όμως, τις τελευταίες μέρες έχει αναπτυχθεί μια τέτοια απίστευτη παραφιλολογία για τον νεαρό που φούνταρε από το τρόλεϊ για να αποφύγει το πρόστιμο, την ανάμειξη του ελεγκτή και του οδηγού, και φυσικά και τις κοινωνικές προεκτάσεις! του περιστατικού, που σε λίγο θα αρχίσω να μαδάω μία μία τις κωλότριχές μου.
Και το πρώτο πράγμα που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι στην Ελλάδα δεν μας αρέσει να ακούμε τα αυτονόητα, κι όταν κάποιος τα λέει τον σταμπάρουμε κατευθείαν σαν προβοκάτορα ή/και φασίστα, ανάλογα με το πόσο αυτονόητο είναι αυτό που μας είπε.
Λέει κάποια συγγραφέας ονόματι Λένα Διβάνη, για της οποίας το συγγραφικό έργο δε γνωρίζω τίποτα, ίσως να είναι η σπουδαιότερη λογοτέχνις της εποχής μας ή ίσως να είναι άλλη μια Χρυσηίδα Δημουλίδου, το εξής απλό πράμα: "Δηλαδή οι ελεγκτές δεν πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους μην τυχόν και πηδήξει κανένας τζαμπατζής απ'το παράθυρο".
Κι αμέσως άρχισαν όλοι να της επιτίθενται με μένος και ανείπωτες κατάρες που δε θα μεταφέρω εδώ γιατί το μπλογκ έχει κι ένα επίπεδο. Ένα εξαιρετικό δείγμα που μου έμεινε ήταν το εξής τουίτ:
ας πει καποιος στην καριολιτσα που τον ειπε τζαμπατζη οτι δεν εχουν ολοι τα χρηματα για το εισιτηριο οπως αυτη
Αυτό που μας λέει ουσιαστικά η κυρία που ανέβασε αυτό το τουίτ είναι ότι ο νεαρός δεν είχε λεφτά για το εισιτήριο. Αυτό που δε μας λέει είναι από πού γυρνούσε ο νεαρός, και δεν είχε λεφτά για το εισιτήριο. Προσωπικά αποκλείω τα ενδεχόμενα να γυρνούσε από τη σκοτεινή και καταθλιπτική φάμπρικα του Βικτωριανού Λονδίνου, ή από τον Πανηγυρικό Εσπερινό της Αγίας Ψωλής μεγάλη η χάρη της.
Πολύ πιο πιθανό μου φαίνεται, ειδικά από τη στιγμή που μας λένε ότι ήταν μαζί με φίλες, ότι είχε πάει για ποτό ή για καφέ. Αλλά για στάσου ένα λεπτό. Το ποτό κι ο καφές κοστίζουν μάλλον περισσότερο από το εισιτήριο του τρόλεϊ, εκτός πια κι αν πας να τον πιεις τον ρημαδοκαφέ σε κυλικείο δημόσιας υπηρεσίας. Κι επομένως, με βάση απλά μαθηματικά δευτέρας δημοτικού, αν δε σου περισσεύουν λεφτά για να πληρώσεις το εισιτήριο, δε σου περισσεύουν λεφτά για να πληρώσεις και τον καφέ.
Κι άντε, σου λέω εγώ, κάνω την παραχώρηση, ότι τα είχε μετρημένα ίσα ίσα για τον καφέ και δεν του έφταναν για το εισιτήριο. Σε αυτή την περίπτωση, το βουλώνεις και περπατάς. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν το Περιστέρι τη νύχτα ενδείκνυται για ρομαντικούς περιπάτους, αλλά ξέρω ότι αν δεν έχεις εισιτήριο δεν μπαίνεις στο τρόλεϊ. Εκτός φυσικά κι αν είμαι εγώ ο μόνος μαλάκας που κουβαλάει πάντα μαζί του εισιτήρια.
-Είσαι τόσο αναίσθητος; Θα επιρρίψεις ευθύνες στο παιδί;
ΦΥΣΙΚΑ και θα επιρρίψω ευθύνες στο παιδί! Τόσα χρόνια πάμε κατά διαόλου, επειδή έχουμε μάθει να επιρρίπτουμε τις ευθύνες οπουδήποτε αλλού εκτός από αυτούς που έχουν ευθύνες.
Επιπλέον, αυτόπτεις μάρτυρες μας λένε ότι έγινε καυγάς ανάμεσα στο παιδί και τον ελεγκτή. Σαφώς σε αυτό φταίει κι ο ελεγκτής, που μας λένε ότι ήταν τραμπούκος, κάτι που βέβαια δεν είναι καινούριο. Αλλά γράφει η άλλη από κάτω σε τουίτ, "τραμπούκος=φονιάς".
Α, φυσικά. Γιατί εγώ, κάθε φορά που μου φέρονται με τραμπουκισμό οι ελεγκτές, ανοίγω μια πόρτα και πηδάω. Αν κι εμένα δε μου έχουν φερθεί ποτέ με τραμπουκισμό ελεγκτές. Ίσως επειδή κουβαλάω πάντα μαζί μου εισιτήρια. Ίσως λέω.
Μας λένε ότι ο ελεγκτής είχε προσωπικά προηγούμενα με τον μικρό, γιατί τον είχε ξαναπιάσει χωρίς εισιτήριο, λέει, και του φώναζε "θα πληρώσεις κωλόπαιδο". Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι οι καυγάδες χρειάζονται δύο για να ξεκινήσουν. Μήπως κι ο μικρός του πουλούσε μαγκιές του ελεγκτή; Λέω μήπως; Αν εγώ ανέβαινα στο λεωφορείο χωρίς εισιτήριο, κάτι που δεν κάνω γιατί προφανώς είμαι μαλάκας και κουβαλάω πάντα μαζί μου εισιτήρια, και με έπιανε ελεγκτής, θα το βούλωνα και θα του έδινα τα στοιχεία μου.
Και από κάτω ωρύονταν οι επιβάτες, να αφήσει ήσυχο το παιδί, κι ότι θα πληρώσουν αυτοί το εισιτήριο. Δέχομαι να διαμαρτύρονται αν έκανε νταηλίκια στο παιδί, για να του φερθεί καλύτερα. Αλλά η ένστασή τους ήταν ότι απαιτούσε από το παιδί να πληρώσει, κάτι που αν το πεις σε έναν Γερμανό ή έναν Γάλλο θα σε δείχνουν με το δάχτυλο και θα γελάνε.
Αλλά βέβαια, τι ξέρουν οι κουτόφραγκοι; Όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, αυτοί ζούσανε στις σπηλιές.
Και τώρα φτάνουμε στην κακιά την ώρα καθεαυτή, που με κάποιον τρόπο ανοίγει η πόρτα, ενώ το τρόλεϊ κινείται, και το παιδί βρίσκεται με το κεφάλι στο κράσπεδο. Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται και η ανάμειξη του οδηγού, σχετικά με το ποιος/πώς άνοιξε η πόρτα.
Οι μεν υπερασπιστές της μνήμης του Γρηγορόπουλου 2.0 μας λένε ότι ο οδηγός άνοιξε την πόρτα, παρόλο που υπάρχει ειδικό σύστημα που απαγορεύει στις πόρτες να ανοίγουν όσο το όχημα κινείται και αντίστροφα. Ο οδηγός στην κατάθεσή του είπε ότι ο μικρός πάτησε το κουμπί κινδύνου, το οποίο παρακάμπτει αυτό το σύστημα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, έσπρωξε βίαια την πόρτα κι έπεσε.
Μία επιβάτης που την έβγαλαν και στο δελτίο του ΑΝΤ1 τρομάρα της, λέει ότι ελεγκτής και νεαρός ήταν μαζί κολλημένοι πάνω στην πόρτα. Αλλά δεν μπορεί να μας πει αν ο ελεγκτής έσπρωξε τον νεαρό ή αν τον τράβηξε για να μην πέσει, κι επίσης δεν μπορεί να μας πει αν ο οδηγός πάτησε ή δεν πάτησε το κουμπί για να ανοίξει η πόρτα, και τέλος δεν μπορεί να μας πει αν είναι τόσο ηλίθια ή απλά παίζει με τα νεύρα μας.
Βέβαια η καλύτερη ερμηνεία των γεγονότων δόθηκε από κάποιον στα σχόλια του σχετικού άρθρου του Έθνους, ο οποίος σε ένα συγκλονιστικό παραλήρημα δηλώνει ότι το συμβάν ήταν μια προσχεδιασμένη παγίδα θανάτου από τον οδηγό και τον ελεγκτή!, ότι αν αυτοί οι δύο δε φάνε τουλάχιστον ισόβια θα πρέπει να ντρεπόμαστε σαν κοινωνία!!, κι ότι η οικογένεια του νεκρού πρέπει να διεκδικήσει από τον ΟΑΣΑ ένα εκατομμύριο αποζημίωση για την ψυχική οδύνη!!!
Τέτοιο καταπληκτικό και ασταμάτητο σερί μαλακίας είχα να αντικρίσω από το μάθημα των Θρησκευτικών.
Μπορεί να ξέρουμε ήδη ότι ο ελεγκτής πουλούσε νταηλίκια στο παιδί και επομένως είχε πιο πολλά σκατά παρά νευρώνες στο κεφάλι του, για τον οδηγό δεν έχουμε στοιχεία για τη συμπεριφορά του, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πόσες βίδες πρέπει να σου έχουνε στρίψει ανάποδα και πόσο πειραγμένη πρέπει να είναι η εσωτερική σου καλωδίωση για να δολοφονήσεις κάποιον με την αιτιολογία ότι δε σου πληρώνει εισιτήριο.
Ο άλλος, που ήταν από πίσω απ'το τρόλεϊ με το αυτοκίνητό του, λέει ότι ο μικρός έπεσε από το τρόλεϊ χωρίς μπλούζα και παπούτσια, μόνο με το παντελόνι του. Μήπως τον βίασαν κιόλας;
Από την άλλη, το να προσπαθήσει να τον τραβήξει ο ελεγκτής βλέποντας ότι πέφτει, όπως κι αν άνοιξε η πόρτα, μου φαίνεται πολύ πιο λογικό, γιατί όσο σκατοκέφαλος και να ήτανε, το στοιχειώδες ένστικτο αυτοσυντήρησης έλεγε ότι αν τον άφηνε να πεθάνει θα σάπιζε για όλη την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή.
Τέλος πάντων, το πώς εξελίχθηκε το περιστατικό θα το δείξει η αστυνομική έρευνα, ο Σέρλοκ Χολμς κι ο Αστυνόμος Σαΐνης, εγώ δεν μπορώ να μιλάω με βεβαιότητα από τη στιγμή που τα όσα ξέρω προέρχονται από τις ειδήσεις. Και τώρα πάμε στο άλλο αυτονόητο, που διατύπωσα ξανά νωρίτερα: αν δεν έχεις εισιτήριο, δεν μπαίνεις στο τρόλεϊ. Το βουλώνεις και περπατάς.
Αυτό που δε φαίνεται να καταλαβαίνουν οι διάφοροι aristeroi, οι οποίοι κλαίνε και ωρύονται και μετά το περιστατικό επιτίθενται σε όποιον ελεγκτή βλέπουν και το περηφανεύονται κιόλας, είναι ότι οι συγκοινωνίες δεν είναι δωρεάν. Ούτε η Εκκλησία τις χρηματοδοτεί, ούτε καμία φιλανθρωπική οργάνωση, ούτε κανένας εκκεντρικός εκατομμυριούχος αποφάσισε να σου κάνει δώρο τις μετακινήσεις σου.
Εδώ μπαίνει δήλωση επώνυμου μαλάκα, του γνωστού Παπαδημούλη από το ΣΥΡΙΖΟΚ, ο οποίος λέει να παρέχονται δωρεάν μετακινήσεις στους άνεργους. Α, και να φανταστώ ότι θα τα πληρώσεις εσύ από την τσέπη σου, ε, big spender? Άμα το κάνουμε αυτό, τότε η μισή Αθήνα δε θα πληρώνει εισιτήριο κανονικά και με το νόμο, και με τέτοια έσοδα ο ΟΑΣΑ θα σου βγάζει ποιότητα συγκοινωνίας Μπαγκλαντές. Ένα λεωφορείο κάθε δύο ώρες και οι επιβάτες θα κρέμονται από τα παράθυρα και την οροφή.
Αλλά τι πρόβλημα έχει ο Παπαδημούλης να εκτοξεύει τις μαλακίες του; Μήπως θα γίνει ποτέ κυβέρνηση για να χρειαστεί να τις υλοποιήσει;
...
...ρε παιδιά, ψήστε το να βγάλουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΟΚ να τους δούμε τι ωραία που θα υλοποιήσουν όλες τις υποσχέσεις τους.
Αλλά ξεφεύγουμε από το θέμα.
Οι συγκοινωνίες έχουν κόστος, κι αυτό το κόστος πληρώνεται, κατά κάποιο μέρος, με το εισιτήριο.
-Α, ναι; Κι εσύ, που σε έπιασε τώρα η πρεμούρα για το εισιτήριο, μήπως τυχαίνει να κατεβάζεις τραγούδια παράνομα; Αυτό δεν θεωρείται τζαμπατζιλίκι, για να μην πω κλοπή;
Κλασικό παράδειγμα Ελληνάρα που για να δικαιολογήσει τη μαλακία του συγκρίνει τη βούρτσα με την πούτσα. Η πειρατεία της μουσικής υπάρχει από τότε που οι πατεράδες μας γράφανε τα τραγούδια που τους άρεσαν σε κασέτες απευθείας από το ραδιόφωνο. Την ίδια εποχή, τα λεωφορεία είχανε εισπράκτορες και δεν έμπαινες χωρίς να πληρώσεις.
Άλλωστε, οι καλλιτέχνες δεν περιμένουν να βγάλουν το ψωμί τους και την κόκα τους από τις πωλήσεις των τραγουδιών τους. Από συναυλίες, τηλεοπτικές εμφανίσεις, δικαιώματα για διαφημίσεις, τηλεοπτικές σειρές και soundtrack ταινιών και merchandise μπιχλιμπιδιών, οι καλλιτέχνες βγάζουν τα κέρατά τους συν το ΦΠΑ, και δε βλέπω τη Lady Gaga ή τον Bieber να παραπονιούνται ότι δε βγαίνουν μάνα μου κι ούτε τα τσιγάρα τους δε βγάζουν.
Ο ΟΑΣΑ, από την άλλη, έχει το εισιτήριο στο 1,20 για το τρόλεϊ κι 1,40 στο μετρό, παίρνει και επιχορήγηση από το κράτος, που σημαίνει ότι τις συγκοινωνίες των Αθηναίων τις πληρώνουμε και τα υπόλοιπα έξι εκατομμύρια που δε ζούμε στην Αθήνα, και παρ'όλα αυτά μπαίνει μέσα.
Πες ότι θες να πάρεις ένα ταξί. Γνωρίζεις από πριν ότι η ταρίφα πρέπει να γράψει πέντε ευρώ ξέρω γω. Μπαίνεις μέσα, σε πηγαίνει ο ταξιτζής, γράφει η ταρίφα πέντε ευρώ, δηλαδή ούτε πήγε να σε κλέψει, ούτε τίποτα. Όλα καλά κι όλα ωραία. Διανοείσαι να του πεις "δε σε πληρώνω";
Όχι; Στο λεωφορείο γιατί το διανοείσαι;
Αλλά ξέχασα, ο ταξιτζής είναι μεροκαματιάρης άνθρωπος, ενώ το λεωφορείο αντιπροσωπεύει το μισητό κράτος και το σύστημα κι εσύ είσαι ανάρχα και δε δέχεσαι να πληρώνεις το σύστημα.
Έστω ότι έρχεται Δευτέρα πρωί η Τρόικα με καύλες και λέει στο Σαμαρά "ιδιωτικοποιήστε τις συγκοινωνίες". Κι αυτός, επειδή η οσφυοκαμψία είναι ανίατη ασθένεια, το κάνει. Ξέρετε τι θα κάνει ο ιδιώτης; Αμέσως αμέσως το εισιτήριο θα απογειωθεί στα δυόμιση ευρώ τουλάχιστον, γιατί ο ιδιώτης δεν είναι μαλάκας να δουλεύει με ζημία. Τότε να σας δω, αριστερούληδες, αν το εισιτήριο στο 1,40 "ήταν πολύ ακριβό" και "δεν τους περισσεύουν όλους τόσα λεφτά, καριολίτσα".
Επιπλέον, προκειμένου να διασφαλίσει το κέρδος του θα εφαρμόσει δύο πολύ απλά, αυτονόητα θα έλεγα, μέτρα: μπάρες στους σταθμούς του μετρό, και είσοδο από την πρώτη πόρτα στα λεωφορεία.
Και μη μου πείτε πώς θα εφαρμοστεί αυτό το πράμα στην Αθήνα, θα γίνει χαμός, θα παραλύσουν οι συγκοινωνίες και τέθοια. Εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στο Λονδίνο και στο Παρίσι, πόλεις τριπλάσιες σε πληθυσμό από την Αθήνα, και δεν έχει ανοίξει ρουθούνι.
Αλλά, βέβαια, τι ξέρουν οι κουτόφραγκοι;
Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι στους κουτόφραγκους δεν τολμάς να μπεις στο λεωφορείο ή το τρένο χωρίς να έχεις εισιτήριο, πολύ δε περισσότερο να πουλήσεις μαγκιά όταν σε πιάσουν.
Κι άμα κάποιος βουτήξει στο κενό για να γλιτώσει το πρόστιμο, θα τον κατατάξουν στα Darwin Awards, όχι στο πάνθεον των αντιστασιακών ηρώων.
Αλλά αυτή είναι η Ελλάδα. Τέτοιο μπουρδέλο είμαστε, τέτοια που παθαίνουμε μας αξίζουν.
Αυτά, και να προσέχετε να μη στέκεστε κοντά στις πόρτες των τρόλεϊ, γιατί μπορεί να καυλώσει του οδηγού να την ανοίξει εν κινήσει.

84 σχόλια:

  1. Δεν είχα ενημερωθεί για το περιστατικό, διότι προτιμώ να μην ενημερώνομαι για τίποτα, εδώ στον κόσμο μου είναι πιο ωραία...

    Σοβαρά, τώρα, δηλαδή ο ελεγκτής του είχε κάνει το χατήρι να τον αφήσει ήδη μια φορά, κι ο κόσμος όλος απαιτεί και δεύτερη, και τρίτη, και άπειρες;;;

    Μου θυμίζει τον τύπο που μου φώναζε ότι παραλίγο να τον σκοτώσω επειδή φρέναρα απότομα μες στη μέση του δρόμου. Μετάφραση: Σταμάτησα εντελώς σε στοπ, αντί να κόψω λίγο και να περάσω επειδή δε φαινόταν να έρχεται κανείς!

    Η άνεση με την οποία παρανομούμε ή γενικώς παραβιάζουμε τα διακαιώματα των άλλων και ο εκνευριστικός εγωισμός του μέσου έλληνα είναι η ρίζα του κακού, πιστεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελληναράδες, αγαπητέ Γρηγόριε. Δώσε θάρρος στο χωριάτη να σου ανέβει στο κρεβάτι.

      Διαγραφή
    2. Πάμε να φύγουμε στην paradise city, που δεν έχει!

      Διαγραφή
    3. Γι'αυτήν που το γρασίδι είναι πράσινο και τα κορίτσια όμορφα λες;

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ.
    Τώρα για τον κάθε "αυτόπτη μάρτυρα",που βγαίνει και λέει το μακρύ του και το κοντό του,επίτρεψέ μου να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά γούσταρα όταν είδα το βίντεο, που είχε σταματήσει το τρόλεϊ, είχαν κατέβει όλοι κάτω και φώναζαν στον ελεγκτή "χάρηκες τώρα;" και "να δω πως θα κοιμηθούν μερικοί απόψε". Ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητή μου Κ. †
      όταν υπάρχει νεκρός οι αυτόπτες δεν πρέπει να υποτιμούνται. Ούτε η ένταση που έχει προκληθεί τη συγκεκριμένη στιγμή.
      Elementary, ρώτα μπάτσους, δικηγόρους, ντετέκτιβς αν δε με πιστεύεις..

      Διαγραφή
  3. αν έχεις παρουσιάσει τα δεδομένα έτσι όπως ακριβώς έχουν παρατεθεί, τότε νεαρέ μου έχεις κάνει την πιο god-damn-right ανάλυση από όλο το αλαλάζον μπουρδελολόι που έχει μιλήσει έως τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ένας κανονικός άνθρωπος που ήταν εκεί να πει τι ακριβώς έχει γίνει δεν έχω δει ακόμα...

    εγώ άκουσα και το άλλο: "πρέπει όλοι να ταξιδεύουν τσάμπα με τις συγκοινωνίες, αυτά υποτίθεται ότι τα πληρώνουμε από τους φόρους μας..."
    έχουμε γεμίσει καραγκιόζηδες ρε πούστη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μετά υποθέτω ότι θα αναθέσουμε εθελοντικά την εξουσία στο Ανώτατο Σοβιέτ του Τσιπρανδρέου και θα ζούμε όλοι ευτυχισμένοι με την κοινοκτημοσύνη. Για τη "δωρεάν" παιδεία με το υποχρεωτικό (ουσιαστικά) φροντιστήριο, όμως, δε λέμε τίποτα.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος16/8/13 12:01

    Θα συμφωνήσω με αρκετούς προλαλίσαντες ότι αν δεν βρεθεί ένας κανονικός άνθρωπος κι όχι δίποδα που αναζητούν τα 15 δευτερόλεπτα δημοσιότητας για να πουν τι έγινε δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Πάντως είναι τραγικό οι ίδιοι "επαναστάτες" που κράζουν το κράτος να λένε στους δημοσίους να μην κάνουν τη δουλειά τους.
    Η συμπεριφορά του ελεγκτή τώρα είναι άλλη ιστορία και αν πραγματικά έσπρωξε το παιδί πρέπει τουλάχιστον να διακορεύεται αιωνίως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι το ψάχνεις; Μπορείς να φανταστείς άλλη χώρα, που θα δημιουργούνταν και θα αναπτυσσόταν "Κίνημα Δεν Πληρώνω", εκτός από την Ελλάδα; Θα τους σφάζανε με κονσερβοκούτια. Εδώ, και τζαμπατζής και κύριος. Αυτοί είμαστε.
      Υ.Γ. Ο ελεγκτής, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, φέρθηκε σαν καθίκι, αλλά εγώ προσωπικά αδυνατώ να πιστέψω ότι πραγματικά τον έσπρωξε.

      Διαγραφή
  6. Τα ίδια και τα ίδια από μια Ελλάδα που δε βλέπει πέρα από τη μύτη της και βασίζεται σε παραφιλολογίες και δε χρησιμοποιεί λογική.
    Και δε μας χρειάζονται άλλοι Γρηγορόπουλοι για να πηγαίνουν οι επαναστάτες του φραπέ να το παίζουν "κόντρα στο κράτος" ενώ βρίσκονται στις διαπραγματεύσεις με τον τριτοξάδελφο τους στο τάδε υπουργείο για να μπουν στο δημόσιο.
    Υ.Γ. Καλή είναι η Διβάνη σαν συγγραφέας, διαβάζεται ευχάριστα. Τώρα για τη δήλωση της από σένα τα έμαθα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήδη κι ο πρώτος Γρηγορόπουλος δε μας χρειαζόταν. Αυτό που μας χρειάζεται είναι να αλλάξουμε μυαλά.

      Διαγραφή
  7. Καλά τα γράφεις. Τα αυτονόητα όμως, στη χώρα αυτή, ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Κι αν κάνεις ότι τα θίγεις, ακούς και τα μπινελίκια σου από πάνω.
    Με όλο το κείμενο συμφωνώ. Βέβαια, σε αυτό που αναφέρεις πως, όταν δεν έχεις εισιτήριο, περπατάς, έχω να συμπληρώσω το εξής: μπορείς να επιλέξεις να μπεις στο λεωφορείο/τρόλει/μετρό κ.λπ. (αν για κάποιον λόγο δεν την παλεύεις να περπατήσεις, ή είναι πολύ αργά και ίσως περνάς από μέρη όπου δεν αισθάνεσαι ασφάλεια) - σε αυτήν την περίπτωση, όμως, δέχεσαι και το ρίσκο να σε πιάσει κανένας ελεγκτής. Κι αν αυτό συμβεί, βγάζεις το σκασμό και πληρώνεις το πρόστιμο - έπαιξες κι έχασες. Το να κάνουμε τις παρανομίες μας και μετά να θέλουμε να βγαίνουμε κι από πάνω, ε, παραπάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό λέω κι εγώ. Αν επιλέξεις να είσαι τζαμπατζής, τουλάχιστον μην το παίζεις και μάγκας όταν σε πιάσουν.

      Διαγραφή
  8. απορώ που μια τέτοια ανάρτηση δεν έχει ήδη πάνω από 100 σχόλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρω γω; Θα φύγανε οι butthurt aristeroi για τετραήμερο.

      Διαγραφή
    2. Αυτό είναι το 18ο σχόλιο

      Διαγραφή
    3. Κι αυτό που έκανες εσύ το 19ο, αλλά που μας οδηγεί αυτή η συζήτηση;

      Διαγραφή
  9. Φίλε Θωμά, αυτά τα θέματα δεν τα αγγίζουμε και καλό είναι να μην κάνουμε υποθέσεις. Γιατί πολύ απλά δεν ήμασταν μπροστά!
    Ακόμα και αυτόπτες μάρτυρες να ρωτήσεις ο καθένας με τον δικό του τρόπο θα στα περιγράψει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα μου δεν είναι το συμβάν καθεαυτό, αλλά το πώς το χρησιμοποιεί ο καθένας για να λέει το μακρύ του και το κοντό του, ότι πρέπει οι συγκοινωνίες να είναι δωρεάν και δεν ξέρω γω τι άλλη μαλακία, για να δικαιολογήσουν το παιδί. Το "ο νεκρός δεδικαίωται" δε σημαίνει ότι απαλλάσσεται από όλες τις κατηγορίες.

      Διαγραφή
    2. Στις μαλακίες που ακούγονται συμφωνώ καθώς και στην κατακραυγή που έφαγε η (δεν την ξέρει ούτε η μάνα της) συγγραφέας, αλλά έχω κουραστεί να διαβάζω ότι το παιδί το έπαιζε μάγκας, ο ελεγκτής ήταν τραμπούκος και άλλες τέτοιες παπαριές. Το θέμα είναι ότι χάθηκε μια ζωή τζάμπα και το ποιος φταίει ας το αποφασίσουν τα δικαστήρια!

      Τέλος τα εισιτήρια είναι πολύ ακριβά. Και εγώ νοιώθω ότι με κλέβουν κάθε φορά που χρησιμοποιώ ΜΜΜ.

      Διαγραφή
    3. Όπως εσύ νιώθεις ότι σε κλέβουν, το ίδιο κι εσύ κλέβεις τον ΟΑΣΑ. Όχι εσύ προσωπικά, αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό. Τώρα για το ότι μπαίνει μέσα ο ΟΑΣΑ φταίνε χρόνια κακοδιαχείρισης και δημοσιοϋπαλληλίστικης νοοτροπίας, όπως και με όλη την Ελλάδα, αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία.

      Διαγραφή
    4. 'Οπως εξηγώ στο κάτωθι σχόλιό μου συμφωνώ με το Παρταλι.

      Και ναι, μας κλέβουν σε κάθε βήμα.

      Διαγραφή
    5. Κι εμείς πώς απαντάμε σε αυτό; Κάνοντας σημαία ένα δυστύχημα, στο οποίο δεν έχει καν ξεκαθαριστεί τι ευθύνες φέρουν οι εκπρόσωποι της άλλης μεριάς (οδηγός, ελεγκτής), που μπορεί να φταίνε ή να μη φταίνε, αλλά εμείς υποθέτουμε a priori ότι φταίνε και μάλιστα ότι μόνο αυτοί φταίνε; Αυτό δεν είναι απάντηση, είναι κοροϊδία. Η απάντηση είναι πρώτα-πρώτα εμείς να γίνουμε καλύτεροι και να αλλάξουμε μυαλά, ώστε να μη δίνουμε το δικαίωμα να μας κλέβουν.

      Διαγραφή
    6. Σωστότατο πως δεν είναι απάντηση.
      Μα δεν είδα να γίνεται σημαία και σύμβολο.
      Ίσα-ίσα.
      Αν συνεχιστεί όμως η γελοιοποίηση των αυτοπτών φοβάμαι πως θα γίνει.
      Π.χ. πολλά είδα κι εδώ για τα 15 λεπτά δημοσιότητας διότι έτσι τα παρουσιάζουν τα κανάλια. Την αξιοπρέπεια του πατέρα που ζήτησε να τους αφήσουν στο πένθος τους και να σταματήσει ο σαματάς δεν την είδε κανείς.

      Επίσης μην ξεχνιόμαστε: η Διβάνη ξεκίνησε τον ευτελισμό του περιστατικού.

      Διαγραφή
    7. Ο πατέρας ίσως είπε το πιο σωστό πράγμα που ακούστηκε επί του θέματος. Δυστυχώς, κανείς δεν τον ακούει. Ήδη άρχισαν να μαζεύουν κόσμο που βγήκε για γκράφιτι στους τοίχους, και αυτή τη στιγμή που γίνεται η κηδεία του δεν κυκλοφορούν τα τρόλεϊ στο Περιστέρι, για να δείξουν δεν ξέρω εγώ τι. Το καλύτερο για τους συγγενείς του αλλά και για όλη την κοινωνία θα είναι να μη γίνει ο νεκρός ένας νέος Γρηγορόπουλος, αλλά φοβάμαι ότι προς τα εκεί οδεύουμε.

      Διαγραφή
  10. Straight to the point. Εύγε και χαρά στο κουράγιο σου να ασχοληθείς με τους παρανοϊκούς αριστερομπετόστοκους και όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι έπρεπε να κάνω κι εγώ για να μην πάθω εγκεφαλικό ανεύρυσμα από τη συσσωρευμένη βλακεία που ακούγεται.

      Διαγραφή
  11. Με συγχωρείτε όλοι σας αλλά θεωρώ αηδιαστικό να αποκαλούμε αβάσιμες τις μαρτυρίες αυτών που ήταν εκεί, κατηγορώντας τους για ψωνισμό και "15 λεπτά δημοσιότητας", αλλά δεν μας πειράζει να διαβάζουμε μια ανάλυση τίγκα στις υποθέσεις, όπως το ότι "μπορεί να είχε πάει για καφέ".

    Δεν ξέρω για σένα, Θωμά, αλλά εγώ και όσοι ξέρω δεν βγαίνουμε από τα σπίτια μας ΜΟΝΟ για καφέ. Θα μπορούσε να ψάχνει για δουλειά. Θα μπορούσε να είχε πάει να κάνει δουλειές και θελήματα.

    Δεύτερον, οι συγκοινωνίες στην Αθήνα δεν είναι όπως στην Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει εκδοτήριο μέσα στο τρόλεΰ, και τα πιο πολλά περίπτερα δεν έχουν εισιτήρια, ειδικά το καλοκαίρι. Στα χρόνια που ζούσα στην Αθήνα αναγκάστηκα πολλές φορές να ανέβω έτσι σε μέσο, και ναι με έπιασε ελεγκτής και ναι, πλήρωσα.

    Τρίτον, θεωρώ αρκετά απίθανο να έπεσε το παιδί με την πλάτη στο δρόμο, καθώς από όσο ξέρω πηδάμε απο κινούμενα μέσα με τη φάτσα. Τώρα αν εσείς βρήκατε άλλο τρόπο, να τον παρουσιάσετε, να τονε δούμε.

    Δεδομένων τώρα των δεκάδων καταγγελιών κατά οδηγών και ελεγκτών για ρατσιστική, σεξιστική, και τραμπουκίστικη συμπεριφορά, δεν θεωρώ τρελό το να τον τρομοκράτησαν, οδηγός και ελεγκτής.

    Τέταρτον, ο λόγος που το σχόλιο της Διβάνη (και επειδή είπες ότι δεν την ξέρεις, έχω ένα βιβλίο της όπου εξιστορεί την υπόθεση μιας γυναίκας που μαθαίνει ότι ο άντρας της την απατά και πάει και γίνεται ίδια με την γκόμενα, έτσι για το ροκ) είναι απαράδεκτο, είναι γιατί αντί να στοχεύσει στο ότι κάποιος πέθανε, ασχολείται να αθωώσει τον ελεγκτή, αποκαλώντας μάλιστα τον νεκρό "τζαμπατζή".

    Το καταλάβαμε τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ισχυρίζομαι ότι ξέρω ακριβώς τι έγινε, ούτε ότι εγώ έχω δίκιο κι όλοι οι άλλοι έχουν άδικο. Μπορεί, όπως λες κι εσύ, ο ελεγκτής να τον έσπρωξε από το τρόλεϊ (αν κι εγώ δεν είδα πουθενά να λένε ότι έπεσε με την πλάτη ή από μπροστά, άλλωστε όπως και να χτυπήσεις το κεφάλι σου στο κράσπεδο πέφτοντας από κινούμενο όχημα το ίδιο θανατηφόρο είναι).
      Αυτό που μου τη δίνει στα νεύρα είναι όλοι οι αυτόκλητοι συνήγοροι του νεκρού, που μέχρι προχθές δεν ήξεραν ποιο παπάρι να πρωτοξύσουν και σήμερα βγήκαν στον αγώνα να υπερασπιστούν τη μνήμη του άνεργου νέου που δεν μπορούσε να πληρώσει ένα εισιτήριο και έπεσε θύμα του κακού συστήματος και της κακιάς Τρόικας που δολοφονεί για ένα ευρώ και κάτι τέτοιες μπούρδες.
      Μπορεί ο μικρός (που είναι οξύμωρο να τον αποκαλώ έτσι, από τη στιγμή που είμαι μικρότερος από αυτόν) να είχε κι απόλυτο δίκιο. Μπορεί να είχε κι άδικο. Αυτό, όπως είπα, είναι κάτι που θα κρίνει το δικαστήριο. Σίγουρα, όμως, άδικο έχουν όλοι αυτοί που εκμεταλλεύονται το γεγονός για να χώσουν τις αντιστασιακές αποψάρες τους, όπως κι αυτοί που λένε κάτι βλακείες για δωρεάν συγκοινωνίες για τους ανέργους ή για τον οποιονδήποτε.
      Όσο για τη Διβάνη, η αξία που έχει ή δεν έχει το συγγραφικό της έργο δεν έχει να κάνει με αυτό το σχόλιο. Άλλωστε, και πριν ακόμα γίνει το περιστατικό με τον νεκρό (που τζαμπατζής ήταν, δεν ξέρω αν σε ενοχλεί η λέξη ή η πράξη που του αποδίδεται με αυτή τη λέξη) ο ελεγκτής (όχι ο συγκεκριμένος, αλλά γενικώς κι αορίστως) ήταν ο κακός κι ο τζαμπατζής (πάλι γενικώς) ήταν ο μάγκας. Ίσως άκομψη η διατύπωση, αλλά στο βασικό της αυτό που μας λέει δεν είναι και τόσο λανθασμένο πια.
      Και να κάνω κι εγώ μια ερώτηση, προς κάθε ενδιαφερόμενο να απαντήσει: αν, αντί για τον νεκρό που έχουμε τώρα, που ήταν Έλληνας, ήταν ένας (λαθρο)μετανάστης, όλοι αυτοί που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους θα κρατούσαν την ίδια στάση ή θα έλεγαν "καλά να πάθει ο κωλόμαυρος"; Δεν ξέρω, υποθέσεις κάνω.

      Διαγραφή
    2. Όχι, όχι και πάλι ΟΧΙ αγαπητέ μου Thomas.
      Ο V Svens έχει δίκιο και παρακαλώ όλοι οι ανωτέρω να το ξανασκεφθείτε.

      Κατ' αρχήν (ανεξαρτήτως έργου της και πολιτικής της- Συριζαία είναι νομίζω) η συγγραφεύς όφειλε να έχει το σεβασμό να μη χρησιμοποιήσει τη λέξη 'τζαμπατζής' ώρες μετά το συμβάν. Ο σεβασμός στους νεκρούς και το πένθος της οικογένειας -όσο ακόμα δεν έχει γίνει η κηδεία (ή η δίκη) δείχνει μια επιπολαιότητα και μια βιασύνη που έχει γίνει χαρακτηριστική κάποιων διανοουμενων φωστήρων και πια μοιάζει ιδιαίτερα ύποπτη.

      Δεύτερον: εντός ωρών μάθαμε ότι οι ελεγκτές παίρνουν ποσοστό του προστίμου και βγάζουν ως και €200 την ημέρα εκτός βάρδιας, μάλιστα μαλώνουν ποιος θα πάρει τις διαδρομές με τους πολλούς 'τζαμπατζήδες' και συνεργάζονται τέλεια με τους οδηγούς στο κυνήγι.

      Τρίτον: επειδή αναφέρεις την πολιτισμένη Ευρώπη: Είναι μόνιμη συνήθεια των νεαρών (στην Αγγλία/Γαλλία που έχω προσωπική εμπειρία) να πηδάνε κάγκελα του μετρό και ποτέ-ποτέ-ποτέ δεν είδα επιθετικότητα από τους υπαλλήλους.

      Τέταρτον: Τα 'ήταν για καφέ άρα...' άκουσα πως θα τα έλεγαν από τα κανάλια πριν ακουστούν, όπως και το ότι ήταν 'σωματώδης' όπως και τη λέξη 'ατύχημα' (που ως γνωστόν όταν υπάρχει νεκρός η σωστή λέξη είναι 'δυστύχημα').

      Πέμπτον: Διαφωνώ απολύτως με την άποψη ότι οι Δημόσιες Παροχές πρέπει να είναι επικερδείς. (Το πόσα έχουν φαγωθεί από τις ευρωπαϊκές επενδύσεις για τις συγκοινωνίες και ειδικά τα τραίνα είναι μια απόδειξη πως θα μπορούσαν να ήταν αν δε ζούσαμε σε μπανανία που κυβερνιέται από μια μαφία ανθρώπων σαν το Βενιζέλο που μόλις τώρα αγόρασε αλεξίσφαιρη λιμουζίνα των €700.000).

      Άλλα δε θέλω να πω, μα ας σταματήσουμε να πολιτικοποιούμε το κάθε τι και να βάζουμε την ταμπέλα 'aristeroi' σε όσους πιστεύουν πως οι φόροι και τα κρατικά έσοδα υπερεπαρκούν για μια καλύτερη ζωή των πολιτών.

      Διαγραφή
    3. Η διατύπωση της συγγραφέως ήταν σίγουρα άκομψη, ωστόσο το περιεχόμενο ήταν αληθινό. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να δικαιολογήσουμε έναν τζαμπατζή. Επειδή πέθανε; Αυτό δε σημαίνει αυτομάτως ότι συγχωρούνται κι όλες οι αμαρτίες του, κι ότι φταίνε όλοι οι άλλοι.
      Ούτε κι οι λαδιές των ελεγκτών, που φυσικά δεν είναι καινούριο φαινόμενο, όπως και κάθε άλλο φαινόμενο διαφθοράς σε όποιον έχει μια θέση έστω και υποτυπώδους εξουσίας, δικαιολογούν τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα και τα τερατολογήματα που ακούγονται (τερατολογήματα ένθεν κακείθεν, για να είμαστε δίκαιοι).
      Μπορεί αυτά που είπα να ακούγονται από κυνισμός μέχρι και απύθμενο θράσος. Είναι η άποψή μου και θα τη στηρίξω όσο καλύτερα μπορώ, δεν αναιρώ τίποτα. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι παίρνω μεριές. Δε δίνω δίκαιο ούτε στον ελεγκτή (ο οποίος σίγουρα μπορεί να κατηγορηθεί για τραμπουκισμό, αν όχι για τον ίδιο το θάνατο) ούτε στον νεαρό (ο οποίος δεν είχε κανέναν λόγο να συνεχίσει τον καυγά, αρνούμενος να δώσει τα στοιχεία του).
      Τώρα, για το κατά πόσον πολιτικοποιούμε το κάθε τι, οι πρώτοι που πολιτικοποίησαν το θέμα είναι αυτοί ακριβώς οι κακώς εννοούμενοι αριστεροί, βγάζοντας κορώνες και κάνοντας συγκρίσεις τύπου "σκοτώνουμε τον τζαμπατζή του λεωφορείου αλλά οι εφοπλιστάδες που χρωστάνε εκατομμύρια είναι οκ".
      Τέτοιοι ισοπεδωτικοί συλλογισμοί είναι που δίνουν στον καθένα το άλλοθι για να μην είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Αφού ο Λάτσης κάνει λαδιές, γιατί να μην κάνω κι εγώ; Αυτό δεν είναι επιχείρημα.
      Τέλος, δε χρειάζεται οι δημόσιες παροχές να είναι επικερδείς, αλλά όταν είναι επιζήμιες τότε κάτι πρέπει να γίνει. Δεν μπορεί το κράτος να πετάει τους φόρους που πληρώνω εγώ, εσύ, ο παραδίπλα σε μια μαύρη τρύπα χωρίς να υπάρχει αντίκρισμα. Και πώς θα γίνει αυτό όταν ο καθένας θεωρεί ότι τα πάντα είναι δωρεάν και δε χρωστάει τίποτα;

      Διαγραφή
    4. Θωμά, με συγχωρείς για την επιθετικότητα μου, αλλά από που και ως που η συνεχής μαλακία, αναλγησία, και εκμετάλευση του κάθε γεγονότος για δημοσιότητα, που επιδεικνύουν πολυάριθμοι Αίλλοινες, συνδέεται με το παιδί;

      Ρωτάω γιατί έτσι όπως εκφράζεσαι, είναι σαν να προσπαθείς να κατηγορήσεις το παιδί (κάτι ηθικά επιλήψιμο και απαράδεκτο χωρίς στοιχεία-πόσο μάλλον αν αντιμετωπίζετε με τόσο άσχημο τρόπο τις μαρτυρίες) για την μαλακία που δέρνει τους υπόλοιπους.

      Φέρνεις ως παράδειγμα το τί θα γινόταν αν ήταν πχ αλλοδαπός ή παράνομος μετανάστης. Και εγώ σου απαντάω: τί σημασία έχει; Αν είδες, πουθενά δεν υπερασπίστηκα τους μαλάκες που βγήκανε να πούνε το μακρύ τους και το κοντό τους, μόνο όσους επιτεθήκανε την Διβάνη, και αυτό για τον λόγο που σου εξήγησα. Η αξία ενός ανθρώπου δεν κρίνεται από την αντίδραση των υπολοίπων στον θάνατό του.

      "Μπορεί ο μικρός να είχε κι απόλυτο δίκιο. Μπορεί να είχε κι άδικο."

      Δεν τον αντιμετωπίζεις όμως έτσι, για αυτό και σου απάντησα. Προδικάζεις ότι πήγε για καφέ, και δεν πλήρωσε επειδή το ήθελε. Προδικάζεις ότι πήδηξε, εκδηλώνοντας έτσι και σοβαρές αμφιβολίες για την πνευματική του κατάσταση (ποιος πηδάει από κινούμενο όχημα μόνο και μόνο γιατί δεν έχει εισιτήριο; Και όχι πχ αυτός που τον εκβιάζουν ή του επιτίθενται λεκτικά και μπορεί και σωματικά;).

      Τέλος, διακωμωδείς τις αντιδράσεις κάποιον αυτόπτων μαρτύρων. Ατόμων που είδαν ένα άτομο να πέφτει απο κινούμενο όχημα, να σκάει με την πλάτη και να μην κινείται. Τους γελοιοποιείς για την απόλυτα φυσιολογική αντίδραση μπροστά στην αδικία, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσεις το επιχείρημα σου, το οποίο στηρίζεται στο ότι ΕΣΥ δεν πιστεύεις τις μαρτυρίες.

      Ψάξου λίγο μήπως συμβαίνει το εντελώς αντίθετο.

      Διαγραφή
    5. "Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να δικαιολογήσουμε έναν τζαμπατζή. Επειδή πέθανε;"

      Εδώ ακριβώς βρίσκεται η διαφορά μας. Εγώ δεν πιστεύω ότι πρέπει να δικαιολογηθεί κανείς. Να τον δικαιολογήσουμε για το πταίσμα της μη επικύρωσης εισιτηρίου;

      Ειδικά δε από τη στιγμή που έχουμε έναν νεκρό.

      Διαγραφή
    6. Δεν κατηγορώ το παιδί για τίποτα, παρά μόνο για τις δικές του πράξεις. Για τους Αίλλοινες που βούτηξαν να πουν τη μαλακία τους, κατηγορώ τα μυαλά που (δεν) κουβαλάνε και την παιδεία που (δεν) τους δόθηκε.
      Από εκεί και πέρα, είναι γεγονός ότι το παιδί δεν είχε εισιτήριο; Είναι. Είναι γεγονός ότι ο ελεγκτής θα έπρεπε να του είχε κόψει πρόστιμο; Είναι. Από εκεί και πέρα, μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω και το ίδιο κι οι υπόλοιποι που δεν ήταν μέσα στο τρόλεϊ.
      Από εκεί και πέρα, μου φαίνεται ύποπτο ότι όλοι ομόφωνα κατηγορούν τον ελεγκτή, αλλά όταν τους ρωτάνε τα κανάλια "δεν είδα, δεν άκουσα, δεν είμαι σίγουρος". Έστω κι η σύγχυση της στιγμής μπορεί να τους μπέρδεψε, δεν ξέρω.
      Ήδη, όμως, δεν υπήρχε ένα κλίμα αντιπάθειας απέναντι σε κάθε εκπρόσωπο εξουσίας, έστω και της υποτυπώδους εξουσίας του να ελέγχεις ποιος έχει εισιτήριο; Άμα ήταν και λίγο τραμπούκος, όπως λένε ότι ήταν και το λαμβάνω κι αυτό σαν αληθινό στοιχείο, δε θέλει πολύ μετά να γυρίσει όλο το πράγμα εις βάρος του κι ο μικρός να μη φέρει καμία ευθύνη. Εκεί εδράζονται οι βασικές μου ενστάσεις και θα συμφωνήσω ότι ίσως το πήρα κι εγώ κάπως μονόπαντα.
      Η συντριπτική πλειοψηφία, όμως, των αντιδράσεων, είναι μονόπαντη από την άλλη πάντα. Μου βγήκε σαν αντίδραση; Ίσως είναι κι αυτό ένα ενδεχόμενο. Δεν πιστεύω, όμως, ότι πρέπει να ανασκευάσω κάτι απ'όσα είπα.

      Διαγραφή
    7. Ξανά συμφωνώ με το V Svens.

      Και αγαπητέ μου Thomas δε ζητώ να αλλάξεις τη γνώμη σου
      απλώς δε θεωρώ επαρκή τα επιχειρήματά σου.
      Γι αυτό ζήτησα να το ξανασκεφθείς κι εσύ και όλοι οι ανωτέρω σχολιαστές.

      Διότι εν τέλει το θέμα των 'τζαμπατζήδων' που τόσο σας ενοχλούν δεν είναι απολύτως άσχετο από το άλλο της 'Δωρεάν Παιδείας' που αναφέρεις.

      [Και να που θα τα φτάσεις τα 100 σχόλια που ονειρεύτηκε ο Χωστήρας]

      Διαγραφή
    8. Μα, κατ'ουσίαν, η Δωρεάν αυτή Παιδεία δεν είναι δωρεάν, εφ'όσον ελάχιστοι είναι οι μαθητές που δεν κάνουν φροντιστήριο ή ιδιαίτερο μάθημα. Από μία Παιδεία που είναι δωρεάν μόνο κατ'όνομα, προτιμώ μια Παιδεία που σου λέει ξεκάθαρα ότι θα πληρώσεις τόσα για να μάθεις τόσα, και θα μαθαίνεις αυτά τα τόσα που υπόσχεται. Τα άλλα είναι να'χουμε να λέμε, περί παιδείας.
      Περί τζαμπατζήδων, το θέμα με ενοχλεί γιατί, καταπώς φαίνεται, η κοινωνία θεωρεί τον τζαμπατζή μάγκα και αυτόν που πληρώνει μαλάκα. Κι επειδή εγώ ανήκω σε αυτούς που πληρώνουν, και δε μου αρέσει να με θεωρούν μαλάκα, είναι μάλλον δικαιολογημένο να ενοχλούμαι. Δεν είναι δηλαδή ο ίδιος ο τζαμπατζής που με ενοχλεί, αλλά η νοοτροπία που τον περιβάλλει.

      Διαγραφή
    9. "Η συντριπτική πλειοψηφία, όμως, των αντιδράσεων, είναι μονόπαντη από την άλλη πάντα."

      Που το βασίζεις αυτό; Θέλω να πω, μόνο από τα σχόλια σε χώρους τύπου Lifo;

      Ρωτώ γιατί φαντάζομαι δεν έχεις βρεθεί στην Μόρντορ του ελληνικού ίντερνετ, που είναι οι σελίδες/μπλογκ/fb νεοναζί, χρυσαύγουλων κτλ. Εκεί βρίζουν αποκλειστικά το παιδί.

      Και για να σου πω την δική μου άποψη, θεωρώ μαλακία να βγάζουμε συμπεράσματα βασισμένα σε υποθέσεις.
      ΜΠΟΡΕΙ, ΑΝ κτλ.

      Το κλίμα αντιπάθειας που λες βασίζεται σε πολύ στέρεο έδαφος, και αυτό είναι όλη η τραμπουκίστικη συμπεριφορά που επιδεικνύουν αυτοί οι άνθρωποι, άνθρωποι που πολλές φορές δεν κόβουν πρόστιμα παρά ζητάνε παράνομα και αυθαιρετα, διάφορα ποσά ή/και σεξουαλικά ανταλλάγματα. Και αυτά δεν είναι υποθέσεις, αλλά περιστατικά. Έχω ήδη κάνει κάμποσες καταγγελίες εγώ η ίδια.

      Διαγραφή
    10. Για την Παιδεία συμφωνούμε.
      Όμως ο 'τζαμπατζής' είναι φυσική συνέπειά της και της οργής που επικρατεί για τις απάτες και τις ανεπάρκειες.

      Άλλοι από ιδεολογία, άλλοι από τσιγκουνιά σε όλες τις πολιτισμένες κοινωνίες υπάρχουν 'τζαμπατζήδες'. Μόνο στις απολίτιστες τιμωρούνται με σωματική ποινή και θάνατο. Απορώ που δεν το βλέπετε.

      Διαγραφή
    11. Δεν έχω βρεθεί στους βόθρους που λιμνάζουν τα ανθρώπινα σκατά που αναφέρεις, γιατί δεν έχω σκοπώ να ανεβάσω πίεση σε τόσο μικρή ηλικία. Ξαναλέω ότι δεν παίρνω το μέρος κανενός και είναι εξίσου ηλίθιο να λες ότι "μόνο ο ελεγκτής φταίει" ή "μόνο το παιδί φταίει".
      Φταίνε και οι δύο, σε ποιο βαθμό δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να γνωρίζω από την άνεση του σπιτιού μου 500 χιλιόμετρα μακριά.
      Κι αν οι ελεγκτές κάνουν κατάχρηση της υποτυπώδους εξουσίας που τους δίνεται, η λύση είναι αυτό που είπες, να τους καταγγείλεις στους ανώτερούς τους. Δεν είναι λύση το να πιάνεσαι στα χέρια με υπάνθρωπους, με όποια κατάληξη μπορεί να έχει αυτό, εν προκειμένω εκπαραθύρωση και θάνατο.

      Διαγραφή
    12. Ελπίζω από το σχόλιό σας, κυρία Χρονοπούλου, κάτι να μην κατάλαβα σωστά και να μην υπονοείτε ότι ο θάνατος του παιδιού επήλθε ως τιμωρία για τη λαθρεπιβίβασή του. Είναι ακριβώς αυτό το πράγμα το οποίο εννοούσα με τον όρο τερατολογήματα, λίγα σχόλια παραπάνω. Δέχομαι ότι είναι ένα τραγικό δυστύχημα, ίσως και με ευθύνες του ελεγκτή, αλλά όσο δεν στέκει να λέμε ότι το παιδί άνοιξε την πόρτα και φούνταρε μόνος του, άλλο τόσο δε στέκει να λέμε ότι τον πέταξε ο ελεγκτής επειδή δεν είχε εισιτήριο.

      Διαγραφή
    13. H "συγγραφεύς" τον είπε "τζαμπατζή", δεν είδα την ίδια ευαισθησία (όχι από σένα ξέρεις τι εννοώ) όταν ώρες μετά το συμβάν, ο Μήλιος και όχι μόνο αυτός μίλαγε για...φόνο και έκανε κάλεσμα για "συγκεντρώσεις οργής". Εκεί δεν υπάρχει επιπολαιότητα δηλαδή? Μην τρελαθούμε.

      Για τους ελεγκτές είναι γνωστό για τα ποσοστά από τις κλήσεις που κόβουν χρόνια τώρα. Προσωπικά δεν μου προξενεί καμία εντύπωση και λογικό είναι να μαλώνουν ποιος θα πάρει τις διαδρομές με τους τζαμπατζήδες, μιας και όντως έχει "ψωμί" η υπόθεση και τα ποσοστά τζαμπατζήδων είναι μεγάλα. Αντίθετα η φάση είναι πως ενώ έχουν εξαιρετικά κίνητρα να κάνουν την δουλειά τους, μόνο την δουλειά τους δεν κάνουν. Μάλιστα πριν σφίξουν τα γάλατα αν έβλεπες ελεγκτη έπρεπε να το αναφέρεις στην εταιρία προστασίας σπάνιων ειδών!

      Αγγλία/Γαλλία και Βέλγιο μη σου πω, σίγουρα υπάρχει ο νεαρός που θα κοιτάξει να την κάνει "αρπαχτή". Η μόνη διαφορά είναι πως στις δικές τους πολύ πιο σοβαρές κοινωνίες, γενικώς ο τζάμπας που θα θέλει να κάνει την "αρπαχτή" σε κάθε τομέα, δεν θεωρείται ήρωας και μάγκας και αυτός που πληρώνει ο μαλάκας της υπόθεσης.

      Το που ήταν ο μικρός πριν με αφήνει παγερά αδιάφορο, να σου πω την αλήθεια. Από την στιγμή που αποφάσισε να μπει χωρίς να δώσει το κατάλληλο αντίτιμο και μέχρι εκείνο το σημείο του συμβάντος είναι απλά ένας τζαμπατζής που ποντάροντας στο νόμο των πιθανοτήτων πίστευε πως δεν πρόκειται να έχει κυρώσεις. Απο εκείνο το σημείο και έπειτα, υπάρχουν έρευνες, πόρισματα και δικαστήρια. Ας αποφασίσουν αυτά. Αν και ξέρω πολύ καλά πως αν δεν "αρέσουν" αυτά που θα πουν, οι διάφοροι Μήλιοι κάτι θα βρουν ρίχνοντας τα γνωστά "τσιτάτα" περί σικέ δικαιοσύνης κτλ κτλ. Αν "αρέσει" η απόφαση, no problem. Win/Win situation είναι και πάλι για αύτους, το χουμε ξαναδεί το έργο. Ειδικά με κάτι επιτροπές πολιτών...

      Επίσης αδιάφορο με αφήνει τι αμάξι οδηγάει ο χοντρούλης, ο οποίος δεν βρέθηκε εκεί με το ζόρι ούτε βρέθηκε εκεί επειδή είδε φως και μπήκε. Κάποιοι τον έστειλαν εκεί που είναι κάνοντας την επιλογή τους. Παράπονο μετά να μην έχουν. Τέτοιο τυρί βγάζει αυτή η στάνη, αυτό ήθελε και θέλει να βγάζει οπότε τέτοιος θα είναι και ο χοντρούλης.

      Όσο για τις "παροχές" και τα κονδύλια (δανεικά στην πραγματικότητα) όποιος δεν προσγειώθηκε χθες στον πλανήτη Ελλάντα, γνωρίζει πως έφαγε μέχρι και ο τριτος μπατζανάκης του ξάδερφου του περιπτερά.


      Και άντε να κάνω παραχώρηση και να να μπω στην "λογική" του μαγικού λεφτόδεντρου και να σου πω έστω πως τα ΜΜΜ για παράδειγμα θα έπρεπε να είναι ίσα βάρκα-ίσα πανιά μόνο με τα λεφτά των φόρων κτλ κτλ.

      Λυπάμαι αλλά όταν ζεις σε χώρα που η κοινωνία επικροτεί το τζάμπα ως μαγκιά, ως "ιδεολογία", ως "στάση" και ότι άλλο θες, πολύ απλά δεν γίνεται. Όταν βγάζεις κουμπούρια στο ΣΔΟΕ για παράδειγμα, ή τους πετάς στη θάλασσα και αυτομάτως στη μέση αντίληψη των πολλών "είσαι ο μάγκας", ο "αντίστασιακός κατά του Χ του Ψ και του Ω" τότε καληνύχτα. Ούτε ίσα βάρκα ούτε ίσα πανιά. Μπλουμ και κατευθείαν στο βυθό. Απλά πράγματα.

      Διαγραφή
    14. Είναι ίσως ευτύχημα που δεν άκουσα τα περί συγκεντρώσεων οργής πριν γράψω το παρόν, γιατί πιθανότατα θα είχα γείρει πολύ περισσότερο την πλάστιγγα. Αλλά, ως άλλος ήρωας του Δαλιανίδη, επαναλαμβάνω το τελικό μου συμπέρασμα: τέτοιοι είμαστε, τέτοια μας αξίζουν.

      Διαγραφή
    15. "Ελπίζω από το σχόλιό σας, κυρία Χρονοπούλου, κάτι να μην κατάλαβα σωστά και να μην υπονοείτε ότι ο θάνατος του παιδιού επήλθε ως τιμωρία για τη λαθρεπιβίβασή του.Είναι ακριβώς αυτό το πράγμα το οποίο εννοούσα με τον όρο τερατολογήματα, λίγα σχόλια παραπάνω."

      Όταν όμως ξεκινάς και από τα πρώτα πράγματα που κάνεις είναι να αναλύεις τις υποθέσεις σου για το ότι μπορεί να ήταν για καφέ και σκόπιμα διάλεξε να μην πληρώσει κτλ, τότε πέφτεις στο ατόπημα να ακούγεσαι σαν να λες ακριβώς αυτό, ότι ηθελές τα και παθές τα. Δεν έχει ΚΑΜΙΑ σημασία, οπότε γιατί το αναλύεις καν;

      Κανείς δεν είπε ότι το παιδί έκανε καμία επανάσταση, ή ότι έκανε τσαμπουκά και "μαγκιά". Αν θες όμως να επιμένεις σε αυτή τη συλλογιστική, τότε είναι σαν να προσπαθείς να δικαιολογήσεις μία κατάσταση.

      Διαγραφή
    16. Εννοούσα ότι σωματική ποινή και θάνατος δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται αυτονόητη λογική συνέπεια του πταίσματος της λαθρεπιβίβασης, δηλαδή θεωρώ ανατριχιαστική τη στάση 'καλά να πάθει'.

      Διαγραφή
    17. Το ότι το παιδί έκανε τσαμπουκά το λένε οι μαρτυρίες των επιβατών. Λένε ότι έγινε καυγάς. Δεν μπορεί ο ελεγκτής να καυγάδισε μόνος του, είναι φύσει αδύνατον. Και φυσικά δεν είπα "καλά να πάθει". Το "έφερε ευθύνη" και το "καλά να πάθει" δε σημαίνουν το ίδιο πράγμα, εκτός κι αν αναθεωρήθηκε η ελληνική γλώσσα ερήμην μου και δε με ειδοποίησε κανείς.

      Διαγραφή
    18. "ότι το παιδί έκανε τσαμπουκά το λένε οι μαρτυρίες των επιβατών. "

      Α. Δηλαδή σε αυτό δέχεσαι τις μαρτυρίες. Ενώ σε όλα τα υπόλοιπα "ο,τι του φανεί του Λωλοστεφανή". Οκ, I rest my case.

      (και την επόμενη φορά που θα κοροΐδέψεις μάρτυρα επειδή δεν θυμάται ή δεν είδε ποιος πάτησε κουμπί και ποιος όχι, σε προκαλώ να θυμηθείς λεπτομέρειες σε κατάσταση σοκ.

      Δεν ξέρω τί μπορεί να σου έχει συμβεί και δεν πρόκειται να πέσω στην παγίδα να υποθέσω. Μιλώντας όμως από προσωπική εμπειρία, μπορώ να σου πω ότι το μυαλό σου ξεχνάει απο το σοκ, τα πιο βασικά σημεία. Έχω υπάρξει θύμα αυτοκινητιστικού, και παρόλο που θυμάμαι τί έγινε, γιατί έγινε, από τη στιγμή που έσκυψα το κεφάλι βλέποντας τη φωτιά μπροστά μας, μέχρι που είχαμε ήδη τρακάρει και οι γονείς μου προσπαθούσανε να με βγάλουνε από το αμάξι, δεν θυμάμαι τίποτα.)

      Οπότε πάρε τις ειρωνίες σου και πούλα τες σε αυτούς που κάνουν ό,τι και αυτοί που κατηγορείς. Αποψάρα χωρίς στοιχεία.

      Διαγραφή
    19. Εφόσον δε θυμούνται, δεν έχουν καμία δουλειά να βγαίνουν στα κανάλια (όχι στο δικαστήριο, στα κανάλια) και να λένε ότι μπορεί αυτό, μπορεί εκείνο, μπορεί το άλλο. Τέτοιες μαρτυρίες δε βοηθάνε κανέναν, παρά μόνο αυτόν που τις λέει, να πει ότι βγήκε κι αυτός στο κεντρικό δελτίο. Όλοι όμως οι παρευρισκόμενοι συμφωνούν στο ότι έγινε καυγάς, και καυγάς με έναν δε γίνεται. Εκεί στηρίζω την άποψή μου ότι το παιδί έκανε τσαμπουκά. Και καλύτερος τόνος δε βλάπτει.

      Διαγραφή
    20. Θωμά οι περισσότεροι επιβάτες είπαν πως το παιδί δεν έκανε τσαμπουκά. Ο ελεγκτής έκανε........

      Διαγραφή
    21. Από τη στιγμή που αρνήθηκε να του δώσει τα στοιχεία του, συνέχισε τον καυγά που είχε ήδη αρχίσει ο ελεγκτής. Θα μπορούσε να του δώσει τα στοιχεία του και μετά να κατέβουν μαζί, να πάνε στο τμήμα και να τον κάνει λιώμα τον τραμπούκο. Αφού όμως επέλεξε να συνεχίσει τη μανούρα, φέρει κι ο ίδιος ευθύνες.

      Διαγραφή
    22. Ασ'το ανθρωπε μου, απο τη μια χρησιμοποιεις τις μαρτυριες κατα πως σε βολευει (ειτε ως μαρτυριες, ειτε ως ευκαιριες για κοροιδια και περαιτερω επιθεση χωρις-επαναλαμβανω-να εχεις ιδιοις ομασι γνωση), απο την αλλη τις αγνοεις γιατι δεν ταιριαζουν με το επιχειρημα σου.

      Επισης ειδα οτι αγνοησες τελειως το σχολιο μου περι δυσκολης-εως ακατορθωτης-δυνατοτητας ευρεσης εισιτηριου στην Αθηνα. Οποτε ασ'το. Η "αναλυση" σου στηριζεται σε υποθεσεις, σε ad hominem και σε επιλεκτικη χρηση των μαρτυριων.

      Διαγραφή
    23. Αν ρωτήσεις δέκα άτομα που είδαν ένα περιστατικό, θα σου δώσουν δέκα διαφορετικές μαρτυρίες, από τις οποίες αναπόφευκτα κάποιες θα είναι πιο σωστές κι αντικειμενικές και κάποιες λιγότερο.
      Από τη στιγμή που ο μάρτυρας βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης, η μαρτυρία του αναγκαστικά ΔΕΝ μπορεί να μας βοηθήσει. Κι από τη στιγμή που ο άλλος μάρτυρας δε διστάζει να προβεί σε λεκτικές ακρότητες τύπου "άμα ξαναδώ ελεγκτή θα τον σκοτώσω", νομίζω ότι μπορούμε τουλάχιστον να αμφιβάλλουμε για την αντικειμενικότητά του.
      Από εκεί και πέρα, είμαι απόλυτα διατεθειμένος να αποδεχτώ ό,τι θες σχετικά με το ίδιο το συμβάν, αν μου φέρεις (όχι εσύ προσωπικά, καταλαβαίνεις πώς το εννοώ) αποδείξεις ότι τα πράγματα έγιναν έτσι. Η "ανάλυσή" μου (αν δε θες να τη θεωρήσεις ανάλυση, δικό σου θέμα) εστιάζει, και το πρόβλημά μου εδράζεται, στις αντιδράσεις που επακολούθησαν και δεν διαφέρουν και σε πολλά από αυτές που επακολούθησαν της υπόθεσης Γρηγορόπουλου πέντε χρόνια πριν.
      Το γεγονός ότι από αυτό το συμβάν παίρνουν όλα τα ζώα αφορμή να βρίζονται, να βγάζουν κορώνες και να προτείνουν το δικό τους μικρό κομμουνιστικό μανιφέστο, επειδή κάποιος που δεν πλήρωσε εισιτήριο πέθανε υπό αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες, να κάνουν πορείες και βανδαλισμούς (χθες έτυχε να περνάει ένα λεωφορείο και πήγανε και το σπάσανε), ενώ ο πατέρας του θύματος (του νεκρού θα έλεγα, αλλά θα κάνω την παραχώρηση να πω θύματος) ζήτησε ρητά να μη γίνουν φασαρίες και να αφήσουν την οικογένειά του στην ησυχία και το πένθος της, είναι κι αυτό που δείχνει τη σαπίλα της ελληνικής κοινωνίας και αυτό που με ενοχλεί σε όλη την ιστορία.
      Αν παρ'όλα αυτά εσύ θες να εξακολουθήσεις να πιστεύεις ότι κατηγορώ το νεκρό για ο,τιδήποτε περισσότερο από αυτό που του αναλογεί, τότε ασ'το να πάει στο διάολο, δε θα συνεννοηθούμε ποτέ.
      Υ.Γ. Για το σχόλιό σου περί δυσευρετότητας εισιτηρίου δεν είπα τίποτα γιατί συμφωνώ και το έχω διαπιστώσει και ο ίδιος. Ο νεκρός, όμως, επιβιβάστηκε στο τρόλεϊ από τον Άγιο Αντώνιο, που είναι σταθμός μετρό (άρα έχει και αυτόματα εκδοτήρια εισιτηρίων) και αν δεν κάνω λάθος (κάποιος που γνωρίζει την περιοχή ας το επιβεβαιώσει) κεντρικό σημείο του Περιστερίου, οπότε θα μπορούσε να βρει έστω ένα περίπτερο που να έχει εισιτήρια, πολύ πιο εύκολα απ'ότι αν ήταν στο τάδε τυχαίο στενό. Επομένως το επιχείρημά σου περί αδυναμίας εύρεσης εισιτηρίου, εν προκειμένω, δε με πείθει.

      Διαγραφή
  12. Πρώτα να σου πω μπράβο για το άρθρο. Τις απόψεις μου για το θέμα μπορείς να τις υποθέσεις εσύ προσωπικά και πιστεύω ότι θα τις υποθέσεις σωστά. Οτιδήποτε άλλο το συζητάμε και κατ' ιδίαν. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις έχω ήδη υποθέσει και μάλλον σωστά, οπότε δεν έχω να πω κάτι άλλο.

      Διαγραφή
  13. Όσα γράφεις Θωμά μου, είναι όσα θα έπρεπε να ισχύουν σε μια αγγελικά πλασμένη κοινωνία. Ο ελεγκτής να κάνει καλά την δουλειά του και όλοι να έχουμε λεφτά για ένα εισιτήριο. Όμως η κοινωνία που ζούμε δεν είναι αγγελικά πλασμένη. θα σου πω δυο ιστορίες.
    Η πρώτη μας γυρνά λίγα χρόνια πίσω στα φοιτητικά μου χρόνια. Η απόσταση από το σπίτι μου προς το πανεπιστήμιο κρατούσε περίπου μια ώρα με τα ΜΜΜ και επρεπε να αλλάξω δυο λεωφορεία για να την διανύσω. Πολλές ήταν οι φορές που ελεγκτές τσακώνανε τζαμπατζήδες -όπως τους λές- Κάποτε ξέμεινα από λεφτά και δεν μπορούσαν οι γονείς μου να μου στείλουν. Τα είχα απόλυτα μετρημένα ίσα ίσα για τα λεωφορεία. Οι φίλες μου θυμάμαι με κορόιδευαν γιατί προτιμούσαν φυσικά να πάμε για καφέ παρά να πληρώνω εισιτήρια. Εγώ όμως φοβόμουν. φοβόμουν εκείνον τον ελεγκτή που θα έμπαινε μέσα στο λεωφόρειο και θα μου μιλούσε άσχημα, θα με έβριζε σχεδόν -το είχα δει να συμβαίνει σε άλλους- θα με έκανε ρεζίλι μπροστά σε τόσο κόσμο. Φοβόμουν τον ελεγκτή που ΔΕΝ θα έκανε καλά τη δουλειά του. Κι έτσι μετρούσα τα χρήματα μεχρι αηδίας με αποτέλεσμα να ΕΙΜΑΙ εντιμος πολίτης.
    Εξαιτίας λοιπόν αυτού του φόβου μου, οταν κάποια στιγμή προτίμησα τον καφέ από το εισιτήριο, διάνυσα μια απόσταση μιας ώρας με αυτοκίνητο όπως σου ειπα, με τα πόδια. Εγώ φυσικά έκανα να φτάσω στο σπίτι μου περίπου 5 ώρες και μετά αρρώστησα αυτομάτως και έμεινα στο κρεβάτι μια εβδομάδα. Όμως το ρεζιλίκι δεν θα το σήκωνε ο οργανισμός μου.
    Καταλαβαίνω λοιπόν απόλυτα αυτό που λες. Εγώ μαλάκας είμαι που βγάζω πάντα εισιτήριο; Οχι Θωμά μου! Εσύ κι εγώ δεν είμαστε μαλάκες. Απλά εσυ κι εγώ έχουμε να πληρώσουμε το εισιτήριο. Και τοπληρώνουμε. Αν δεν είχαμε να το πληρώσουμε, δεν ξέραμε σε ποιες συμπεριφορές θα φτάναμε. Γιατί δεν θα μπορούσα πχ να περπατάω 3 ώρες καθε μέρα. και η Αθήνα είναι σκληρή πόλη.

    Πρέπει να έχουμε στο νου μας πως ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ολοι να πληρώσουν. Δεν είσαι εκ φύσεως τζαμπατζής, μερικές φορές οι συνθήκες σε κάνουν. Κι αυτές τις συνθήκες μπορούμε να τις αλλάξουμε προς το καλύτερο και με το να κόβουμε εισιτήριο, και με το να είμαστε ευγενικοί και να κάνουμε ΟΛΟΙ καλά τη δουλειά μας, έντιμα και νόμιμα, και όλα αυτά....ΖΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΜΑΣ ΣΕΒΕΤΑΙ. Κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται στην χώρα αυτή.

    Μοιραία λοιπόν το θέμα αυτό παίρνει κοινωνικές προεκτάσεις.Ηδη εθεσες εσύ μια. Τι θα γινόταν αν ήταν αλλοδαπός;

    Δεν μπορείς να είσαι εντάξει απέναντι σε ένα κράτος που δεν είναι εντάξει απέναντί σου.

    Στην Αγγλία και στις άλλες χώρες που φέρατε ως παράδειγμα, ο πολίτης δε κλέβει το κράτος του, γιατί ΠΡΏΤΑ το ίδιο το κράτος δεν έχει κλέψει τον πολίτη του. Αντιθέτως τον προστατεύει.

    Είμαστε πολλά χρονιά πίσω σα χώρα. Και η εύκολη λύση θα ήταν...να αλλάζαμε εμείς. Και λέω εύκολη γιατί όπως διαβάζεις κι εσύ οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε μέσα μας την αίσθηση της ευθύνης, της νομιμότητας και της δικαιοσύνης. Η ενεργοποίηση τους δεν είναι τίποτα. Το δύσκολο είναι να βρεθούν έντιμοι άνθρωποι στις κυβερνήσεις μας. Ικανοί να κουμαντάρουν το τιμόνι, πέρα από συμφέροντα και δολοπλοκίες.

    Ένα παιδί πέθανε επειδή δεν είχε κόψει εισιτήριο.
    Μια ζωή λιγότερη για τα λεφτά. Πιο χαμηλά δε μπορεί να φτάσει ο "ανθρωπισμός".

    Η δεύτερη ιστορία που θα σου έλεγα είναι πως ένας ελεγκτης είχε αφήσει να κατέβουν από το λεωφορείο μια παρέα μαύρων με την πραμάτεια τους, επειδη δεν είχαν εισιτήρια και δεν ήθελε να κάνει θέμα. ΟΜΩΣ ούτε αυτός έκανε τη δουλειά του σωστά......ανθρωπιστικά σωστός, επαγγελματικά λάθος.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. λάηκ και ΟΧΙ επειδή την αγαπάω

      Διαγραφή
    2. Εσυ Χωστήρα θα μας την πεις την άποψή σου ή θα συμφωνείς με όλους; (κι εγώ σε αγαπώ! συγγνώμη εκτός θέματος αυτό!)

      Διαγραφή
    3. Το κράτος μας θα μας σεβαστεί, όταν πρώτοι εμείς οι ίδιοι μάθουμε να σεβόμαστε, και ειδικότερα να σεβόμαστε τις υποχρεώσεις μας όσο και τα δικαιώματά μας. Το κράτος δεν είναι ένα απρόσωπο μόρφωμα που μας έρχεται ουρανοκατέβατο, αλλά είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας, ίσως κι η ίδια η κοινωνία. Και μέχρι να το καταλάβουμε αυτό, το κράτος μας θα είναι σκατά κι η κοινωνία μας απόσκατα.

      Διαγραφή
    4. Οχι, Θωμά. Το κράτος δεν είμαστε εμείς. Είναι η εξουσία. Αυτή που διαχειρίζεται τις ελευθερίες σου, τις παρανομίες σου, τις αντοχές σου.
      Κράτος=ισχύς.
      το κράτος είναι ο εγκέφαλος που οργανώνει. Όταν οργανώσει σωστά...όταν οι κανόνες είναι σαφείς και δίκαιοι για όλους, τότε οι παίχτες παίζουν ωραία. όταν ο εγκέφαλος αφήσει στην άκρη την κεντρικη ιδέα κι αρχίσει τα "κάτω από το τραπέζι" οι παίχτες αρχίζουν να κλέβουν..και να μην υπολογίζουν.

      Όλα αυτά είναι πάντα η αποψή μου και δεν περιμένω να συμφωνήσει το σύμπαν όλό μαζί μου. Μόνο ο Χωστήρας. :)

      Διαγραφή
    5. Ο Χωστήρας ας συμφωνήσει. Εμένα που δε με πιάνει η ακτίνα της υπερηχητικής παντόφλας, επιμένω ότι το κράτος δεν είναι ο κρουπιέρης που μοιράζει τα χαρτιά και κάνουν παιχνίδι οι άλλοι, αλλά ότι είναι ο καθρέφτης μας. Μπορεί φυσικά να έχω κι άδικο.

      Διαγραφή
    6. Ο,τι εσύ πληρώνεις εισιτήριο, πας σχολείο, πήγες φροντιστήριο και θα φοιτήσεις μεθαύριο στο πανεπιστήμιο, το κράτος το κανόνισε.

      Έχεις διαβάσει για το Κοινωνικό Συμβόλαιο; Λοκ, Ρουσσώ, ακόμη και Χομπς; Για την σχέση κράτους και πολίτη;

      Να τα διαβάζεις. Εχεις οξεία σκέψη και θα στην ενδυναμώσουν. Αυτά απο μένα.

      Πάω να κάνω τρελίτσες στην παραλία με ένα ξανθό μωρό.
      Σας φιλώ.

      Μην τσακώνεστε. Κάντε διάλογο. Είναι ευεργετικότερο.

      Διαγραφή
    7. Και κάντε έρωτα όχι πόλεμο επίσης. Εμείς εδώ πάντως έχουμε συννεφιά και δεν ενδείκνυται ούτε για παραλίες ούτε για τρελίτσες. Είπα να πω δυο παπαριές να ελαφρύνει λίγο το κλίμα. Τους κυρίους θα τους διαβάσω μεταξύ εγχειριδίων μηχανολογίας και ρακόμελου στη Ναβαρίνου, αν υπάρξει χρόνος that is.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος16/8/13 21:52

      Συμφωνώ απόλυτα με το Θωμά το κράτος είναι ο απόλυτος καθρέφτης της κοινωνίας μας. Αυτοί που αποτελούν το κράτος βρέθηκαν εκεί γιατί κάποιοι τους επέλεξαν και τους ψήφισαν ή επειδή κάποιοι αδιαφόρισαν να πάνε να κάνουν το χρέος τους. Δυστυχώς αυτή είναι η κοινωνία μας και όπως και στην κυβέρνηση και το κράτος υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας (όπως λες και στο παράδειγμα σου με τον ελεγκτή που άφησε τους μαύρους να κατέβουν) έτσι και στην κοινωνία μας υπάρχουν οι νομοταγείς και συνεπείς που είναι η εξαίρεση.

      Ακόμα το ότι πλήρωνες εισητήριο γιατί φοβόσουν μη σε κάνει ρεζίλι ο απαράδεκτος ελεγκτής δεν είναι υγειής τρόπος σκέψης, δεν θα πάμε έτσι μπροστά σαν κράτος. Το θέμα είναι να πληρώνει όποιος ανεβαίνει στα ΜΜΜ γιατί σέβεται το συνάθρωπο του που πληρώνει το εισητήριο και τους φόρους του για να μην περπατάει αυτός!
      Αυτοί είμαστε και τέτοιο κράτος μας αξίζει!

      Διαγραφή
    9. Εκεί καταλήγω κι εγώ.

      Διαγραφή
    10. Οι εποχές που η δημοκρατία κυριαρχούσε, πάνε και περάσανε.
      Τώρα όποιον και να ψηφίσουμε, κάνουν του κεφαλιού τους.

      Διαγραφή
    11. Με τη δική μας ανοχή σαράντα χρόνων.

      Διαγραφή
    12. Συμφωνω εν γενει με κρητη εκτος απο το σημειο για το κρατος, στο οποιο με καλυπτει ο τομυ. Το κρατος ειμαστε ολοι εμεις κ η ισχυς με την οποια την ταυτιζει η κρητη προερχεται απο τους ανθρωπους κ δινεται απο αυτους σε αυτους που επιλεγουν. Τα παντα στη χωη εχουν να κανουν με επιλογες.
      Αυτο που βλεπω ομως οταν συμβαινει ενα αντιστοιχο περιστατικο ειναι οτι θα υπαρχει παντα διαμαχη κ θα γινεται λαικο δικαστηριο για το γεγονος αυτο καθεαυτο. Ενω θεωρω πως κανονικα θα επρεπε να ασχοληθουμε με το τι πρεπει να γινει απο δω κ περα κ τι μαθηματα παιρνουμε. Μαλλον ομως αυτο ειναι πιο δυσκολο γιατι προυποθετει αλλαγη της κοινωνικης πραγματικοτητας. Κ ποιος θα ασχοληθει τωρα... Οι επιλογες που λεγαμε..

      Διαγραφή
  14. https://www.youtube.com/watch?v=_7FChz0ikog

    Θέλω να πω...και έχω βιώσει κι εγώ καταστάσεις παραφροσύνης από επιθετικούς ελεγκτές. Στην πλειοψηφία τους ....έχουν πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως το 4ο λεπτό αξίζει. Που είναι αυτόπτης μάρτυρας. Μετά λένε μαλακίες.

      Διαγραφή
    2. Α, βέβαια. Φοβερός μάρτυς. Στην αρχαία τραγωδία πρώτος. Μερικοί θα βρουν πάλι ευκαιρία να πουν ότι περιφρονώ τους μάρτυρες και βγάζω συμπεράσματα απ'το κεφάλι μου, αλλά δεν μπορώ να δώσω βραβεία αμεροληψίας σε κάποιον που βγαίνει στα κανάλια και γκαρίζει "δεν ξαναπληρώνω φόρους ρε" και "άμα δω μπροστά μου ελεγκτή θα τον σκοτώσω".

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος17/8/13 12:38

      Θωμά μου, να επιμένεις στην αποψη σου, και να την στηρίζεις μέχρι τέλους, δεν είναι κακό.
      Όμως το παρακάνεις.Με αγάπη στο λέω. Μάθε να ακούς όλες τις πλευρές πριν αφορίσεις.

      Το έγινε με τις σχολές; Βγήκαν τα αποτελεσματα σας;

      μαμα Κρήτη.

      Διαγραφή
    4. Δεν θέλω να αφορίζω, αλλά η συμπεριφορά του μάρτυρα στο βίντεο που παραθέτεις μου κάνει πολύ αλγεινή εντύπωση για να τον πάρω στα σοβαρά.
      Υ.Γ. Το πότε θα βγουν τα αποτελέσματά μας ούτε το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας δεν ξέρει. Και μετά λέμε για κράτος.

      Διαγραφή
  15. Διάβασα όλα τα σχόλια μέχρι εδώ και επανέρχομαι για να γράψω αυτό: είναι πολύ θλιβερό να σκοτώνεται κανείς με τέτοιο βλακώδη τρόπο, ειδικά ένας νέος άνθρωπος. Είναι άσχημο να ακούς αμέσως μετά να χαρακτηρίζεται ο νεκρός "τζαμπατζής", αφενός επειδή κανείς δεν ξέρει ακόμη καλά τα γεγονότα, αφετέρου, επειδή δεν είναι κομψό να επιτίθεσαι σε κάποιον που, όποια μαλακία κι αν έκανε ή έγινε, την πλήρωσε με τη ζωή του (για να εξηγούμαι, δεν υποστηρίζω το "ο νεκρός δεδικαίωται" - συμφωνώ με το "Επιτύμβιον" του Μανόλη Αναγνωστάκη). Αλλά είναι απίστευτη γελοιότητα να παίρνουμε ένα τυχαίο περιστατικό, όπως αυτό με τον νεαρό στο τρόλεϊ, και να το κάνουμε σημαία για να επιτεθούμε ο ένας στον άλλο, στη χώρα, στο Μνημόνιο, στη δημοκρατία, και ούτω καθεξής. Κάνουμε την τρίχα τριχιά για να εκτονωθούμε, ποιός το έχει καταλάβει; Αφορμές ζητάμε για να ξεσπαθώνουμε, να λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, να γίνονται πορείες, να υψώνονται οι τόνοι, να πετιούνται κορώνες, να αρχίζουν οι θεωρητικές συζητήσεις για το κράτος και την κοινωνία, να γίνεται εκμετάλλευση του θέματος ανάλογα με τις επιδιώξεις και την καταπιεσμένη επιθετικότητα του καθενός. Στο τέλος, όμως, αυτό που θα μείνει είναι μια οικογένεια που έχασε το αγόρι της, ένας λαός που, όταν ξεθυμάνει για τώρα, το περιστατικό θα το ξεχάσει και θα ξαναψηφίσει τον τάδε γνωστό ή τον δείνα που θα του υποσχεθεί λαγούς με πετραχείλια και αχρείοι πολιτικάντηδες που θα βρουν κάτι άλλο για να το κάνουν αντικείμενο αντιπαράθεσης, λες και αυτά είναι τα μείζονα ζητήματα στη χώρα και δεν έχουν με τι άλλο να ασχοληθούν. Οπότε, ας προσπαθεί ο καθένας να είναι εντάξει για την πάρτη του, μπας και αποκτήσουμε κάποια μέρα (στο πολύ μακρινό μέλλον) μια ακέραιη και αξιόλογη ηγεσία, που θα την έχει επιλέξει ένας σοβαρός και υπεύθυνος λαός. Μέχρι τότε, απλά θα κραυγάζουμε κενούς περιεχομένου αφορισμούς, γενικεύσεις και αμπελοφιλοσοφίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που είπες είναι ουσιαστικά όλο το ζουμί του άρθρου μου.

      Διαγραφή
  16. Ανώνυμος17/8/13 20:45

    Μια βδομάδα διακοπες πηγαινω και γυρίζοντας τα βρίσκω όλα μπουρδέλο!!Για όνομα!

    Ακου τι γινεται με τα τρολει γιατί τα καταραμένα τα χρησιμοποιώ κάθε μέρα που πηγαίνω δουλειά!Άπειρες φορές πηγαίνω χωρίς εισιτήριο είτε επειδή βαριέμαι να πάρω είτε για χίλιους δυο λόγους και τρέμω μη μπει κανένας ελεγκτής!Από εκει και πέρα αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και με πιάσουν ή θα δώσω ψεύτικα στοιχεία μπας και γλιτώσω το πρόστιμο(ανήθικο αλλά ποιος χέστηκε) ή θα δεχθώ και θα πληρώσω βρίζοντας την τύχη μου!Αν ο άλλος είναι μαλάκας και προσπαθεί να πηδήξει από το λεωφορείο εν κινήσει (κάτι που και εγώ το χω σκεφτεί γιατί θα χε φάση) και πάθει κάτι δε φταίει ούτε ο οδηγός που απλά προχωρούσε το λεωφορείο ούτε ο ελεγκτής!!Για να μην πολυλογώ συμφωνώ σε όλα μέχρι το σημείο που διάβασα!!
    Αντε για το Γρηγορόπουλο να δεχτώ διαμαρτυρία,με το ζόρι αλλά να δεχτώ,αλλά έλεος δηλαδή!Δε φτάνει που μου έχουν κολλήσει γενιά του Γρηγορόπουλου ή γενιά του Δεκεμβρη ή ότι στο διάλο λέμε(γιατί ίδια ηλικία είχαμε με το παιδί),αλλά έλεος δηλαδή πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι βρήκαν αφορμή να καίνε κάδους και να σπάζουν παρμπρίζ από άσχετα λεωφορεία που απλώς έτυχε να περνάνε εκείνη την ώρα μπροστά τους, και καλά για πράξη αντίστασης, αυτό τα λέει όλα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/8/13 05:17

      https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bD5lfGgX940#at=89

      Διαγραφή

Ξέρετε, πολλές φορές συμβαίνει τα σχόλια να είναι ακόμη πιο έξυπνα, εύστοχα ή ουσιαστικά από την εγγραφή καθεαυτή. ΟΧΙ ΕΔΩ. Αν σας έρθει καμιά εξυπνάδα, κρατήστε την για τον εαυτό σας.