Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

A Hitchhiker's Guide to Thessaloniki

Ακολουθεί πλήρης εγκυκλοπαιδική ανάλυση, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, σεμνότητα και ταπεινότητα, που θα σας αφήσει σοφότερους από ότι θα τολμούσατε ποτέ να φανταστείτε.
Η Θεσσαλονίκη αποτελεί ημιαυτόνομο πλανήτη του ηλιακού συστήματος GR-122X8G. Το πολίτευμά της μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν Συνταγματική Νομαρχία, την οποία κυβερνούσε με την απέραντη σοφία του ο Ναύαρχος Στρατηγός Αλαντίν Πανίκας. Στη συνέχεια, όμως, με δόλο, εντελώς πραξικοπηματικά και ενάντια στη θέληση του λαού της πόλης, ο Ναύαρχος Στρατηγός Πανίκας ανατράπηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους με ψευδεπίψευδες κατηγορίες διαφθοράς. Έκτοτε στο τιμόνι της πόλης βρίσκεται ο Ανώτατος Δήμαρχος Κρασοπατέρας Ιωάννης Μπουτάρης, ο οποίος με πρωτοβουλίες όπως το Gay Pride, οι τσόντες στην δημοτική τηλεόραση και η ανάπλαση της Νέας Παραλίας φέρνει τη Θεσσαλονίκη πρώτη στις εξελίξεις του εικοστού τέταρτου και μισού αιώνα.
Η Θεσσαλονίκη περιτριγυρίζεται από το Θερμαϊκό, έναν κόλπο που περιέχει σκατά, σκουπίδια, βιομηχανικά απόβλητα, ραδιενεργά ισότοπα και κάποιες μικροποσότητες νερού, και αναδίδει αυτή τη θεσπέσια μυρωδιά που είναι χαρακτηριστική της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης. Ευτυχώς, ένα κλιματικό φαινόμενο ονόματι Βαρδάρης κάνει κάπως πιο ήπια τα πράγματα.
Εθνικό προϊόν της Θεσσαλονίκης αποτελεί ο φραπές, ένα μυστηριώδες καφεδοειδές παρασκεύασμα μαύρου-καφέ χρώματος με χαρακτηριστικές θεραπευτικές ιδιότητες εναντίον της υπνηλίας και της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ο φραπές ήταν τόσα χρόνια ο μαγικός ζωμός με τον οποίο πότιζε επί χρόνια ο Πανοραμίξ τους ανυπόταχτους Γαλάτες, οι οποίες όμως παραμένουν ανεπιβεβαίωτες από τον Ρενέ Γκοσινί, με τον οποίο επικοινώνησε πρόσφατα μέντιουμ.
Σπεσιαλιτέ της Θεσσαλονίκης αποτελεί επίσης και ο πιτόγυρος, χορταστικό και νοστιμότατο έδεσμα από κρέας γάτας, σαλαμάνδρας, κροκόδειλου ή Τζάμπα δε Χατ, αναλόγως με τη διαθεσιμότητα, τυλιγμένο σε πίτα και με μυστικό συστατικό το τζατζίκι. Οι ιστορικά άσπονδοι φίλοι των Θεσσαλονικέων, Αθηναίοι, κάτοικοι του αστεροειδούς ATH-1, έστειλαν κατασκόπους τους για να κλέψουν τα σχέδια του πιτόγυρου. Δυστυχώς όμως για αυτούς, έκαναν λάθος στις διαστάσεις.
Άλλο ένα σημαντικό εξαγωγικό προϊόν της Θεσσαλονίκης αποτελεί η μπουγάτσα. Η λέξη μπουγάτσα περιγράφει το είδος του φύλλου, το οποίο μπορεί να περιέχει γέμιση κρέμας, τυριού, κιμά, σπανάκι, σοκολάτα και γενικώς της Παναγιάς τα μάτια. Οι κάτοικοι του αστεροειδούς ATH-1, όμως, γνωρίζοντας μόνο τη μπουγάτσα με κρέμα στη θλιβερή πολιτεία τους, παρερμηνεύουν την μπουγάτσα με τυρί ως τυρόπιτα, κάτι που οδηγεί σε αισχρά αστεία τύπου "Πώς λένε οι Θεσσαλονικείς το πορτοφόλι;-Μπουγάτσα με λεφτά", το οποίο στους καιρούς της πανσυμπαντικής οικονομικής κρίσης έχει αντικατασταθεί με "μπουγάτσα χωρίς λεφτά".
Παρ'όλα αυτά, οι Θεσσαλονικείς παραμένουν ψύχραιμα ανθρωποειδή όντα, που αντιμετωπίζουν τη ζωή χωρίς άγχος, ένας τρόπος ζωής που στην ιδιόλεκτό τους συμβολίζεται με τη λέξη "χαλλαρά", ίσως ένα αντίστοιχο του χακούνα ματάτα ή κάτι παρόμοιο. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν ανακαλύψει την Απάντηση στα Υπέρτατα Ερωτήματα της Ζωής, το Σύμπαν και τα Πάντα. Αυτή είναι το 3, αριθμός στον οποίο γράφουν τα πάντα οι Θεσσαλονικείς, ακολουθώντας το μοντυπαϊθονικό always look on the bright side of life, το οποίο φυσικά εφηύραν πρώτοι οι ΕΛ όπως και όλα τα άλλα.
Κατά άλλους γλωσσολόγους-ερευνητές του σύμπαντος, το "χαλλαρά" αντιπροσωπεύει επίσης την έλλειψη σοβαρότητας με την οποία οι Θεσσαλονικείς προσεγγίζουν τη ζωή. Σε ποιον άλλον πλανήτη, υποστηρίζουν, θα μπορούσε κανείς να συναντήσει μπουζουκτσίδικο ονόματι Μαμούνια Live? Κι έχουν απόλυτο δίκιο.
Ίσως όμως οι γήινοι αναγνώστες να μη γνωρίζουν τι ακριβώς είναι το μπουζουκτσίδικο. Το μπουζουκτσίδικο είναι η υπέρτατη έκφανση της τοπικής διασκέδασης του όχλου, των απαίδευτων μαζών, η Ρωμαϊκή αρένα με τα λιοντάρια, ο Βυζαντινός ιππόδρομος. Σε αυτά τα άντρα της βιαιότητας και της αιματοχυσίας χρησιμοποιείται ένα μυστικό ηχητικό όπλο με τέσσερις χορδές, ονόματι μπουζούκι (προφανής παραφθορά της μπαζούκα, που χρησιμοποιούνταν στον 20ο και 21ο αιώνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για να κατακτήσουν το πετρέλαιο, πριν η ανθρωπότητα στραφεί σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπως το SWAG και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μετατραπούν σε Ανώτατη Αυτοκρατορία του Ομπάμα του Πρώτου).
Τους χειριστές του μπουζουκιού πλαισιώνουν και υποβοηθούν ειδικά εκπαιδευμένες Αμαζόνες πολεμίστριες ονόματι σκυλούδες, που με τα μικροσκοπικά ρουχαλάκια τους και τους απάνθρωπους ανίερους ήχους που πηγάζουν από τα λαρύγγια τους προκαλούν σοκ και πέος σε κάθε αντίπαλο που θα τολμούσε να έχει το θράσος να πλησιάσει την Θεσσαλονίκη.
Είναι αλήθεια, άλλωστε, ότι η Ανώτατη Αυτοκρατορία προσέγγισε με απειλητικές διαθέσεις τη Θεσσαλονίκη, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει το φραπέ ως ενεργειακή πηγή των αστροπλοίων της. Ωστόσο ο Mikel, που στον εικοστό τέταρτο και μισό αιώνα έχει πλέον αγοράσει όλες τις καφετέριες της Θεσσαλονίκης, προέταξε ισχυρή άμυνα ενάντια σε αυτή την εφιαλτική προοπτική.
Μέσα στην πολιτεία αυτή, οι μεταφορές γίνονται με τον ΟΑΣΘ, ο οποίος πιστεύεται ότι σε λίγα χρόνια θα πουλήσει τα μπλε λεωφορεία του και θα τα αντικαταστήσει με νέα ειδικής τεχνολογίας που δεν έχουν ρόδες αλλά ίπτανται πάνω από το δρόμο. Βασική γραμμή είναι η 14, που ενώνει τα βασικότερα σημεία ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν tour bus, αν και υπάρχουν κάτι ανοιχτά που πάνε σε κάτι κάστρα και βυζαντινές εκκλησίες και whatever bitch, ποιος νοιάζεται.
Το 14 ξεκινάει από τον ΝΣΣ, στον οποίο προσγειώνονται τα αστρικά τρένα που μεταφέρουν, με ένα συντομότατο ταξίδι, τους επισκέπτες από τον αστεροειδή ATH-1. Στη συνέχεια διασχίζει το Βαρδάρη, το πιο ερωτικό district της ούτως ή άλλως ερωτικής πόλης, και βγαίνει στην Εγνατία, περνώντας με τη σειρά από τα εναλλακτικά στέκια της Βαλαωρίτου, την πλατεία Αριστοτέλους, τα γραφικά ταβερνάκια, τα απαράμιλλης ποιότητας ρουχάδικα, και φυσικά τα φοιτητικά μπαράκια της πλατείας Ναβαρίνου, στα οποία κινείται και το περισσότερο χρήμα της οικονομίας της Συνταγματικής Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
Στη συνέχεια το 14 διέρχεται μπροστά από το λίκνο των επιστημών, των γραμμάτων και του πολιτισμού, το Αριστοτέλειο με σήμα τον Άγιο Δημήτριο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο ανέδειξε μεγάλους επιστήμονες και καθηγητές όπως ο Θωμάς ο Βάρβαρος, από τους μεγαλύτερους εφευρέτες και μεταρρυθμιστές του 21ου αιώνα, ο οποίος μεταξύ άλλων εφηύρε και τη μέθοδο μετατροπής του SWAG σε αξιοποιήσιμη ενέργεια. Εν τέλει βρήκε τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια των πειραμάτων του για να ανακαλύψει τι ακριβώς βρίσκουν τα δεκαπεντάχρονα κοριτσάκια στον Τζάστιν Μπίμπερ.
Ως κέντρο της ανθρώπινης σκέψης, άλλωστε, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο προσελκύει φοιτητές από τα πέρατα του κόσμου, κι όχι γιατί η Θεσσαλονίκη έχει την καλύτερη φοιτητική ζωή, μπαράκια, καφετέριες, ταβερνάκια, πατσατζίδικα, ρακομελάδικα και λοιπά στέκια λούφας και ταβλοπαιξίας, τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πόλης αλλά όχι όσο σημαντική είναι η επιστημονική πρόοδος.
Τέλος, το 14 καταλήγει στο σημαντικότερο μνημείο, ναό και προσκύνημα της Θεσσαλονίκης, το Toumba Football and Karate Arena, στο οποίο εδράζει ο ΠΑΟΚ. Μετά κάνει και κάτι άλλες στάσεις στην Τούμπα αλλά δε μας ενδιαφέρει.
Μερικοί από εσάς πιθανώς θα με ρωτήσετε τι είναι αυτός ο ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ, αγαπητοί αναγνώστες, είναι ιδέα. Είναι θρησκεία. Είναι ιδεώδες. Είναι πολιτισμός. Μα πάνω απ'όλα είναι η τιμή και το καμάρι της πόλης. Επίσης είναι και ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία δεν έχει πάρει πρωτάθλημα εδώ και τεσσερισίμιση αιώνες γιατί την πολεμάει το κατεστημένο του ATH-1, αλλά τώρα ήρθε ο Ιβάν και θα χώσει χρήμα και όλα αυτά θα αλλάξουν κι η ΠΑΟΚάρα θα χτυπήσει διασυμπαντικό.
Εκτός όμως από τον ΟΑΣΘ, η Θεσσαλονίκη, πόλη σαφώς πιο ανθρώπινη από την τσιμεντοποιημένη πολιτεία του ATH-1, είναι ανοιχτή και στα ποδήλατα, τα οποία θεωρούνται ιδιαιτέρως ροκ, κρίνοντας από ονόματα αληθινών ποδηλατάδικων της πόλης:



















Αλλά φυσικά το μεγαλύτερο και καλύτερο συγκοινωνιακό μέσο της Θεσσαλονίκης είναι το μετρό, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στον 27ο αιώνα, αν δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις.
Γενικά, όμως, οι Θεσσαλονικείς δε βιάζονται. Είπαμε, "χαλλαρά".
Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης είναι πάνω απ'όλα ευσεβείς Χριστιανοί.


Δυστυχώς τα γράμματα είναι ξεθωριασμένα και αυτή η απαρχαιωμένη γραφή δε χρησιμοποιείται πλέον, καθώς το ιδίωμα της Θεσσαλονίκης γράφεται πια αποκλειστικά με greeklish, αλλά λέει κάτι για τις φονικές εκτρώσεις.
Παρ'όλο που οι Θεσσαλονικείς είναι ευσεβείς Χριστιανοί, δεν μπορούν να αντισταθούν στα ωραία θηλυκά, και είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν ωραιότερες γυναίκες στο ηλιακό σύστημα GR-122X8G . Βέβαια μερικοί επιστήμονες, όπως ο Κρη Τη ο Εξωγήινος, γνωστός στον πλανήτη του και σαν Χωστήρας, προτιμούν τις Ρωσίδες, αλλά τι να πεις τώρα για ανθρωποειδή που έχουν κατοικίδιες αράχνες.
Ο πλανήτης Θεσσαλονίκη, τέλος, έχει και έναν φυσικό δορυφόρο, την Χαλκιδική, στην οποία επιλέγουν οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς να παραθερίζουν για τη φυσική ομορφιά των ακτών της, αλλά ένα μεγάλο μέρος της καταστράφηκε από τον άπληστο κι εκδικητικό ΑΤΗ-1 καθώς αναζητούσε χρυσό. Εν τέλει στον εικοστό τρίτο αιώνα ανακαλύφθηκε ένας μακρινός πλανήτης που ήταν ολόκληρος από χρυσό, η αξία του έπεσε κατακόρυφα και πλέον η πιο πολύτιμη αξία στο σύμπαν είναι η γνώση.
Καλά, εντάξει, αυτό το τελευταίο δεν πρόκειται να γίνει ούτε στον εκατομμυριοστό αιώνα, αλλά λέμε τώρα.
Αυτά, και να προσέχετε μην πείτε σε Θεσσαλονικιούς ανέκδοτα για μπουγάτσες και μετά αναρωτηθείτε γιατί βρεθήκατε να κολυμπάτε στο Θερμαϊκό.

35 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/8/13 13:32

    Σήμερα το βράδυ λέω να πενθύσω για τον άδικο χαμό του επιστήμονα Thomas!
    Επίσης το χαΛαρά εφαρμόζεται σε όλους τους πλανήτες εκτός του ATH-1 που του γαμιέται η μάνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μια απώλεια που θα στοιχίσει ακριβά στην ανθρωπότητα. Κι όχι, το "χαλλαρά" δεν εφαρμόζεται σε όλους τους πλανήτες (εκτός του ηλιακού συστήματος GR-122X8G).

      Διαγραφή
  2. Ωραία πόλη η Θεσσαλονίκη. Θυμάμαι που είχα έρθει 2 φορές εκεί και πέρασα πολύ υπέροχα. Έφαγα ήπια γαμησα και χάλασα και 600 ευρώ.
    Οι Θεσσαλονικήδες είναι ΜΟΥΝΑΡΕΣ και δεν έχουν καμία σχέση με τις μπαζόλες της Αττικής.
    Βέβαια οι Κορίνθήδες έχουν πιο πολύ τουπέ από τις δικές σας και αυτο σας πονάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μαγευτική κατηγορία της επαρχιώτισσας γκόμενας ευτυχώς ή δυστυχώς μου διαφεύγει.

      Διαγραφή
  3. Επίσης, πέραν της μπουγάτσας και του πιτόγυρου, η Θεσσαλονίκη είναι ο πλανήτης με τα πολλά κασέρια, εκείνα που οι διεστραμμένοι κάτοικοι του ΑΤΗ-1 αποκαλούν με πολλά διαφορετικά ονόματα και μπουρδουκλώνονται.

    Επίσης να συμπληρώσω ότι το σύντομο ταξίδι ΑΤΗ-1 - Θεσσαλονίκη διαρκεί το λιγότερο 6 ωρίτσες και περνά από άλλους εξαιρετικούς πλανήτες όπως Θήβα - ο πλανήτης με τα κρεμμύδια, Λιανοκλάδι - ο δορυφόρος της Λαμίας που έχει ζαχαροπλαστείο ονόματι Πιγκάλ , Λάρισα - όπου δεν πετούν πουλιά, αλλά πλιά και άλλους.

    Εξαιρετικό ποστ, ελπίζω αύριο που θα ανέβω να φυσά ο Βαρδάρης γιατί την τελευταία φορά ο θερμαϊκός ήτο ένα δράμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. λάηκ στον Τρεμένς

      Διαγραφή
    2. Πιγκάλ αν δεν κάνω λάθος αποκαλείται επιστημονικώς το βουρτσάκι της τουαλέτας.

      Διαγραφή
    3. Και το ζαχαροπλαστείο στη Λαμία - δυστυχώς

      Διαγραφή
    4. Για ποιον λόγο να ονομάσει κάποιος το μπαρ του πιγκάλ;
      Σκατά καθαρίζει;

      Διαγραφή
    5. Θα είναι μία από τις επόμενες έρευνές μου.

      Διαγραφή
    6. Βουρτσάκι τι;
      Μα πόσα ξέρετε όλοι κι εγώ νόμιζα πως ακόμα η λέξη φέρνει στο νου Παρίσι και καμπαρέ και αθώες πόρνες του Γαλλικού σινεμά.

      Κι από εμένα λάικ στον Τρέμενς,

      αλλά πιο πολύ στον Thomas που..
      ειλικρινά τι κρίμα να γίνεις μαθηματικός και εφευρέτης κι όλα τα άχρηστα
      και να μη γίνεις συγγραφέας
      σε μια γλώσσα που σχεδόν κανένας στο μέλλον δε θα γνωρίζει και ήδη ελάχιστοι τη διαβάζουν.
      [Για φιλοφρόνηση ξεκίνησα μα μετά θυμήθηκα τι δουλειά κάνω και συνήλθα.]

      Πάντως θαυμάσιο.

      Διαγραφή
    7. Δυστυχώς είμαι ψυχρός υλιστής, κι ένας εφευρέτης έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να βγάλει λεφτά από έναν συγγραφέα, εκτός πια κι αν γράψει τον Χάρι Πότερ ή χυδαιογραφήματα σαν το 50 Shades of Grey. Όσο για το Παρίσι και τα λοιπά, είμαι μικρός και δεν τα ξέρω.

      Διαγραφή
  4. τόσο χέβυμέταλ (ποδηλατάδικα) έχω να δω από τότε που ήρθαν οι Rolling Christ στο Ηράκλειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι και Rolling Christ. Έλεος.
      Υ.Γ. Για τις Ρωσίδες δεν έχεις να πεις τίποτα, ε; Βρήκες γκόμενα και ηρέμησες, ε; Α, ρε Λεκρήτη.

      Διαγραφή
    2. δεν έχω ιδέα για τι πράγμα μιλάς, μήπως με έχεις μπερδέψει με κάποιον άλλον;!;!;!

      Διαγραφή
    3. Τώρα κάνει τον Γερμανό ο κύριος. Τέλος πάντων, I'll play along για να μη σε βρει κι εσένα η υπερηχητική παντόφλα της μαμάς.

      Διαγραφή
    4. Μίλα Thomas. Πές τα όλα στη μάμη;

      Διαγραφή
    5. Όχι. Τίποτα. Δεν ξέρω τίποτα. Ποιες Ρωσίδες; Δεν έχω δει τίποτε Ρωσίδες. Δεν ξέρω τίποτα για Ρωσίδες. Οι Ρωσίδες είναι ένα ψέμα.

      Διαγραφή
  5. Κι εγώ είχα περάσει πολύ ωραία όταν είχα έρθει. Βέβαια,μόλις είπα σ' ένα σερβιτόρο ότι είμαι απ' το ATH-1,με στραβοκοίταξε κι έκανε κάτι «Μμμμμ...» φεύγοντας. :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρώτον, δε γίνεται να κολυμπήσεις στο Θερμαϊκό. Αν σε πετάξουν μέσα, θα σπάσεις το πόδι σου.

    Δεύτερον, τον 27ο αιώνα ΜΠΟΡΕΙ να έχει ολοκληρωθεί το μετρό, αν και δύσκολο το βλέπω.

    Τρίτον αγαπάμε ρακομελάδικα, ιδίως το Ρακουμέλ, εδώ στον πλανήτη μου.

    Συνέχισε τις επιστημονικές αναλύσεις να ξέρω τι να περιμένω τώρα που έρχομαι! Ενθουσιάζομαι! Σε 20-25 μέρες θα είμαι εκεί!

    Λέω να μείνω 40 εκκλησιές που προέτεινε και η Μαρούλι, τι λες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστό κι αυτό (περί Θερμαϊκού).
      Υ.Γ. 40 Εκκλησιές θα επιβιώσεις αν αντέχεις τις ανηφόρες. Το Πανεπιστήμιο πάντως δίπλα είναι, οπότε δεν έχεις τέτοιο θέμα.

      Διαγραφή
    2. 40 Εκκλησιές αν βρείς με με καλό ενοίκιο, να το χτυπήσεις πάραυτα.
      Είσαι κέντρο-απόκεντρο, για λίγη ανηφοριά παραπάνω κερδίζεις πολύ καλύτερες γειτονιές απ' οτι στο κέντρο-κέντρο.

      Διαγραφή
    3. Άμα βρεις και δεύτερο πες μου κι εμένα.

      Διαγραφή
  7. Κάποια στιγμή θα έρθω στην ερωτική πόλη. Θα έχω πολλά να δω.Εκεί πάνω έχετε μια αιώνια διαμάχη με τη μαγευτική πρωτεύουσα για το τι θεωρείται σουβλάκι. Αλλά βρίσκω κρύο το χιούμορ περί μπουγάτσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εχω απωθημενο να ερθω θεσσαλονικη. Το ειχα ξεχασει κ τωρα μου το θυμησες κ στενοχωριεμαι... Κατα τ αλλα, ωραια τα λες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νομίζω πως έκανες ένα εξαιρετικό τουρ στην πόλη σου. Θα τον πάρω και θα έρθουμε οπωσδήποτε.

    Για το μετρό οι πληροφορίες μου λένε πως μοιάζει με το γιοφύρι της Άρτας.

    Λατρεύω να διαβάζω αναρτήσεις σου. Μου φτιάχνεις τη διάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ξέρετε, πολλές φορές συμβαίνει τα σχόλια να είναι ακόμη πιο έξυπνα, εύστοχα ή ουσιαστικά από την εγγραφή καθεαυτή. ΟΧΙ ΕΔΩ. Αν σας έρθει καμιά εξυπνάδα, κρατήστε την για τον εαυτό σας.