Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Μία άποψη περί ιδιοφυΐας

Καθώς περνούσα εποικοδομητικά το χρόνο μου, χαζεύοντας το μακρύ και το κοντό του καθενός στο 9gag, το οποίο είναι πλέον το ισοδύναμο του "ανοίγω το ψυγείο, δε βρίσκω τίποτα που να θέλω να φάω, το ξανανοίγω πέντε λεπτά αργότερα πιστεύοντας ότι θα έχει γεννήσει κάτι στο ενδιάμεσο", και το πράσινο μάτι που πολύ θα ήθελα να έχω προσγειώθηκε πάνω σε ένα ποστ για την τηλεοπτική σειρά The Big Bang Theory, η οποία κάποτε νόμιζα ότι γαμούσε κι έσπερνε αλλά μετά έκλεισα τα 15 και σοβαρεύτηκα.
Το ποστ ουσιαστικά ήταν μία από αυτές τις χιπστεροπαπαριές που ανεβάζουν στο Instagram με τα πολύχρωμα φίλτρα, κι έδειχνε τους τέσσερις νέρντουλες με έναν χαρακτηρισμό για τον καθένα. Και στον γνωστό σε όλους μας Σέλντον έδινε το χαρακτηρισμό "the smart one".
Εκεί κάπου ο μυαλός μου επαναστάτησε. Έχω ακούσει πολλές χοντρομαλακίες αυτό τον καιρό. Έχω βρει λίστα στο ίντερνετ που περιελάμβανε στα χειρότερα τραγούδια ever αυτό:

Ναι, αυτό που ακούσατε.
Αλλά αυτό ήταν το αποκορύφωμα. Αν έχετε δει έστω και μισό επεισόδιο από την εν λόγω σειρά, και πιστεύω ότι έχετε δει, δεν μπορεί στ'αλήθεια να πιστεύετε ότι ο Σέλντον είναι ο πιο έξυπνος εκεί μέσα.
Όχι, όχι. Ο Λέοναρντ είναι πιο έξυπνος από τον Σέλντον. Ο Χόλοβιτζ είναι πιο έξυπνος από τον Σέλντον. Ο Κουθράπαλι είναι πιο έξυπνος από τον Σέλντον. Η Πένι, ναι η Πένι, η στερεοτυπική χαζή ξανθιά του αμερικλάνικου σίριαλ, είναι πιο έξυπνη από τον Σέλντον. Ο ντελιβεράς που τους φέρνει το ταϊλανδέζικο που τρώνε κάθε Τρίτη (ή όποια σκατά μέρα τρώνε ταϊλανδέζικο, γιατί ως γνωστόν είναι πολύ φυσιολογικό άνθρωποι να τρώνε κάθε μέρα της εβδομάδας κι από διαφορετικό ντελίβερι) είναι πιο έξυπνος από τον Σέλντον. Ο Σέλντον είναι ο πιο ηλίθιος χαρακτήρας που έχω δει σε σίριαλ ποτέ. Κι έχω δει ολόκληρο το Κωνσταντίνου κι Ελένης.
Και δεν έχει να κάνει καθόλου με το γεγονός ότι η φωνή και η φάτσα του Τζιμ Πάρσονς (του γκέι ηθοποιού που παριστάνει τον Σέλντον) είναι ο πιο εκνευριστικός συνδυασμός που έχω δει στη ζωή μου. Άμα υπάρχει κόλαση, τότε ο καλύτερος τρόπος να τιμωρηθώ για τις αμαρτίες μου είναι να με κλειδώσεις σε ένα δωμάτιο με αυτόν τον άνθρωπο.
Όχι, όχι, έχω επιχειρήματα για το γιατί ο Σέλντον στην πραγματικότητα είναι ηλίθιος. Και μαζί με αυτό, ή μάλλον με αφορμή αυτό το περιστατικό, θα σας κάνω μια ανάλυση για το ποιος πραγματικά είναι ο έξυπνος άνθρωπος και ποιος είναι η πραγματική ιδιοφυΐα.
"Ωχ, θα μας κάνει ανάλυση πάλι..."
Έλα, σκασμός. Ξεκινάμε να δούμε γιατί ο χαρακτήρας ονόματι Σέλντον Κούπερ δεν είναι πραγματικά έξυπνος:
  • Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας δεν έμαθε ποτέ του, ή δε θέλησε να μάθει, πώς γίνονται οι κοινωνικές συναναστροφές, με αποτέλεσμα να ανοίγει το στόμα του και να πετάει χοντράδες, προσβάλλοντας τους πάντες, χωρίς καν να καταλαβαίνει ότι τους προσβάλλει. Ο έξυπνος άνθρωπος γνωρίζει πότε να μιλήσει, τι θα πει όταν θα μιλήσει και φυσικά πότε πρέπει να το βουλώσει.
  • Αν και διατείνεται όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ότι είναι πανέξυπνος, στην πραγματικότητα οι γύρω του του φέρονται με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που φερόμαστε σε ένα νοητικά καθυστερημένο παιδάκι. Αν είσαι ο μόνος στον κοινωνικό σου περίγυρο που νομίζει ότι είσαι έξυπνος, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν είσαι.
  • Αν και διατείνεται όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ότι είναι πανέξυπνος, διακατέχεται από μία εξαιρετική ανικανότητα να κατανοήσει ακόμα και τις προφανέστερες και απλούστερες μορφές χιούμορ και σαρκασμού. Ο έξυπνος άνθρωπος καταλαβαίνει πότε κάτι λέγεται στα σοβαρά, πότε κάτι λέγεται στα αστεία και γενικότερα ξέρει να αναγνωρίζει το χιούμορ.
  • Διακατέχεται από ένα κάρο εμμονές και είναι ικανός να ξεκινήσει ολόκληρους καβγάδες πάνω σε θέματα ήσσονος σημασίας, όπως το αν το ταϊλανδέζικό του είναι σωστά μαγειρεμένο σύμφωνα με την αυθεντική ταϊλανδέζικη συνταγή, ποια ταινία του Μπάτμαν ήταν η καλύτερη, και φυσικά η γαμημένη θέση του στον καναπέ, που αν καθίσει κανένας άλλος εκτός από αυτόν θα διαταραχθεί η συμπαντική ισορροπία. Ο έξυπνος άνθρωπος δεν αναλώνεται σε βλακώδη ζητήματα. Κρατάει το χρόνο του και την ενέργειά του για τα σημαντικά.
  • Είναι ξεροκέφαλος μέχρι σκασμού κι αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει ότι κάποιος άλλος έχει δίκιο, ακόμα κι αν το δίκιο του άλλου είναι πιο προφανές κι από το ότι το φετινό πρωτάθλημα Ελλάδας θα το πάρει ο γαύρος και δε θα ανοίξει και ρουθούνι. Ο έξυπνος άνθρωπος πριν παραδεχτεί το δίκιο του, παραδέχεται το δίκιο του άλλου.
  • Υποτιμά τον Χόλοβιτζ γιατί είναι μηχανικός και δεν έχει διδακτορικό δίπλωμα, υποτιμά την Πένι γιατί δεν είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου και δουλεύει σαν σερβιτόρα, και γενικώς ψάχνει να βρει κάποιον λόγο να υποτιμήσει τους πάντες γύρω του, όσο κι αν αυτοί τον εκτιμούν παρά τους χιλιάδες λόγους που υπάρχουν για το αντίθετο. Ο έξυπνος άνθρωπος δεν κολλάει σε τύπους, τίτλους και χαρτιά, αλλά εκτιμάει τον άνθρωπο.
  • Απαιτεί από τους γύρω του να του ικανοποιούν όλα του τα καπρίτσια, με αντάλλαγμα το να τους προσβάλλει διαρκώς, να τον θεωρούν αρχηγό τους σε κάθε ομαδικό τους εγχείρημα, από το να παριστάνουν τους σούπερ ήρωες μέχρι και τη δουλειά τους στο πανεπιστήμιο, και κάνει σαν μωρό αν κάποιος διαπράξει το στυγνό έγκλημα του να αμφισβητήσει την εξουσία του. Ο έξυπνος άνθρωπος δε θέτει εαυτόν στο κέντρο του σύμπαντος.
Τελικά, το μόνο είδος ευφυΐας που μπορούμε να αναγνωρίσουμε στον χαρακτήρα αυτό είναι η μαθηματική-υπολογιστική ευφυΐα και η ικανότητα απομνημόνευσης πληροφοριών, που είναι το ίδιο ακριβώς είδος ευφυΐας που διαθέτει κι ένα κομπιούτερ. Με την ειδοποιό διαφορά ότι ένα λάπτοπ δεν πρόκειται να σου γκρινιάζει για τρεις ώρες επειδή έκανες το λάθος να του βάλεις δύο γραμμάρια παραπάνω μαγιονέζα στο χάμπουργκερ.
Επομένως, αν οι σεναριογράφοι του TBBT, γράφοντας τον χαρακτήρα του Σέλντον, σκόπευαν να απεικονίσουν έναν ρεαλιστικό χαρακτήρα έξυπνου ανθρώπου, απέτυχαν παταγωδώς.
Οκ, προφανώς και δε σκόπευαν σε αυτό, σκόπευαν στο να δημιουργήσουν ένα χαρακτήρα στον οποίο θα μπορούν να ανατρέχουν για εύκολο γέλιο όταν δε θα μπορούν να ανατρέχουν στο γλοιώδες καμάκι του Χόλοβιτζ, αλλά και σε αυτό απέτυχαν παταγωδώς, γιατί ο Σέλντον, ειδικά όσο εξελίσσεται το σίριαλ προς τις τελευταίες σεζόν, δεν είναι αστείος αλλά προσβλητικός προς την ανθρώπινη νοημοσύνη.
-Και δηλαδή εσύ, με βάση αυτά τα κριτήρια που έθεσες πιο πάνω και πάνω στα οποία χαρακτηρίζεις τον Σέλντον του TBBT βλάκα, θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου έξυπνο;
Μμμ...όχι. Αν θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, θα σας πω ότι κάποιες ώρες αισθάνομαι τελείως βλάκας, κι ότι συχνά με πιάνω ένοχο για πολλά από τα παραπάνω. Ειδικά για το πρώτο, που πρέπει να είναι και το χειρότερό μου ελάττωμα, η Κατερίνα έχει να σας διηγηθεί μια πολύ διασκεδαστική ιστορία.
Αλλά, φτάνοντας στο προκείμενο, ο πραγματικά έξυπνος άνθρωπος είναι αυτός που έχει την ικανότητα να αισθάνεται τελείως βλάκας (και με αυτό βγαίνω πάλι έξυπνος, είμαι γαμάτος, το ξέρω, συγχωρήστε μου αυτή την κρίση αυταρέσκειας αλλά δεν είναι στο χέρι μου). Μόνο ένας βλάκας δεν αμφισβητεί ποτέ τον εαυτό του.

Είναι αυτό το "εν οίδα ότι ουδέν οίδα", που είπε κάποτε ο Σωκράτης. Αλλά όχι, δεν είναι αυτό. Όχι, δεν έχω πάθει κρίση σχιζοφρένειας ή οτιδήποτε, εννοώ ότι δεν είναι μόνο αυτό. Βασικά, η θεωρία μου είναι ότι η ιδιοφυΐα συνοψίζεται στα εξής τρία αυτό-:
Αυτοκριτική. Αυτογνωσία. Αυτοπεποίθηση.
Η αυτοκριτική είναι για να συνειδητοποιείς τα λάθη σου. Η αυτογνωσία είναι για να αναγνωρίζεις τα όριά σου. Και η αυτοπεποίθηση είναι για να προσπαθείς να φτάσεις τα όριά σου.
Σκεφτείτε το εξής παράδειγμα. Αν έχεις ένα Λάντα και νομίζεις ότι με αυτό θα πιάσεις την επίδοση μιας Πόρσε, τότε είσαι ανόητος. Αν πάλι έχεις μία Πόρσε και την οδηγείς όπως θα οδηγούσες το Λάντα, τότε πάλι είσαι ανόητος. Ή μάλλον τότε είσαι δύο φορές ανόητος, γιατί επένδυσες σε μια Πόρσε για να πάρεις τα αποτελέσματα που θα έπαιρνες, με πολύ μικρότερο αντάλλαγμα, από το Λάντα.
Δηλαδή: αν εγώ πω ότι μπορώ να λύσω όλα τα μυστήρια του σύμπαντος, τότε είμαι ανόητος. Αν πω ότι δεν είμαι αρκετά έξυπνος για να λύσω όλα τα μυστήρια του σύμπαντος κι άρα ως εκ τούτου πρέπει να τα παρατήσω όλα και να πάω σε μια καφετέρια να παίζω τάβλι, τότε πάλι είμαι ανόητος, κυρίως γιατί δεν ξέρω να παίζω τάβλι. Αν όμως πω ότι, παρόλο που δεν μπορώ να λύσω όλα τα μυστήρια του σύμπαντος, έχω το δικαίωμα και την υποχρέωση να το παλέψω όσο μπορώ, κι όπου φτάσω, τότε είμαι σωστός.
Σκεφτείτε το εξής: η επιστήμη δεν μένει στάσιμη. Όλες οι θεωρίες που διατυπώνονται, ελέγχονται διαρκώς για την αλήθεια τους, με πειράματα, πειράματα και κόντρα πειράματα. Εδώ και τετρακόσια χρόνια, η επιστήμη έχει αλλάξει γνώμη εκατό φορές για τη δομή του ατόμου, την κίνηση, τα πάντα όλα.
Προσέξτε, δε, ότι κανένας σοβαρός επιστήμονας δε θα διεκδικήσει αλάθητο. Όλοι θα σας πουν "πιθανώς", "στα όρια της στατιστικής βεβαιότητας", αλλά όχι "βέβαια" ή "σίγουρα". Η θεωρία της εξέλιξης είναι κοινώς αποδεκτή ως εξήγηση του κόσμου, όχι γιατί έτσι το είπε ο Δαρβίνος κι επειδή ο Δαρβίνος είναι μέγας και γαμιάς, αλλά γιατί είναι η θεωρία που εξηγεί τα ευρήματα και τα πειραματικά δεδομένα με καλύτερο τρόπο από τις υπόλοιπες. Τίποτα δεν είναι ουρανοκατέβατο στην επιστήμη.
Γαμώτη μου, μια από τις πιο βασικές αρχές της σύγχρονης φυσικής είναι η αρχή της αβεβαιότητας του Χάιζενμπεργκ. Το θεμέλιο της επιστήμης είναι η αβεβαιότητα! Άμα το πεις αυτό στον μέσο τυχαίο πληβείο που θα συναντήσεις στο δρόμο σου, θα σου πει ότι αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες δεν ξέρουν τι τους γίνεται.
Αλλά χρειάζεται ακριβώς να ξέρεις τι σου γίνεται, για να καταλήξεις σε ένα τόσο τρομακτικό συμπέρασμα. Δεν είναι άραγε τρομακτικό ότι, όσο προχωράς στα βάθη της ύλης και στα θεμέλια του κόσμου, τόσο λιγότερο μπορείς να είσαι βέβαιος για το τι γίνεται γύρω σου; Μόνο το θέσφατο προσφέρει στον άνθρωπο την αίσθηση της ασφάλειας. Ό,τι δεν είναι σίγουρο, προκαλεί φόβο και δέος. Είναι γι'αυτόν ακριβώς το λόγο που οι αρχαίοι θεοποιούσαν τα φυσικά φαινόμενα.
Ακόμη και υπό αυτό το φόβο, όμως, δεν σταματάει η επιστημονική έρευνα. Το ότι πιθανότατα ο άνθρωπος δε θα φτάσει ποτέ στην απόλυτη κατανόηση του τι συμβαίνει γύρω του, δε σημαίνει ότι θα σταματήσει να προσπαθεί να φτάσει σε όσο πιο ικανοποιητικό επίπεδο κατανόησης γίνεται.
Στην απέναντι πλευρά, την ίδια ώρα, επιμένουν εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια, αγνοώντας επιδεικτικά τα τέσσερα εκατομμύρια αποδεικτικά στοιχεία που τους βγάζουν άκυρους, ότι τον κόσμο τον έφτιαξε ένας μπαρμπούλης με άσπρα γένια πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια, επειδή μια μέρα ξύπνησε με καύλες και δεν είχε τι να κάνει, κι ότι ο ίδιος μπαρμπούλης έφτιαξε έναν άντρα από χώμα και μια γυναίκα από ένα παΐδι, κι ότι άμα παίζεις με το πουλάκι σου αυτός ο μπαρμπούλης θα σε στείλει να καίγεσαι σε καζάνια εις τους αιώνας των αιώνων.
Τυχαίο; Δε νομίζω.
Κι όλα αυτά με αφορμή ένα ηλίθιο τηλεοπτικό σίριαλ.
Είμαι φοβερός, δεν ξέρω αν σας το είπα.
Αυτά, και να προσέχετε μην τυχόν καθίσετε κατά λάθος στη θέση του Σέλντον και σας πρήζει τ'αρχίδια για τα επόμενα δέκα χρόνια.

30 σχόλια:

  1. Έχω δει ελάχιστα από το Bing Bang Theory μα στο Facebook κάποια εποχή είχανε κάνει το Bazinga καραμέλα.
    Κατά τ' άλλα, this post gave me some serious Master G vibes. Εντάξει, όλοι είμαστε λίγοι για να συγκριθούμε με τον Τιτανομέγιστο but you get the point.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικά η σειρά έχει μερικές καλές ατάκες, αλλά μετά όλο το υπόλοιπο επεισόδιο μας δείχνει τον Σέλντον να κάνει σαν μωρό και τους υπόλοιπους να προσπαθούν να τον ανεχτούν. Ε, δεν είναι τώρα αυτό υπόδειγμα τηλεοπτικής σειράς να πούμε που έχουνε φαγωθεί όλοι.
      Υ.Γ. Κοκκινίζω, με σκλαβώνεις, μας κακομαθαίνετε κύριε Πρέσβη, τα γνωστά.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος25/9/13 19:04

    Μου θύμισες το Λιακό αλλά στην ακριβώς ανάποδη που σε ένα βιντεάκι έλεγε ότι επειδή οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για τίποτα και αλλάζουν συνέχεια γνώμες δεν ξέρουν τι τους γίνεται, άρα γιατί να μην έχουμε κοίλη γη;;;;;;;;;;;; Είναι μια θεωρία που την έβγαλα βασιζόμενος στον κώλο μου. Ματημπαναγία αυτό είχε πει. Οκ, εκτός από την τελευταία πρόταση.
    Για το Μπιγκ Μπανγκ Θίορι δεν έχω άποψη καθώς μπορεί και να έχω δει 1,5 επεισόδιο. Τρώγοντας. Και να ακούω Τζούντας Πριστ από υπολογιστή. Μάλλον δεν πρόσεχα και πολύ...

    Πρόεδρας ΑΠΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι έκατσες και είδες ολόκληρο βιντεάκι του Λιακό δε σε τιμάει και πολύ.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος25/9/13 20:26

      ήθελα να γράψω κειμενάκι γι αυτό. Το ξέρω, και πάλι αδικαιολόγητος είμαι... και όχι τίποτα άλλο αλλά είχα γράψει το περισσότερο και έχει χαθεί...

      Διαγραφή
    3. Τότε να το ξαναδείς και να το ξαναγράψεις. Τώρα αμέσως.

      Διαγραφή
  3. Λοιπόοοον... Υπάρχει μια έντονη αντίφαση στο ποστ σου, και σκέψου ότι βιάζομαι. Θα κάνω ο,τι μπορώ, όμως.

    Ο έξυπνος άνθρωπος γνωρίζει πότε να μιλήσει, τι θα πει όταν θα μιλήσει και φυσικά πότε πρέπει να το βουλώσει. Διαφωνώ. Ο έξυπνος άνθρωπος έχει το θάρρος της γνώμης του, και μάλιστα λόγω αυτοπεποίθησης τη λέει ως έχει

    Αν είσαι ο μόνος στον κοινωνικό σου περίγυρο που νομίζει ότι είσαι έξυπνος, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν είσαι. Εντελώς άστοχο. Πήγαινε σε μια συναυλία της Πάολας, ανέβα στη σκηνή και πες τους ότι η μουσική της είναι άθλια. Όλοι θα σε θεωρούν ηλίθιο. Είσαι;

    Ο έξυπνος άνθρωπος καταλαβαίνει πότε κάτι λέγεται στα σοβαρά, πότε κάτι λέγεται στα αστεία και γενικότερα ξέρει να αναγνωρίζει το χιούμορ. Εδώ συμφωνώ, αλλά πάντα κάτι μας ξεφεύγει πού και πού.

    Ο έξυπνος άνθρωπος δεν αναλώνεται σε βλακώδη ζητήματα. Κρατάει το χρόνο του και την ενέργειά του για τα σημαντικά. Συμφωνώ, αλλά εν μέρει. Ο έξυπνος άνθρωπος προσπαθεί να κάνει τη ζωή του καλύτερη, όχι;

    Ο έξυπνος άνθρωπος πριν παραδεχτεί το δίκιο του, παραδέχεται το δίκιο του άλλου. Και πάλι συμφωνώ εν μέρει. Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα που ο συνδιαλεγόμενος δεν έχει καθόλου δίκιο.

    Ο έξυπνος άνθρωπος δεν κολλάει σε τύπους, τίτλους και χαρτιά, αλλά εκτιμάει τον άνθρωπο. Εδώ συμφωνώ.

    Ο έξυπνος άνθρωπος δε θέτει εαυτόν στο κέντρο του σύμπαντος. Εδώ διαφωνώ. Έρχεται κόντρα στην αυτογνωσία. Αν είμαι ο καλύτερος από όλους, γιατί να μη με θέσω ψηλότερα από όλους; και γιατί να μη με νοιάζει να περνάω εγώ καλά (όσο αυτό δεν προκαλεί προβλήματα στους άλλους);

    Γενικά, δε λέω ότι ο Σέλντον είναι έξυπνος γιατί δεν έχω δει καθόλου. Αλλά πάντως η άποψή σου δεν είναι πλήρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α) Άλλο το να έχεις το θάρρος της γνώμης σου, άλλο το να ανοίγεις το στόμα και να πετάς κοτσάνες (θυμίζω εδώ πάλι την ιστορία που έχει να μας διηγηθεί η Κατερίνα, για να καταλάβεις πώς το εννοώ).
      β) Λέγοντας κοινωνικό περίγυρο μιλάω για άτομα των οποίων τη γνώμη σέβεσαι και όχι για άτομα που ακούνε Πάολα (στο δικό σου παράδειγμα). Επίσης ξαναδές το α).
      δ) Μπορείς να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη και χωρίς να πρήξεις τα αρχίδια των άλλων επειδή ξέρω γω η πίτσα που παρήγγειλες έχει 27 κομμάτια μπέικον και όχι 28 (κάτι στο οποίο είναι ιδιαίτερα επιρρεπής ο τηλεοπτικός χαρακτήρας του Σέλντον, στον οποίο βασίζω αυτό το άρθρο).
      ε) Εννοώ ότι παραδέχεσαι το δίκιο του άλλου όταν φυσικά αυτός έχει δίκιο, νομίζω ότι ήταν αρκετά προφανές.
      ζ) Και πάλι, αυτό μπορείς να το πετύχεις χωρίς να περιμένεις ότι όλοι θα τρέξουν από γύρω σου για να κάνουν ό,τι τους πεις σαν πρόθυμα πουτανάκια σου (όπως επίσης πολύ συχνά πράττει ο Σέλντον).
      Ελπίζω να σε κάλυψα.

      Διαγραφή
    2. α) Μπα... μικρή διαφορά έχουν. Λίγα άτομα είναι αρκετά ηλίθια για να μην πιάνουν τα υποννοούμενα και τους ελαφρείς τρόπους.
      β) Πάντα μπορεί να μην υπάρχουν τέτοια άτομα.
      δ) ΟΚ τότε.
      ε) Δεν ήταν, ΟΚ τότε.
      ζ) Ναι, αλλά δεν είναι και απαραίτητο. Αν οι άλλοι δε θέλουν να γίνουν τα πουτανάκια σου, ας μη γίνουν.

      Διαγραφή
    3. Στο παράδειγμα που μου ανέφερες, δεν έχω ούτε εγώ ούτε εσύ καμιά δουλειά να πάω στην Πάολα και να φωνάξω στους σκυλάδες ότι η μουσική που ακούνε είναι άθλια. Κάτι τέτοιο εννοώ με το να προσέχει κανείς τι λέει και πότε, να μην πάει γυρεύοντας.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος26/9/13 15:49

      Το να έχει η πίτσα έχει λιγότερο μπέικον είναι λόγος για πολύ σοβαρότερα πράγματα από τη γκρίνια...

      Διαγραφή
    5. Έχεις δίκιο, ποτέ δεν μπορείς να έχεις αρκετό μπέικον. Έστω τότε ότι αντί για 20 ευρώ βενζίνη σου βάλουν 19 και μισό, κι εσύ αρχίσεις γι'αυτό ολόκληρη μανούρα. Πώς το κόβεις;

      Διαγραφή
    6. Εγώ συμφωνώ με το προφιτερολάκι στο α. Είναι αρετή να ξέρεις πότε πρέπει να το βουλώσεις. Κι εδώ έγκειται και η χρησιμότητα της αυτογνωσίας. Και της διπλωματίας. Να λες από μέσα σου: «Όπα,μπάστα,άστο να πέσει κάτω.». Αυτό δε σημαίνει πως δεν έχεις το θάρρος της γνώμης σου ή αρκετή αυτοπεποίθηση. Αν πρέπει να την υπερασπιστείς,θα το κάνεις με σθένος και επιχειρήματα και σαφώς θα πεις τα πράγματα με τ' όνομά τους. Ας πάρουμε παράδειγμα την ιστορία που έχω να σας διηγηθώ: αν το είχα πάρει στραβά,θα είχα βριστεί με το σοκολατίνι. Αν δε ζητούσε συγγνώμη,θα είχα ξαναβριστεί με το σοκολατίνι. Και μάντεψε! Τίποτα απ' αυτά δεν θα συνέβαινε,όμως,αν είχε κρατήσει τις σκέψεις του για τον εαυτό του. Γι' αυτό λέμε ότι κάποιες φορές η σιωπή είναι χρυσός.

      Διαγραφή
    7. Αυτό ακριβώς, τίποτε άλλο.
      Υ.Γ. Συγγνώμη γι'αυτό.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος26/9/13 00:38

    Ο Σέλντον βγάζει γέλιο σε συνδυασμό με τους άλλους!Τώρα για έξυπνος δεν ξέρω,συ είπας!!Βαριέμαι να αναλύσω!

    Αντε γεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα μια φορά καθόλου γέλιο δε μου βγάζει ο Σέλντον, να του σκάσω μπουνίδι στη μάπα μου βγάζει. Οι υπόλοιποι κάτι κάνουν.

      Διαγραφή
  5. Tyson Degrasse.....ένα από τα πιο έξυπνα και καταρτισμένα άτομα στο χώρο της παγκόσμιας επιστήμης....αναζήτησέ τον και θα καταλάβεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και αυτό

      http://themetapicture.com/oh-the-big-bang-theory-just-started/

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος26/9/13 03:03

      Δεν πιστεύεις ότι θα καταλάβω από αστροφυσική....;
      Με το ζόρι κάνω πρόσθεση και αφαίρεση πια....

      Διαγραφή
    3. Δεν κατάλαβα τώρα, με παραπέμπεις στον "watch out we've got a badass over here" επειδή συμφωνείς με αυτά που λέω ή επειδή διαφωνείς;
      Υ.Γ. Wake up!
      fdjhfhfjkfufdulfusdluasl;. make up!
      fghfkjfuyysjjfjkgkldkhdj shake up!
      jghfdkfktsdkuskhgdfkfh table!
      I don't think you trust...
      Υ.Γ. 2. Νικολάκη, πόσο κάνει 1+1 (σημείωση: δεν κάνει 11).

      Διαγραφή
    4. τσέκαρε τα αδημοσίευτά σου σχόλια

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος26/9/13 15:58

      2!!Αυτά ειναι απλά ρεεεεεεεεεεεεεεεε!Ειπαμε,δεν χρειαζεται να ξανακάνω τη πρώτη δημοτικού!Από πέμπτη και πάνω το συζητάμε!

      Διαγραφή
    6. Χίλια συγνώμη, σε προσέβλυνα ανεπανόρθωτα.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος27/9/13 01:58

      Νε μαι πρωσαίβληναις.!Να ζιτας κε φχαρηστο που δαι σαι καλο σαι μωνωμαχοια!!!

      Διαγραφή
    8. Άντε καλέ, μη σκίσεις κανένα καλσόν.

      Διαγραφή
  6. Χαχα! To do Sheldon (που είναι και ο αγαπημένος μου στη σειρά, ακριβώς επειδή είναι τόσο στον κόσμο του) justice, μια χαρά μπορεί να είναι κανείς ιδιοφυής σε έναν τομέα και πανίβλακας σε άλλους. Μπορεί, λοιπόν, να είναι εξαιρετικός σε tasks που απαιτούν τυπική-αφηρημένη σκέψη και ανίδεος όταν κάτι αφορά σε συναισθηματική νοημοσύνη/κοινωνικές δεξιότητες/διαπροσωπικές σχέσεις. Και ο Sheldonούλης δεν είχε καιρό, ούτε ενδιαφέρον να ασχοληθεί με τους ανθρώπους, ήταν πολύ busy να παίρνει διδακτορικά! Άντε τώρα, που έπεσες να τον φας τον κακομοίρη! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως και να φταίει που μου τη δίνει τόσο πολύ άσχημα η φάτσα του, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη.

      Διαγραφή
  7. Εγώ πάντως το έβλεπα ένα φεγγάρι και ομολογώ πως μου άρεσε.
    Παρολα αυτα ποτέ δεν θεώρησα τον Σέλντον έξυπνο.
    Σίγουρα ιδιόμορφο και περίεργο αλλά όχι έξυπνο.

    Σε αντίθεση με τον υιο μου που ειναι έξυπνος και ευφυής και ....και....και...

    Πολύ ωραίο άρθρο. Δυνατός συλλόγισμος. Ισχυρά επιχειρήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα μου άρεσε ένα φεγγάρι, αλλά μετά μου την έδωσε το πώς οι συγγραφείς τον έκαναν να φέρεται τελείως σαν αρχίδι στους άλλους και να μην τον βάζει κανείς στη θέση του. Κατά τα λοιπά με κάνεις και κοκκινίζω και η μετριοφροσύνη είναι το χειρότερό μου ελάττωμα.

      Διαγραφή

Ξέρετε, πολλές φορές συμβαίνει τα σχόλια να είναι ακόμη πιο έξυπνα, εύστοχα ή ουσιαστικά από την εγγραφή καθεαυτή. ΟΧΙ ΕΔΩ. Αν σας έρθει καμιά εξυπνάδα, κρατήστε την για τον εαυτό σας.